Dodaj do ulubionych

Torbiel oponowa

01.04.06, 11:25
Dzien Dobry! Mialam rezonans kregoslupa krzyzowo-ledzwiowego. Od lat cierpie
na rwe kulszowa lewostronna. Wczoraj lekarz mi powiedzial,ze mam torbiele
oponowe. Oczywiscie kazal sie nie przejmowac, ze to nic powaznego. Ale ja
sadze inaczej.Wiem,ze to nic dobrego. Ale nic na tem temat nie wiem. Prosze,
niech ktos mi odpisze. Troszke sie zalamalam. Pozdrawiam. Ela.
Obserwuj wątek
    • marek225 Re: Torbiel oponowa 01.04.06, 15:56
      Droga Elu, przede wszystkim uspokój się i nie załamuj, jeszcze na to za
      wcześnie. Namawiam Cię do bardziej precyzyjnego podawania informacji, to znaczy
      gdzie masz dokładnie te torbiele, jakie są duże, czy uciskajają na nerwy, czy
      masz jakieś objawy neurologiczne. Dużo ludzi ma i nic z tego nie wynika, bo nie
      mają objawów i nic im nie dolega. Jeżeli masz rwę to znaczy że jest jakiś ucisk
      na nerw, to pewnie jest opisane przez radiologa w MRI.
      Serdecznie pozdrawiam, MarekK

• elunia36 Re: Torbiel oponowa 01.04.06, 17:30
        Dziekuję Marku, że coś napisałeś. Mam 36 lat, w ieku 19 lat mialam robione
        pierwsze zdjęcie kregosłupa lędźwiowo-krzyżowego poniewaz nie moglam sie
        ruszyć, radiolog opisał to jako rozszczep kręgu S1. Białam Dexamethazon i leki
        przeciwbólowe i przeciwzapalne. Ból ustąpił. Moglam wstać z łóżka. Po kilku
        latach tamtego leczenia mam nawracające epizody rwy kulszowej. Ciągle bolało,
        ale dalo sie pracować i zyc....lekarz powiedzial ze musze sie do tego
        przyzwyczaic, że to bedzie nawracać. Ok, zrozumiałam, póki były to bóle i tylko
        bóle, ze nie musialam kuśtykać...;)....w tamtym roku w maju i w listopadzie
        dopadł mnie taki ból że nie moglam stanąć na stopę....zawsze myślalam ze to rwa
        kulszowa lewostronna...tak bylo w maju...leki, fizykoterapia i tak
        dalej....troche przeszło....w listopadzie pierwszy raz od stwierdzenia choroby
        chwyciło mnie na prawą nogę (dziwne...nie wiem), znowu leki i zabiegi, teraz
        nie kuśtykam....;), ale ciagle boli mnie biodro, nie moge rano wstac, raczej
        zczołguje się z łóżka, boli mnie kregoslup, potocznie korzonki, zmienilam
        lekarza, dał skierowanie na rezonans kregoslupa L-S, powiedzial co już zresztą
        wiedzialam, ze mam wysuniecie dysku miedzykregowego i ....torbiele oponowe. Dla
        mnie słowo TORBIEL budzi przerazenie, tak "zbaraniałam" (sorrki), ze zapytalam
        tylko czy to sie leczy i czy jest to groźne. Lekarz powiedział,ze nie i nie mam
        się co przejmować. Przyjełam to za przyslowiową dobrą monetę, podziekowałam i
        wyszłam. Dopiero w domu zaczelam sie zastanawiać. To było wczoraj. Nie dostalam
        opisu tylko zdjęcia. Nie wiem ile ich jest i jakiego są rozmairu. Ale wiem, ze
        to nie jest dobrze. Teraz nie wiem co mam robić. Od wczoraj nic nie jadlam,
        martwie się...nie tylko o kręgosłup,ale przeciez ogolnie wiadomo, ze torbiele
        mogą być zlośliwe...W tamtym roku moja Mama zmarła na raka....jestem zalamana...
      • elunia36 Re: Torbiel oponowa 01.04.06, 17:37
        Jestem osobą samotną. Nie mam rodziny. Garstkę znajomych. Sama na siebie
        pracuję. Perspektywa wózka inwalidzkiego to dla mnie ŚMIERĆ....a z kręgosłupem
        nie ma żartów. Każdy o tym wie. Pozdrawiam.
        • marek225 Re: Torbiel oponowa 01.04.06, 18:59
          Poczekaj na opis radiologiczny i porozmawiaj z radiologiem o szczegółach, np.
          czy jest jakiś ucisk torbieli na nerwy. Torbiele są wprawdzie zaliczane do
          nowotworów, ale łagodnych. Poczytaj na tym forum wypowiedzi
          innych "torbielowców".
          Wysłałem ci maila z 2 schematami anatomicznymi, do porównania z
          dolegliwościami. To się może przydać w rozmowie z lekarzami.
          Pozdrawiam, Marek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka