nice_24 01.04.06, 16:29 Mam dwojke malutkich dzieci i zastanawiam sie czy powinnam im raz na jakis czas wykonywac morfologie czy tez nie ma takiej potrzeby jesli dziecku nic nie dolega Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rita78 Re: Morfologia u dzieci 01.04.06, 16:35 ja swojej corce kiedys zrobilam rutynowe badania ( mocz i krew) bo stwierdzilam ze wlasciwie od urodzenia nie miala. mała nie miala zadnych dolegliwosci a okazalo sie ze ma potezna infekcje ukl. moczowego. kiedy zaczelismy badac dalej wyszlo na jaw ze ma refluks MP...teraz ma 6 lat , jest po zabiegu i jest zdrowa..tylko dlatego ze zmiany wykrylismy zanid doszlo do trwalego uszkodzenia...reasumujac...uwazam ze powinno sie robic raz na jakis czas badania u malych dzieci ( u doroslych zreszta tez) nawet jesli nie ma oznak choroby... Odpowiedz Link Zgłoś
nice_24 Re: Morfologia u dzieci 01.04.06, 16:37 Też tak uwazam tylko zastanawiam sie jak czesto zeby nie przesadzic Odpowiedz Link Zgłoś
rita78 Re: Morfologia u dzieci 01.04.06, 16:59 mysle ze jesli pierwsze wyniki beda ok, to wystarczy raz na rok..tak jak u doroslych...z własnego doswiadczenia jednak badanie moczu powtarzałabym co poł roku. Odpowiedz Link Zgłoś
moniak7 Re: Morfologia u dzieci 03.04.06, 11:22 Znajdz takie miejsce gdzie robia badania z kropli krwi z palca. To dzieci mniej stresuje. Poniewaz moj syn musial miec czesto powtarzane badania, tylko raz zrobilam blad i poszlam do panstwowej pzrychodniw ktorej rocznemu dziecku brali z zyly lokciowej. Mam ten obraz do teraz przed oczami. po wyjsciu z gabinetu chcialo mi sie wyc i wyklinac na polska sluzbe zdrowia. Ja o malo nie zemdlalam a dla synka to bylo traumatyczne przezycie. Poniewaz morfologia nie jest droga wiec robie mu tylko z palca , w prywatnym laboratorium. Przy badaniu nie placze a nawet sie smieje, dostaje medal/plakietke za odwage. ja tez uwazam ze jak wyniki beda dobre to wystarczy pewnie raz na rok jezeli nic sie nie bedzie dzialo. Monia Odpowiedz Link Zgłoś