Dodaj do ulubionych

Morfologia u dzieci

01.04.06, 16:29
Mam dwojke malutkich dzieci i zastanawiam sie czy powinnam im raz na jakis
czas wykonywac morfologie czy tez nie ma takiej potrzeby jesli dziecku nic nie
dolega
Obserwuj wątek
    • rita78 Re: Morfologia u dzieci 01.04.06, 16:35
      ja swojej corce kiedys zrobilam rutynowe badania ( mocz i krew) bo stwierdzilam
      ze wlasciwie od urodzenia nie miala. mała nie miala zadnych dolegliwosci a
      okazalo sie ze ma potezna infekcje ukl. moczowego. kiedy zaczelismy badac dalej
      wyszlo na jaw ze ma refluks MP...teraz ma 6 lat , jest po zabiegu i jest
      zdrowa..tylko dlatego ze zmiany wykrylismy zanid doszlo do trwalego
      uszkodzenia...reasumujac...uwazam ze powinno sie robic raz na jakis czas
      badania u malych dzieci ( u doroslych zreszta tez) nawet jesli nie ma oznak
      choroby...
      • nice_24 Re: Morfologia u dzieci 01.04.06, 16:37
        Też tak uwazam tylko zastanawiam sie jak czesto zeby nie przesadzic
        • rita78 Re: Morfologia u dzieci 01.04.06, 16:59
          mysle ze jesli pierwsze wyniki beda ok, to wystarczy raz na rok..tak jak u
          doroslych...z własnego doswiadczenia jednak badanie moczu powtarzałabym co poł
          roku.
          • moniak7 Re: Morfologia u dzieci 03.04.06, 11:22
            Znajdz takie miejsce gdzie robia badania z kropli krwi z palca. To dzieci mniej
            stresuje. Poniewaz moj syn musial miec czesto powtarzane badania, tylko raz
            zrobilam blad i poszlam do panstwowej pzrychodniw ktorej rocznemu dziecku brali
            z zyly lokciowej. Mam ten obraz do teraz przed oczami. po wyjsciu z gabinetu
            chcialo mi sie wyc i wyklinac na polska sluzbe zdrowia. Ja o malo nie zemdlalam
            a dla synka to bylo traumatyczne przezycie. Poniewaz morfologia nie jest droga
            wiec robie mu tylko z palca , w prywatnym laboratorium. Przy badaniu nie placze
            a nawet sie smieje, dostaje medal/plakietke za odwage.
            ja tez uwazam ze jak wyniki beda dobre to wystarczy pewnie raz na rok jezeli
            nic sie nie bedzie dzialo. Monia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka