Dodaj do ulubionych

katar od 3 m-cy

04.04.06, 08:23
witam,

od 3 m-cy męczy mnie katar (na zmianę biała i zielona wydzielina)i mam
zwłaszcza rano zachrypniete gardło

zauważyłem że lepiej się czuję na podwórku niż w domu, czy to może jakaś
alergia?

leczyłem się jakieś 4 tyg temu Bioparoxem, było lepiej przez tydzien, ale
potem wróciło

żona zaczyna miec tez podobne problemy, a moja 8 m-czna córka jest całkiem
zdrowa

pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • moniak7 Re: katar od 3 m-cy 04.04.06, 11:32
      Moim zdaniem to alergia. Moze na roztocza albo na grzyby , ktore sa wlasnie w
      domu i dlatego lepiej czujesz sie na zewnatrz. U mnie alergie tez objawialy sie
      przedluzajacym sie katarem , obrzekiem krtani, ktory powodowal chrypke, bol
      gardla i odruch kaslania (nie moglam wziac glebszego oddechu). Zwykly katar nie
      trwa 3 miesiace. Koniecznie do lekarza. Alergie bardzo latwo opanowac zwlaszcza
      jesli objawia sie tak jak u ciebie( a nie np. atopowym zapaleniem skory). Ja
      nie mam teraz zadnych problemow. Monia
      • norm.alka Monia, a co bierzesz? 05.04.06, 10:43
        Ciekawa jestem, co bierzesz. Mój siostrzeniec bierze na noc Loratadynę (jedną
        tabletkę), rano krople Flixonase - a i tak ma "częściowy" katar.
        • moniak7 Re: Monia, a co bierzesz? 05.04.06, 10:54
          Ja biore laratadyne, ale nie codziennie, tylko jak objawy sie pojawiaja.
          generalnie alergie mam na wszystko wiec calorocznie, ale objawy alergii jezeli
          jest leczona z wiekiem lagodnieja(ja alergie mam od dziecinstwa a teraz mam 35
          lat i z wiekiem widze duza poprawe, tyle, ze wiem juz czego unikac). A wiec
          teraz mam nasilenie jak pyla drzewa , nastepnie jak pyla trawy i jak w domu
          jest dlugo nieposprzatane (porzadki robi maz nie ja). Zyrtec na mnie nie
          dzialal za dobrze i na mojego syna tez nie. Moj 5-cioletni syn bierze claritine
          na wieczor i doraznie inhalacje, jak pojawi sie "duszny" kaszel.
          Ja jeszcze uzywam sprayu do nosa doraznie (chyba Budherin, ale nie pamietam, bo
          dawnio nie uzywalam). Przez cale lata uzywalam swietnego sprayu do nosa, ktory
          mi bardzo pomagal, ale musial byc uzywany stale i to kilka razy dziennie-
          niestety nie pomne teraz nazwy, byl na recepte i chyba ciagle jest dostepny.
          Jak przypomne sobie nazwe to napisze. jak go uzywalam to nie musialam juz nic
          doustnego. DZieki temu lekowi zupelnie nie odczuwalam choroby. Monia
          • tag_heuer Re: Monia, a co bierzesz? 05.04.06, 12:25
            dzięki za informację, jutro idę do laryngologa.

jak pisałem, brałem tylko Bioparox i Cerutin + jakieś tabletki na wzmocnienie
            naczyn włosowatych

ciekawe jest to, że nigdy nie miałem tak długiego kataru

pozdrawiam
            • norm.alka Re: Monia, a co bierzesz? 07.04.06, 10:50
              Błagam Cię Moniu, przypomnij sobie nazwę tych kropli.
              A może są to krople do nosa Euphorbium, które trzeba brać kilka razy dziennie
              i praktycznie cały rok (krople homeopatyczne)? Dostępne w aptekach bez recepty.
              • moniak7 Re: Monia, a co bierzesz? 07.04.06, 13:35
                To nie byla homeopatia, bo ja akurat jestem bardzo sceptycznie do homeopatii
                nastawiona.Caly czas mysle jak sie nazywaly. Mam nadzieje, ze sobie przypomne
                to napisze ci. Monia
                • moniak7 Re: Monia, a co bierzesz? 07.04.06, 13:36
                  na pewno tez byly na recepte.
                  • moniak7 Re: Monia, a co bierzesz? 07.04.06, 13:44
                    Znalazlam!!!! To byl Lomusol. Uzywalam kilka lat i dzieki niemu zapomnialam ,
                    co to straszne meczarnie z katarem , zapuchnietymi oczami i krtania.
                    A tu opis dzialania:
                    Kromony
                    Drugą grupę leków stosowanych w leczeniu chorób alergicznych stanowią
                    kromoglikan dwusodowy i nedokromil - leki przeciwalergiczne wykazujące
                    działanie profilaktyczne hamując reakcję alergiczną poprzez stabilizację błon
                    komórkowych mastocytów (komórek z których uwalniana jest m.in. histamina
                    odpowiedzialna za większość z objawów alergii), a ponadto wykazują bezpośrednie
                    działanie przeciwzapalne. Istnieją formy tych leków przeznaczone do stosowania
                    donosowego i dospojówkowego.
                    Do nosa stosujemy preparaty kromoglikanu sodu w formie aerozoli takie jak:
                    Lomusol, Cromosol, Cromohexal, Cropoz, Vividrin, natomiast do oczu krople:
                    Cusicrom, Lecrolyn, Polcrom, Opticrom, Cromohexal, Vividrin. Z preparatów
                    nedokromilu sodu stosujemy do nosa Tilarin, do oczu Tilavist.

Leki z tej grupy działają z opóźnieniem dlatego pełna ich skuteczność działania
                    występuje dopiero po 3-4 tygodniach stosowania w przypadku kromoglikanu
                    dwusodowego, a po 1-2 tygodniach w przypadku nedokromilu sodu. W związku z tym
                    podawanie tych preparatów powinno być rozpoczęte na odpowiednio długi czas
                    przed spodziewanym pojawieniem się dolegliwości związanych z pyleniem roślin,
                    na pyłki których dana osoba jest uczulona. Leki z tej grupy powinny być
                    stosowane systematycznie, kilka razy na dobę przez cały okres pylenia."
                    Wiecej znajdziesz na stronie
                    www.mediweb.pl/diseases/wyswietl_vad.php?id=825
                    Pozdrawiam i zycze zdrowia.
                    • moniak7 Re: Monia, a co bierzesz? 07.04.06, 13:46
                      Do oczu mam zawsze w domu Polcrom z tej samej grupy i jak zaczynaja lzawic, lub
                      mocno swedziec zakrapiam i pomaga natychmiast.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka