Dodaj do ulubionych

rozbieżne opinie lekarzy. co robić?

23.04.06, 00:33
witam. Ostatnio okulistka - po zmierzeniu ciśnienia w oku - wykryła mi
jaskrę. Przepisała mi krople do oczu oftensin na obniżenie ciśnienia. Po
przeprowadzce do innego miasta inna okulistka stwierdziła, że to karygodne,
że krople zostały mi wypisane tylko po zmierzeniu ciśnienia i skierowała mnie
na szereg innych badań, takich jak badanie pola widzenia, dna oka itp. Po
tych badaniach odstawiła mi krople, stwierdzając, że wg niej nie jest to
jaskra, ale to się okaze tak naprawdę po 3 latach, bo jaskra jest podstępną
chorobą i że co jakiś czas musze kontrolowac poziom cisnienia, pole widzenia
itp. Mam w związku z tym pytanie: dlaczego profilaktycznie nie mogę brać
kropli, skoro raz tak gwałtownie wzrosło mi ciśnienie w oku, a jaskry-nawet
po wielu badaniach-nie można jednoznacznie wykluczyć?(ponoć dopiero w razie
widocznych zmian w oku można ją potwierdzić). Czy nie lepiej tym zmianom z
góry zapobiec poprzez krople? Czy są jakieś negatywne skutki brania tych
kropli? którego lekarza mam słuchać, jeśli ich opinie są tak rozbieżne?
Obserwuj wątek
    • liina Re: rozbieżne opinie lekarzy. co robić? 23.04.06, 00:48
      Zapewne kwietniowe_cappuccino ci najlpiej udzieli odpwiedzi na Twoje
      pytanie:-)jako "niepanienka " z tego forum:-)
      A tak na powaznie, to nie znam sie za specjalnie na oczach , wiec ci na Twoje
      pytanie odpowiedzi nie udziele niestety.
      Pozdrawiam serdecznie.
      • marcinoit Re: rozbieżne opinie lekarzy. co robić? 23.04.06, 00:53
        oooo jest cos na czym sie nie znasz????? zadziwiajace
        • liina Re: rozbieżne opinie lekarzy. co robić? 23.04.06, 01:01
          A ty sie znasz?
        • snajper55 Re: rozbieżne opinie lekarzy. co robić? 23.04.06, 23:36
          marcinoit napisał:

> oooo jest cos na czym sie nie znasz????? zadziwiajace

Ona się zna na wszystkim, tylko teraz tak się kryguje. ;)

S.
          • liina Re: rozbieżne opinie lekarzy. co robić? 24.04.06, 12:55
            Snajper tez sie zna na wszytkim, tylko nigdy nikomu jeszcze nie udzuelil zadnej
            odpowiedzi na temat:-)
    • andersena Re: rozbieżne opinie lekarzy. co robić? 24.04.06, 00:26
      betablokery nie mają działania profilaktycznego, cokolwiek niepanienka
      cappuccino na ten temat sądzi.
      a podwyższone cisnienie sródgałkowe absolutnie nie = jaskra, mogą być inne
      powody, dziękuj bogu że trafiłaś na mądrą okulistkę. tamta pierwsza nie miała
      przypadkiem w gabinecie akcesoriów polpharmy?
      • venus22 Re: rozbieżne opinie lekarzy. co robić? 24.04.06, 10:42
        >>betablokery nie mają działania profilaktycznego<<

to ciekawe bo w migrenie ich uzywa sie wlasnie jako lek zapobiegawczy czyli
        profilaktyka.

Venus
        • mmagda12 Re: rozbieżne opinie lekarzy. co robić? 24.04.06, 17:35
          A ja ,powiem tak.Okulista po jednorazowym pomiarze cisn. srodgalkowego ,nie
          moze zalecic kropli.Przeciez cisnienie w oku jest "zmienne".Do tego waznym
          badaniem jest krzywa dobowa.Lekarze kieruja na oddzial[mialas robiona
          krzywa ?].Teraz odnosnie samego cisnienia[podwyzszonego] ,oczywiscie jezeli
          wszystkie badania wyszly oki i jaskra jest wykluczona,sa lekarze ktorzy
          zalecaja krople .Sa tez lekarze ,ktorzy nie zalecaja.Kiedys opisywalam historie
          syna.W skrocie .Przez 3 lata bral krople 5 razy dziennie.Potem dostal na
          skierowanie od okulisty na oddzial okulist. na irydotomie i SZOK .Lekarze z
          kliniki [syn mial zrobione wszystkie badania] ,ze syn nie ma jaskry ,tylko
          cisnienie podwyzszone [przewaznie od 22-26].Kazali krople odsawic.W zaleceniach
          wizyta w poradni jaskrowej co pol roku.I tak jezdzialam przez nastepne 4
          lata.Wszystko oki.Teraz nastepna wizyta za 3 lata.Co moge
          doradzic ,jako "jaskrowiczka po irydotomi" ,zarejestruj sie do poradni
          jaskrowej .Tam zrobia Tobie wszystkie badania [gonioskopie ,pole widzenia ,dno
          oka ,nawet synowi badali grubosc rogowki] itp i zobaczysz co powiedza.Ja
          natomiast nigdy nie mialam wysokiego cisn. [ do 18],a jaskre mam.Teraz nie
          biore zadnych kropli ,ale co pol roku odwiedzam poradnie.Napewno druga lekarz
          miala racje.
          • chitynoff Re: rozbieżne opinie lekarzy. co robić? 24.04.06, 21:10
            jaskra to podstepna i paskudna choroba. jesli juz sie ja wykryje. ja mam niskie
            cisnienie, chyba nawet bardzo. na kartce lekarz mi wypisal parametry 7-8, ale
            nie mam pewnosci czy to jest 7-8 mmHg czy jakies inne wskazniki. jesli mialbym
            cisnienie 7-8 to byloby przeciez ponizej minimum :-)
            ale do tematu. pierwszy lekarz zapisal mi betoptic (drugi przepisywal zgodnie
            za pierwszym), bralem rok, po jednej kropli dziennie, czyli w sumie niewiele,
            bo mialo to glownie chronic nerwy, a nie obnizac cisnienie.dr w poradni
            jaskrowej kazala mi odstawic krople, bo nie mozna obnizac i tak niskiego
            cisnienia. w ksiazce Flammera "jaskra" przeczytalem, ze niskie cisnienie
            powoduje obrzek galki i tez jest zle. wiec nie wiem. prawda jest taka, ze z
            jaskra to oni (lekarze) sami dobrze nie wiedza jak to jest, dlatego maja rozne
            opinie.
            na pewno zeby zdiagnozowac jeskre trzeba przeprowadzic kilka badam i robic je
            parokrotnie (cisnienie, gdx, hrt, pole widzenia, obserwacja dna oka, tez
            grubosc rogowki - bo to moze powodowac zle odczytanie cisnienia wewn.galk.).

najlepiej skonsultowac u kilku lekarzy. no i niestety trzeba ktoremus zaufac.

aha, mam 27 lat, jaskry w rodzinie nie ma, no i to niskie cisnienie. jakis
            szczegolny typ jestem.
            • pia.ed Re: rozbieżne opinie lekarzy. co robić? 24.04.06, 23:47
              Nie wiedzialam ze na jaskre mozga zachorowac mlode osoby!
              Sadzilam ze tak jak zacma, pokazuje sie dopiero w starszym wieku!
              • ufa2 Re: rozbieżne opinie lekarzy. co robić? 25.04.06, 18:28
                Bardzo wam dziękuję za wszystkie opinie. Ja mam 23 lata. Po trzytygodniowym
                braniu kropli przepisanych przez 1 okulistkę ciśnienie obnizyło mi się z 29 do
                10, więc - do forumowicza z niskim ciśnieniem - takie też jest możliwe. Druga
                okulistka stwierdziła, że dno oka ok. Póki co odstawiła mi krople "oftensin" na
                miesiac aby sprawdzić, czy wzrośnie ciśnienie bez kropli. Po tym okresie (ok 10
                maja) mam skierowac się na 6 godzinne badania (!) krzywej, pomiarów ciśnienia z
                kroplami, bez kropli, pole widzenia itp. Oczywiście teraz, bez uzywania kropli,
                cały czas wydaje mi się, że widzę za mgłą, ale jestem z natury hipochondryczką,
                więc może po prostu panikuję. Mam nadzieję, że po badaniach wszystko się
                wyjaśni, chociaz podobno w przypadku jaskry nigdy nie można niczego stwierdzić
                z całkowita pewnością. Mam też pytanie: czy - w przypadku regularnego badania i
                leczenia jaskry - wzrok i tak się z czasem pogarsza?pozdrawiam. ufa
                • chitynoff Re: rozbieżne opinie lekarzy. co robić? 26.04.06, 08:59
                  hej, a gdzie bedziesz robila te badania krzywej dziennej?
                  z tego co sie orientuje, to jaskra zasadniczo nie obniza jakosci widzenia,
                  chyba ze juz jest tragedia i sie po prostu slepnie. mroczki spowodowane
                  ubytkiem nerwow nie sa widziane, tzn po prostu czegos sie nie widzi, nie
                  wiedzac w ogole o tym. wiec tye mgielki chyab jaskra nei sa spowodowane, moze
                  czyms innym, a moze faktycznie przesadzasz, ale warto o tym tak czy siak
                  lekarzowi powiedziec.
                  leczenie jaskry polega na powstrzymaniu rozwoju choroby. jesli jest skuteczne
                  jakosc widzenia sie nie obniza, jesli nieskuteczne - niestety... zasadniczo
                  chodzi o utrzymanie wzroku przez jak najdluzszy czas, mozliwie do konca zywota.
                  • ufa2 Re: rozbieżne opinie lekarzy. co robić? 26.04.06, 13:52
                    Badania będę miała wykonywane w Polanicy Zdrój ok 10 maja (wtedy mija miesiąc
                    od kiedy nie biorę kropli). Widzenie czasem za mgłą może być spowodowane sporym
                    uczuleniem na pyłki, no ale oczywiście spytam się okulistki;) A Tobie w końcu
                    wykryto jaskrę czy czymś innym jest to niskie ciśnienie spowodowane? Pozdrawiam!
                    • chitynoff Re: rozbieżne opinie lekarzy. co robić? 26.04.06, 14:16
                      mam opisane "zmiany jaskrowe". a to niskie cisnienie nijak sie ma do jaskry. po
                      prostu mam niskie cisnienie wewn.galk. a to ze mam tez pewnie jaskre to inna
                      para butow. dzis ide na pole widzenia.
                      • ufa2 Re: rozbieżne opinie lekarzy. co robić? 26.04.06, 14:30
                        no to życze powodzenia i jak najlepszych wyników pola widzenia. Jak będziesz
                        miał jakieś wskazówki, czego unikać przy jaskrze, żeby się nie pogłebiała, to
                        daj znać. Ja np wiem, że trzeba unikać mroku i półmroku i - w miarę możliwości -
                        zapalać chociaz boczna lampkę. Tak mi powiedziala okulistka. Dzieki za
                        odpowiedzi na moje wątpliwości!
                        • mmagda12 Re: rozbieżne opinie lekarzy. co robić? 26.04.06, 17:46
                          Moge dodac jeszcze ,ze krzywa "sluzy" do okreslenia ,jaki rodzaj masz
                          jaskry.Najgorsza jaskra ,nie wykryta w pore ,jest jaskra
                          prosta .Przebiega ,bezobjawowo ,z niskim cisnieniem ,a zmiany w polu
                          widzenia ,"robia swoje".Jaskrowcy nie maja problemow z widzeniem ,nie nosza
                          okularow.Chodzi o pole ,ze Twoje widzenie zaweza sie,[widzenie lornetkowe],tzn
                          widzisz tak jakbys patrzyla przez lornetke[po bokach nic nie widzisz]i wczesnie
                          nie wykryta prowadzi do slepoty.Ale tu opisalam ,jezeli ktos ma juz duze zmiany
                          w polu.Jezeli chodzi o krzywa ,mozesz zrobic w poradniach specj.
                          okulistycznych.Zaczynasz o 6 rano i przychodzisz co 3 godz do 18.Jezeli chodzi
                          o widzenie "za mgla" ,moze to byc przyczyna zlego ukrwienia w oku.Mozesz tez
                          miec astygmatyzm.U mnie przyczyna sa zmiany miazdzycowe i neurologiczne..W
                          poradniach jaskrowych ,[tylko nie wiem ,czy we wszystkich] ,mozna zrobis pole
                          neurolog. widzenia .Badanie to jest takie same jak pole widz. ,tylko zwiekszaja
                          kat o 30 stopni.Ostatnio ,sie wlasnie dowiedzialam, ze moge
                          zrobic.Tylko ,lekarz kazal przed wizyta powiedziec.Co moge ,jeszcze
                          dodac ,macie szczescie ,ze jaskre wykryto wczesnie ,a ile ludzi nie wie ,ze
                          ma.Przeciez dzieci rodza sie z jaskra wrodzona itd.Aha ,na poprawienie widzenia
                          [chodzi o widzenie zamglone] sa Fibsy [zastrzyki ,ktore stosuje sie w
                          okulistyce. I jeszcze jedno trzeba zawsze mowic ,ze ma sie jaskre ,jak bedziesz
                          u lekarza.Jest duzo lekow ,ktore sa przeciwskazaniem w jaskrze.Nie wolno ,tez
                          czesto rozszerzac zrenic ,bo to moze spowodowac "napad jaskry "i wzrost
                          cisnienia srodg.Pozdro Magda
                          • ufa2 Re: rozbieżne opinie lekarzy. co robić? 26.04.06, 21:03
                            Bardzo dziękuję za wszelkie informacje. Będę robiła krzywą już niedługo w
                            szpitalu polanickim. Ja akurat mam dużą krótkowzrocznosc (ok 4 na kazde oko).
                            Czyli - w wyniku jaskry - krótkowzroczność nie powinna się jeszcze bardziej
                            pogłębiać? czy jaskra bardzo utrudnia Pani życie? czy leczenie powstrzymało ją
                            całkowicie, czy następuje pogorszenie wzroku w Pani przypadku? widzę, że ma
                            Pani bardzo dużą wiedzę na temat jaskry, więc bardzo dziękuję za
                            zainteresowanie się moim wątkiem na forum. Pozdrawiam goraco. ufa
                            • mmagda12 Re: rozbieżne opinie lekarzy. co robić? 26.04.06, 22:24
                              narazone na jaskre sa osoby z krotkawzrocznoscia ,majace niskie cisnienie
                              tetnicze ,zimne rece itd.Ja,oprocz jaskry jestem ,tez krotowidzem ,oprocz tego
                              mam astygmatyzm i duza rozbierznosc miedzy jednym okiem ,a drugim.Jezeli chodzi
                              o jaskre ,zawsze bolala mnie glowa ,oprocz tego galki oczki .W lewym oku
                              wydawalo mi sie jakbym miala jakas rane .Pozniej w gonioskopii wyszedl mi kat
                              2/3 ,czyli wezszy .Na irydotomie zdecydowalam sie ,bo nie moglam brac duzo
                              kropli ,a oftenzinu wogole ,dr zmieniala mi betoptik ,timoptik itp.TJaskra nie
                              utrudnia mi "zycia" ,chociaz mam problemy w ciemnosciach ,przy zmroku .Zaczyna
                              mie bolec glowa .Juz w 1999 roku dostalam [operacyjnie] ,na poszerzenie
                              przesaczenia kata .Nie zgodzilam sie,poniewaz dowiedzialam sie ,ze
                              powiklaniem ,moze byc zacma.Po laserze ,nie biore zadnych kropli ,chociaz
                              jestem pod stala kontola lekarzy.Teraz mam wizyte 3 czerwca.Jezeli chodzi o
                              krotkowzroznosc koryguje sie ja okularami.Pogorszenie wzroku ,nie bylo wynikiem
                              jaskry ,tylko zlym dobraniem szkiel .Powinnam nosic cylindry ,ale ze w tym
                              wieku nie zakceptowalabym[bo z cylindrami rosnie sie '],mam sfery plus po chyba
                              0.5 ylindry na kazde oko.Ja tez okolo 4.Nie pogorszenia wzroku nie mam ..Nie
                              jaskra nie utrudnia mi zycia ,zaakeptowalam ja i zyje jz bez
                              stesow.Leczenie narazie nie ma negatywnyh skutkow i nie wychodza jak
                              narazie duze zmiany w polu widzenia.Ufa ,nie martw sie z jaskra mozna zyc nie
                              tracac wzroku ,tylko trzeba sysematycznie kontolowac .Wiedze to mialam
                              olbrzymia ,ale z biegiem czasu "ulatuje mi z pamiec.Pozdrawiam Ciebie
                              serdecznie ,bedzie dobrze i napisz jak bedziesz juz po.Magda"
    • ufa2 Re: rozbieżne opinie lekarzy. co robić? 26.04.06, 21:33
      Acha i jeszcze jedno pytanko do Pani Magdy: czy - oprócz kropelek i badań -
      leczy się jaskrę w jakiś inny sposób? a co z osobami mającymi - tak jak Pani -
      dobre ciśnienie, lub niskie? jak w takim przypadku leczy się jaskrę?
      • mmagda12 Re: rozbieżne opinie lekarzy. co robić? 26.04.06, 22:35
        Jaskre ,jezeli osoby maja notoryczne bole glowy ,a niskie cisnienie robi sie
        irydotomie[laserowo] .Rowniez operacyjnie[ ale osoby ktore mialy ,robia sie
        zrosty].Potem nie musisz brac kropli ,ale kontrole sa potrzebne .Rowniez
        okulisci przepisuja \tabletki + krople ,zele itdSorry ,ze tak pisze ,ale jestem
        tak zmezona ,ze moge zrobic jakas gafe.Niskie cisnienie okulisci ,leza ,tez
        kropelami ,ale znam kilka jaskr. ,ktorym lekarz kazala odsawic
        krople.Naprawde nie przejmuj sie ,zobaczysz jak po badaniach i bedziesz
        wiedziec na czy stoisz.Nie wolno sie zalamywac .Bedzie oki.Magda
        • ufa2 Re: rozbieżne opinie lekarzy. co robić? 27.04.06, 00:27
          Bardzo, bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje i pokrzepiające słowa.
          Odezwę się do Pani, Pani Magdo, na tym wątku jak będę po tych 6godzinnych
          badaniach i napiszę, jak wyniki. Pozdrawiam bardzo gorąco! ufa
          • ufa2 wyniki 21.05.06, 14:12
            Witam. Jestem już po tych 6 godzinnych badaniach (ciśnienie co 2 godz, kąt
            przesącza, pole widzenia, krzywa itp). Okuliści odstawili mi leki, twierdząc,
            że w moim wieku oftensin ma zbyt wiele skutków ubocznych. Jeśli chodzi o
            wyniki, to mam skłonność do podwyższonego ciśnienia (teraz cały czas 21, a
            norma jest do 20,5). W badaniu pola widzenia wyszła mi w prawym oku zbyt duża
            plamka ślepa (ktoś wie, co to oznacza?). Reszta wyników ok. Lekarze nie wiedzą,
            czy to jaskra czy nie, mam co 3- 4 mies regularnie się badać, we wrześniu
            zrobić usg oka itp, ale póki co nie jestem leczona żadnymi kroplami. Kolejna
            krzywa dobowa we wrzesniu. Co sądzicie o zupełnym odstawieniu leków, bez
            pewności czy to jest jaskra? o czym moze swiadczyc ta powiększona plamka ślepa?
            okulistka powiedziala, że jak zauważę coś niepokojącego, mam jechac od razu do
            okulisty. Na jakie objawy mam szczególnie zwracac uwagę? pozdr
            • mmagda12 Re: wyniki 21.05.06, 16:16
              Cze Ufa,jezeli chodzi o plamke slepa ,nidgy nie pytalam lekarzy[zapytm sie
              3czerwca].Wiem ,ze stanowi ujście włókien nerwowych z siatkówki, a zarazem
              początek nerwu wzrokowego.U mnie bylo niewielkie poszerzene plamy s. a za pol
              roku poszerzenie plamy s.[szeroka plama slepa]U syna poszerzenie plamy
              slepej.Lekarze "obserwuja" pole widzenia ,czy jest w normie ,czy nie uleglo
              pogorszeniu.Czyli u Ciebie wszystko oki.Bardzo cenna wskazowka jest ,abys pole
              widzenia robila na jednym perymetrze,a na roznych sa trudno porownalne.Dalsza
              moja propozycja to poradnia jaskrowa[konsultacja,jezeli te badania robilas w
              szpitalu okul.],oprocz wizyt kontrolnych u okulisty.Na jakie objawy masz
              zwracac uwage ,napewno na silny bol glowy ,chociaz moze wplywac wiele
              czynnikow.Bol galek ocznych ,nagle pogorszenie widzenia.Okulistka zawsze
              przyjmowala mnie bez kolejki.Masz taki sam problem jak moj syn ,chociaz ma
              wyzsze cisnienie[nawet do 29],definitywnie jaskry nie ma ,co nie oznacza ,ze w
              przyszlosci moze miec.Systematyczna kontrola wedlug zalecen lekarzy.Co do
              kropli ,oftensin to najgorsze badziewie,nie moglam tego brac[serce walilo mi
              potwornie].Chociaz okulista przed zleceniem kropli ,powinien zleci ekg.Co do
              odstawenia kropli ,lekarze to samo zalecili synowi[cisnienie po odstawieniu do
              22],ja tez nie biore ,ale jak napisalam jestem po irydotomii.Chociaz ,na
              ostatniej wizycie cos zauwazyli niepokojacego w polu widzenia,a ja zapomnialam
              pozniej zapytac.Jeszcze jedno ,jezeli masz wade wzroku ,to pole widzenia musisz
              robic w okularach.Jak bede po wizycie 3czerwca ,napisze na emailla ,odnosnie
              tej plamki zoltej.Narazie badz cierpliwa[chociaz to jest ciezkie] ,pozdrawiam
              Magda
              I jeszcze jedno istnieje stowarzyszenie jaskry ,podam Tobie adres
              korespondecyjny ,tylko nie wiem ,czy odp na pytania ,ale sprobuj
              biuro@jaskra.org
    • ufa2 Re: rozbieżne opinie lekarzy. co robić? 21.05.06, 21:16
      witam Pani Magdo i bardzo dziękuję za jak zwykle wyczerpującą odpowiedź. Czekam
      na wieści co do tej plamki (ufa2@gazeta.pl). Jeśli chodzi o ciśnienie, to póki
      co jest 21, ale raz wyniosło aż 29, więc z tym to nigdy nic nie wiadomo.
      Dziwne , że Pani syn - mając momentami tak wysokie ciśnienie - nie jest leczony
      kroplami, no ale skoro rzeczywiście mają tyle ubocznych skutków... Pozdrawiam
      Panią gorąco i mam nadzieję, ze z Pani oczami będzie wszystko ok
    • ufa2 Re: rozbieżne opinie lekarzy. co robić? 22.05.06, 21:57
      Acha ,jeszcze małe pytanko. Skoro Pani syn ma coś podobnego jak ja, to jak
      często kontroluje ciśnienie oka, pole widzenia itp? czy, skoro nie bierze
      kropli, nie wysyła go pani na irydotomię? pozdrawiam serdecznie. Ufa
      • mmagda12 Re: rozbieżne opinie lekarzy. co robić? 23.05.06, 09:50
        Ufa napisze Tobie na emaila po poludniu
        • mama2325 Re: rozbieżne opinie lekarzy. co robić? 31.05.06, 21:51
          dziś wróciłam z synkiem(15miesięcy) od okulisty. jestem przerażona bo podejrzewa
          jaskrę. synek miał wszystkie wyniki ok ale lekarka powiedziała że jedno oko
          wydaje się jej większe i będzie je mierzyć małemu za dwa tygodnie pod znieczuleniem.
          mam do was pytanie. czy tylko po stwierdzeniu asymetri oka można już mówić o
          jaskrze-przecież reszta wyników jest ok. syn ma też ogólną asymetrię ciała i
          jest rehabilitowany czy może to ma jakiś związek?
          pozdrawiam
          • mmagda12 Re: rozbieżne opinie lekarzy. co robić? 31.05.06, 23:16
            Nie wiem ,zy to ma zwiazek z asymetria ciala synka.Napewno ,gdy okulistka
            zobaczyla ,ze jedne oczko ma wieksze ,moze podejrzewac jaskre. Chodzi tu o
            jAskre wrodzona .Zobaczysz po badaniach ,bo z taka jaskra sie nie spotkalam.U
            mnie wykryto w wieku dojrzalym.Ale znalazlam ciekawy artykul ,poczytaj
            sobie ,da Tobie duzo wskazowek.
            jaskrawrodzona.republika.pl/
            • chitynoff Pachymetria 03.07.06, 14:08
              witajcie
              robilem sobie dzis pachymetrie. oczywiscie lekarz diagnostyk nic nie powiedzial
              na temat wynikow. a wizyte mam umowiona dopiero na wrzesien. wg tego co sie
              zorientowalem w sieci, to rogowke mam raczej cienka (srednio 0,442 i 0,485 mm).
              czy to oznacza ze wyniki c.w. sa zanizone? bo mi wychodza dosc niskie.

pozdrawiam
              • mmagda12 Re: Pachymetria 03.07.06, 21:29
                Nie wiem jaka jest norma ,poniewaz lekarz powiedzial ,ze u syna grubosc rogowki
                jest prawidlowa.Potwierdzil to rowniez na ostatnim badaniu w czerwcu.Moge Tobie
                podac syna pachymetrie OP 596nm OL 593nm ,i wizyte kontrolna ma za rok.Jaskry
                jak narazie nie ma ,choc ma podwyzszone cisnienie.Znajoma okulistka jest na
                urlopie,moge zapytac ,ale dopiero za tydzien ,jezeli nie przedluzy urlopu.
                • chitynoff Re: Pachymetria 04.07.06, 11:31
                  średnio grubość wynosi 0,52 do 0,58 mm, czyli mam rogówkę cieńszą od średniej.
                  pytanie co to oznacza?
                  Z tego co widzę z necie, oznacza to, ze c.w. mam w rzeczywistosci wyzsze niz
                  wskazuja wyniki badan na cisnienie.

poczekamy, zobaczymy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka