Dodaj do ulubionych

Nadcisnienie i choroby serca

30.04.06, 20:48
Kardiolog zalecił mi schudnąć a Pani doktor rodzinna stwierdziła ze rozwija
się jakaś choroba serca.
Dziwne?
Ale czy utrata wagi rozwiąże problemy z cisnieniem i sercem?
Obserwuj wątek
    • nerwus6 Re: Nadcisnienie i choroby serca 18.05.06, 09:54
      ela2225 napisała:
      > Ale czy utrata wagi rozwiąże problemy z cisnieniem i sercem?
      To prowokacyjne pytanie i rozumiem,że ma byc wstępem do dyskusji

Powszechnie uważa się,że przyczyną nadciśnienia tętniczego jest zła dieta i brak aktywności fizycznej.Terapia opiera się na unormowaniu wagi ciała,ZMIANIE
      NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH,wzmożeniu aktywności fizycznej (pod kontrolą prowadzącego lekarza) i leczeniu farmakologicznym.Konieczne jest też zaprzestanie palenia papierosów i zrezygnowanie lub duże ograniczenie picia alkoholu.
      Dużo się mówi i pisze o diecie a równocześnie nasze społeczeństwo robi się coraz
      bardziej otyłe.To oznacza,że albo nie potrafimy właściwie się odżywiać,albo
      bagatelizujemy sprawę.Są tacy,którzy twierdzą,że otyły nadciśnieniowiec jeżeli
      zacznie regulować swoją wagę tracąc każdy kilogram masy ciała równocześnie
      obnizy swoje ciśnienie.Co w takim wypadku mają robić szczupli nadciśnieniowcy?
      Z pewnością należy ograniczyć spożycie tłuszczu,tłustego mięsa,smażonych potraw,
      słodyczy,używek.Poza tym, sprawa odżywiania nie jest sprawą prostą.Pokarm
      powinien dostarczać nam składników,które są potrzebne do wytwarzania energii,
      które powinny stanowić budulec komórek,które powinny umożliwiać przeprowadzanie
      wszystkich procesów życiowych.Czy tak jest w istocie? NIE,tak się nie dzieje,
      i to z wielu powodów.Stąd biorą się liczne choróbska,także nadciśnienie.
    • basiak6 Re: Nadcisnienie i choroby serca 20.05.06, 20:10
      Nie wiem jak z tym jest, waze od lat 59kg, wzrost 170cm, czyli szczupla,
      odzywiam sie zdrowo, warzywa, etc, cwicze, a nadcisnienie mam caly czas i to nie
      male....
      • ela2225 Re: Nadcisnienie i choroby serca 21.05.06, 12:29
        basiak6 napisała:

> Nie wiem jak z tym jest, waze od lat 59kg, wzrost 170cm, czyli szczupla,
        > odzywiam sie zdrowo, warzywa, etc, cwicze, a nadcisnienie mam caly czas i to
        ni
        > e
        > male....

No właśnie moja teściowa ma70 lat waży około 50 kg i ma bardzo duże
        nadciśnienie.
        • nerwus6 Re: Nadcisnienie i choroby serca 21.05.06, 18:26
          ela2225 napisała:
          > No właśnie moja teściowa ma70 lat waży około 50 kg i ma bardzo duże
          > nadciśnienie.
          basiak6 napisała:
          > Nie wiem jak z tym jest, waze od lat 59kg, wzrost 170cm, czyli szczupla,
          > odzywiam sie zdrowo,warzywa,etc,cwicze,a nadcisnienie mam caly czas i to
          > nie male....

To samo było z moją żoną.
          I to właśnie podważa twierdzenie,że otyli redukując swoją wagę mogą obniżyć
          nadciśnienie.Być może tak jest,a być może wystarczy oczyścić z toksyn nerki
          i wątrobę aby obniżyc ciśnienie niezależnie od tego czy to będzie otyła,czy
          czy szczupła osoba? Myślę,że niesłusznie problemy z ciśnieniem uważa się za
          chorobę.Uważam,że powinno się to traktować jako objaw choroby,czyli regulowanie
          ciśnienia przy pomocy syntetycznych lekarstw(jak pokazuje życie)jest działaniem
          pozorowanym - wystarczy "zapomnieć" o pigułce.Poza tym stres ma z pewnością do powiedzenia swoje trzy grosze.Stres to rodzaj zapalnika uwalniającego czającą
          się chorobę z jej objawami.
          • nerwus6 Re: Nadcisnienie i choroby serca 22.05.06, 09:58
            I jeszcze jedna i bardzo istotna kwestia.
            > basiak6 napisała:
            > odzywiam sie zdrowo,warzywa,etc,cwicze,a nadcisnienie mam caly czas i to
            > nie male....

Przeświadczenie o zdrowym odżywianiu bywa bardzo złudne. Dlaczego? Ponieważ
            człowiek składa się z tego co zjada i przyswaja. W tym zdaniu najważniejszy jest spójnik "i". Nie chodzi tylko o to, aby zjadać odpowiednią ilość składników odżywczych.
            Chodzi o to,aby trafiały one szybko i łatwo do wszystkich komórek organizmu.
            • ela2225 Re: Nadcisnienie i choroby serca 23.05.06, 17:46
              nerwus6 napisał:

> I jeszcze jedna i bardzo istotna kwestia.
              > > basiak6 napisała:
              > > odzywiam sie zdrowo,warzywa,etc,cwicze,a nadcisnienie mam caly czas i to
              > > nie male....
              >
              > Przeświadczenie o zdrowym odżywianiu bywa bardzo złudne. Dlaczego? Ponieważ
              > człowiek składa się z tego co zjada i przyswaja. W tym zdaniu najważniejszy
              jes
              > t spójnik "i". Nie chodzi tylko o to, aby zjadać odpowiednią ilość składników
              o
              > dżywczych.
              > Chodzi o to,aby trafiały one szybko i łatwo do wszystkich komórek organizmu.

Więc Twoim zdaniem jak powinniśmy się odżywiać?
              Czy Dieta DasH spełnia te wymagania?
              • nerwus6 Re: Nadcisnienie i choroby serca 23.05.06, 18:58
                ela2225 napisała:
                > Więc Twoim zdaniem jak powinniśmy się odżywiać?
                > Czy Dieta DasH spełnia te wymagania?

Odpowiem cytatem:
                "Gdybyśmy dzisiaj chcieli dostarczyć do organizmu niezbędnych dawek witamin i biopierwiastków drogą normalnego odżywiania,musielibyśmy spożywać takie ilości, że nasz układ pokarmowy by temu nie podołał.
                Dziś jesteśmy skazani na suplementację."
                Prof. Aleksander Ożarowski w wywiadzie dla czasopisma "Moje Zdrowie"
                Teraz trochę statystyki:
                Co druga kobieta i mężczyzna, oraz co trzecie dziecko mają nadwagę! 80% kobiet stosuje ciągłą dietę.18 milionów Polaków cierpi na niedobór witamin.Ok. 52% przypadków śmierci w Polsce jest uwarunkowane złym odżywianiem.Ok.100% mieszkańców ma próchnicę w wyniku wysokiego spożycia cukru.
                Być może pewne procenty są nieco zawyżone,ale i tak ogólny obraz jest marny.
                18 milionów Polaków ma niedobory witamin i z pewnościa minerałów!!
                Czy to oznacza,że ok 50% Polaków źle się odżywia? TAK! Te dane właśnie to
                oznaczają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka