11.05.06, 22:08
powiedzcie proszę co to może być- w odległości ok 15 cm od pachy idąc prosto
w kierunku pasa - pojawił mi sie mały guzek podskórny o srednicy ok 8mm -
kulka, czy to musi być nowotwór czy tez to może być zwykły guzek i może
zniknąć?
Obserwuj wątek
    • opierzona Re: guzek 11.05.06, 22:18
      Wezel chlonny
    • b_a_l_b_i_n_k_a Re: guzek 11.05.06, 22:39
      To prawdopodobnie węzeł, któy może się powiększyć nawet od zacięcia pachy
      maszynką w trakcie depilacji. Poobserwuj go trochę przez 2-3 tyg. Jak nie
      zniknie, wybierz sie do lekarza.
      • monia0105 Re: guzek 11.05.06, 23:47
        tak tylko ten guzek nie jest bezpośrednio pod pachą tylko 15 cm poziżej w
        okolicy żeber- tam tez to może być węzeł chłonny.
        • b_a_l_b_i_n_k_a Re: guzek 12.05.06, 10:01
          No tu mam już pewne wątpliwości. Wybierz się do lekartza, on najlepiej bedzie
          wiedział.
    • wadera3 Re: guzek 12.05.06, 10:25
      monia0105 napisała:

czy tez to może być zwykły guzek i może
      > zniknąć?

co rozumiesz pod pojęciem "zwykły guzek"?
      znasz jakieś niezwykłe?
      • carrie_bradshaw Re: guzek 12.05.06, 10:39
        Teoretycznie, węzeł może powiększyć się wszędzie, ale ja bym tu raczej skłaniała
        się ku tłuszczakowi.Nikt Ci jednak diagnozy nie postawi online.Szybko do lekarza!
        • monia0105 Re: guzek 12.05.06, 14:36
          dzieki za info wybiore sie w przyszłyn tyg.juz sie zaczynam denerwować , bo
          miałam już kiedys raka skóry czerniaka , ale na nodze , wycieli go i do tej
          pory było ok.az tu ten guzek......
          • b_a_l_b_i_n_k_a Re: guzek 12.05.06, 14:44
            Monia, spokojnie. Kiedy miałaś operację czerniaka?
            • monia0105 Re: guzek 12.05.06, 15:27
              8 lat temu
              • b_a_l_b_i_n_k_a Re: guzek 12.05.06, 16:00
                Mało prawdopodobne, że to wróciła choroba. Idź do lekarza, on najlepiej Cię
                pokieruje. Trzymaj się ciepło i daj znać, jak już będziesz coś wiedziała.
                • monia0105 Re: guzek 12.05.06, 17:27
                  dzieki za wsparcie, pójdę dopiero w srodę do lekarza do przychodni
                  onkologicznej, dam znać co mi powie.... ,
                  • b_a_l_b_i_n_k_a Re: guzek 12.05.06, 20:20
                    Monia, jeśli masz ochotę, zajrzyj na moje forum, tam jest Ania, która też jest
                    po wyleczonym czerniaku.
                    Ale nie nakręcaj się, że ten guzek może mieć coś wspólnego z Twoja dawną
                    chorobą, to może być banalny tłuszczak i tylko szkoda Twoich nerwów :-))
                    • monia0105 Re: guzek 12.05.06, 20:40
                      ok zajrzę, ale bardziej sie boję że to jakiś inny nowotwór, ale co tam weekend
                      przede mną muszę przestać o tym myśleć...... :-)) Dzięki jeszcze raz za
                      wsparcie.
                      • monia0105 Re: guzek 16.05.06, 22:43
                        Czytałam , czytałam na forum - nowotwory damy rade-bardzo ok i sensowne forum,
                        ale czym więcej czytam tym bardziej "mi słabo".
                        U mnie - byłam dziś u lekarza. Lekarz stwierdził ze jest to tłuszczak i należy
                        go usunąć w związku z tym że ja jestem tzw.'narażona".
                        Mam pytanie, czy ktoś wie czy faktycznie lepiej usunąć.Czy istnieje jakaś
                        szansa ,że sam ten guzek może zniknąć ( ewentualnie co należałoby robić- używa
                        sie określenia może sie rozpuści?) Czy wiadomo dlaczego sie pojawia tłuszczak?
                        Co robic żeby sie nie pojawiły następnie w przyszłości?
                        • b_a_l_b_i_n_k_a Re: guzek 17.05.06, 09:31
                          Tłuszczaki są popularne :-) W moim bezposrednim otoczeniu dwie osoby mają
                          tłuszczaki i to po kilka. Chyba raczej są małe szanse, że guzek zniknie ( w
                          końcu nie po to rósł, żeby teraz sobie ot tak znikać). Dla swojego spokoju może
                          lepiej go usuń. W przeciwnym razie będziesz go obserwować,bedzie Ci się
                          wydawać, że się powieksza, nakręcać się etc.
                          • monia0105 Re: guzek 17.05.06, 11:05
                            ok, chyba tak zrobię , usunę i powiedzmy że będzie spokój, ale kolejna
                            blizna, ... no cóż.... widać taki juz mój los ( choć to co czytałam na forum
                            nowotwory.... to i tak mam dużo szczęścia) do 19.06 mam czas - bo wtedy jestem
                            umówiona na wycięcie....
                            piszesz- "w końcu nie po to rósł, żeby teraz sobie ot tak znikać" ale po co on
                            rósł ???? i co robic żeby następne nie urosły....??? ( moze jeść mniej
                            tłuszczu??) Pozdrawiam. Monika
                            • b_a_l_b_i_n_k_a Re: guzek 17.05.06, 11:26
                              Monia Nie wydaje mi się, żeby tłuszczaki rosły od tłuszczu. To poprostu rodzaj
                              łagodnych nowotworów.
                              Nie wiem, czy są jakieś metody profilaktyki antytłuszczakowej, ale obawiam się,
                              że nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka