ewax100 17.05.06, 21:34 Czy ktos brał Sulpiryd i Anafranil 75 ?czy jest mozliwe żeby po tych lekach tyć.Jem mało i chudo a ostatnio bardzo przytyłam ok.10 kg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jadwiga_r Re: Leki przeciwdepresyjne a nadwaga 17.05.06, 22:08 Poczytaj w ulotce od leków, może zwiększenie masy ciała występuje jako działanie niepożądane. Odpowiedz Link Zgłoś
kret24 Re: Leki przeciwdepresyjne a nadwaga 17.05.06, 22:32 Po Sulpirydzie się tyje, bo on zaburza gospodarke hormonalną. Odpowiedz Link Zgłoś
ewax100 Re: Leki przeciwdepresyjne a nadwaga 19.05.06, 12:38 Czy wiesz to z własnego doswiadczenia bo na ulotce Sulpirydu nic nie pisze natomiast na ulotce Anafranilu pisze ze mozna przytyć.Nie sadziłam że az tak bo gdyby patrzeć na ulotki to nie można byłoby wziąć żadnego leku.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
baba.do.lekarza Re: Leki przeciwdepresyjne a nadwaga 19.05.06, 14:18 NOja mama brała przez długi czas Sulpiryd i faktycznie przytyła. Poza tym przestała wcześnie miesiączkować i weszła w okres menopauzy w dośc młodym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
nupik Re: Leki przeciwdepresyjne a nadwaga 19.05.06, 16:35 potwierdzam, tyje sie aga Odpowiedz Link Zgłoś
fasolka11 Re: Leki przeciwdepresyjne a nadwaga 20.05.06, 11:50 Ewa, może w takim razie czas wrócić troche do natury www.schudnij.com.pl/stresmenagement.html www.schudnij.com.pl/rhodiolin.html Odpowiedz Link Zgłoś
ewax100 Re: Leki przeciwdepresyjne a nadwaga 20.05.06, 19:38 Ogólnie wiem ze sie tyje ale może nie po wszystkich lekach p/depresyjnych.Czy ktos przytył po sulpirydzie lub anafranilu.Ja mam przepisane jedno i drugie.Mam to przepisane nie tylko na depresje ale na przewlekłe bóle stawowo-mięśniowe i trudno mi z tego zrezygnować bo boję sie bólu.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
l.m.l Re: Leki przeciwdepresyjne a nadwaga 20.05.06, 22:17 tak, tyje sie po obu lekach, po anafranilu nawet bardziej. nie tyje sie po "nowszych" lekach (np fluoksetyna, sertalina, paroksetyn, venlafaksyna i in.) sa one nieco mniej skuteczne- moze z wyjatkiem venlafyksyny- ale dawka 75 mg Anafranilu tez nie jest bardzo wysoka, takze szanse ze "pojdziesz" na ktorys z tych nowszych lekow sa. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nitca Re: Leki przeciwdepresyjne a nadwaga 23.05.06, 00:27 ewax100 napisała: > Mam > to przepisane nie tylko na depresje ale na przewlekłe bóle stawowo-mięśniowe i > trudno mi z tego zrezygnować bo boję sie bólu.Pozdrawiam Brak sil, stany depresyjne i bole stawowo-miesniowe i wzrost wagi ciala moga byc spowodowane zla praca tarczycy dosc czesto mylnie rozpoznawana przez lekarzy pierwszego kontaktu jako nerwica. Byc moze w Twoim przypadku leki przeciwdepresyjne nie sa glownym i jedynym powodem tycia. Wizyta u endokryologa Ci nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
masolady Re: Leki przeciwdepresyjne a nadwaga 22.05.06, 23:27 Brałam Anafranil 75. Po tych lekach się albo zostaje przy swojej wadze albo CHUDNIE. Tego drugiego leku nie znam ale to pewnie lek z tej samej grupy. Więc powinnas raczej chudnac. Przyczyną zwiększonej masy ciała moze byc zatrzymywanie wody w organizmie. To skutek uboczny wielu leków przeciwdepresyjnych. Powinnas pic ziola moczopędne. A jak nie to zglos sie do lekarza po cos mocniejszego na odchudzanie- jest zobowiązany do zadbania o twoją figure ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ewax100 Re: Leki przeciwdepresyjne a nadwaga 21.05.06, 19:17 Czy te leki podane fluoksetyna itd.maja takie działanie jak anafranil że zwieksza serotoninę?czy wiesz jaka jest cena? Odpowiedz Link Zgłoś
alicja30 Re: Leki przeciwdepresyjne 21.05.06, 22:35 Ja biorę seroxat, który zdaniem mojego lekarza nie powoduje tycia, ale jak się okazało, powoduje wzrost prolaktyny. Zbyt wysoka prolaktyna może powodować tycie. Ja już nie wierzę nawet ulotkom, bo właśnie dowiedziałam się,że i w nich zatajają prawdę o lekach. Alicja Odpowiedz Link Zgłoś
l.m.l Re: Leki przeciwdepresyjne 22.05.06, 16:44 nowsze leki- sa selektywnymi ihibitorami- najczesciej serotonieny (czyli zwiekszaja jej poziom), lub tez noradrenaliny (venlafaksyna). tyje sie po niech zdecydowanie rzadziej niez po trojcyklicznych (fluoksetyna- jest np stosowana w bulimii, ale inne tez maja prawdopodobnie podobne dzialanie). wiele z tych lekow- ma swoje generyki (no fluoksetyny, venlafaksyna chyba tez, inne nie wiem, ale mozna spytac w aptece)- ktore sa oczywsicie tansze od oryginalow. prolaktyne moge zwiekszyc wszystkie leki pdepresyjne. ale na pewno - i to znacznie zwieksza sulpiryd. Odpowiedz Link Zgłoś
ewax100 Re:Do nitci :Leki przeciwdepresyjne 24.05.06, 21:31 Jakie badanie na tarczyce trzeba byłoby zrobić? czy to może być nad czy niedoczynność tarczycy ? Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re:Do nitci :Leki przeciwdepresyjne 24.05.06, 23:34 Tyje sie przy niedoczynnosci tarczycy. Sadze jednak, ze takie badanie mialas robione, bo to jedno z podstawowych badan krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
nitca Re:Do nitci :Leki przeciwdepresyjne 24.05.06, 23:52 Teoretycznie tyje sie w niedoczynnosci, a chudnie w nadczynnosci, ale zycie pokazuje ze bywa roznie. Ja mam niedoczynnosc i jestem szczupla zeby nie powiedziec chuda i nigdy nie mialam problemow z waga. Na forum 'choroby tarczycy' mozesz przeczytac rowniez o przypadkach, gdy w nadczynnosci sie tyje. Zeby sprawdzic prace tarczycy trzeba wykonac przede wszystkim badanie TSH, fT3 i fT4, a oprocz tego warto sprawdzic przeciwciala a-TPO, a TG i TR-AB oraz USG tarczycy -to caly "komplecik". Przeciwciala moga byc podwyzszone nawet przy wynikach hormonow w tzw. normach (normy w naszym kraju -z niewiadomych przyczyn- sa "za szerokie" i wyniki zblizone do granicy tych norm juz powinny wskazywac na nieprawidlowa prace tarczycy) Mozesz zapytac/poczytac tutaj: forum 'choroby tarczycy forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24712 forum 'hashimoto' forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24776 Odpowiedz Link Zgłoś