Dodaj do ulubionych

Chleb przyczyną pryszczy? - Artykuł GW

IP: 195.205.30.* 16.01.03, 11:02
www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=32&w=3853391&a=3853391&v=2

całkiem się zgadzam. Nie wiem jak ludzie mogą być tak głupi, jedząc
wysokoprzetworzone artykuły, które nie mają nic wspólnego z produktem
naturalnym. Potem na pryszcze stosują kremy i maści:-))))).
Obserwuj wątek
    • Gość: Angela Re: Chleb przyczyną pryszczy? - Artykuł GW IP: 193.109.223.* 17.01.03, 15:20
      Czytalamo tym ostatnio w gazecie Samo zdrowie i ponoc to prawda ale prerzyzujac
      to ponoc ialy chleb jest przyczyna pryszczy nie czarny.
    • Gość: Starlette Re: Chleb przyczyną pryszczy? - Artykuł GW IP: *.acn.waw.pl 17.01.03, 19:12
      Bzdura, nie traktujcie artykułów z kobiecych pisemek jak wyroczni, panie które
      je wymyślaja mają czesto małe pojęcie o tym co piszą. Trądzik to sprawa
      znacznie bardziej skomplikowana.
      • Gość: Doki Re: Chleb przyczyną pryszczy? - nie! IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 17.01.03, 19:41
        Dokladnie. Dieta nie ma wplywu na tradzik, niestety,
        chyba z wyjatkiem zupelnego glodzenia sie i awitaminoz.

Polecam: James J. Leyden, M.D. Therapy for Acne Vulgaris,
        NEJM Volume 336:1156-1162 April 17, 1997 Number 16.
    • Gość: Doki Re: Chleb przyczyną pryszczy? - nie! i link IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 17.01.03, 19:55
      To ja tez podam link do artykulu:
      bmj.com/cgi/content/full/325/7362/475?maxtoshow=&HITS=10&hits=10&RESULTFORMAT=&fulltext=acne+and+diet&searchid=1042829286123_14337&stored_search=&FIRSTINDEX=0&resourcetype=1,2,3,4,10
      I cytat:

"Child patients (and usually their parents) hold common
      misconceptions about acne that need tackling before
      treatment begins. Firstly, they often blame themselves
      for the disease. However, acne does not come from bad
      behaviour nor is it a disease of poor hygiene. Patients
      (and parents) need to realise that acne has nothing to do
      with lack of cleanliness. The black tip of a comedo is
      oxidised sebum,2 not dirt, and it cannot be removed by
      scrubbing. Vigorous washing may actually make things worse.

Secondly, despite parental admonitions, diet has never
      been shown to have much effect on acne. Thirdly, patients
      need to understand that topical treatments work by
      preventing new lesions, not shrinking ones that have
      already formed. Thus, the treatment should be applied
      faithfully to all skin that may be affected, not just to
      visible lesions."
      • Gość: RN Re: Chleb przyczyną pryszczy? - nie! i link IP: *.corp.redshift.com 17.01.03, 20:20
        W czsie 2gie wojny swiatowej byl w Holandii sierociniec prowadzony przez
        siostry zakonne.W czsie paru m-cy frontu zostali odcieci od swiata. Nie
        dostawali maki i in. Siostry karmily dzieci czym mogly ale zadnych przetworow
        macznych. Jakie bylo zdziwienie ze dzieciaki czuly sie lepiej, wiele alergii
        zniknelo, skorne choroby i chroniczne problemy zoladkowo-brzuszne zanikly.
        Po wojnie naukowcy paru krajow sie zainteresowali tym przypadkiem.
        Mi zajelo 15cie lat aby odkryc ze moje silne bole glowy maja zwiazek z glutenem
        czy innym skladnikiem chleba.
        • Gość: Doki Re: Chleb przyczyną pryszczy? - nie! i link IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 17.01.03, 21:03
          To calkiem mozliwe. Bylem zdziwiony, gdy przeczytalem, ze
          celiakia wcale nie jest choroba dziecieca. Nierzadko
          pierwsze objawy celiakii pojawiaja sie dopiero u
          doroslych i moga byc calkiem nieswoiste. Tylko co to ma
          wspolnego z pryszczami, ktorych podloze, jak wspominalem,
          nie ma wiele wspolnego z dieta, raczej z genami,
          hormonami i beztlenowcami.
          • Gość: Monika Re: Chleb przyczyną pryszczy? IP: 195.205.30.* 18.01.03, 08:29
            Nie twierdzę, że tylko chleb jest przyczyną pryszczy ale ogólnie węglowodany,
            zwłaszcza proste. Od kilku miesięcy jestem na diecie niskowęglowodanowej i mam
            cerę ładną jak nigdy w życiu. Owszem hormony też odpowiadają za trądzik tylko
            jakoś nikt nie pisze, że brak równowagi hormonalnej jest rezulatem niedoboru
            minerałów, witamin w diecie.
            Cytowany angielski tekst też nie może być traktowany jako wyrocznia, zwłaszcza
            jeśli jest amerykański, bo amerykanie są znani ze swojego beznadziejnego
            sposobu odżywiania i nigdy im nie przyjdzie do głowy, że to odżywianie jest
            przyczyną wszystkich chorób.
            Nie jestem na diecie kwaśniewskiego ale przejrzałam na oczy, dużo czytając
            ostatnio i naprawdę dziwi mnie, że ludzie nie myślą racjonalnie o swoim
            zdrowiu, licząc tylko na lekarstwa, sztuczne hormony jako lek na swoje
            dolegliwości. Piją colę, oranżady, jedzą wędliny faszerowane fosforanami, biały
            chleb, ciastka itp a potem wołają ratunku!!! Ci co mają trądzik smarują skórę
            kremami, maściami, niszczą wątrobę zażywając antybiotki.
            Ludzie, czy nic wam nie zostało z własnego rozumu?
            Nie mam pojęcia dlaczego lansowany jest oficjalnie model żywienia z
            węglowodanami jako podstawą żywienia??? Przecież to ktoś wziął z sufitu!!!
            Pokarm naturalny to tylko to co można upolować lub zebrać ( nie mówię o zbożu).
            Węglowodany nie są naturalnym pokarmem człowieka, więc nie dziwcie się, że was
            organizm się broni i wydziela te toksyny przez skórę.
            • Gość: Doki Re: Chleb przyczyną pryszczy? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 18.01.03, 08:38
              Gość portalu: Monika napisał(a):

> Nie twierdzę, że tylko chleb jest przyczyną pryszczy
              ale ogólnie węglowodany,
              > zwłaszcza proste.

Nie. To, co jemy ,nie ma wplywu na tradzik. Nadal tak
              twierdze.

Od kilku miesięcy jestem na diecie niskowęglowodanowej i
              mam
              > cerę ładną jak nigdy w życiu.

Gratulacje. Ale to nie znaczy, ze masz ladna cere
              dlatego, ze jestes na diecie niskoweglowodanowej.

Owszem hormony też odpowiadają za trądzik tylko
              > jakoś nikt nie pisze, że brak równowagi hormonalnej
              jest rezulatem niedoboru
              > minerałów, witamin w diecie.

Nie pisze, bo to nieprawda.

> Cytowany angielski tekst też nie może być traktowany
              jako wyrocznia, zwłaszcza
              > jeśli jest amerykański, bo amerykanie są znani ze
              swojego beznadziejnego
              > sposobu odżywiania i nigdy im nie przyjdzie do głowy,
              że to odżywianie jest
              > przyczyną wszystkich chorób.

Po pierwsze, wcale nie odzywianie jest przyczyna
              wszystkich chorob. Przyczyny chorob sa rozne. Po drugie,
              jeden tekst jest amerykanski, z New England Journal of
              Medicine, drugi pochodzi z British Medical Journal. Zaden
              nie moze byc traktowany jak wyrocznia, oba sa jednak
              solidnie podbudowane danymi i odzwierciedlaja obecny stan
              wiedzy naukowej na ten temat.

> Nie mam pojęcia dlaczego lansowany jest oficjalnie
              model żywienia z
              > węglowodanami jako podstawą żywienia??? Przecież to
              ktoś wziął z sufitu!!!

Nie, ludzie tak sie zywia odkad powstal gatunek Homo
              sapiens, a nawet wczesniej. Nawet dzisiaj tylko
              mieszkancy bogatych krajow moga sobie pozwolic na diete,
              ktora nie jest oparta na weglowodanach jako glownym
              zrodle energii (zboze, ziemniaki, maniok itp). Skoro mimo
              tak "zabojczej" diety jakos przezylismy jako gatunek, to
              dla mnie to jest dowod na to, ze taka dieta nie jest
              wcale zla.

> Pokarm naturalny to tylko to co można upolować lub
              zebrać ( nie mówię o zbożu).

> Węglowodany nie są naturalnym pokarmem człowieka, więc
              nie dziwcie się, że was
              > organizm się broni i wydziela te toksyny przez skórę.

Weglowodany sa naturalnym pozywieniem bardzo wielu
              zwierzat, w tym czlowieka. Jakiez to toksyny sa zawarte w
              zbozu?

Ale powtorze: tradzik nie bierze sie z tego, co jemy.
              • Gość: Monika Re: Chleb przyczyną pryszczy? IP: 195.205.30.* 18.01.03, 09:40
                Doki, nie ma sensu wdawać się w dyskusję z tobą bo i tak ty mnie nie przekonasz
                ani ja ciebie.
                Nie masz ochoty ani chęci przekonać się o złym wpływie węglowodanów na zdrowie,
                szanuję to. Ja się przekonałam ( a nie jestem jedyna), że wyeliminowanie z
                diety węglowodanów poprawia zdrowie i samopoczucie radykalnie. Do medycyny
                naukowej niestety szacunku nie mam.
                Nie twierdzę też, że węglowodany zawierają toksyny ale po trawieniu działają w
                naszym organiźmie po prostu jak cukier, zaburzając przemianę materii
                Już w tej chwili coraz więcej badań wskazuje na to, że węglowodany nie są takie
                dobre jak oficjalnie dietetycy twierdzą.
                Jesteś chyba z Belgii, w TVP1 ok 15,40 w każdą sobotę jest program "Sekrety
                Zdrowia" i bynajmniej nie prowadzą go fanatycy Kwaśniewskiego ludzie z dużym
                dorobkiem naukowym, prowadzący badania na temat żywienia. Nawet oni przyznają,
                że zmieniają się poglądy na temat żywienia.
                Cóż ty możesz trwać przy swoich poglądach, nikt ci nie broni.
                A swoją drogą czy nie zdrowiej byłoby dla takiego nastolatka wypróbować dietę
                niskowęglowodanową (na trądzik) niż przepisywać mu/jej hormony albo
                antybiotyki?
                Co jest w tym takiego złego, jak można zwalczać coś czego się nie zna?
                • Gość: Doki Re: Chleb przyczyną pryszczy? IP: *.196-201-80.adsl.skynet.be 18.01.03, 11:05
                  Moniko, z calym szacunkiem, jedyne czego oczekuje to dowod, ze jest tak, jak mowisz. Te nowe trendy w dietetyce sa fascynujace i sledze je z zapalem, jednak uwazam, ze bez dowodu zbyt wczesnie jest, by wyglaszac tak zdecydowane twierdzenia, jak Ty to robisz.
                  Tyle tysiacleci weglowodany w diecie sluzyly nam dobrze. Pytanie: co sie zmienilo? Nasz styl zycia? Byc moze zyjemy za dlugo?
                  Nie chodzi o fanatyzm. Chcialbym bardzo by powstal instytut Kwasniewskiego i zbadal, czy rzeczywiscie jest tak, jak twierdza jego zwolennicy, ze miazdzyca sie cofa; byloby to odkrycie godne Nobla.
                  Pytanie: jaki jest koszt czynnosciowy przejscia na diete niskoweglowodanowa? Jakis koszt musi byc. Weglowodany moga byc metabolizowane beztlenowo, tluszcze nie. Czy zdolnosc do beztlenowego wysilku, np krotki sprint, nie przeszkadza? Jak adaptuja sie takie osoby do przebywania na duzej wysokosci?
                  Weglowodany sa w sporej czesci takze wypelniaczem i ich niedobor w diecie jest zwiazany z chorobami przewodu pokarmowego, np rakiem jelita grubego. Zwolennicy diety optymalnej twierdza wrecz odwrotnie, ze wlokna trzeba ograniczyc. Czy maja racje? Jakie skutki bedzie mialo to na dluzsza mete. Pytania moglbym mnozyc. Sa to jednak rzeczy, ktore dopiero trzeba zbadac i argument typu "stosuje te diete i czuje sie lepiej" jest zludny. Jak wypije butelke wina, tez czuje sie lepiej, do czasu. To trzeba robic w sposob kontrolowany. Nauka wypracowala pewne metody ustalania prawdy i nie ma do tej pory nic lepszego.
                  Gdy wiec pisze "nieprawda, ze X", moze to rownie dobrze znaczyc "nie ma dowodu, ze X, za to sa dowody lub przeslanki, by twierdzic, ze nie X". Tak juz jest, ze jesli prezentujesz nowa hipoteze, to na Tobie spoczywa ciezar przeprowadzenia dowodu, ze hipoteza jest prawdziwa. Do tego czasu, hipoteza pozostaje tym, czym byla: przypuszczeniem bez waloru prawdy.
                  Przedstawilem dowody eksperymentow, ktore nie potwierdzily wplywu diety na rozwoj tradzika. Mozesz nie szanowac nauki, ale wtedy pograzasz sie w guslach.
                  Czas pokaze, gdzie lezy prawda. Nie ma znaczenia czy ja, czy Ty masz racje. Ja nie chce sie za bardzo mylic. Dlatego czekam na dowod i staram sie prezentowac obecny stan wiedzy, ktory moze byc zmieniony, jesli pojawia sie nowe dowody. Ale dopiero wtedy.

Pozdrawiam.
    • Gość: Starlette Re: Chleb przyczyną pryszczy? - Artykuł GW IP: *.acn.waw.pl 18.01.03, 12:20
      Ja odzywiam się zdrowo, mam super figurę, nie piję coli, nie jadam
      hamburgerów, ani słodyczy bo nie lubię, tylko chude mięso,nabiał, chudy,
      warzywa i owoce ale miałam i nadal mam problemy z cerą. Dodam ze hormony
      równiez mam w porządku.
      Zauwazyłam że osobom które nigdy nie miały poważnego problemu z tradzikiem
      bardzo łatwo przychodzi żonglowanie hipotezami na temat przyczyn tego
      schorzenia i krytykowanie naszego rzekomo niezdrowego trybu zycia !

• Gość: dendryt Re: Chleb przyczyną pryszczy? - Artykuł GW IP: *.chello.pl 18.01.03, 19:32
        Otóż to, otóż to.Ja mam nieustajace problemy z trądzikiem od dwudziestu pięciu
        lat, niezależnie od zazywanych środków i stosowanej diety.Zauwazyłam,że ma to
        zwiazek z dniem cyklu, wtedy skóra twarzy jest jakaś podminowana i pojawiają
        sie ( przeważnie symetrycznie !) krosty. Może po klimakterium mi przejdzie? A
        jeśli nie ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka