Dodaj do ulubionych

Problemy z pamięcią i inteligencją

10.06.06, 14:55
Witam Was. Ten problem powraca i chyba samemu nie odejdzie. Proszę więc Was o
pomoc - jakie badania zrobić jeszcze, do jakiegos specjalisty iść. Otóż
pisałem kiedyś, że mam problemy z pamięcią i kojarzeniem, czego kilka lat
temu nie miałem w ogóle. Zaczęło się to gdzieś we pod koniec 2004 roku i od
tego czasu cały czas mam takie problemy, które może nie pogłębiają się, ale
jednak przeszkadzają. Wcześniej nie miałem żadnych problemów z pamięcią i
wystarczyło raz mi coś powiedzieć i pamiętałem doskonale, a teraz już nie...
Czuję się po prostu, jakbym był "mniej" inteligentny. Nie biorę żadnych
używek, żadnych narkotyków, jedynie kawą się wspomagam. No i próbowałem brać
bilobil (prawie pół roku), jednak to chyba nic nie dało. Bardzo proszę,
abyście poważnie mi doradzili, bo boję się czy to nie jest jakiś nowotwór, a
przecież na alzheimera jestem za młody (mam 20 lat)...
Obserwuj wątek
    • d.o.s.i.a Re: Problemy z pamięcią i inteligencją 10.06.06, 18:33
      Wielu ludzi zauwaza u siebie takie objawy wraz z wiekiem. Ja zauwazylam takie
      objawy u siebie tez mniej wiecej w wieku 21-24 lata. Kiedys wiersza na pamiec
      uczylam sie na przerwie przed lekcja, teraz musialabym go sie chyba ze trzy dni
      uczyc :) To pewnie normalne u ludzi, ktorzy przestali intensywnie uzywac mozgu
      (u mnie studia juz dawno skonczone...). Mysle, ze wiele czynnikow sie na to
      sklada.
      Ty pewnie jeszcze sie uczysz, wiec teoretycznie mozgu powinienes uzywac sporo.
      Ale zwroc uwage na pewne rzeczy. Czy duzo czytasz? Jezeli nie to zacznij to
      robic. Ogladanie telewizji i granie w gry komputerowe (jak rowniez siedzenie na
      forum internetowym - wiem po sobie...) powoduja duze obnizenie sprawnosci
      intelektualnej (mozg przetrwarza jedynie proste obrazy). Jak sie odzywiasz???
      Wbrew pozorom to bardzo wazne - czy nie jeszcz za duzo prostych weglowodanow?
      Jaki prowadzisz tryb zycia - robisz cos, czy sie po prostu obijasz? :)
      NIcnierobienie to zabojstwo dla mozgu.

W kazdym razie, postaraj sie popracowac nad stymulacja swego mozgu - rozwiazuj
      lamiglowki (sudoku polecam), czytaj (!) ksiazki (dobre zwlaszcza na cwiczenie
      koncentracji). Zwroc uwage, ze ludzie na/po kierunkach scislych z reguly
      posiadaja b. dobra sprawnosc umyslowa... Slowem - pobudzaj sie intelektualnie
      jak tylko mozesz. Ucz sie malych fragmentow wiadomosci codziennie - np.
      fragmentu wiersza na pamiec, zasad muzyki, kilku nowych slowek. Codziennie
      nawet po 10 minut. Staraj sie przez te 10 minut maksymalnie koncentrowac.
      Zajmij sie oczywiscie tym co lubisz, nic na sile.

Zacznij to robic z reka na sercu, a po tygodniu/dwoch zobaczysz, ze sprawnosc
      intelektualna wraca.

Aha, i zapomnij o Alzheimerze... ;)
      • wisienkaa2 Re: Problemy z pamięcią i inteligencją 10.06.06, 23:03
        tez mam problemy z pamiecia i to wielkie. jak z kims rozmawiam co chwile mi sie zapomnina co chcialam powiedziec. ja jednak wiem od czego to mam i nic na to nie poradze.
        • gizela6 Re: Problemy z pamięcią i inteligencją 11.06.06, 00:24
          Nie martw się, to ma wielu ludzi, wg mnie powinieneś przebadać sobie hormony
          tarczycy ale cały komplet - TSH, fT3, fT4, przeciwciała przeciwtarczycowe (są
          2) i jeżeli TSH jest większe od 2 (mimo, że w normier) trzeba iść do dobrego
          endokrynologa. Wspomaganie się np nootropilem czy innymi lekami poprawiającymi
          zdolności poznawcze albo krążenie w mózgu przy chorobach tarczycy może być
          szkodliwe. Dwóch z moich neurologów zignorowało ten fakt. Jeden powiedział -
          "przecież pani ma guzek obojętny" (???). Wracając do tematu - poczytaj sobie o
          tym - wiele osób z niedomaganiem tarczycy miewa między innymi zaniki pamięci.
          Być może to u Ciebie jest również ta przyczyna. pozdrawiam.
          • pia.ed Re: Problemy z pamięcią i inteligencją 11.06.06, 00:32
            "Niedomagania tarczycy"???
            A w jakim kierunku sa te niedomagania ktore powoduja zanik pamieci?
            • katerina24 Re: Problemy z pamięcią i inteligencją 11.06.06, 01:03
              Chodzi np o niedoczynnośc która niestety ma wpływ na pamięc,koncetrację badania
              jakie się robi to TSH
              ft 4 i ft 3 [wolne hormony tarczycy bo tylko one a nie całkowite T4 np dają
              pełny obraz tarczycy ]
              usg tarczycy
              przeciwciała tarczycowe TG i TPO
              Pamięc można ćwiczyc całe życie i nieprawda jest że szlag ją trafia kiedy się
              człek starzeje ,pamięc można i trzeba ćwiczyć polecam np ksiązke Marka
              Szurawskiego "Pamięc trening interaktywny"
        • himen2 od czego? 11.06.06, 13:22
          Od czego, jeśli można oczywiście wiedzieć? Powiedz proszę...
    • artur737 Re: Problemy z pamięcią i inteligencją 11.06.06, 04:04
      Zakladam, ze jestes mlodym czlowiekiem i objawy sie niespodziewane.
      Diablo duzo chorob moze dawac takie objawy. Musisz sprawdzic naczynia krwionosne , zwl te od mozgu, zrobic rezonans magnetyczny mozgu i rdzenia, sprawdzic tarczyce, zrobic badanie Western blota na borelioze. Oczywiscie to nie wyczerpuje tematu, ale bylby to dobry poczatek.
    • mysz2006 Re: Problemy z pamięcią i inteligencją 11.06.06, 15:26
      ME tez diagnozowano pare lat temu w tysiacach, bo byla na to moda.......
      • wawan1 Re: Problemy z pamięcią i inteligencją 11.06.06, 16:27
        mysz2006 napisał:

> ME tez diagnozowano pare lat temu w tysiacach, bo byla na to moda.......

Bardzo bym chciała, żeby była na to tylko moda, wtedy gdy mnie diagnozowano,
        jakoś była właśnie TA moda. I niestety jestem w tych tysiącach, tzn. się nie,
        jestem tą drugą osobą na milion która ma (potwierdzoną) boreliozę, na moje
        nieszczęście po wielu latach.

Nie mówię tu że autor wątku, też musi ją mieć.
    • kinga8026 Re: Problemy z pamięcią i inteligencją 11.06.06, 22:03
      jeśli boisz się, że to nowotwór, to pędź do lakarza. Ale może po prostu jesteś
      przemęczony. Mi pomogły: Ginko Prim(chyba Prim) i drożdże piwne w tabletkach.
    • himen2 Przyczyny problemów z pamięcią 17.06.06, 19:42
      Dziękuję bardzo Wam za to, że się zainteresowaliście mną, naprawdę wdzięczny
      jestem. Idę na badania, przebadam to, co zaleciliście.
      Chciałbym jednak, tak w małym skrócie, dowiedzieć się, jakie mogą być przeczyny
      problemów z pamięcią. 1) problemy z tarczycą 2) choroba Alzheimera (jednak za
      młody jestem, jak napisaliście)
      Co dalej? Czy nowotwór też? Proszę poradźcie...
      • kasia_ia Re: Przyczyny problemów z pamięcią 17.06.06, 19:52
        Zanim wydasz kasę na badnie wszystkiego pokolei idź do psychologa (ew.
        neuropsychologa) z prośbą o badnie funkcji poznawczych (do poradni zdrowia
        psychicznego, bez skierowania), dostaniesz info nt tego jak funkcjonujesz!
        Przyczyna objawów może być np. zwykły stres, niskie ciśnienie (alzheimera
        raczej nie masz), grube zmiany organiczne wyjdą w badaniu
    • wisienkaa2 Re: Problemy z pamięcią i inteligencją 17.06.06, 21:00
      u mnie jak zaczela sie depresja to pogorszyla mi sie pamiec i koncentracja po paru latach zaczelam cpac na imprezach i to jeszcze badziej mi pogorszylo sprawe. stale sie myle, zamyslam szkoda gadac...
    • tigrusek Re: Problemy z pamięcią i inteligencją 20.06.06, 21:10
      Jak już tu ktoś napisał: idź najpierw do psychologa albo neuropsychologa.Testy
      neuropsychologiczne są w stanie wykryć zmiany w mózgu zanim te zrobią się
      widoczne na rezonansie.No i dokładnie okaże się jak funkcjonujesz i czy to
      pogorszenie jest na tyle poważne,że powinieneś się nim martwić.
    • himen2 wyniki 21.06.06, 22:42
      rzeczywiście, TSH za duże. Generalnie mam dość dobre te wyniki, wszystko w
      normie poza zbyt małym cholesterolem, za dużą bilirubiną i... TSH prawie 5
      uIU/ml (rok temu miałem troszkę ponad 3). Czy to oznacza, że przez tarczycę są
      te problemy?
      • dmuchawiec6 Re: wyniki 22.06.06, 23:36
        Witaj Himen, wejdź sobie na forum Hashimoto, forum choroby tarczycy, nie wiem
        czy zrobiłeś pełen komplet badań, oprócz TSH (masz za wysokie- poczytaj sobie
        na tych forach), powinieneś zrobić fT3, fT4, dwa rodzaje przeciwciał
        przeciwtarczycowych, USG tarczycy. Trzeba iść do dobrego endokrynologa albo
        tyreologa. Oby Twoje kłopoty z pamięcią i w ogóle ze zdrowiem się skończyły
        pomyślnie. Pewnie tak będzie po jakimś czasie zażywania hormonu na
        niedoczynność (prawdopodobnie masz subkliniczną - nie jestwem lekarzem, też
        miałam kłopoty z pamięcią między innymi).Pozdrawiam.
        • himen2 Re: wyniki 24.06.06, 15:45
          Dziękuję Ci za odpowiedź.
          Ale chciałbym zadać podstawowe pytanie - czy przez tę tarczycę można doszukiwać
          się problemów z pamięcią, kojarzeniem? Bo i tak muszę powtórzyć badania, więc
          będę robić te wszystkie ft3, ft4,l antytg itd...
          • dmuchawiec6 Re: wyniki 25.06.06, 01:49
            Oj Himen, weż wstukaj w googla hasło bodajże subkliniczna niedoczynność
            tarczycy objawy, albo prof. Zgliszczyński, lub choroby tarczycy objawy itd.,
            próbuj. Poczytaj sobie. jak znajdę ten link to ci wkleję, bo już tracę do
            Ciebie cierpliwość :). Głowa do góry, jeżeli to jest to o czym myślę to po
            odpowiednio ustawionym leku będzie napewno lepiej. Pozdr.
            • dmuchawiec6 Re: wyniki 25.06.06, 02:05
              Ten link to :
              www.endokrynologia.edu.pl. Przeczytaj go uważnie. Napisałam we wcześniejszym
              poście, że po odpowiednim ustawieniu leku, z pamięcią i kojarzeniem powinno być
              lepiej, nie wiem tego - ale mam taką nadzieję, wnioskuję przez analogię na
              podstawie wypowiedzi forumowiczek, że np ustępują wówczas, (kiedy bierze się
              hormon) np objawy depresji, złego nastroju, braku energii etc. Pozdrawiam,
              koniecznie wejdź na te dwa fora, poczytaj artykuły, Ania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka