up55 13.06.06, 19:48 czy przed kazda operacja wykonywana jest lewatywa? dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
netka2 Re: operacja-lewatywa zawsze? 13.06.06, 20:59 Zazwyczaj przed operaacja na przewodzie pokarmowym, operacje ginekologiczne np przez pochwe, operacje przy znieczuleniu doledzwiawym "od pasa w dol". Odpowiedz Link Zgłoś
j2334 Re: operacja-lewatywa zawsze? 13.06.06, 21:30 nie chodzi konkretnie o opercje na przewodzie pokarmowym ,tylko o to ,ze w czsie znieczulenia rozluzniaja sie miesnie i moze dojsc do samoistnego wyplyniecia masy kalowej na zewnatz.Aby tego uniknac jelita musza byc puste,wiec dlatego robi sie lewatywe,i to we wszystkich ,ktore wymagaja znieczulenia. Odpowiedz Link Zgłoś
netka2 Re: operacja-lewatywa zawsze? 13.06.06, 21:35 Nie pisz ze we wszystkich bo nie robi sie lewatyw przy kazdym zabiegu czy operacji. jestem zawodowo zwiazana ze sluzba zdrowia i sama mialam kilka operacji wiec wiem troche lepiej. Chyba ze sie myle:).... Odpowiedz Link Zgłoś
j2334 Re: operacja-lewatywa zawsze? 13.06.06, 22:47 Do netki2 Tak ,ie sklada,ze ja tez,w obu przypadkach Odpowiedz Link Zgłoś
agati77 Re: operacja-lewatywa zawsze? 13.06.06, 23:09 Hej!Ja miałam operacje(własciwie to zabieg) usunięcia torbieli jajnika przez pochwę i nie miałam robionej lewatywy.Dostałam tylko lekkie środki przeczyszczające dzien przed zabiegiem no i ostatni posiłek ok.godziny 14:00.Co prawda nie był to zabieg na sali operacyjnej,tylko w gabinecie zabiegowym,ale był wykonywany pod pełną narkozą. Pozdrawiam:))) Odpowiedz Link Zgłoś
netka2 Re: operacja-lewatywa zawsze? 14.06.06, 09:43 Do j2334 : w idocznie w kazdym szpitalu jest inaczej i sa inne zwyczaje. Ja nie mialam nigdy lewatywy mimo pelnej narkozy. A lewatywa byla wykonywana w przypadkach ktore juz opisalam wyzej :) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
bardu Re: operacja-lewatywa zawsze? 14.06.06, 11:36 Miałam operację usunięcia pęcherzyka żółciowego - oczywiście pełna narkoza i lewatywy nie miałam. Miałam też drobny zabieg ginekologiczny pod narkozą i też bez lewatywy. Więc nie zawsze się ją stosuje. Odpowiedz Link Zgłoś
moniak7 Re: nie 14.06.06, 16:29 operacja stopy i zadnej lewatywy. Nie straszcie ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
olka981 Re: operacja-lewatywa zawsze? 15.06.06, 15:01 laporoskopia i orenzadka przeczyszczajaca do picia od pol-nocy Odpowiedz Link Zgłoś