28.06.06, 11:35
Witam
Mam pytanie, jakie macie skutki uboczne po kuracji encortonem, wiem, że jest
on stosowany przy wielu chorobach. Ja leczę się tym na małopłytkowość,
pomogło), ale, pomimo że mam już zmniejszaną dawkę ciągle coś mi dolega.
Nie wiem czy to zbieg okoliczności, czy właśnie encorton.
Na początku przytyłam, a może raczej napuchłam, mam twarz jak chomik, później
zaczęły się kłopoty ze snem, bóle stawów i czerwone plamy na skórze. Czy ktoś
miał podobne dolegliwości?
Obserwuj wątek
    • agakoziorowska Re: encorton 28.06.06, 11:51
      napuchłam, twarz jak chomik- encorton powoduje zatrzymanie wody i sodu w
      organizmie i to moze byc przyczyna, czerwone plamy na skorze-encorton moze
      zwiększac podatność na uszkodzenia, wybroczyny i wylewy podskórne, moze tez
      wzmóc potliwość, trądzik, rozstępy, utrudniac gojenie ran, moze akurat ma to
      wpływ,co do bole stawow- osteoporoza, zmniejszenie masy mięśniowej wywoływane
      przez sterydy tez moga dawac taki efekt. Zaburzenia snu- równiez jak
      najbardziej, a do tego pewnie sie przejmujesz wszystkim powyzszym. Przy dawce
      minimalnej rzadko zdarza sie tyle objawow naraz ale to oczywiscie mozliwe. Co na
      to lekarz?
    • rita78 Re: encorton 28.06.06, 11:52
      objawy takie same + polineuropathia obwodowa, trądzik posterydowy, problemy z
      zoładkiem i zebami, nadmierne owłosienie...ja bralam ogromne dawki swego czasu
      i takie oto dzialania uboczne wystapily u mnie..jedynym pocieszeniem jest to ze
      z chwila odstawienia encortonu i innych sterydow wyglad zewnetrzny szybko
      wrocil do normy. gorzej bylo z polineuropatią i zoladkiem...
    • agoga Re: encorton 28.06.06, 12:08
      Dzięki za odpowiedzi.
      Moja pani doktor uprzedziła mnie o niektórych skutkach ubocznych, zaleciła
      koniecznie leki osłonowe na żołądek i nie mam z nim żadnych kłopotów.
      Kłopoty ze snem w zasadzie ustępują, dodatkowymi kilogramami tez się nie
      przejmuję, bo wzięłam się od razu na początku kuracji za systematyczną jazdę na
      rowerze i ćwiczenia, wiec pewnie przytyłam mniej niż mogłam. Najbardziej
      martwią mnie te zmiany na skórze no i nadmierne owłosienie. Następną wizytę mam
      dopiero za 2 tygodnie. Czy to też przechodzi, nie chcę mieć wąsów?
      • j2334 Re: encorton 28.06.06, 15:09
        musialas strasznie duze dawki encortonu brac,ale mimo wszystko nawet po malych
        dawkach tez sa jego dzialania uboczne,zalezy to od predyspozycji organizmu.a co
        do owlosienia? no coz moze ono pozostac,na takim etepie jak jest
        teraz.Zowlosieniem bedziesz musiala zglosic sie do endokrynologa,ale mam
        nadzieje,ze az tak zle z tym nie jest,zawsze mozna zastosowac depilacje,bo i
        tak w przypadku leczenia nadmiernego owlosienia znowu trzeba brac
        hormony ,tylko inne,a to z kolei tez jakies tam daje uboczne skutki.
        Najwazniejsze,ze wracasz do zdrowia,a z uroda juz sobie poradzisz.powodzenia.
        • agoga Re: encorton 28.06.06, 15:47
          Nie no nie jest tak źle, pojawił mi się mały jasny meszek, ale ostatnio widuje
          panią
          w autobusie, która ma dość mocne wąsy i wpadłam w panikę.
          Ja z natury nie jestem nadmiernie owłosiona, nawet nogi depiluje bardzo rzadko,
          to może nie będzie tak źle.
          • j2334 Re: encorton 28.06.06, 16:05
            no widzisz,to super.trzymaj sie !
          • rita78 Re: encorton 28.06.06, 16:05
            w moim przypadku nadmiar owlosienia, a bylo ono spore( zwlaszcza na twarzy)
            wytarl sie z czasem po odstawieniu sterydow takze spokojnie:)
            • ulaaala Re: encorton 24.10.06, 20:16
              jak dlugo braliscie encorton...? rowniez biore go na maloplytkowowsc..ktorys
              raz z koleji i choc chyba srednio pomaga to lekarka nie pozwala mi go odstawic
              bedzie jakies 5 miesiecy a skutki uboczne ( a o wiekszosci o ktorych tu
              piszecie choc wystepuja to nie mialam pojecia ze takie moga po encortonie)
              coraz bardziej uciazlkiwe;/ kiedy pytam lekarke ile to moze jeszcze
              potrwac.....rozklada rece
    • agiatami jak macie kase to jest lek bez ubocznych skutkow 27.10.06, 09:16
      znalazlam w internecie lek zastepczy ,kupuje sie go na polska recepte w
      niemczech.niestety gdzies mam zapisane ale notatek mam tyle, ze moze kiedys
      znajde.po sterydach pamiec jest kiepska ,pocieszam sie ,ze myslenie
      abstrakcyjne jeszcze jest dobre. co do cwiczen to zapytaj sie co masz cwiczyc
      bo tak naprawde to miesnie ci rosna jak u kulturysty. ja jak musialam troche
      chodzic to mi lydki urosly. teraz mam kroplowki przez 3dni solu medrolu .
      posiedz na kompie w googlach moze na 25 stronie jakiegos hasla czegos sie
      dowiesz. mam notatke ,ze trzeba brac potas i aspargin.po kroplowki idzie sie
      prywatnie do adiunkta, profesora ,ordynatora -do tego kto moze przyjac cie do
      szpitala.
      • agoga Re: jak macie kase to jest lek bez ubocznych skut 27.10.06, 10:29
        Od trzech tygodni nie biorę tego leku. Opuchlizna już mi zeszla, waga trochę
        tez, ale to chyba dzięki bieganiu. Co do sportu, to nie uprawiam go wyczynowo
        wiec przerost mięsni chyba mi nie grozi, nawet wolę mięsnie niż tłuszcz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka