martica5 01.07.06, 17:10 witam mam skierowanie na fizykoterapię na prądy na kolana na czym to polega jak to wygląda , mam mieć zabieg w sierpniu artroskopie prosze o odpowiedz marta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
repair Re: Konkurs 01.07.06, 18:49 Może chodzić o prądy wodne. Tak jakby jaccuzi, tyle że korzystając trzeba odłożyć kule. Nie pamiętam fachowej nazwy, ale opierzon i cyriax na pewno przypomną. Pralka, czy jakoś tak? Odpowiedz Link Zgłoś
cyriax Re: Konkurs 01.07.06, 18:51 No wiesz repair- to Ty tutaj jesteś autorytetem!!! Odpowiedz Link Zgłoś
opierzona Re: Konkurs 01.07.06, 18:56 A wiec mamy i prad wody... Odpowiedzi jak u Schtrasburgera;) Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: prądy- fizykoterapia 01.07.06, 19:55 No to jeszcze kawal czasu do sierpnia... No i chyba wiecej niz jeden zabieg bedziesz miec? Miewalam tego typu zabiegi, polega to na tym, ze po obu stronach kolana dostaniesz namoczona w wodzie i nasaczona lekiem wate, na to idzie elektroda i siup, podlaczaja cie do pradu:-) Nic strasznego, w sumie nic nie czuc, bo prad jest o bardzo malym natezeniu, czasem moze troche laskotac. No i tak sobie posiedzisz pol godzinki. Lek dziala miejscowo, jest to znacznie lepsza, bezpieczniejsza i skuteczniejsza metoda niz faszerowanie medykamentami calego organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
opierzona Re: prądy- fizykoterapia 01.07.06, 20:21 A wiec Jonoforeza... zaproponowana przez tijgertje. Ale latwosc z jaka opisuje zabieg swiadczy o tym ze fizykoterapeuta moze byc kazdy. No to siup... Odpowiedz Link Zgłoś
cyriax Re: prądy- fizykoterapia 01.07.06, 21:00 Zgadzam się fizykoterapeutą może być każdy,ale fizjoterapeutą już nie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
repair Re: prądy- fizykoterapia 02.07.06, 04:36 Pięknie k.., pięknie. Brak diagnozy, ale mamy jonoforezę i artro dianostyczne już w sierpniu. Prawie jak ortopedia. R Odpowiedz Link Zgłoś
opierzona Re: prądy- fizykoterapia 02.07.06, 11:47 tijgertje napisała: > Miewalam tego typu zabiegi, polega to na tym, ze po obu stronach ko > lana dostaniesz namoczona w wodzie i nasaczona lekiem wate, na to idzie elektro > da i siup, podlaczaja cie do pradu:-) Po obu stronach kolana wata nasączona lekiem... Wiec prosze panstwa ta oto pacjetka miala zabiegi jonoforyzy katodowoanodowej lekiem posiadającym zwiazek czynny z pierścieniem aromatycznym... A wiec... Rozwijam konkurs: Zgadnij co to za lek? Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: prądy- fizykoterapia 02.07.06, 21:14 Chwila moment... Padlo pytanie, odpowiedzialam troche z przymruzeniem oka (no, siup, z mojego punktu widzenia bardziej skomplikowanie to nie wygladalo). Na terminologii medycznej sie nie znam, ale moze mi wytlumaczysz, o co tu chodzi, bo dopiero teraz przeczytalam caly watek i widze, ze ubaw macie, tylko nie bardzo kumam dlaczego? JAk mi sie dostaje, to lubie wiedziec za co:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
opierzona Re: prądy- fizykoterapia 02.07.06, 23:06 tijgertje nic sie nie martw... Masz racje, bardzo skomplikowane to nie jest. A co do tej jonoforezy katodowoanodowej to taki haczyk zaczerpniety z towjej wypowiedzi. Ogolnie nie prowadzi sie jonoforezy z podkladem z dwoch stron miejsca zabiegowego, a juz bardzo rzadko tym samym lekiem; spod dwoch elektrod malo ktory zwiazek chce wniknac a wlasnie zwiazki z pierscieniem aromatycznym maja do tego sklonnosc. Ot tylko tyle... Odpowiedz Link Zgłoś