klemka80 21.07.06, 15:38 Witam czy ktoś na forum może mi zinterpretować wynki prolaktyny i progesteronu: PROLAKTYNA wynik w surowicy 89.5 ng/ml (norma 1.9 - 25.0ng/ml) PROGESTERON 0.836 ng/ml Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnieszka.krak Re: prolaktyna - wyniki badań 21.07.06, 15:59 prolaktyna zdecydownaie za wysoka, do lekarza ginekologa lud endokrynologa, dostaniesz cos na zbicie bromergon, norprolac lub paralodel albo cos podobnego.Dla interpretacji prog potrzebne ktory to dzien Twojego cyklu, jesli w samym okresie owu to mogłby byc jesli po owulacji to sugeruje brak owulacji, co zreszta nie dziwne przy takiej prolaktynie Odpowiedz Link Zgłoś
klemka80 Re: prolaktyna - wyniki badań 23.07.06, 19:38 25 dzień cyklu, tak mi zaleciła ginekolg. Czy tak wysoka prolaktyna to coś poważnego? Byłam u endokrynologa - ginekologa, wystawił mi tylko skierowanie na rezonas,ale żadnych leków nie przepisał Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: prolaktyna - wyniki badań 21.07.06, 19:17 czy ten wynik to wartość po podaniu leku o nazwie metoclopramid, czy też bez tego leku? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.krak Re: prolaktyna - wyniki badań 21.07.06, 19:18 pewnie bez bo by napisała 2 wyniki Odpowiedz Link Zgłoś
klemka80 Re: prolaktyna - wyniki badań 23.07.06, 19:34 Bez tego leku. Na badania wysłała mnie ginekolog, gdyż od września po odstawieniu tabletka miałam nieregularne miesiączki - średnio co 2-3 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.krak Re: prolaktyna - wyniki badań 23.07.06, 21:23 skoro 25 dc wiec owulacji napewno nie było, a rezonanas to zeby wykluczyc gruczolaka przysadki, brzmi nieciekawie ale nie jest tak zle, ja miałam tomografie przy zpodwyzoszej prolaktynie, nic nie znlaezli, a dostałam norprolac, pozniej bromergon i dzis jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
to-ja-007 Re: prolaktyna - wyniki badań 24.07.06, 11:24 Powinnas miec rezonans magn. glowy bo to wysoka prolaktyna. Trzebna wykluczyc gruczolaka pryzsadki. Poza tym jeszcze na wszelki wypadek - zrob badanie na tsh (z krwi - o dowolnej porze dnia - koszty ok. 20 zl) bo wysokie tsh powoduje wzrost prolaktyny. Zwykle nie jest to wzrost tak zeby prolaktyna ponad 3 razy przekraczala norme ale kto wie moze tsh tez masz 3 razy za wysokie ....? pozdr. ula Odpowiedz Link Zgłoś