Dodaj do ulubionych

prolaktyna - wyniki badań

21.07.06, 15:38
Witam czy ktoś na forum może mi zinterpretować wynki prolaktyny i
progesteronu:
PROLAKTYNA wynik w surowicy 89.5 ng/ml (norma 1.9 - 25.0ng/ml)
PROGESTERON 0.836 ng/ml
Dziękuję
Obserwuj wątek
    • agnieszka.krak Re: prolaktyna - wyniki badań 21.07.06, 15:59
      prolaktyna zdecydownaie za wysoka, do lekarza ginekologa lud endokrynologa,
      dostaniesz cos na zbicie bromergon, norprolac lub paralodel albo cos
      podobnego.Dla interpretacji prog potrzebne ktory to dzien Twojego cyklu, jesli
      w samym okresie owu to mogłby byc jesli po owulacji to sugeruje brak owulacji,
      co zreszta nie dziwne przy takiej prolaktynie
      • klemka80 Re: prolaktyna - wyniki badań 23.07.06, 19:38
        25 dzień cyklu, tak mi zaleciła ginekolg. Czy tak wysoka prolaktyna to coś poważnego? Byłam u endokrynologa - ginekologa, wystawił mi tylko skierowanie na rezonas,ale żadnych leków nie przepisał
    • aleksandra1977 Re: prolaktyna - wyniki badań 21.07.06, 19:17
      czy ten wynik to wartość po podaniu leku o nazwie metoclopramid, czy też bez
      tego leku?
      • agnieszka.krak Re: prolaktyna - wyniki badań 21.07.06, 19:18
        pewnie bez bo by napisała 2 wyniki
      • klemka80 Re: prolaktyna - wyniki badań 23.07.06, 19:34
        Bez tego leku. Na badania wysłała mnie ginekolog, gdyż od września po odstawieniu tabletka miałam nieregularne miesiączki - średnio co 2-3 miesiące.
        • agnieszka.krak Re: prolaktyna - wyniki badań 23.07.06, 21:23
          skoro 25 dc wiec owulacji napewno nie było, a rezonanas to zeby wykluczyc
          gruczolaka przysadki, brzmi nieciekawie ale nie jest tak zle, ja miałam
          tomografie przy zpodwyzoszej prolaktynie, nic nie znlaezli, a dostałam
          norprolac, pozniej bromergon i dzis jest ok
    • to-ja-007 Re: prolaktyna - wyniki badań 24.07.06, 11:24
      Powinnas miec rezonans magn. glowy bo to wysoka prolaktyna. Trzebna wykluczyc
      gruczolaka pryzsadki.

Poza tym jeszcze na wszelki wypadek - zrob badanie na tsh (z krwi - o dowolnej
      porze dnia - koszty ok. 20 zl) bo wysokie tsh powoduje wzrost prolaktyny. Zwykle
      nie jest to wzrost tak zeby prolaktyna ponad 3 razy przekraczala norme ale kto
      wie moze tsh tez masz 3 razy za wysokie ....?

pozdr.
      ula

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka