03.08.06, 13:31
czy przy opisie usg:

"trzustka hypoechogenna, ksztaltu typowego. grubosc trzonu 13-14 mm.
strukrura jednorodna"

jest mozliwe, by cos bylo nie tak z trzustka?
sa dolegliwosci i objawy, ktore min moga wskazywac na zla prace tego narzadu
(bole brzucha w centralnej czesci, "blyszczace" stolce).
jakie badania warto wykonac dodatkowo na trzustke, by ewnetualnie wykluczyc
ja (chora) jako przyczyne dolegliwosci?
Obserwuj wątek
    • tigerness.74 Re: trzustka 03.08.06, 14:42
      Hypoechogenna trzustka w obrazie usg oznacza zazwyczaj ostre zapalenie
      trzustki. Uważam, że warto zrobić tomografię trzustki oraz oznaczyć w surowicy
      krwi i w moczu amylazę.
      • sciaaa Re: trzustka 03.08.06, 14:48
        dziekuje serdecznie za odpowiedz!
        czy jest sens zprawdzic rowniez - obok amylazy - lipaze i trypsyne? czy
        wystarczy amylaza w surowicy i moczu?
        • tigerness.74 Re: trzustka 03.08.06, 15:09
          Moim zdaniem wystarczy sama amylaza.
          • sciaaa Re: trzustka 03.08.06, 15:15
            dzieki.

co oznacza w opisie usg "hypoechogenny"??
            i dlaczego zakladasz, ze to moze byc ostre zapalenie trzustki?
            • tigerness.74 Re: trzustka 03.08.06, 15:26
              Sonda odebrała słabszy, o niższej częstotliwości niż normalnie sygnał z
              trzustki-stąd określenie hypoechogenny. Poza tym-nie zakładam, że masz ostre
              zapalenie trzustki-jeśli zrobisz dodatkowo wspomniane przeze mnie badania-a
              przynajmniej amylazę-będzie wiadomo, czy chodzi u CIebie akurat o trzustkę.
              • sciaaa Re: trzustka 03.08.06, 15:51
                rozumiem - dzieki.
                czy w przypadku, gdy amylaza (w surowicy i moczu) wyjdzie ok, wykluczone bedzie
                schorzenie trzustki? czy powinnam dalej drazyc temat?...
                bo powoli zalamuje sie - wciaz nie wiadomo, czemu miewam okresy tak zlego
                sampoczucia, bolow brzucha i innych "chorych" objawow.....
                • tigerness.74 Re: trzustka 03.08.06, 16:04
                  Trudno "gdybać" jeśli nie ma wyników innych badań poza usg-tak sądzę. Jeśli
                  teoretycznie amylaza wyjdzie ok, a Twoje dolegliwości nie ustąpią, trzeba dalej
                  brnąć w szukanie przyczyn Twojego złego samopoczucia, w czym pomocne z
                  pewnością będą inne badania (np. TK, morfologia)-oczywiście po konsultacji z
                  lekarzem.
                  • sciaaa Re: trzustka 04.08.06, 08:24
                    jeszcze jedno pytanko... zamierzam robic prywatnie te badania. i nie wiem, jak
                    sie powinnam do nich przygotowac. trzeba byc na czczo do badania tej amylazy?
                    • tigerness.74 Re: trzustka 04.08.06, 08:44
                      Lepiej być na czczo. A jeśli chodzi o oznaczenie amylazy w moczu porannym-
                      "najwartościowszy" jest środkowy strumień.
                      • sciaaa Re: trzustka 04.08.06, 09:49
                        dziekuje Ci serdecznie! w najblizszych dniach zrobie to badanie.

jestes lekarzem?
                        pozdrawiam
                        • sciaaa Re: trzustka 07.08.06, 16:56
                          odebralam wyniki badan, ktore byly robione dzis rano:
                          amylaza w surowicy: 95 IU/L (norma: 25-125)
                          amylaza w moczu: 332 IU/L (norma: 0-650)
                          czyli ok, prawda?

czy dalej "meczyc" ta trzustke??

dzis w nocy mialam kolejny "atak" bolu i ucisku (gniecenia) brzucha (nad
                          pepkiem, lekko po lewej stronie, pozniej rozchodzace sie w dol brzucha),
                          mdlosci.

zaluje, ze nie wezwalam karetki, bo moze wreszcie ktos - bedac swiadkiem moich
                          dolegliwosci - nie potraktowalby mnie, jak zawsze, czyli: nie olal.

bol utrzymuje sie do dzis, ale jest juz lzejszy. nasila sie po posilku.
                          wciaz stlec jest bardzo luzny, o nieprzyjemnym zapachu, sa niestrawione resztki
                          pokarmu.

nie wiem, co robic. do "swojej" przychodni nie mam po co isc - znam tych
                          lekarzy i wiem, ze mi nie pomoga (potwornie odpie....ja swoja robote...)...

jesli ktos ma pomysl, moze jakos pomoc, pokierowac - bede bardzo wdzieczna....

ps. w tym tygodniu bede miala robiona gastroskopie.

• j2334 Re: trzustka 07.08.06, 17:57
                            z pewnosca gastroscopia duzo Ci wyjasni,moze to wcale nie trzustka? a zapalenie
                            zoladka i dwunastnicy? Oby to bylo to,Pozdrawiam
                            • sciaaa Re: trzustka 07.08.06, 19:42
                              dzieki za odpowiedz.
                              wiem, ze gastroskopia jest niezbedna - robie ja prywatnie, bo na kase chorych
                              to czekac musialabym 2 miesiace, z reszta nie wiem, czy dostalabym
                              skierowanie... a za dwa miesiace to ja wykitowac moge...
                              nie upieram sie, ze to trzustka. w usg - jak pisalam na poczatku watku -
                              "trzustka" miala dziwny obraz (poza tym, wszystko - bo to bylo usg jamy
                              brzusznej - bylo ok, zadnych zmian). nie wiem, czy badanie, jakie zrobilam
                              dzis, wyklucza calkowicie schorzenie trzustki...
                              trzustka najbardziej mi pasowala do objawow i dolegliwosci, jakie miewam od
                              dawna, okresowo. zwlaszcza te stolce, bole brzucha w okolicy mostka.
                              poza tym mam kupe innych objawow, ktore wciaz sa niewyjasnione (trzaskanie
                              stawow, problemy ze szkliwem zebow i dziaslami, jasny nalot na jezyku)...
                              nie wiem, ale czuje, ze to jakies przewlekle schorzenie, ktore "rzuca sie" juz
                              na caly orgaznizm, oslabia go.
                              byc moze to zapalenie sluzowki zoladka, dwunastnicy... chcialabym, zeby taka
                              byla diagnoza.....

dzieki za wsparcie!
                              • sciaaa Re: trzustka 08.08.06, 08:20
                                czy moge prosic o wypowiedz mojego wczesniejszego rozmowce?
                                chetnie przyjme wszelkie sensowne sugestie osob z podobnymi problemami....

• j2334 Re: trzustka 08.08.06, 11:15
                                  Poczekaj poprostu na wynik tej gastroscopii,ja nie moge sie wypowiadac jako
                                  osoba chora,gdyz na to nie chorowalam .Ale w mojej wieloletniej praktyce na
                                  oddziale internistycznym wielokrotnie spotykalm sie z podobnymi
                                  przypadkami.Sama trzustke ciezko sie bada i nie zawsze ona jest winowajczynia
                                  wszystkiego zlego.Miej jeszcze troche cierpliwosci,wszystkiego naraz nie mozesz
                                  zbadac,Najpierw gastroscopia i mam nadzieje ,ze na tym sie skonczy .Pozdrawiam.
                                  • sciaaa Re: trzustka 08.08.06, 11:28
                                    j2334 - dziekuje.
                                    czekam na ta gastroskopie...

tigerness.74 - prosze, wypowiedz sie. czekam na jakas Twoja opinie na ten temat.

pozdrawiam wszystkich
                                    • tigerness.74 Re: trzustka 08.08.06, 13:40
                                      Witaj sciaaa. Powiem szczerze: Opisane przez Ciebie napady bólowe,
                                      uczucie "ucisku", "gniecenia" brzucha po lewej stronie, mdłości, luźne stolce
                                      mogą wskazywać zarówno na chorobę wrzodową rozwijającą się w obrębie żołądka
                                      i/lub dwunastnicy jak również na jakąś patologię trzustki (pomimo dobrego
                                      wyniku amylazy). To prawda-poczekaj na wynik gastroskopii-badanie wiele
                                      rozstrzygnie. Jeśli jednak i w gastroskopii nic nie wyjdzie-nie ma wyjścia-
                                      trzeba zrobić TK jamy brzusznej (musi być sierowanie od lekarza)i kolejne
                                      badania-glukoza na czczo i po obciążeniu, morfologia, mocz. Trzustka trudna
                                      jest w diagnostyce, gdyż pełni b.ważne funkcje a jest b.małym, 7 cm narządem
                                      ukrytym podprzeponowo pomiędzy wątrobą, drogami żółciowym,żołądkiem. Fakt-nie
                                      zawsze jest winowajczynią wszystkiego złego ale też często jest lekceważona-a
                                      wtedy może być za późno.
                                      • sciaaa Re: trzustka 08.08.06, 13:48
                                        dziekuje za odzew!
                                        zrobie, jak piszesz.
                                        gastroskopie mam w piatek.

mnie lekarze od dawna lekcewaza, bo wygladam na osobe zdrowa. a wszystkie moje
                                        dolegliwosci biora za urojenia i wynik nerwowego zycia (ktorego?? nie jestem
                                        osoba nerwowa...). dlatego obawiam sie, ze to juz jakas sprawa przewlekla... :(

pozdrawiam!
                                        • sciaaa Re: trzustka 11.08.06, 20:21
                                          Witam. jestem po gastroskopii (brrr - bardzo nieprzyjemne...).
                                          mam wyniki. do gastrologa pojde dopiero po niedzieli.
                                          a tymczasem moze jakas zyczliwa dusza zinterpretuje co po nieco...
                                          doradzi...

"przelyk szerokosci prawidlowej, pokryty niezmieniona blona sluzowa. wpust przy
                                          insuflacji nie trzyma powietrza. blona sluzowa pokrywajaca odcinek nadwpustowy
                                          zmieniona zapalnie. przejscie gastroskopem do zoladka nieutrudnione. w zoladku
                                          zalega niewielka ilosc tresci zoladkowej, podbarwionej intensywnie zolcia.
                                          blona sluzowa zoladka zmieniona niezytowo. oddzwiernik opuszka dwunastnicy i
                                          jej dystalny odcinek dwunastnicy dostepny badaniu prawidlowy, pokryty
                                          niezmienia blona sluzowa. (W???) niszy wrzodowej ogniska krwawienia nie
                                          stwierdzono. wynik testu urazowego: dodatni."

• j2334 Re: trzustka 11.08.06, 20:27
                                            nie wyglada to najgorzej.cale szczescie ,ze to tylko stan zapalny.Gastrolog
                                            zapisze Ci odpowiednie leki,troche diety ,i po leczeniu powinno byc
                                            dobrze.Pozdrawiam
                                          • tigerness.74 Re: trzustka 11.08.06, 21:26
                                            Witaj sciaaa! Z gastroskopii wynika, że cierpisz na nieżyt żołądka oraz
                                            odcinkowe zapalenie jego śluzówki. Wynik testu urazowego dodatni oznacza, że
                                            wykryto u Ciebie helicobatcer pylori. O samej bakterii i wspomnianym teście,
                                            zwanym także CLO-testem warto poczytać na:
                                            zdrowie.org.pl/data/print.php?id=626
                                            Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i wyzdrowiejesz-czego z całego serca
                                            życzę.
                                            • sciaaa Re: trzustka 12.08.06, 08:16
                                              dzieki za slowa pocieszenia!
                                              przyznam, ze odetchnelam troche z ulga - bo spodziewalam sie czegos bardziej
                                              powaznego. rozumiem, ze wrzodow nie mam??....
                                              natomiast mam:
                                              -helicobacter p.
                                              -niezyt blony sluzowej zoladka i zapalenie fragmentu sluzowki
                                              -rufluks (czy dobrze mysle? jesli tak, to jaki to rufluks?
                                              mialam od dawna dolegliwosci ze str drog zolciowych, jednak zgagi nie mam,
                                              czasem taka dziwna "czkawke" - odbijanie jakby "puste" (powietrzem??) i
                                              nieprzyjemne burczenie w przelyku... proby watrobowe ok, ale w usg jamy
                                              brzusznej wyszla jakas rzekoma przegroda w woreczku zolciowym, poza tym
                                              gastroskopia wykazala niedomykanie jakiegos tam wpustu).
                                              u lekarza bede w przyszlym tyg. teraz troche czytam i rozmawiam ze znajomymi,
                                              ktorzy mieli lub maja podobne problemy. i zastanawiam sie, jak to bedzie...
                                              ponoc przy refluksie leczenie helicobactera moze nasilic to pierwsze...

czy moglby mi ktos napisac (lub pokierowac do dobrej @-literatury), jak zwykle
                                              wyglada leczenie w takim przypadku jak moj i jakie jest prawdopodobienstwo
                                              wyzdrowienia? jakie leki sie stosuje? jak powinna wyglada dieta?

jeszcze raz Wam dziekuje za towarzyszenie mi i pewnego rodzaju "wsparcie", za
                                              dobre slowa!!

pozdrawiam
                                              • sciaaa Re: trzustka 13.08.06, 19:38
                                                moze jeszcze cos ktos skrobnie? ;)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka