Dodaj do ulubionych

krew z jelit przy każdym stolcu - help

31.08.06, 18:53
no właśnie - nie mogę go nakłonić do badania -przy każdej wizycie w toalecie
dosyć silnie krwawi również potem - tak że ma całą bieliznę we krwi - mowa o
trzydziesto-paro letnim facecie - krew leci z jelit - często zamiast stolca
tylko bulgocze mu w brzuchu i ma silne gazy, wogóle mimo że jada zdrowo ma
często wzdęcia i skręca go w jelitach, często ma coś w rodzaju biegunek ale
najgorsza to ta żywo czerwona krew i to nie są kropelki tylko normalnie krwawi
jak kobieta w czasie okresu po każdej wizycie w kibelku jeszcze przez dobre
pół godziny- wiem że musi iść do lekarza ale jak nakłonić faceta do badania
przez odbyt wziernikiem??? ma ktoś koncepcję co mu dolega oprócz strachu przed
lekarzem? czy hemoroidy mogą być wewnątrz? bo na zewnątrz ich nie ma. Sorry za
opisy ale tak to właśnie wygląda.
Obserwuj wątek
    • to_jaaa Re: krew z jelit przy każdym stolcu - help 31.08.06, 19:01
      nie chcę cie straszyć, ale to bardzo złe objawy - szczególnie to
      połaczenie krwi z niepokojem w jelitach
      to nie przelewki i lepiej, zeby schował swoja męską dume do kieszeni i
      natychmiast poszedł do lekarza
      • monda1 Re: krew z jelit przy każdym stolcu - help 31.08.06, 19:07
        Ja mam hemoroidy ale dolegliwości jelitowych nie odczuwam. Lekko krwawie i tylko
        przy zaparciach. Często odczuwałam swędzenie odbytu.
        • nupik Re: krew z jelit przy każdym stolcu - help 31.08.06, 19:21
          bardzo niepokojaco to wyglada, to neistety moze byc nowotwor choc to zdarza sie
          rzadko w tak mlodym wieku, moze podsun mu artykuly o tej chorobie (jest trudna
          do leczenia i moze zakonczyc sie stomia)
          aga
          • issbe Re: krew z jelit przy każdym stolcu - help 31.08.06, 19:40
            nie sądzę żeby to był nowotwór ale faktycznie boję się że przedłużając ten stan
            może to w końcu do tego doprowadzić, tylko już mi sił brakuje, on źle się czuje
            osłabiony, zmęczony, boli brzuch, próbowałam tłumaczyć że jak ja rodziłam to też
            mi tam grzebali i nie było to przyjemne, że mamy małe dziecko któremu jest
            potrzebny, że to badanie chwilę trwa, nie boli bo mój tata też jest po takim
            badaniu, że prywatnie mój ojciec zasponsoruje więc nie musi się martwić o kasę,
            że ja go kocham i chcę być z nim jeszcze długo - a on nic, nie ma czasu bo
            pracuje i wogóle - wiem że to wstyd a nie brak czasu tylko jak go przekonać?
            związać i siłą zawieźć? doszło do tego że nie chce powiedzieć kiedy ma wolne dni
            żebym przypadkiem go nie umówiła na wizytę (pracuje zmianowo) echh no i co to
            może być - może ktoś zna podobny przypadek? u mojego ojca w badaniu nic nie
            wyszło i nie wiadomo skąd te krwawienia tylko że on nie miał bóli i skrętów.
            • to_jaaa Re: krew z jelit przy każdym stolcu - help 31.08.06, 19:43
              issbe napisała:

> nie sądzę żeby to był nowotwór

niestety, nie ty o tym decydujesz

Do wczesnych oznak mogących świadczyć o rozwoju raka jelita grubego zalicza się:
              krwawienie z dolnego odcinka przewodu pokarmowego

Co możemy sami uczynić dla uniknięcia zbyt późnego rozpoznania choroby?
              Powinniśmy zwracać szczególną uwagę na wspomniane wyżej objawy raka jelita
              grubego, przede wszystkim na widoczne w kale krwawienia z odbytnicy (dolna,
              końcowa część jelita grubego) oraz trudne do wytłumaczenie dolegliwości
              jelitowe.

• m_marta_m Re: krew z jelit przy każdym stolcu - help 31.08.06, 19:46
              rzeczywiście poważnie to wygląda. i raczej to nie są hemorioidy.
              poczytaj -chociażby w necie- o chorobach jelit i krwawieniach z nimi związanych
              i może poduń mu informacje na ten temat. im wcześniej pójdzie do lekarza tym
              lepiej
              • issbe Re: krew z jelit przy każdym stolcu - help 31.08.06, 19:56
                hej - czy rak wychodzi w zwykłej morfologii?? moze na początek krew zbada?
                • m_marta_m Re: krew z jelit przy każdym stolcu - help 31.08.06, 20:05
                  w zwykłym badaniu krwi nie, ewentualnie OB może być podwyższone, ale to
                  oczywiście nie musi świadczyć o raku
                  • zyrafa46 Re: krew z jelit przy każdym stolcu - help 01.09.06, 00:08
                    Czasem OB jest prawidłowe mimo raka. Czasem.
                • gosiaczek-59 Re: krew z jelit przy każdym stolcu - help 31.08.06, 20:09
                  Issbe,rak nie wyjdzie w zwykłej morfologii ,ale jesli krwawienie się utrzymuje
                  od jakiegoś czasu to zapewne wyjdzie anemia.Oprócz sugerowanego już
                  nowotworu,radzę poczytać o chorobie Chrona-Lesniewskiego i wrzodziejącym
                  zapaleniu jelita.
    • rozaianna Re: krew z jelit przy każdym stolcu - help 31.08.06, 20:13
      jesli jest to siwza krew to znaczy, ze prawdopodobnie.cos jest nie tak z
      ostatnimi czesciami twojego układu pokarmowego. moze to i hemoroidy ale facet!!
      na tym forum niczego konretnego sie nie dowiesz! tylko Cie ludzie nastrasza
      niepotrzebnie...konicznie idz do lekarza. Lekarz ma takich pacjentów multum
      codziennie i patrzec bedzie na Ciebie jak na klejny przypadek a nie jak na
      ...człowieka.
      Powodzenia i jak najszybciej do lekarza!! <ok>
      • issbe Re: krew z jelit przy każdym stolcu - help 31.08.06, 20:20
        ja jestem kobietą hehe rzecz się tyczy męża mojego ukochanego i nie przekonam go
        tekstem że lekarz widział tysiące odbytów.
        • rozaianna Re: krew z jelit przy każdym stolcu - help 31.08.06, 20:23
          Przepraszam za pomyłke!
          Hmmm uparty maz... jak to faceci sa uparci. Ale na serio sprawa jest powazna i
          nie ma co czekac. moze trzeba go nastraszyc! skonczyłam akademie medyczna -
          naprawde takie porady jak od znajomych czy na forum nie sa ....wiarygodne w
          powarznych sprawach.
          Koniecznie namów meza na wizyte u DOBREGO specjalisty. Pwnie zrobi mu badanie
          per rectum i badania krwi i kału.
          powodzenia
          • magdak75 Re: krew z jelit przy każdym stolcu - help 31.08.06, 21:25
            to moze być rzodziejace zapalenie jelita grubego lub choroba Leśniowskiego
            Crohna. Ale opisany przypadek pasuje jak ulał do mojej babci, która, prawie
            sie wykrwawiła zanim nam powiedziała ze krwawi z odbytu, no i nowotwór całe
            szczescie łagodny, wycieli i babcia żyje dalej w dobrym zdrowiu.
            • tulipanas Re: krew z jelit przy każdym stolcu - help 31.08.06, 22:05
              Cześć!
              Jedyne co mogę Ci doradzić to zrobienie i to bardzo szybko kolonoskopii. Miałam
              to badanie i pomaga wykryć wszelkie nieprawidłowości w jelitach. Jest
              nieprzyjemne ale przy odpowiednim przygotowaniu to jest dużo gorszych rzeczy.
              Jeśli trafi na fajnego lekarza to super. Mi robili w Centrum Onkologii w
              Warszawie w trakcie pobytu w szpitalu i podejście lekarza bardzo mi pomogło.
              Pozdrawiam i głowa do góry. Na pewno będzie dobrze.
              • gig.ga Re: krew z jelit przy każdym stolcu - help 01.09.06, 03:08
                Wybacz,ale twoj maz jest idiota. Co znaczy meska duma? On sobie wyobraza, ze dla
                lekarza jego dupsko jest czyms nadzwyczajnym? Predzej czy pozniej i tak bedzie
                musial isc do lekarza. Lepiej, zeby ta wizyta nie byla za pozno. Sa rzeczy,
                ktore mozna bardzo latwo naprawic, ale trzeba je uchwycic w pore. Jesli TO, jest
                to najgorsze, on nawet nie wie jak szybko mu czas ucieka.
                • issbe Re: krew z jelit przy każdym stolcu - help 01.09.06, 07:07
                  dzięki za odpowiedzi - póki co dalej go urabiam - może urobię i pójdzie w końcu
                  się przebadać.
                  pozdrawiam
                  • n.enya Re: krew z jelit przy każdym stolcu - help 01.09.06, 07:40
                    issbe, popytaj na forum o Cu i Crohnie, tam jest wielu doświadczonych chorych,
                    dla których kolonoskopia i inne mało komfortowe badania to rutyna, potrafią
                    nakłonić małe dzieci to i może doradzą odpowiednie podejśćie do "osłowatych"
                    facetów ;)
                    Polecam:
                    crohn.home.pl/forum/
                    nzj.iimcb.gov.pl/
                    naprawdę nie ma na co czekać, szybka diagnoza i wdrożenie leczenia to duża
                    szansa na poprawę i normalne funkcjonowanie!
                    wiem z doświadczenia, moje CU jest teraz w remisji, a spore utraty krwi
                    doprawdziły wcześniej do potęznej anemii i kilku innych komplikacji.

powiedz mu że "samo nie przejdzie", a diagnoza i terapia przywróci mu normalny
                    komfort życia, po co męczyć siebie i bliskich...
                    pozdro
                  • n.enya Re: krew z jelit przy każdym stolcu - help 01.09.06, 07:43
                    a! i w podanych linkach znajdziesz namiary na sprawdzonych i polecanych przez
                    innych chorych specjalistów.
                    dużo zalezy od fachowości gastroenterologa, więc warto poszukac doświadczonego.
                    • issbe Re: krew z jelit przy każdym stolcu - help 01.09.06, 08:12
                      bardzo bardzo serdecznie dziękuję za namiary i linki :)
        • paulina.galli Re: krew z jelit przy każdym stolcu - help 02.09.06, 19:47
          no to zostalo ci chyba tylko...wziac 35 letniego faceta i jak gowniarza
          przelozyc przez kolano - sprac a potem za uszy do lekarza....:-/
          no bo co poradzisz?

przy okazji mam ze swoim "chlopem" to samo - dorosly facet a jak dziecko sie
          zachowuje jesli chodzi o lekarzy (ma problemy z nadcisnieniem i kamieniami w
          nerkach) ...ostatnio zrobilam potezna awanture, nawet sie poryczałam...:(
          Poskutkowalo

Zycze powodzenia :(
    • barka01 Re: krew z jelit przy każdym stolcu - help 01.09.06, 10:05
      Masz Strusia za mężą :(
      Częsty to stan u osób które podejrzewają u siebie poważną chorobę. Szybko musisz
      zacząć działać. Umów go prywatnie do specjalisty i dopilnuj żeby poszedł.Może
      być ciężko, ale warto zaryzykować domową awanturę aby rozpocząć leczenie.
    • tigerness.74 Re: krew z jelit przy każdym stolcu - help 01.09.06, 10:52
      Niech Twój mąż (i każda inna osoba, mająca podobne objawy) przeczyta poniższy
      tekst...:"nowotwór jelita grubego
      Nowotwór rozwija się najczęściej na podłożu polipów błony śluzowej jelit,
      tworzących gruczolaki. Przyczyny: do grupy wysokiego ryzyka należą osoby z
      rodzin, w których występował rak jelita, osoby z wrzodziejącym zapaleniem
      jelita, chorobą Crohna, z rodzinną skłonnością do tworzenia się polipów. Wpływ
      na występowanie choroby ma także dieta uboga w błonnik, zawierająca duże ilości
      białka i tłuszczu ( potrawy smażone, pieczone, wędzone). We wczesnej fazie rak
      przebiega bezobjawowo. Niepokojące objawy pojawiają się bardziej zaawansowanej
      fazie choroby: zaburzenia perystaltyczne: zaparcia, biegunki, krwawienia z
      odbytu, długie cienkie stolce, ciemne plamy krwi w stolcach, uczucie
      dyskomfortu w brzuchu, wymioty, nudności , trudności w przełykaniu, częste
      bolesne oddawanie gazów, pieczenie w okolicy serca, utrata apetytu i masy
      ciała. Diagnostyka: osoby po 50 roku życia powinny raz do roku poddawać się
      badaniom, w kierunku wykrycia nowotworów jelita grubego. W zależności od
      potrzeby lekarz może wykonać badanie „per rectum”, zlecić badanie na obecność
      krwi utajonej w kale, rektoskopię, kolonoskopię, biopsję, USG, badania
      laboratoryjne. Leczenie: zabieg chirurgiczny, chemo i radioterapia.

Objawy

We wczesnej fazie rak przebiega bezobjawowo. Niepokojące objawy pojawiają się
      bardziej zaawansowanej fazie choroby: zaburzenia perystaltyczne: zaparcia,
      biegunki, krwawienia z odbytu, długie cienkie stolce, ciemne plamy krwi w
      stolcach, uczucie dyskomfortu w brzuchu, wymioty, nudności , trudności w
      przełykaniu, częste bolesne oddawanie gazów, pieczenie w okolicy serca, utrata
      apetytu i masy ciała.

Leczenie

Operacja jest najskuteczniejszą metoda leczenie raka rozwijającego się
      ogniskowo, bez przerzutów. Małe guzy mogą być usuwane w czasie koloskopii lub w
      trakcie zabiegu – laparotomii, podczas, której usuwa się guz wraz z fragmentem
      jelita i przylegającymi do niego węzłami chłonnymi. Najczęściej chirurg
      wykonuje kolostomię – łączy okrężnicę zstępującą z odbytem zakładając sztuczny
      odbyt poprzez wyłonienie pętli jelitowej przez powłoki brzuszne. Masy kałowe
      zbierają się woreczku założonym na sztuczny odbyt. Po wygojeniu się jelita
      przeprowadzany jest drugi zabieg łączący górny i dolny odcinek jelita.
      Kolostomia założona na stałe stosowana jest w nowotworach odbytnicy i w
      przypadku usuwania całego dolnego odcinka jelita. Radioterapię i chemoterapię
      stosuje się przed operacją w celu zmniejszenia wielkości guza. Chemoterapia
      jest stosowana także u pacjentów z przerzutami."
    • aire1 Re: krew z jelit przy każdym stolcu - help 01.09.06, 12:59
      Prawdopodobnie mąż nie boi się badania co własnie złej diagnozy, tego ci pewnie
      nie powie. Zamiast go straszyć przekonuj że im wcześniej się zbada to tym
      wieksze szanse na pomyślne leczenie, czegokolwiek.
      • aire1 Re: krew z jelit przy każdym stolcu - help 01.09.06, 13:00
        'Złej' w sensie że to nowotwór.
        • issbe Re: krew z jelit przy każdym stolcu - help 01.09.06, 13:28
          myślę że i jednego i drugiego. Męczę go póki co i dam do poczytania artykuły -
          niech sam się przekona że wielu ludzi ma ten problem.
    • ludwiczka1 Re: krew z jelit przy każdym stolcu - help 01.09.06, 17:04
      Objawy, które opisujesz wymagają natychmiastowej reakcji. W tym przypadku
      niezbędną jest kolonoskopia. Trzeba koniecznie znaleźć sposób by zaciągnąć
      męża do dobrego specjalisty. Rozumiem, że łatwo mówić a trudniej wykonać. Nie
      zaciągniesz go tam na linie. Może trzeba użyć podstępu. W końcu chodzi o jego
      zdrowie i życie. Ja w takiej sytuacji posunełabym się chyba do wszystkiego.
      Wyprowadziłabym się z domu zapowiadając mu, że wrócę kiedy on zdecyduje się na
      wizytę u lekarza. Nie wiem jak u Ciebie,ale przypuszczam, że u mnie taki
      szantaż dałby oczekiwany efekt. Może nie byłoby to dojrzałe z mojej strony, ale
      chwytałabym się każdej opcji. Piszę tak bo wiem czym są poważne problemy z
      jelitami. Zdaję też sobie sprawę, że Twój mąż z jednej strony boi się badania
      z drugiej zwyczajnie obawia się diagnozy. Może nie wiesz, ale kolonoskopię
      można wykonać w narkozie. Gastroenterolog, u którego leczyłam żołądek wykonuje
      ją tylko w taki sposób. Tak więc badanie wcale nie musi być bolesne czy
      nieprzyjemne. A tak swoją drogą to warto przed wizytą wykonać podstawowe
      badania krwi oraz crp czyli białko ostrej fazy (też z krwi). Jego stężenie
      wzrasta w stanach zapalnych m.in jelit.
      • snajper55 Re: krew z jelit przy każdym stolcu - help 01.09.06, 17:53
        ludwiczka1 napisała:

> Ja w takiej sytuacji posunełabym się chyba do wszystkiego. Wyprowadziłabym się
        > z domu zapowiadając mu, że wrócę kiedy on zdecyduje się na wizytę u lekarza.
        > Nie wiem jak u Ciebie,ale przypuszczam, że u mnie taki szantaż dałby oczekiwa
        > ny efekt. Może nie byłoby to dojrzałe z mojej strony, ale chwytałabym się każ
        > dej opcji.

Dlaczego niedojrzałe ??? Ja uważam to za bardzo dobrą metodę i w pewnych
        sytuacjach chyba jedyną. Na przykład w tej opisywanej w tym wątku.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka