danusiaw 15.09.06, 09:19 Witam Odebrałam dzisiaj wyniki, czy mógłby mi ktoś powiedzieć co one mogą znaczyć - GRA 80,6%, 7,1 - MON 2,1%, 0,1 - LYM 17,3%, 1,5 z góry dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tigerness.74 Re: Granulocyty? 15.09.06, 13:57 "Obraz odsetkowy leukocytów (tzw. wzór Schillinga): %LYM (odsetek limfocytów): 17-48% %MON (odsetek monocytów): 4-10% %GRA (odsetek granulocytów): 43-76% Rozkład ilościowy leukocytów: #LYM (ilość limfocytów): 1,2-3,2 x 103/mm3 #MON (ilość monocytów): 0,3 - 0,8 x 103/mm3 #GRA (ilość granulocytów): 1,2 - 6,8 x 103/mm3" Wygląda na to, że granulocyty są powyżej normy a monocyty lekko poniżej, zaś limfocyty znalazły się w tzw.niskiej normie. Granulocyty: "Ich zwiększenie obserwujemy w zakażeniach miejscowych i ogólnych, chorobach nowotworowych, hematologicznych, po urazach, krwotokach, zawałach, w chorobach metabolicznych, u palaczy oraz u kobiet w trzecim trymestrze ciąży. Spadek liczby występuje w zakażeniach grzybiczych, wirusowych (grypa, różyczka), bakteryjnych (gruźlica, dur, bruceloza), pierwotniakowych (np. malaria), w toksycznym uszkodzeniu szpiku kostnego, przy leczeniu cystostatykami." Limfocyty: "Ich liczba wzrasta w takich chorobach, jak krztusiec, chłoniaki, przewlekła białaczka limfatyczna, szpiczak mnogi, odra, świnka, gruźlica, kiła, różyczka, choroby immunologiczne. Natomiast spadek (pancytopenię) może wywołać stosowanie kortykosterydów, a także ciężkie zakażenia wirusowe". Monocyty: "Wzrost ich liczby może być spowodowany: gruźlicą, kiłą, brucelozą, zapaleniem wsierdzia, durem, mononukleozą zakaźną, zakażeniami pierwotniakowymi, urazami chirurgicznymi, kolagenozami, chorobą Crohna, nowotworami. Przyczyną mniejszej liczby monocytów są np. infekcje, a także stosowanie glikosterydów." Odpowiedz Link Zgłoś
danusiaw Re: Granulocyty? 15.09.06, 14:33 dzięki wielkie za interpretacje, wizyte ma dopiero wyznaczoną na 27 września- mam czekac z tym czy iść do innego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
tigerness.74 Re: Granulocyty? 15.09.06, 14:37 Masz wizytę za 2 tygodnie-jeśli czujesz się w miarę dobrze, przeczekaj do 27.09 Odpowiedz Link Zgłoś