Dodaj do ulubionych

100 kg jablek

IP: *.adsl.alicedsl.de 14.10.10, 00:11
nie mam pomyslu na co je przerobic. w wiekszosci zebrane sa spod drzewa wiec dlugo nie moga lezec. czesc przerobie na mus jablkowy. czesc na sok - to do picia przez najblizszy tydzien. ale pozniej wyjezdzam a one dluzej nie wytrzymaja. co ciekawego do sloikow mozna z nich jeszcze zrobic?
Obserwuj wątek
    • Gość: x dżem jabłkowy, IP: *.unitymediagroup.de 14.10.10, 00:16
      w googlu są przepisy
      • Gość: aaa Re: dżem jabłkowy, IP: *.adsl.alicedsl.de 14.10.10, 08:30
        super ze sa - dla mnie w wiekszosci to to co nazwalam tu wczesniej musem jablkowym. a najlepsze to te z dodatkiem zelfiksu. gdyym chciala miec tyle dzemu, przecieru, musu jablkowego to bym nie pytala.
        chodzilo mi o jakies inne sposoby przetworzenia. poza winem bo na robienie go nie mam warunkow :P
      • Gość: mapka Re: dżem jabłkowy, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.10, 08:40
        Ocet jabłkowy albo coś a'la cydr
    • eeela Re: 100 kg jablek 14.10.10, 07:07
      100 kg? Słownie: sto kilogramów? Naprawdę? Gdzie ty je trzymasz? :-)
      • Gość: aaa Re: 100 kg jablek IP: *.adsl.alicedsl.de 14.10.10, 08:27
        to wcale nie tak duzo objetosciowo jak sie wydaje. to 5 skrzynek takich 50x40x30 :) na razie zajmuja pol kuchni dlatego musze cos z tym zrobic. a wyrzucic szkoda. wlasciwie to uratowalismy je przed wyrzuceniem bo znajomemu nie chcialo sie ich zbierac i mial zamiar wszystkie kosiarka porozjerzdrzac
        • ewa9717 Re: 100 kg jablek 14.10.10, 08:48
          Pokrojone w plasterki i ususzone.
          Nektary do picia (w butelkach po kubusiach, mogą długo stać w piwnicy, robi się szybko).
          • blue.berry Re: 100 kg jablek 14.10.10, 10:35
            też bym suszyła :)
            alo w piekarniku albo kupić/pożyczyć taka maszynę do suszenia.
            ususzone plasterki jabłka to świetna rzecz do przegryzania i zagryzania głodu. a poza tym zajmują mało miejsca :)))
            • fettinia Re: 100 kg jablek 14.10.10, 10:50
              dzemy,suszone,soki-a moze i wino?:)
              www.winadomowe.com/wino-z-jablek.html
              • Gość: aaa Re: 100 kg jablek IP: *.adsl.alicedsl.de 14.10.10, 11:12
                juz troche sie suszy, tylko to troche powoli idzie. przydalyby mi sie kaloryfery rodzicow na ktorych mozna cale blaszki do pieczenia klasc i to sie szybko suszy :). suszarki nie mam od kogo pozyczyc a nie kupie bo rodzice i tesciowa kupili i nie uzywaja - wiec bede juz miala ale dopiero na swieta.

wina bym zrobila ale na jeden raz calego sprzetu kupowac nie bede. sprobuje cydr.

a sok - wlasnie sokowirowka odpoczywa - ale robie tylko taki do picia na biezaco. a do takiego na dluzej to pewnie trzebaby cukier dodac - a to juz jest dosc slodkie (i pozniej jak to pic, z woda, herbata? - do tego mam juz inne soki). no i nie wiem czy na zime taki sok warto. jablek na dluzsze przechowywanie bede miala pewnie niewiele mniej to tez bede na biezaco te soki robic:)

• fettinia Re: 100 kg jablek 14.10.10, 11:38
                  Z soku mozesz zrobic nalewke:)
                  www.myapple.pl/think-different/11557-nalewka-z-jablek.html
                  z calych jablek tez
                  pychotka.pl/drinki/nalewki/nalewka-jab%B3kowa.html
                  a do cydru tez potrzebujesz baniak..
                  webtrunki.pl/?k=805
                  a tu wino z jablek,ktore chyba nie musi w baniaku fermentowac
                  nalewki-polskie.blogspot.com/2009/03/wino-z-jabek.html
                  • Gość: aaa Re: 100 kg jablek IP: *.adsl.alicedsl.de 14.10.10, 13:35
                    a to sprobuje:)

a na cydr znalazlam przepis ktory baniaka nie potrzebuje wiec tez troche bedzie:)
                • roseanne Re: 100 kg jablek 14.10.10, 15:20
                  sprawdzone - do sokow jablkowych pitnych, do przechowywania nie music dodawac absolutnie nic,
                  teraz masz koszt przerobienia tylko, produkt masz darmowy, za kartoniki w zimie bedziesz pewnie placic wiecej
                  zlac, zamknac hermetycznie, beda staly spokojnie i cala zime

wspomniane wyzej butelki po kubusiach czy innych soczkach sa do tego doskonale,
    • Gość: ron Re: 100 kg jablek IP: *.adsl.inetia.pl 14.10.10, 10:18
      Wino
      • Gość: asiak Re: 100 kg jablek IP: 59.103.206.* 14.10.10, 11:34
        kiedyś był tu wątek o "serkach jabłkowych" i pastile (pastila) - jakbym miała 100 kg jabłek, to bym zrobiła tego duuużo :)
    • Gość: aaa Re: to moze troche inne pytanie IP: *.adsl.alicedsl.de 14.10.10, 11:15
      co dodac do tych dzemow, musow jablkowych? :)

takie czyste do ciasta czy ryzu zrobilam z samym cukrem. jablek z cynamonem nie lubie.
    • Gość: doradca Re: 100 kg jablek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.10, 13:17
      a co ciekawego można zrobić z jabłek? tylko i wyłącznie mus. Robiąc soki-pozbawiacie się cennej pektyny która zostaje w miąższu i skórkach:( Mus do szarlotki,naleśników czy ryżu-robi się szybko i łatwo-kroisz jabłka,wrzucasz trochę cukru,cynamonu i zagotowujesz chwilę aż się trochę rozbełtają (nie muszą się całkowicie rozpaść, wskazane kawałki) i takie gorące do słoików. Nie warto bawić się w jakieś octy owocowe czy wina.
      • fettinia Re: 100 kg jablek 14.10.10, 13:21
        Mus ze 100 kg?:)Ocet jablkowy rowniez robi sie z calych jablek wlacznie z gniazdami i skorka.A ocet jablkowy ma rozne wlasciwosci lecznicze,wiec dlaczego ma sobie odmawiac?:)
      • princesswhitewolf Re: 100 kg jablek 14.10.10, 13:26
        Robiąc soki-pozbaw
        > iacie się cennej pektyny która zostaje w miąższu i skórkach:(

Nektar ma to do siebie ze jest z duza iloscia pektyn.
      • Gość: aaa Re: 100 kg jablek IP: *.adsl.alicedsl.de 14.10.10, 13:33
        ze 100kg to tego musu byloby zdecydowanie za duzo dla 2osob. musialabym jakies 3/4 porozdawac. wiec juz wole sama ten sok wypic :P

musu do ryzu i ciasta mam juz wystarczajace ilosci. teraz mysle by innego zrobic
    • princesswhitewolf Re: 100 kg jablek 14.10.10, 13:24
      Kup butelki i zrob sok. W taki sposob przerobilam 2 drzewa jablek w tym roku i zapewne bylo wiecej niz 150kg..... Obrodzily ze hoho. Wyszlo ok 70 butelek soku jablkowo mietowego, jablkowego, jablkowo cytrynowego.
      • Gość: aaa Re: 100 kg jablek IP: *.adsl.alicedsl.de 14.10.10, 13:39
        a zdradzisz przepis na te soki z dodatkami?:)
        butelek jeszcze mi kilka zostalo to w takie soki moge sie pobawic:)
        • princesswhitewolf Re: 100 kg jablek 14.10.10, 14:01
          no ja po prostu wyciskam nektar z sokowirowka i wrzucam do gara, dosypuje duzo cukru.
          Wersja mietowa to z duza iloscia swiezej miety dodanej ( 2 peczki na 2 litry). Ale sporo mi wyroslo w ogrodku tej miety i stad mialam sporo tez.
          Jesli chodzi o cytrynowy to wyciskam w sokowirowce cytryny i wlewam sok do tego jablkowego. Nieco wiecej cukru. Fajnie jest do gotowania wrzucic tez niewoskowana skorke z cytryny...
          cynamonowy i gozdzikowy- ot z przyprawami...
    • princesswhitewolf Re: 100 kg jablek 14.10.10, 14:02
      P.S zapomnialam o koniecznym zagotowaniu po zakreceniu w butelce aby sie nie popsul i wytworzylo "cisnienie" zabezpieczajace
      • Gość: ola Re: 100 kg jablek IP: *.range109-153.btcentralplus.com 14.10.10, 15:03
        A chutney z jabłek? Bo nie wiem, czy mówiąc: mus, masz na myśli tylko słodkie dżemy.
        • Gość: Anka Re: 100 kg jablek IP: *.adsl.hansenet.de 14.10.10, 15:10
          Kompot
    • Gość: marciasek uduś i zapakuj w słoiki na zimę do mięsa IP: *.ghnet.pl 15.10.10, 02:06
      Pokrój w ćwiartki lub ósemki (zależy jakie duże te jabłka), usmaż cebulę, dorzuć jabłka, podduś, przypraw solą, pieprzem i majerankiem i zapakuj do słoików. Trzeba to jeszcze zapasteryzować. Na zimę jak znalazł jako jarzyna do obiadu albo nadzienie do jakiegoś pieczonego ptaka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka