Dodaj do ulubionych

wypadajace zęby

20.10.06, 08:23
dlaczego wypadaja mi zeby?nie nastepiło to oczywiscie w ciagu paru dni..ale od
10 lat , pare ukruszyło mi sie, pare wypadłło mi w połowie..dlaczego tak sie
dzieje?czego mi brakuje?wapnia??co powinna robic, bytemu zapobiec??ostatnio
wypadł mi zab, ktopry w połowie był moj a w poolowie dorabiany na
"gwozdz".został tylko korzen i gwózdz ..dowiedziałm sie ,ze rekonstrukcja tego
zęba kosztowac bedzie 500 zł!!!!!!a obok niego , tez nie mam żeba..gdybym takz
wszyskie chciała zrekonstruowac musiałabym wydpac majatek, a nie mam skad na
nie wziasc!!!!wkurza mnie to!!!!!!!!!młoda dziewczyna , az zeby jak u
babci!!!!!co powinnam robic zeby zpobiec dalszemu wypadaniu???
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: wypadajace zęby 20.10.06, 09:01
      dida29 napisała:

> dlaczego wypadaja mi zeby?

Może nie chodzisz do stomatologa ?

S.
    • aniask_mama Re: wypadajace zęby 20.10.06, 09:22
      No własnie, a co na to Twój stomatolog???
      • dida29 Re: wypadajace zęby 20.10.06, 09:26
        bbbaaaaaaaardzo smieszne!!!nie nie chodze, nie myje zebow, pije duzo kawy i pale
        szlugi
        • aniask_mama Re: wypadajace zęby 20.10.06, 10:21
          dida29 napisała:

> bbbaaaaaaaardzo smieszne!!!nie nie chodze, nie myje zebow, pije duzo kawy i
          pal
          > e
          > szlugi

to nie było śmieszne, zadałam pytanie. Oczekujesz, ze ktoś na odległość oceni,
          co jest powodem????? Przecież stomatolog jest od tego, On Cię widzi, może
          ocenić stan zębów. Przyczyn jest naprawde wiele.
    • to_jaaa Re: wypadajace zęby 20.10.06, 10:01
      geny
      brak opieki stomatologicznej
      brak opieki domowej
      bulimia

znajdzie sie kilka powodów
      • dida29 Re: wypadajace zęby 20.10.06, 10:33
        nie mam bulimii
        lecze zeby
        myje i dbam o zeby
        a stomatolog na zadane przeze mnie pytt. zaczał cos mowic ,a le chyba sam nie
        wiedział o czym-mysle , zesam nie wie jaka jest przyczyna

jesli nie dbałabym o zeby, i nie leczyłabym ich , to nie poytałabym was o to na
        forum,. bo misłabym swiedomosc, ze zaniedbałam je ze swojej winy,,,,
        • aniask_mama Re: wypadajace zęby 20.10.06, 11:02
          To moze poszukaj jakiegoś dobrego specjalisty, który dobrze oceni, co jest
          przyczyną? Ja miałam tak, że osuwały mi się dziąsła i 3 dentystów opowiadało
          mi, że to paradontoza i tyle, aż w końcu trafiłam na takiego, co dokładnie
          pooglądał, zbadał kieszonki zębowe i znalazł przyczynę - nieprawidłowo
          szczotkowałam zęby!!! od kiedy robię to dobrze - problem zniknął, nie pogłebia
          się.

Dobry stomatolog potrafi ocenić lepiej niż osoby z forum, które nawet Cię nie
          widzą.
          • jula42 Re: wypadajace zęby 20.10.06, 11:04
            skąd jesteś aniask?
            • aniask_mama Re: wypadajace zęby 20.10.06, 11:18
              z Górnego Śląska
              • jula42 Re: wypadajace zęby 20.10.06, 11:38
                ja też jestem z Górnego, z Katowic, czy możesz podać jakieś namiary na dobrego
                dentystę
                • aniask_mama Re: wypadajace zęby 20.10.06, 12:04
                  napisałam na priv
                  • snajper55 Re: wypadajace zęby 20.10.06, 12:37
                    aniask_mama napisała:

> napisałam na priv

Napisz na forum. Może ktoś jeszcze z Górnego Śląska tu zagląda. :)

S.
                  • jula42 Re: wypadajace zęby 20.10.06, 12:57
                    a jak sie te privy odbiera?
                    • snajper55 Re: wypadajace zęby 20.10.06, 13:24
                      jula42 napisała:

> a jak sie te privy odbiera?

Pewnie wysłała Ci list na gazetową pocztę. Kliknij w napis Poczta, jaki masz na
                      pasku u góry ekranu, obok czerwonego napisu gazeta.pl

S.
    • gosiak1704 Re: wypadajace zęby 20.10.06, 11:23
      Mnie to wygląda na paradontozę, ale to powinien stwierdzić stomatolog. Dziwi
      mnie, że od 10 lat wypadają Ci zęby i nikt nie znalazł przyczyny. Pozdr.
      • re-flex dida29 20.10.06, 12:09
        zaraz się rzucą - ale zaryzykuję pytanie - może masz kłopoty z nerkami?
        • dida29 Re: dida29 20.10.06, 12:39
          nic mi o tym nie wiadomo..raczej nie....
        • snajper55 Re: dida29 20.10.06, 12:40
          re-flex napisała:

> zaraz się rzucą - ale zaryzykuję pytanie - może masz kłopoty z nerkami?

A dlaczego uważasz, że problemy z nerkami mają wpływ na stan zębów ?

S.
    • are.1 Re: wypadajace zęby 21.10.06, 20:22
      Moze jesz za duzo kwasnych owocow, cukru, pijesz cole i uprawiasz jakis
      wysilek fizyczny, ktory daje duze obciazenia na kosci? Sportowcom podobno
      czasem wypadaja zeby. I tym, ktorzy sie polamia.
      • snajper55 Re: wypadajace zęby 22.10.06, 02:49
        are.1 napisał:

> Moze uprawiasz jakis wysilek fizyczny, ktory daje duze obciazenia na kosci?

Jaki sport "daje duże obciążenie na" zęby ? Siłacze, którzy zębami przeciągają
        ciężarówki ?

S.
        • are.1 Re: wypadajace zęby 22.10.06, 09:53
          Zeby a nie kosci, ZEBY! Zeby to sa takie do gryzienia, takie biale w
          jamie ustnej. Kosci to sa takie podluzne, co to powoduje ze jak stoisz to
          nogi sie nie skladaja jak harmonijka.
        • are.1 Re: wypadajace zęby 22.10.06, 09:56
          Odwrotnie: kosci, a nie zeby.
          • are.1 Re: wypadajace zęby 22.10.06, 10:02
            Zreszta wyjasnie, bo mnie nie bedzie przez jakis czas i ten znowu zacznie to
            swoje zaoczne "wymiewanie".

Jak sport daje duze obciazenie na kosci, to kosci sa troche uszkadzane i
            zbieraja caly wapn dla siebie, wiec dla zębow nie starcza.

Are OUT.
            • snajper55 Re: wypadajace zęby 22.10.06, 14:05
              are.1 napisał:

> Jak sport daje duze obciazenie na kosci, to kosci sa troche uszkadzane i
              > zbieraja caly wapn dla siebie, wiec dla zębow nie starcza.

Are, pisz Ty lepiej o urynoterapii czy innym szamaństwie...

"Obciążenie mechaniczne związane z wysiłkiem fizycznym zwiększa wytrzymałość
              kości, szczególnie w ciągu wzrostu i rozwoju szkieletu, a więc w okresie
              dzieciństwa i wczesnej dorosłości.

Ćwiczenia, które wywierają właściwe obciążenie mechaniczne wzmacniające kości
              wiążą się z wysokim stopniem obciążenia, jak w przypadku biegania i skakania, w
              przeciwieństwie do pływania i jazdy na rowerze. Rozwijające się kości są
              najbardziej wrażliwe na wzmacniający efekt biegania/ skakania, dodatkową zaletą
              tych ćwiczeń jest to, iż nie wpływają na wzrost kości na długość."
              www.mediweb.pl/sport/wyswietl.php?id=1249

S.
              • are.1 Re: wypadajace zęby 22.10.06, 14:39
                Znowu nie rozumiesz, ale tym razem tego co sam cytujesz. To co zacytowales
                potwierdza tylko, ze z powodu sportu kosci sa bardziej dopieszczane. Tym
                bardziej "zasilanie" zębów moze spasc na dalszy plan.
                • snajper55 Re: wypadajace zęby 22.10.06, 18:30
                  are.1 napisał:

> Znowu nie rozumiesz, ale tym razem tego co sam cytujesz. To co zacytowales
                  > potwierdza tylko, ze z powodu sportu kosci sa bardziej dopieszczane. Tym
                  > bardziej "zasilanie" zębów moze spasc na dalszy plan.

No to się zdecyduj: są dopieszczane, czy uszkadzane. A może są dopieszczane za
                  pomocą uszkadzania ? A może uszkadzane przez dopieszczanie ? ;)))

S.
                  • are.1 Re: wypadajace zęby 22.10.06, 18:42
                    > Znowu nie rozumiesz, ale tym razem tego co sam cytujesz. To co zacytowales
                    > potwierdza tylko, ze z powodu sportu kosci sa bardziej dopieszczane. Tym
                    > bardziej "zasilanie" zębów moze spasc na dalszy plan.
                    • snajper55 Re: wypadajace zęby 22.10.06, 19:19
                      are.1 napisał:

> > Znowu nie rozumiesz, ale tym razem tego co sam cytujesz. To co zacytowales
                      > > potwierdza tylko, ze z powodu sportu kosci sa bardziej dopieszczane. Tym
                      > > bardziej "zasilanie" zębów moze spasc na dalszy plan.

Jednym zdaniem: Według are od uprawiania sportu wypadają zęby.

Bo sport dopieszcza kości uszkadzając je, ewentualnie uszkadza - dopieszczając.

S. ;)))))))))
                      • are.1 Pomożecie mu wytłumaczyc? 22.10.06, 19:44
                        Trzeci raz, tym razem tak zebys zrozumial.

Pisalem w pierwszym poscie, ze tak mi sie o uszy obilo. Nie twierdze, ze tak
                        musi byc faktycznie. Zaznaczylem to wytraznie.

Za sprawa uprawianai sportu organizm dopieszcza kosci, wiekszosc wapna itd.
                        idzie na kosci, wiec na zeby po dluzszym czasie moze zabraknac.

Albo tak: normalnie Jasiu dostaje 1 jablko a Zosia 4. Cos sie zmienia i Zosia
                        bierze wszystko, wiec Jasiu nie dostaje zadnego jablka i moze miec niedobory;
                        zeby moga mu sie kruszyc.

To naprawde wszystko, co moge dla Ciebie zrobic, Snajper. Moze inni jeszcze
                        sprobuja.
                      • are.1 Re: wypadajace zęby 22.10.06, 21:28
                        Swoja droga, wczoraj widzialem jakimi samochodami jezdza handlarze naszych
                        ulubionych ziolek. Nie znam sie za bardzo na autach, ale jak cos kosztuje
                        powyzej 50 tys zl to to po prostu widac...
    • emi56 Re: wypadajace zęby 22.10.06, 07:04
      A mliczko pijesz? Potrzebujesz Dziewczyno wapnia. Wapno to co jest w mleku
      maslance ,kefirze,jogurcie jest najlatwiej przyswajalne. Zeby organizm pobral
      je z produktow musi byc obecna witamina D. Dla pewnosci ze idzie zima,to lyzka
      tranu bedzie bardzo pomocna. Te rozne mleka musza zawierac przynajmniej 2%
      tluszczu.Jak nie ma tluszczu to nie przyswoisz wit D a jak nie ma D to nie
      przyswoisz wapna. Jedno jest zalezne od drugiego. Do ostatniej szklanki ktora
      wypijesz przed snem dodaj tabletke magnezu. Magnez dluzej utrzymuje wapno w
      stanie rozpuszczonym ,a wiec latwiejszym do pobrania. Kubek mlecznego picia
      250ml zawiera o.k 300mg wapna Ty potrzebujesz minimum 1200mg. A wiec
      przykladowo -litr mleka. Rob koktaile, dolewaj do zup, sosow, kawe poranna to
      mocniejszy extrat zalej mlekiem. Kawa zabiera magnez wiec uzupelnij.Kakao na
      samym mleku bez cukru lub troszeczke. Kakao zawiera magnez. Miej w domu tez
      tabletki z wapnem i czasami jak wypijesz mniej mlecznych to wapno uzupelnij
      tabletka. Wapno w tabletce rozgniec i wypij z ktoryms mlekiem. Pamietaj ze to
      tabletkowe jest gorzej przyswajalne. Tak jak napisal ktos wyzej Sprawdz nerki
      i zadbaj o nie. Maja one zwiazek z gospodarka wapniowa. Dentysta niech powie
      Tobie jak wygladaja korzenie i czy nie potrzebujesz dodatkowego leczenia.To
      reszte to Wiesz szczotkowanie Wit C i .t d. Dziwie sie tylko ze dentysta Ci
      nie poradzil co robic. Powodzenia.
      • dida29 Re: wypadajace zęby 22.10.06, 10:42
        dzieki emi56 za wyczerpujaca odpowiedz,,dostosuje sie do wskazowek:)
    • ewax100 Re: wypadajace zęby 22.10.06, 19:30
      Ja mam to samo,zostały w 2 zębach same korzenie.Odbudowa duzo kosztuje to raz a
      drugie że nie wiem czy na tym trzpieniu będzie sie to trzymało.Zazywam witaminy
      VIGOR,magnes,piję mleko,jem warzywa i nie wiem jaka to przyczyna.Taki zbieg
      okoloczności że ogólnie miałam zawsze ładne żeby każdy mi chwalił a tu naraz
      straciłam 3 zęby i to naraz czwórki na górze.
      • maria55 Re: wypadajace zęby 26.10.06, 22:29
        to ta wstrętna, polska, woda jest winna! I polscy dentyści do bani! Szakale!
        Toż to w ich interesie żeby Twoje zęby były w jak najgrszym stanie. Z gęby
        bankomat sobie robią!!!
        • dida29 Re: wypadajace zęby 27.10.06, 10:06
          ostatnio byłam dowiedziec sie , ile kosztuje rekonstrukcja zeba<za głowe sie
          złapałam -500zł>i stomatolog ppowiedziala, mi ze wypadaniu zebów winny jest wada
          zgryzu...tego sie nie spodziewałam..ciekawe ile w tym prawdy..chociaz cos w tym
          jest,,bo jesli nieprawidłowo mam ułozone zeby, to moze byc połozony nacisk przy
          gryzieniu na niektore tylko zeby, i dlatego sa slabsze..moze to i [prawda...
        • dida29 Re: wypadajace zęby 27.10.06, 10:07
          ale ochodziłam sie juz w aparcie jako dziecko , i ie chciałabym tego powtarzac...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka