Gość: Marek IP: *.acn.pl / 10.70.2.* 27.03.03, 23:31 czy oientuje sie ktos na czym to polega? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anma Re: Kręcz szyi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.03.03, 00:04 Czy chodzi Ci o kręcz szyi u dziecka? Moje dziecko miało kręcz szyi stwierdzony krótko po urodzeniu (miał jakies dwa, trzy tygodnie). Ponieważ rehabilitację można było zacząć dopiero jak skończył 8 tygodni musieliśmy czekać. A potem rehabilitowaliśmy małego metoda Vojty pod okiem neurologa i rehabilitantki. Cała tehabilitacja trwała około 5 miesięcy. Potem jeszcze była kontrola u ortopedy kiedy synek zaczął chodzić. A sam kręcz objawiał się u niego takim przykurczem mięśni powodującym przyciąganie główki do ramienia, ułożeniem w literę C i trzymaniem główki zawsze w jedną stronę. Nawet położony na drugi bok nie potrafił całkiem położyć główki, ciągle była przyciągnięta lekko do jednego ramienia. Sama rehabilitacja metodą Vojty jest trudna....nie z powodu jej skomplikowania ale z powodu płaczu dziecka w jej trakcie (ja płakałam razem z dzieckiem, kiedy robiłam mu te ćwiczenia). No i wykonywanie ćwiczeń 4 razy dziennie po kilka minut było trudne, bo taki maluch to albo je albo śpi i ciężko było znaleźć czas na te ćwiczenia, zwłaszcza ze powinny być robione przed jedzeniem ( a dziecko głodne to jeszcze głośniejszy płacz). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś