ansn 06.11.06, 12:19 Poszukuję osób które chorują na zapalenie skórno -mięśniowe. Chciałabym sie coś więcej o tej chorobie dowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katerina24 Re: zespół antysyntetazowy 06.11.06, 16:08 poszukaj na google http:www.google.pl przez wpisanie zapalenie skórno-mięśniowe masz również różne info na forum toczeń www.toczen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ansn Re: zespół antysyntetazowy 06.11.06, 17:23 Czytałam to co jest na internecie. Lekarze podejrzewają u mnie tą chorobę i szukam osób które już przechodziły to. Odpowiedz Link Zgłoś
katerina24 Re: zespół antysyntetazowy 06.11.06, 19:58 No to poczytaj i popisz na f.toczeń tam masz nie tylko dane ale i OSOBY które borykają się z róznymi ch.immunologicznymi etc.polecam Odpowiedz Link Zgłoś
ansn Re: zespół antysyntetazowy 07.11.06, 09:07 Dziękuję. Faktycznie na tej stronie jest wszystko. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiak1704 Re: zespół antysyntetazowy 07.11.06, 09:20 Akurat trafiłam na artykuł w gazecie na ten temat:) "Zapalenie skórno - mięśniowe (dermatomyositis) to ciężka choroba, która rozpoczyna się gwałtownie wysoką gorączką, bólami, osłabieniem i zanikami mięśni, rumieniem oraz łuszczeniem skóry na całym ciele (jeśli rumien i łuszczenie pojawiają się na grzbietach rąk, nad stawami łączącymi palce z pozostałą częścią dłoni, jest pewne, ze chodzi o zapalenie skórno - mieśniowe). Charakterystyczny jest też obrzęk w okolicy ust i nosa oraz fiołkowe zabarwienie obrzękniętych powiek. Nalezy zrobić badania krwi i określić poziom enzymów mięśniowych (CPK, transaminazy), OB (wysokie, powyżej 60) CRP (wysokie, powyżej 3) To choroba z autoagresji, tzn. że organizm wytwarza przeciwciała, które same go niszczą. Wymaga leczenia szpitalnego. Podaje się sterydy i cytostatyki. Niezbędna jest też rehabilitacja, która ma zapobiec zanikowi mięśni." Odpowiedz Link Zgłoś
histoirka1 Re: zespół antysyntetazowy 05.12.06, 20:10 CZESC.U MNIE WLASNIE WYKRYTO ZESPÓŁ ANTYSYNTETAZOWY.MIESIAC CZASU SPEDZILAM W SZPITALU ZANIM MNIE ZDIAGNOZOWANO.BARDZO DOKUCZALY MI BOLE STAWOW MIESNI bardzo szybko sie meczylam a tomografia pluc wkazała zmiany masywne o charakterze włóknienia dodatkowo zaczely pojawiac mi sie zmiany skorne na dłoniach cały czas miałam stany podgorączkowe.zrobiono mi kompleks badan równiez przeciwciała przeciwjądrowe ANA JO 1 - i na podstawie tych badan postawinono taka diagnoze.mam podwyzszone OB i CRP oraz próby wątrobowe.Obecnie wdrżono mi sterydy a dokładnie ENCORTON 4o mg dziennie biore od paru dni wiec trudno mowic o efektach.Jesli masz jakies pytania podajne moj email histoirka@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś