szymon_zg 25.11.06, 14:24 Od pewnego czasu nurtuje mnie pewne pytanie.... Mianowicie czy możliwe jest spanie z otwartymi oczami? Czy sa znane przypadki osób które potrafią robić takie rzeczy? Z góry dziękuję za pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
animka19 Re: Spanie a otwarte oczy 25.11.06, 14:30 No jasne, brat mojej mamy tak śpi ;D tak całkiem to moze nie ma otwartych ale tak do połowy.Tak ze nigdy nie wieadomo czy on śpi czy jeszcze moze nie ;p Odpowiedz Link Zgłoś
tigerness.74 Re: Spanie a otwarte oczy 25.11.06, 14:43 Jeśli ktoś lunatykuje, jest to możliwe. Także dzieci z genetycznym zespołem Cornelii de Lange (inaczej zespół Brachma- de Lange-zespół karłowatości amsterdamskiej de Lange) mogą spać z oczami częściowo otwartymi, ponieważ mają osłabione mięśnie powiek (ptosis) Odpowiedz Link Zgłoś
ed.ek Re: Spanie a otwarte oczy 25.11.06, 14:48 Ja też (podobno) śpię z otwartymi. Kiedyś mój mężczyzna bardzo się wystraszył, jak na mnie spojrzał w nocy. A jak mi opowiedział, to się śmiałam pół dnia ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
ezr Re: Spanie a otwarte oczy 25.11.06, 18:22 z tego co piszecie rozumiem że spanie z otwartymi oczami albo spowodowane jest chorobą albo nieumyślnym zachowaniem. A co jeśli np. uczeń zechce przespać się na lekcji tak by nikt nie zauważył mając otwarte oczy? Czy jest to możliwe? Ja próbowałem i jak dla mnie to nie, ale może dla innych jest to wykonalne.... Odpowiedz Link Zgłoś