Dodaj do ulubionych

ostatni ratunek

08.12.06, 16:49
Witam. Czy ktos moglby mi pomoc i powiedziec co mi dolega, albo gdzie mam
szukac pomocy?

Mam 21 lat, a codziennie mam uderzenia goraca zwykle gornej czesci ciala. Mam
je od 5 miesiecy. Towarzyszy temu duze oslabienie, sennosc i brak
koncentracji. Poza tym pare razy w tyg. boli mnie glowa, rzadziej brzuch
(czesciej z lewej strony), biegunki raz w tyg., zawsze po alkoholu i zawsze po
lekach (bralem antybiotyki to caly czas mialem przez pare tyg.). Bardzo czesto
po przebudzeniu przez pare minut boli mnie gardlo. Ale najgorsze jest to, ze
nigdy tyle nie spalem, czasem nawet 2x wiecej niz normalnie, wykonuje minimum
jakie sie ode mnie wymaga, bo nie mam po prostu na nic sily.

Jak to sie zaczelo zglosilem sie do lekarza. Trafilem do szpitala i za pomoca
gastroskopii wykryli HP w zoladku i przekrwienie blony sluzowej. Odeslali do
domu. Po 2 tyg. gdy przeleczylem zoladek, poszedlem jeszcze raz do lekarza, bo
nic sie nie zmienilo. Pani doktor zleciala wykonanie ASO, tak tez uczynilem,
wynik okolo 1400. Miesiac na antybiotykach, zakonczyl sie atakiem tych
bakterii i wynikiem 1500. Trafilem ponownie do szpitala, podawali mi leki
domiesniowo (lacznie 14 zastrzykow + 10 co 2xtyg., dopiero te 10 bede mial
robione)

Wyniki badan z ostatniego wypisu ze szpitala:
Ekg, usg serca, usg jamy brzusznej, rentgen klatki piersiowej - bez zadnych
zmian.

Wymaz z gardla - wychodowano Stapch. Epidermidis. Paciorkowiec zieleniejący.

RF-czynnik reumatoidalny 22,0 IU/ml.

Normogram. RZM 84/min. QS w a VL

Biochemia: Glukoza - 110, 86 mg/dll
Mocznik i kreatynina - 22, 0.96 mg/dll
AST, ALT - 21, 16 U/l

Cholesterol 110 mg/dl, TG - 80mg/dl

TSH - 2.67 UI/l
CRP - 4.3 mg/l

Mocz - bialko, glukoza, bilirubina, ciala ketonowe, leukocyty, krew - nb
Urobil. EU/dl - 0,2

Proteinogram:
alb 59.28%
al1 3.89%
al2 7.80%
bet 6.93% -
gam 22.10% +

Proteinogram z I "wizyty" w szpitalu:
alb 63.0
al1 3.9
al2 6.5
bet 10.8
gam 15.8

Bialko: 6.80 d/dl

Przeciwciala przeciwsercowe 1:128

HBsAg - ujemny

Podstawowa morfologia w porzadku.

Żelazo - 146

Cisnienie w tetnicach najczesciej - 140/90, a rzadziej 130-xx, 120-70, 110-70...

Zmiezylem jeszcze poziom testosteronu: 3.42 ng/ml (norma 2.8-8.0)

Jakie inne hormony moga, byc za to odpowiedzialne, albo jakie choroby??

Obserwuj wątek
    • omamamia1 Re: ostatni ratunek 08.12.06, 17:14
      miałeś robioną tomografię? czytałam o takich rzutach gorąca przy zmianach
      tętniakowych w mózgu.Osłabienie w twoim wypadku to wynik zapalenia paciorkowcem
      i antybiotykoterapii.
      • marcin2015 Re: ostatni ratunek 08.12.06, 18:11
        Nie mialem tomografii, w ogole nie bylem u neurologa. A sa jakies tansze
        badania, ktore moglbym wykonac, by wiedziec czy nic sie nie dzieje w mozgu? Czy
        musze wziac skierowanie od lekarza i czekac miesiacami? :/
        • green_land Re: ostatni ratunek 08.12.06, 20:43
          Na tomografię nie czeka się już miesiacami. Neurolog powinien bez problemów Cie
          skierowac.
          • snajper55 Re: ostatni ratunek 08.12.06, 22:48
            green_land napisała:

> Neurolog powinien bez problemów Cie skierowac.

Tylko musi się powołać na specjalistów z forum Zdrowie.

S.
            • green_land Re: ostatni ratunek 09.12.06, 22:28
              Wiesz, daruj sobie głupie teksty, nikomu nie sa potrzebne, a jak lubisz taki
              typ rozmowy to przerzuc sie na inne forum.
    • ewax100 Re: ostatni ratunek 08.12.06, 23:35
      Uderzenia goraca,osłabienie,brak sił,brak koncentracji,sennosć,bóle
      głowy,rozbicie jak opisujesz ja mam np.w fibromialgii z tym ze jest jeszcze
      taki objaw jak bóle mięsniowo-stawowe a tego chyba nie masz?Jesli chcesz to
      poczytaj,Wyniki są w miarę dobre przy tej chorobie.
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=36118
      • marcin2015 Re: ostatni ratunek 09.12.06, 01:20
        Nie, bóli miesniowo-stawowych nie mam. Nie wiem juz co mam myslec, czy to
        problemy naurologiczne?! Przejrzalem w wikipedii objawy przy roznych chorobach
        neurologicznych i do zadnej choroby nie pasuja. Moze powinienem, pojsc wpierw do
        endokrynologa i sprawdzic hormony, tylko jakie to nie mam pojecia... Albo
        jeszcze sie zastanawiałem, czy jakis pasozytniczych historii nie ma, bo te
        nawracajace biegunki i bole brzucha. Ale tez robilem badania w kierunku
        pasozytow, 2 probki nic nie wykazaly. Dziwne bo przedwczoraj mialem trojkolorowy
        stolec (czarno-brązowo-czerwony). Mysle ze to przez to ze jadlem buraki dnia
        poprzedniego, dlatego czarny. Ale dlaczego czerwony? Pomyslalem na poczatku, ze
        to krew, ale dzisiaj juz bylo normalnie. A poza tym od jakiegos czasu obserwuje
        jakies biale resztki w kale, i tez nie wiem co to jest...
        • nijaki20 Re: ostatni ratunek 09.12.06, 09:04
          Od burakow ma sie chyba CZERWONY stolec, w kazdym razie siusiu powinno byc
          czerwone.
          Jedno jest pewne: nie trawisz pokarmow jak trzeba. Postaraj sie jesc wolno
          i zuc dokladnie.
          Slina ma enzymy ktore juz w ustach zaczynaja dzialac na pokarm.

Ja jesli mam najmniejsze problemy z zoladkiem,
          to przestaje jesc jak normalnie, a zamiast tego robie kleik z ryzu
          lub platkow owsianych czy jakas lekka zmiksowana zupe jarzynowa.
        • snajper55 Re: ostatni ratunek 09.12.06, 11:44
          marcin2015 napisał:

> Przejrzalem w wikipedii objawy przy roznych chorobach
          > neurologicznych i do zadnej choroby nie pasuja. Moze powinienem, pojsc wpierw
          > do endokrynologa i sprawdzic hormony, tylko jakie to nie mam pojecia... Albo
          > jeszcze sie zastanawiałem, czy jakis pasozytniczych historii nie ma, bo te
          > nawracajace biegunki i bole brzucha.

Zdaj na medycynę, skończ ją, potem zrób specjalizację. To pomoże Ci postawić
          sobie diagnozę. Wikipedia do tego nie wystarczy.

S.
          • zajacowna masz tu odpowiedz:( 09.12.06, 13:24
            tutaj masz odpowiedz TSH - 2.67 UI/l ..... masz subkliniczna niedoczynnosc
            tarczycy.

I masz typowe objawy dla chorej tarczycy,
            Powienienes zrobic nowe swieze badania , tsh, ft3, ft4, usg tarczycy i
            przeciwciala tpo i atg.. masz 1000% objawy tarczycowe.

Wejdz na forum hashimoto i przeczytaj sobie 3 watek od gory.... a zobaczysz ze
            dobrze mowie.

Jak nie zaczeniesz leczyc tarczycy to moze byc tylko gozej... niestety:(

pozdrawiam
            • franc_tireur Re: masz tu odpowiedz:( 09.12.06, 13:41
              Jakie by to miały być typowe objawy niedoczynności?
              Ból głowy? Ból gardła? Biegunka?
              Od biedy osłabienie, ale czy wiesz ilu chorób objawem jest osłabienie?

Co to Twoim zdaniem jest subkliniczne niedoczynność tarczycy?
              • la_veuve_noire Re: masz tu odpowiedz:( 09.12.06, 13:47
                franc_tireur napisała:

> Co to Twoim zdaniem jest subkliniczne niedoczynność tarczycy?

To jest przypadłość, którą zajacowna zdiagnozowała mniej więcej połowie osób na
                tym forum oraz na forum Zdrowie kobiety, na podstawie rozmaitych objawów oraz
                swoistej interpretacji badań laboratoryjnych.
                • zajacowna Re: masz tu odpowiedz:( 09.12.06, 13:49
                  bardzo zabawne:(
                  "codziennie mam uderzenia goraca zwykle gornej czesci ciala. Mam
                  je od 5 miesiecy. Towarzyszy temu duze oslabienie, sennosc i brak
                  koncentracji"-
                  • la_veuve_noire Re: masz tu odpowiedz:( 09.12.06, 13:57
                    To co robisz na forum wcale nie jest zabawne. Zdaje się, że już kiedyś z Tobą
                    na ten temat dyskutowałam.

Jest pewna różnica między dzieleniem się własnymi doświadczeniami i odsyłaniem
                    kogoś do lekarza, żeby ten zlecił odpowiednie badania i postawił diagnozę, a
                    samodzielnym diagnozowaniem przez Internet, na podstawie wyrywkowych
                    informacji, i to przez osobę, która nie jest lekarzem a swoją "wiedzę" czerpie
                    z forum Hashimoto.
                  • franc_tireur Re: masz tu odpowiedz:( 09.12.06, 13:57
                    Uderzenia gorąca, jako objaw niedoczynności tarczycy?

Osłabienie, senność i brak koncentracji są objawem dobrej setki chorób.
                    Co do TSH sprawa wcale nie jest taka prosta. Na pewno nie można z całą pewnością
                    tylko na podstawie takiego TSH mówić o niedoczynności tarczycy.
              • snajper55 Re: masz tu odpowiedz:( 09.12.06, 13:53
                franc_tireur napisała:

> Jakie by to miały być typowe objawy niedoczynności?
                > Ból głowy? Ból gardła? Biegunka?

Może zające tak mają ? ;)

S.
                • zajacowna Re: masz tu odpowiedz:( 09.12.06, 14:02
                  MOIM ZDANIEM , a nie jestem lekrzem, Marcin ma za wysokie TSH.
                  I objawy MOZNA PRZYPUSZCZAC ze ma subkliniczna niedoczynnosc tarczycy.
                  Wiec RADZE aby zrobil dalsza diagnostyke w kierunku tarczycy TSH, FT3 , ft4,
                  usg i przeciwciala tpo i atg.

I zycze mu jeszcze, aby trafil na lekarza, endokrynologa ktory ma jakies
                  zielone pojecie.

Teraz dobrze napisalam???? Nie bawilam sie w lekarza?

P.s. tak Ból głowy? Ból gardła? Biegunka? MOZE byc rownierz objawem tarczycy.

• snajper55 Re: masz tu odpowiedz:( 09.12.06, 14:24
                    zajacowna napisała:

> MOIM ZDANIEM , a nie jestem lekrzem, Marcin ma za wysokie TSH.
                    > I objawy MOZNA PRZYPUSZCZAC ze ma subkliniczna niedoczynnosc tarczycy.
                    > Wiec RADZE aby zrobil dalsza diagnostyke w kierunku tarczycy TSH, FT3 , ft4,
                    > usg i przeciwciala tpo i atg.

To źle mu radzisz. Jak sama napisałaś lekarzem nie jesteś, więc sugerowanie mu
                    jakichkolwiek badań zamiast wizyty u lekarza jest igraniem z jego zdrowiem. Bo
                    jest bardzo prawdopodobne, że się mylisz.

> I zycze mu jeszcze, aby trafil na lekarza, endokrynologa ktory ma jakies
                    > zielone pojecie.

Na pewno będzie miał dużo większe pojęcie od amatorki wypowiadającej się na
                    forum, która chorego nawet na oczy nie widziała.

S.
                    • omamamia1 Re: masz tu odpowiedz:( 09.12.06, 15:54
                      normalnie płakać sie chce jak czyta się niektóre wypowiedzi,czy my mamy do
                      czynienia z dziećmi?Radzić nie radzić,możesz nie możesz,bawisz sie w
                      lekarza,nie bawisz sie w lekarza-do diabła tu jest forum,na którym każdy chętny
                      do wypowiedzenia się na temat, dzieli się spostrzeżeniami,doświadczeniami,
                      napewno w dobrej intencji.To co zrobi osoba zainteresowana to jej sprawa-czy
                      skorzysta,czy zignoruje,nie jest przecież małym dzieckiem,nie bierze dosłownie
                      każdej wypowiedzi i nie stosuje sie do niej.Najbardziej rażącą postacia na tym
                      forum jest snajper,który przyjął tu pozę pana analizatora,jeszcze nigdy nic od
                      siebie nie wniósł w żaden wątek ale do komentowania i krytykowania innych jest
                      pierwszy.
                      • snajper55 Re: masz tu odpowiedz:( 09.12.06, 16:39
                        omamamia1 napisała:

> normalnie płakać sie chce jak czyta się niektóre wypowiedzi,

Dokładnie.

> czy my mamy do
                        > czynienia z dziećmi?Radzić nie radzić,możesz nie możesz,bawisz sie w
                        > lekarza,nie bawisz sie w lekarza-do diabła tu jest forum,na którym każdy chęt
                        > ny do wypowiedzenia się na temat, dzieli się spostrzeżeniami,doświadczeniami,
                        > napewno w dobrej intencji.

Pełna zgoda. Każdy też może czyjeś rady oceniać.

> To co zrobi osoba zainteresowana to jej sprawa-czy
                        > skorzysta,czy zignoruje,nie jest przecież małym dzieckiem,nie bierze dosłownie
                        > każdej wypowiedzi i nie stosuje sie do niej.

Można mieć taką nadzieję. Szczególnie, iż niektóre rady są... mało fachowe. ;)

> Najbardziej rażącą postacia na tym forum jest snajper,

Przypuszczam, że dla niektórych - rzeczywiście jest. I dobrze. ;)))

S.
                      • franc_tireur Re: masz tu odpowiedz:( 09.12.06, 17:10
                        Widzisz, omamamia, zależy jak to wszystko jest podane.
                        Ja, obijając się po forach, coraz częściej spotykam się z jakimiś kategorycznymi
                        zapewnieniami o głupocie i niedouczeniu różnych specjalistów wysnuwanymi przez
                        różnych domorosłych forumowych ekspertów. Żąglują oni niezrozumiałymi dla laików
                        terminami i, mimo braku koniecznej wiedzy, wyciągają różne daleko idące wnioski
                        z fragmentarycznych i niekoniecznie wiarygodnych informacji znalezionych w
                        internecie.

I na tej podstawie wielu ludzi podejmuje decyzje. I mnie ta skłonność do
                        samoleczenia przeraża. Bo być może w wielu przypadkach kończy się szczęśliwie,
                        ale bywa, że kończy się truciem dzieci aspiryną ( tiny.pl/9gnf ).
                        • omamamia1 Re: masz tu odpowiedz:( 09.12.06, 17:24
                          franc_tireur napisała:

> Widzisz, omamamia, zależy jak to wszystko jest podane.
                          > Ja, obijając się po forach, coraz częściej spotykam się z jakimiś
                          kategorycznym
                          > i
                          > zapewnieniami o głupocie i niedouczeniu różnych specjalistów wysnuwanymi przez
                          > różnych domorosłych forumowych ekspertów. Żąglują oni niezrozumiałymi dla
                          laikó
                          > w
                          > terminami i, mimo braku koniecznej wiedzy, wyciągają różne daleko idące
                          wnioski
                          > z fragmentarycznych i niekoniecznie wiarygodnych informacji znalezionych w
                          > internecie.
                          >
                          > I na tej podstawie wielu ludzi podejmuje decyzje. I mnie ta skłonność do
                          > samoleczenia przeraża. Bo być może w wielu przypadkach kończy się szczęśliwie,
                          > ale bywa, że kończy się truciem dzieci aspiryną ( tiny.pl/9gnf ).
                          Masz rację ,trzeba zachowac zdrowy rozsądek i właściwe podejście do całej
                          sprawy.Z drugiej jednak strony,taka niedoinformowana matka może właśnie z forum
                          dowiedziałaby się,że dzieci nie leczy się aspiryną bo może to doprowadzić np.do
                          zespołu Reya(i że wcale nie chodzi tu o zespół muzyczny)
                          • franc_tireur Re: masz tu odpowiedz:( 09.12.06, 17:38
                            Albo dowiedziałaby się, że medycyna w Polsce jest zacofana, lekarze niedouczeni
                            i mają gdzieś dobro pacjenta, a znany amerykański doktor Niewiadomojaki
                            twierdzi, że zespół Reya jest naturalną niegroźną reakcją organizmu na aspirynę,
                            która jest niezbędna do przeżycia dziecku, które od 3 tygodni boli gardło i
                            głowa i nie ma ochoty do zabawy (co niezbicie wskazuje na zakażenie wirusem ABC).
                            Dodam, że byłaby to jedyna dopuszczalna wersja rzeczywistości dostępna na
                            zamkniętym forum "wirus ABC".
                  • franc_tireur Re: masz tu odpowiedz:( 09.12.06, 17:00
                    Ból głowy i ból gardła jako objawy chorej tarczycy?
                    Zajacowna, tworzysz nową medycynę.

A biegunka może być objawem NADczynności tarczycy.

Co może powiedzieć o kolorze pojęcia endokrynologa ktoś, kto sam dysponuje
                    raczej bladym pojęciem na tematy, na które się z takim przekonaniem wypowiada?

• zajacowna Re: masz tu odpowiedz:( 09.12.06, 17:36
                      Odwal sie odemnie!

Sennosc, brak koncentraci i tsh 2,6 to nie niedoczynnosc...

Moze jest forum dla wrednych? swietnie sie tam nadajesz!

dzisiejszy dzien masz juz zaliczony! Dowalilas komus!
                      • franc_tireur Re: masz tu odpowiedz:( 09.12.06, 17:50
                        Zajacowna, nie mam ambicji "dowalania" nikomu.
                        Chciałam jedynie pokazać, że się mylisz prezentując swoje dość kategoryczne
                        twierdzenia i zarzucając brak wiedzy innym.

Rozumiem, że nie jest to dla Ciebie miłe, ale nie mogę Ci potakiwać w imię
                        uprzejmości. Jeżeli poczułaś się osobiście urażona, to przykro mi, ale uwierz,
                        nie wiesz jeszcze wielu rzeczy o chorobach tarczycy.

• marcin2015 Re: ostatni ratunek 09.12.06, 17:40
            Ta... a twoim zdaniem to co mam robic, udac ze nie ma problemu? Czy zapisac sie
            do lekarzy wszystkich specjalizacji? Jakos bylem 2 razy w szpitalu, za 1 razem
            to w ogole olali. Za drugim troche lepiej ale tez skupili sie na tym z czym do
            nich przyszedlem, nie wzieli pod uwage ze cos innego moze byc. Objawy nietypowe
            i tyle. To staram sie chociaz uscislic, zawezic zakres poszukiwan. A nie, tylko
            siedziec bezczynnie i tylko marudzic...

Tym osobom co cokolwiek zaproponowaly dziekuje, lepsze to niz nic. Poczytam
            dowiem sie jakie moga byc choroby, jakie badania wykonac. Moze na cos naprowadze
            lekarza, moze na wlasna reke jakies badania zrobie. Byle by cos do przodu sie
            posunac. Lekarz jest tez tylko czlowiekiem i nie zawsze trzeba konczyc medycyne
            zeby postawic trafna diagnoze. Internet to potezne narzedzie. Nie chce
            krytykowac lekarzy, bo nie o to chodzi ale akurat w moim przypadku jeszcze
            trafnej diagnozy odnosnie tej choroby nie postawili.

Tez wolalbym isc do lekarza 30 minut-diagnoza postawiona i hura. Tylko leczyc
            sie. Tyle ze to nie zawsze jest takie proste.

W poniedzialek ide do kardiologa, ale wszystkie badania zwiazane z sercem w
            miare w porzadku. Teraz takie dziwne uczucie na sercu, nie bol ale takie uczucie
            zimna, szczypania jakby...:/
            • ona_jak_sen Re: ostatni ratunek 10.12.06, 23:40
              Marcin, bardzo często jak nie można zdiagnozowac choroby to się okazuje, że to
              grzybica jelit czy ogolnoustrojowa, określana matką wielu chorób. Możesz o niej
              poczytać tutaj, a co ważne wykonanać prosty test, który Ci powinien wskazać czy
              to nie kandydoza jest przyczyną lub jedną z przyczyn Twoich dolegliwości:

www.zdrowie.klips.org/cichy_zabojca_nowy.htm

• marcin2015 Re: ostatni ratunek 11.12.06, 23:38
                Rzucilem okiem tak z grubsza, ale nie sadze. Nie ma nic o uderzeniach goraca.
                Poza tym, chce mi czesto wymiotowac i rzadko odczuwam glod. Ph moczu 6-7, mialem
                robiona gastroskopie, wiec przelyk i zoladek jest w porzadku. A zeby takie byly
                objawy jak ja mam to chyba w calym organizmie musiala by byc. Poza tym nie
                slyszalem, o tym zeby tak zwalala z nog. Przerost drozszy w jelitach przy tych
                odnawiajacych sie stanach zapalnych i antybiotykoterapii moze byc, ale nie
                stawialbym tego na pierwszym miejscu. Nawet jakby testy to potwierdzily.
                • zuella Re: ostatni ratunek 12.12.06, 16:45
                  Ty nie możesz na coś stawiać albo nie stawiać bo nie jesteś lekarzem.
                  To mogą być lambrie, jakieś inne pasożyty albo drożdże.Do tego możesz mieć
                  nerwicę i objawy się nasilają.
                  Możesz poprosić o kolonoskopię lekarza.Zrób też badania kału na to co
                  wymieniłam powyżej.
                  A czy masz gorączkę, czy schudłeś?

Nie czytałam wszystkich postów.Przepraszam jeśli się powtórzyłam za kimś.
                  Pozdrawiam i życzę zdrówka

P.S. Drożdże i lambrie mogą zwalić z nóg cały organizm
              • ewax100 Re: ostatni ratunek 12.12.06, 19:22
                Dzięki za te stronke -wiele sie dowiedziałam
                • marcin2015 Re: ostatni ratunek 13.12.06, 13:16
                  Hmm tak mysle, ze na razie tylko sie skupie na tym sercu. Bo w koncu miano
                  przeciwcial przeciwsercowych jest 1:128, czyli na granicy prawidlowego wyniku. A
                  zanim mialem zrobione te przeciwciala to bralem juz prawie 2 miesiace
                  antybiotyki, wiec poczekem jeszcze tydzien i zrobie jeszcze raz i chyba dopiero
                  do kardiologa. Jezeli wynik bedzie nizszy niz poprzednio to bedzie znaczylo ze
                  byl stan zapalny. A jezeli bedzie wyzszy to bedzie znaczylo, ze nadal jest.
                  Dobrze to rozumiem, bo nigdzie nie moge znalezc o tym informacji? Na poprzedni
                  wynik czekalem ze 2 tyg., tak dlugo sie zawasze czeka na wynik tego badania?
                  Zastanawiam sie jeszcze czy powtarzac proteinogram, czy frakcje bialkowe powinny
                  juz wrocic po miesiacu do normy? Bo i tak bede ASO sprawdzal, wiec przy okazji
                  moge cos jeszcze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka