Dodaj do ulubionych

Bezdech przy zasypianiu

08.12.06, 18:32
Może ktoś ma podobny problem do mojego. Czasami w momencie zasypiania
przestaję oddychać, zrywam się bo czuję, że nie mam dopływu powietrza. Po
kilku sekundach jest już lepiej. Ale jest to OKROPNE uczucie. W takiej chwili
mam wrażenie, że koniec ze mną. W trakcie snu to się nie zdarza tylko przy
zasypianiu. Bardzo się martwię.
Obserwuj wątek
    • haluska01 Re: Bezdech przy zasypianiu 08.12.06, 19:02
      Mam ten sam problem,zawsze,zawsze staram się zasypiać na boku.Podobno jest w
      Warszawie tzw.kinika snu ,ale zawsze jest coś ważniejszego i tak
      leci.pozdrowionka
    • artur737 Re: Bezdech przy zasypianiu 08.12.06, 20:53
      To jest objaw bez znaczenia medycznego.
      • pia.ed Re: Bezdech przy zasypianiu 08.12.06, 21:22
        A dlaczego "bez znaczenia medycznego"?
        U mojego syna wykryto bezdech przy pomocy aparatu, bo on zupelnie nie zdawal
        sobie z tego sprawy ... Moze u niej jest to samo???

A skoro juz tu jestes, to czy moze masz jakas stronke
        na ktorej moglabym zobaczyc te szyne stosowana przy bezdechu?
        • gustaw36 Re: Bezdech przy zasypianiu 08.12.06, 21:52
          Tez mam bezdech.Od 2 lat stosuje aparat do wspomagania oddechu CPAP.Komfort
          spania nieporownywalny.Niech lekarz skieruje Cie do pulmologa lub pracowni
          polisomnografii.
          • karineczka5 Re: Bezdech przy zasypianiu 09.12.06, 17:18
            Co to jest ten aparat CPAP , czy to jest wygodne podczas spania???
            • reaiista Re: Bezdech przy zasypianiu 11.12.06, 20:11
              karineczka5 napisała:
              > Co to jest ten aparat CPAP , czy to jest wygodne podczas spania???

Jest to respirator czyli pompa powietrza wdmuchująca za pomocą plastikowej rury
              podobnej do węża do odkurzacza oraz maski na nos powietrze do płuc podczas snu.
              Ciśnienie tego powietrza jest ustawione na stałą wartość która jest ustalana
              podczas studium snu przeprowadzanym podczas jednej nocy spędzonej w szpitalu.
              Czy jest to wygodne podczas spania? Trudno powiedzieć, jednym ludziom to wogóle
              nie przeszkadza, a inni narzekają na szum i uwieranie maski.
              Z początku trochę trudno jest się przyzwyczaić do tego żeby nie otwierać ust i
              językiem blokować przepływ powietrza z nozdrzy do jamy ustnej aby nie wydymały
              się policzki. Po krótkim czasie można się do tego przyzwyczaić i wogóle to nie
              przeszkadza. Nowoczasne aparaty są bardzo ciche, a maski dobrze przylegają do
              twarzy nie sycząc, świszcząc, wibrując ani nie powodując przy tym odparzeń
              skóry. Kiedyś takie rzeczy miewały miejsce ale ostatnio technologia także i w
              tym sprzęcie bardzo poszła do przodu.
              Na tej stronie można zobaczyć jak to wygląda:
              www.allergybegone.com/cpapunits.html

• artur737 Re: Bezdech przy zasypianiu 11.12.06, 22:53
                Nowoczasne aparaty są bardzo ciche, a maski dobrze przylegają do
                > twarzy nie sycząc, świszcząc, wibrując ani nie powodując przy tym odparzeń
                > skóry. Kiedyś takie rzeczy miewały miejsce ale ostatnio technologia także i w
                > tym sprzęcie bardzo poszła do przodu.
                > Na tej stronie można zobaczyć jak to wygląda:
                > www.allergybegone.com/cpapunits.html

Troche poszla, ale bez przesady. Jak ktos wymaga wyzszych cisnien by zapobiec
                bezdechom to swiszczen nie da sie czesto uniknac.

Najciekawsze, ale i najdrozsze sa te co wyczuwaja przerwe w oddechu i tylko
                wtedy podwyzszaja cisnienie.
        • artur737 Re: Bezdech przy zasypianiu 09.12.06, 00:25
          bo w czasie zasypiania i budzenia sie roznego rodzaju zaburzenia oddychania wystepuja bardzo czesto. Nie upowaznia to ani do leczenia ani dalszej diagnostyki.

Tak jak napisalem : objaw bez znaczenia klinicznego.
          • pia.ed Re: Bezdech przy zasypianiu - do artura 09.12.06, 00:29
            A jak z ta szyna pomagajaca przy bezdechu? Czy jest rzeczywiscie skuteczna?
            Czy wtedy sie nie chrapie???
            • artur737 Re: Bezdech przy zasypianiu - do artura 09.12.06, 01:01
              Mieszaja ci sie dwie rzeczy: bezdech i chrapanie. Warto moze napisac, ze sa one niezalezne. Moga oczywiscie wystepowac razem, ale takze osobno.

Chrapanie to male piwo - chyba, ze przeszkadza domownikom. Bezdech to powazna sprawa.

Nie wiem o jakiej szynie piszesz wiec nie umiem pomoc.
              • nijaki20 Aparat na zeby - do artura 09.12.06, 21:07
                Tu masz Twoja odpowiedz na inne pytanie o bedech.

Re: czy mam się martwic?
                Autor: artur737
                Data: 06.12.06, 15:57
                --------------------------------------------------------------------------------
                To sie nazywa bezdech nocny (sleep apnea). W poczatkowym okresie choroby chorzy
                sie rzeczywiscie budza z brakiem tchu. Pozniej tez
                sie budza, ale juz tego nie pamietaja. Wiec jezeli sie przestanie budzic to
                wcale nie bedzie znaczyc, ze jest lepiej.

Choroba jest niebezpieczna. Prowadzi na ogol do nadcisnienia a pozniej i do
                innych chorob.

Diagnoza w laboratorium snu. Kieruje lekarz rodzinny.

Leczenie w zaleznosci: albo wyciecie migdalkow albo spanie z aparatem CPAP,
                albo z aparatem na zeby (dla leczenia sleep apnea).

CZY TEN APARAT NIE POMAGA TEZ PRZY CHRAPANIU,
                BO MOJ SYN MA JEDNO I DRUGIE???

• gustaw36 Re: Aparat na zeby - do artura 10.12.06, 19:38
                  Wyciecie migdałkow nie powoduje zaniku bezdechu.Tak było w moim
                  przypadku.Jedyna pewna metoda jest aparat.Bezdech minal po kilku nocach , nie
                  budze sie w nocy.Zakladam maseczke i budze sie w tej samej pozycji w jakiej
                  zasypiam wiec stosowanie nie jest klopotliwe i nadcisnienie sie ustabilizowalo
                  i w czasie dnia juz nie spie a nocy nie chrapie.
                  • artur737 Re: Aparat na zeby - do artura 10.12.06, 20:20

gustaw36 napisał:

> Wyciecie migdałkow nie powoduje zaniku bezdechu.Tak było w moim
                    > przypadku.

U jednych powoduje wyleczenie a u innych nie. U jeszcze innych pomaga, tzn
                    zmniesza problem bezdechu choc nie jest to zupelne wyleczenie.
                • 123.elua Re: Aparat na zeby - do artura 11.12.06, 18:42
                  Ten aparat na zęby zapobiega też chrapaniu. Ponoć nie chrapie się. Mój wuj ma
                  coś takiego. I ponoć nie chrapie wcale.Ale nie wiem nic o tym jak wpływa na
                  bezdech.
                  • pia.ed Re: Aparat na zeby - do 123.elua 11.12.06, 22:49
                    Spadlas mi z nieba!
                    Dowiedz sie jak najwiecej o tym "aparacie na zeby", np jaka ma fachowa nazwe
                    lub w jaki sposob dziala.
                    Jesli tylko zapobiega chrapaniu, to mi w zupelnosci wystarcza!
                    Napisz tu albo na pia.ed@gazeta.pl
                    Pozdrawiam

123.elua napisała:

> Ten aparat na zęby zapobiega też chrapaniu. Ponoć nie chrapie się. Mój wuj ma
                    > coś takiego. I ponoć nie chrapie wcale.Ale nie wiem nic o tym jak wpływa na
                    > bezdech.
                    • pia.ed do 123.elua 12.12.06, 20:49
                      Pisze do Ciebie maila na poczte Gazety.
                      • 123.elua Re: do pia.ed 12.12.06, 22:20
                        Odpisałam Ci. Trochę późno, ale dopiero teraz tu zajrzałam. Przy chrapaniu
                        ponoć problem jest też natury takiej,że trzeba ruchu, żeby zrzucić trochę
                        kilogramów, bo gdzieś w gardle, zwężą się z powodu otłuszczenia i hamuje sie
                        przepływ powietrza, jak się leży i tłuszczyk zasłania przejście powietrza, stąd
                        chrapanie( oczywiście przyczyny pewnie są różne, więc lepiej skonsultować z
                        lekarzem) Ja nie wiem, powtarzam co mówił wuj, któremu lekarz tak mowił.
                        Nakładka (ponoć na zęby!) jest mała, ale unieruchamia szczękę, po prostu jest
                        to na poczatku bardzo niemiłe uczucie ponoć, zanim się przyzwyczaić. Więc
                        lepiej zacząć od sportu, sportu i ćwiczeń, schudnąć( chyba, że to inna
                        przyczyna), nakladka to ostateczność. Pozdrawiam. Co człowiek to przyczyna więc
                        polecam wizytę u specjalisty :).Pozdr
                • reaiista Re: Aparat na zeby - do artura 17.12.06, 03:19
                  nijaki20 napisała:
                  > CZY TEN APARAT NIE POMAGA TEZ PRZY CHRAPANIU,
                  > BO MOJ SYN MA JEDNO I DRUGIE???

Nie pomaga przy chrapaniu, a wręcz przeciwnie, przeszkadza w nim tak bardzo, że
                  nie daje się wogóle chrapać.
      • ampolion Re: Bezdech przy zasypianiu 12.12.06, 21:41
        Bez znaczenia?! Absolutna bzdura. Bezdech senny może prowadzić do ataku serca i
        wylewu krwi, to jest bardzo groźna sytuacja.
        Mam bezdech raczej poważny, badanie snu wykazało 51%, mam posługiwać się tzw.
        CPAP to jest pomką powietrzna i maską, mam z tym spać.
        Koniecznie trzeba pójść na badanie snu. Także do laryngologa bo to w jego
        gestii.
        • ampolion CPAP - tak to wygląda 12.12.06, 21:49
          Nie wiem jak w Polsce, ale tutaj jest ogromna ilość modeli tego urządzenia.
          Poklikaj.
          images.google.com/images?hl=en&q=CPAP&btnG=Search+Images
        • karineczka5 Re: Bezdech przy zasypianiu - do ampoliona 14.12.06, 18:28
          Do ampoliona.
          Jakie miałeś pierwsze objawy bezdechu? Czy tylko przy zasypianiu czy też w
          trakcie snu?
    • helena40 Re: Bezdech przy zasypianiu 13.12.06, 00:10
      Mam dokładnie to samo. Lekarz powiedział ze to sprawa nerwicowa. Ja jak usypiam
      to normalne się duszę to znaczy jak przychodzi sen to zrywam się z łóżka czuję
      że nie mam czym oddychać. Dopiero po jakimś czasie mogę normalnie odetchnąć. Tak
      zasypiam czasami przez kilka godzin. Podobno bezdech objawia się tylko w
      niektórych pozycjach a ja już wypróbowałam wszystkie i za każdym razem jest to
      samo....zrywam się bo się duszę...czy faktycznie to może być sprawa nerwicowa a
      nie bezdech???
      • pia.ed Re: Bezdech przy zasypianiu ... ... ampolion 13.12.06, 11:00
        Tylko, ze moj syn jest mlody, pelen energii i ma zdrowe serce.
        Nie budzi sie i nigdy nie budzil sie nagle z braku tlenu ...

Byl na wszystkich badanich (poszedl na chrapanie) i stwierdzono u niego bezdech.
        Za nic nie chce nosic takiej maski!!!
        Dlatego szukam dla niego czegos co by zaakceptowal.
        Tym czyms moze bylaby szyna na zeby, tylko jak dotad nie moge znalezc
        jej zdjecia.
        Pozdrawiam
        • helena40 Re: Bezdech przy zasypianiu ... ... ampolion 13.12.06, 13:23
          Czy ktoś może wie jaki wpływ na bezdech ma pozycja w której śpimy. Bo jam we
          wszystkich pozycjach nawet usypiając z głową podniesioną na kilku poduszkach.
          Czym może się różnić bezdech od nerwicy, bo mój lekarz twierdzi, że moje
          duszenie jest z nerwicy, którą faktycznie mam. Moje objawy są identyczne ja
          objawy karineczka5.
          Naprawdę zaczęłam się denerwować, że ja jednak mam bezdech : (
          Proszę o pomoc bo nie wiem czy w tym wypadku wierzyć lekarzowi czy prosić o
          dodatkowe badania.
          • pia.ed Re: Bezdech przy zasypianiu ... ... ampolion 13.12.06, 16:15
            Bezdech mozna chyba sprawdzic na 100% tylko przy pomocy
            specjalnego badania ...
            Powinnas takiemu badaniu sie poddac - jesli laryngolog da Ci skierowanie.
            O nerwicy bym mu nie wspominala.

Spanie z wysoka ulozona glowa PODOBNO pomaga na chrapanie
            choc moj syn potrafi chrapac siedzac na kanapie,
            ale jak jest z bezdechem to nie wiem ...
            • pia.ed ... ... ampolion 15.12.06, 16:00
              Kalineczka Ci sie o cos pytala, tylko je jej pytanie "zginelo" wsrod
              nastepnych topikow!
              • pia.ed ... ... ampolion ......karineczka pytala 15.12.06, 16:03
                Nie udaje mi sie skopiowac jej pytania, ale pytala sie o pierwsze objawy
                bezdechu, czy byly przy zasyp+ianiu czy w trakcie snu?
    • anit22 Re: Bezdech przy zasypianiu 16.12.06, 00:28
      jesli wybudzasz sie TYLKO przy zasypianiu to sa to raczej mioklonie
      hipnagogiczne (przysenne) - w czasie zasypiania czesto wystepuja drobne
      zaburzenia. Mioklonie dotyczna wszystkich ludzi, ale najczesciej dopiero w
      wieku doroslym zaczynamy zwracac na nie uwage i zaczynaja przeszkadzac. Tak jak
      wczesniej pisal artur - nie maja znaczenia klinicznego.
      Bezdech jest zupelnie inna rzecza, bezdech zdarza sie w przeciagu calej nocy a
      nie tylko przy zasypianiu i towarzysza jej inne objawy takie jak sennosc w
      ciagu dnia czy zmeczenie poranne i wiele innych. To faktycznie jest powazna
      choroba, wiec jezeli ktos z bliskich zauwazyl ze PODCZAS snu przestajesz
      oddychac na wiecej niz 10s po czym gwaltownie lapiesz powietrze to zglos sie do
      lekarza POZ.
    • nijaki20 Chrapanie - do reaiisty ... 18.12.06, 00:12
      Masz calkowita racje!!!

Re: Aparat na zeby
      Autor: reaiista
      Data: 17.12.06, 03:19

--------------------------------------------------------------------------------
      nijaki20 napisała:
      CZY TEN APARAT NIE POMAGA TEZ PRZY CHRAPANIU, BO MOJ SYN MA JEDNO I DRUGIE???

Nie pomaga przy chrapaniu, a wręcz przeciwnie, przeszkadza w nim tak bardzo,
      że nie daje się wogóle chrapać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka