karoline17 25.12.06, 22:30 zlapal mnie ostry nagly bol ucha.zadnych innych objawow, co to moze byc? isc na pogotowie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bw.com Re: nagle ostry bol ucha 26.12.06, 23:30 Mogłaś się po prostu "przewiać". Na początek proponuję domowy sposób: - do garnka wsyp sól kuchenną (najlepiej gruboziarnistą, ale niekoniecznie), ugrzej ją na gazie, oczywiście bez wody. Możesz ugrzać również w kuchence mikrofalowej. Tak ugrzaną wsyp do skarpetki i przyłóż do ucha. - dobre są również zwykłe, ciepłe kompresy (np.ściereczka zmoczona w gorącej wodzie, dobrze ją wycisnąć i przyłożyć do ucha) W aptece są różnego rodzaju krople na ból ucha. No i oczywiście dopóki CAłKOWICIE nie przestanie boleć nie wychodzić z domu bez wacika w uchu. Taki niedoleczony ból bardzo lubi powracać... Nawet gdy wydaje Ci się, że nie ma wiatru... Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: nagle ostry bol ucha 27.12.06, 12:21 moze to tez byc niestety ... zapalenie(porazenie) nerwu twarzowego :-/ Jakies 3-4 lata temu mialam ta watpliwa przyjemnosc - zawialo mnie w pociagu i zaczelo sie od... potwornego ostrego bolu ucha :-/ Po paru dniach - bo nie przechodzilo - poszlam do laryngologa, ktora zauwazyl pierwsze objawy - i wygonil na cito do neurologa :) Tylko chyba dlatego ze trafilam na Lekarza a nie na konowala - i szybko dostalam leki - przebieg choroby byl bardzo lagodny - "tylko" miesiac sie meczylam a i samo porazenie bylo delikatne Jesli do bolu ucha dojdzie utrata smaku (w tej polowie jezyka po ktorej boli ucho) potem lekkie niedomykanie sie powieki albo trudnosci w np. zlozeniu ust jak do "zagwizdania" to chyba na bank to to :-/ Nie chce straszyc - ale ja stanowczo poszlabym do lekarza! nawet jesli to "glupie" zapalenie ucha - z uchem zartow nie ma , nawet zwyczajne moze uszkodzic czesciowo sluch itp wiec moim zdaniem - lekarz, stanowczo! Odpowiedz Link Zgłoś