01.02.07, 20:59
Witam!
Od 10 lat choruję na RZS. Nie czuję się tragicznie, ale wygląd moich dłoni
jest już tragiczny. Mam 34 lata, chciałabym coś z tym zrobić. Słyszałam, że
możliwa jest operacja, która może przywrócić wygląd dłoni do w miarę
normalnego stanu. Czy ktoś wie coś na ten temat? Szukam również dobrego
reumatologa na terenie Katowic lub okolic. Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • janet_m Re: RZS 24.03.07, 17:50
      Cześć Karina

Niestety nasza choroba ma to do siebie że zwyrodnienia się robią na kończynach
      lub innych stawach. Pytasz czy można to zoperować tak aby doprowadzić do jakiego
      takiego stanu ... wiesz raczej nie, operuje się w tedy gdy staw jest na tyle
      zniszczony przez samą chorobę i aby osoba mogła się jeszcze w przyszłości takim
      stawem posługiwać, np. w wykonywaniu codziennych czynności. Jednak nie ma czegoś
      takiego jak plastyka dłoni w rzs, no może jest ale o czymś takim nie słyszałam.
      W każdym bądź razie jedynie co bym ci poleciła z własnego doświadczenia
      życiowego to musisz siebie zaakceptować wraz z dłońmi, sama czasami mam ten
      problem co ty wież mi, ale niedynie z czego się cieszę to to, że tak bardzo nie
      boli a to jest duży plus:) Z pewnością wiesz jak ta choroba potrafi dokuczać
      dlatego ciesz się z tego co masz. A jeśli nadal się chcesz zoriętować o
      poprawienie dłoni w rzs to może zapytaj reumatologa lub ortopede. życzę
      powodzenia i aby nigdy choroba nie dała o sobie więcej znać :)
      ps. daj znać czy coś się dowieziałaś na ten temat
    • sylwia859 Re: RZS 28.06.13, 02:14
      a czy bralas leki przez te 10 lat? ja choruje od 3lat i lekarka mnie zapewnila, ze palce sie nie wykrzywia jesli bede brac leki, czy to prawda?
      • naplaze Re: RZS 01.07.13, 19:10
        A jak wyglądają teraz twoje ręce, jeśli mogę zapytać? Masz opuchnięte stawy?
        • asis09 Re: RZS 01.07.13, 21:35
          a jesteście pewne że że macie boreliozy?
          • naplaze Re: RZS 02.07.13, 11:48
            Pierwsze, co kazała mi zrobić reumatolożka, gdy przyszłam do niej z rozpulchnionymi dłońmi, to test Western -blota.
            • asis09 Re: RZS 02.07.13, 16:22
              mój WB wyszedł ujemny, dopiero badanie w Berlinie LTT ujawniło, że ośmiokrotnie
              przekroczyłam bb stawową, a moje stawy "tylko" chrupią i skrzypią
              • naplaze Re: RZS 04.07.13, 18:24
                Ok, teraz dopiero doczytałam, że WB nie daje pewnego wyniku, lekarze mi nigdy o tym nie wspominali.
                LTT - robiłaś w Berlinie, tzn. jechałaś tam? Możesz napisać coś bliższego?
                • asis09 Re: RZS 04.07.13, 20:28
                  Badanie LTT robią laboratoria Synevo.
                  I wysyłają potem krew kurierem do Warszawy, a potem samolotem do Berlina.
                  Na wynik czeka się do 3 tygodni.
                  Poczytaj trochę forum Borelioza na gazecie.
                  Kompendium wiedzy nt;-)
                  Lekarz u którego się leczę twierdzi np że jest pewien że połowa chorych na SM
                  jest zarażona boreliozą.
                  Tak samo RZS.
                  • jan440 Re: RZS 06.07.13, 13:32
                    Asis jest pewien problem, to , że borelioza atakuje stawy jest bezdyskusyjne.
                    Podobnie jak to, że raczej ich nie zniekształca w każdym razie zdecydowanie mniej niż przy RZS.
                    • asis09 Re: RZS 06.07.13, 15:01
                      Ja się zastanawiam często co było pierwsze? Borelioza czy ... ;-)
                      U mnie w domu wszyscy chorzy także i ja wszędzie widzę to dziadostwo,
                      od dwóch lat w świadomosci bb żyję
                    • naplaze Re: RZS 06.07.13, 23:35
                      No właśnie: jak zniekształca borelioza? Wolniej, w mniejszym stopniu - ale czy są jakieś różnice jakościowe tych zniekształceń, które pozwalają odróżnić wczesny RZS od boreliozy?
                      • jan440 Re: RZS 07.07.13, 08:21
                        Ciężka sprawa, jednak borelioza raczej nie zniekształca, bardziej usztywnia.
                        • fionka21 Re: RZS 07.07.13, 09:05
                          Z moich własnych boreliozowych obserwacji wynika, że zniekształca ;)

Spójrzcie na grafikę "Lyme arthritis"
                  • marta-majek Re: RZS 15.11.13, 14:11
                    witam bardzo bym prosiła o kontakt do dobrego lekarza od borelioze, informację proszę kierować na e-mail: marta-majek@wp.pl z góry dziękuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka