fk90 06.02.07, 20:03 Czy mógłby mi ktoś w prosty sposób wyjaśnić jak błonnik wpływa na układ pokarmowy i dlaczego powinniśmy go jeść skoro go nie trawimy? Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maverick777md Re: Błonnik 06.02.07, 20:33 1) Nie trawimy go, ale powoduje on "smarowanie" jelit - pobudza perystaltykę (chroni przed zaparciami)i powoduje, że szkodliwe (rakotwórcze) substancje mają dużo krótszy okres kontaktu ze ścianą jelita. Podobno pewne plemię murzyńkie żywiące się jedynie roślinami i oddające powyżej kilkunastu stolcy na dobę nie doświadcza wogóle chorób nowotworowych jelita grubego:) 2) Błonnik działa podobnie jak żywica jonowymienna (lek na hipercholesterolemię) i wiąże ów szkodliwy tłuszcz uniemożliwiając jego wchłanianie. 3) Błonnik ma dobrze wpływać na środowisko fizjologicznej flory bakteryjnej. Tyle pamiętam ze studiów:) Odpowiedz Link Zgłoś
lexus17 Re: Błonnik 09.02.07, 15:33 czesc - wyjaśnienie działania błonnika znajdziesz na stronie poradnikamedycznego.pl. błonnik to fajna sprawa i ważny element w codziennym odżywianiu:)i zapewnia uczucie sytości. www.poradnikmedyczny.pl/mod/archiwum/3761 Odpowiedz Link Zgłoś
maverick777md Re: Błonnik 09.02.07, 20:14 A ja się pochwalę, że miałem zajęcia z autorką tego artykułu - świetny pedagog! :) pozdrawiam ją :) Odpowiedz Link Zgłoś