14.02.07, 16:52
Proszę, doczytajcie do konca i pomózcie, jeśli wam również doskwiera coś
podobnego.
Przez ostatni rok żyłam w olbrzymim stresie. W sierpniu z dolegliwaoćiami
podobnymi do zawału poszłam do lekarz....badania szczegółowe nie wykazały
niczego poza niedoborem magnezu. Brałam go regularnie przez 4 miesiace po
czym ponownie musiałam pójść do lekarza z jeszcze większymi dolegliwościami.
Znów wyniki, EKG, USG jamy brzysznej, morfologia i mocz. Okazało się że
magnez jest w dolnej granicy ,a wynik jest niższy od poprzedniego.
Odrzuciłam wszystkie "wypłukiwacze" z jadłospisu, wzbogaciłam żywienie o ten
element.....i cóż dolegliwości nadal są jakie były.
Może ktoś zmagał się z podobnym problemem i mógłby mi coś doradzić. Bardzo
proszę!!!!!
Obserwuj wątek
    • anula36 Re: niedobory 14.02.07, 16:58
      a zrobnilas cos z tym stresem? jakies metody relaksacji? Sters "zuzywa" magnez z organizmu tak samo jak kawa.
      • tuskawka Re: niedobory 14.02.07, 17:04
        Oczywiście, relaksacja, kochany mąż,przebywanie na łonie rodziny. fakt, dużo
        pracowałam w ostatnim czasie i fizycznie i 'psychicznie"
        Wyniki mam bdb, OB i hemoglobine jak u dziecka tylko ten magnez
        • j2334 Re: niedobory 14.02.07, 18:53
          Poprostu mozesz mic gorsze wchlanianie magnezu.Moze innego niz dotychczas
          preparatu uzyj.
    • prow-or Re: niedobory 15.02.07, 09:47
      Niedobór magnezu zdarza się często, nawet tym,którzy uważają na to, co mają na talerzu.Na taki stan rzeczy wpływ ma niedobór minerałów w glebie. W ciągu ostatnich 70 lat zawartość magnezu w ziemi spadła o połowę, czyli także w naszych pokarmach jest go odpowiednio mniej,nawet w tych które teoretycznie powinny być bogate w ten pierwiastek.
      Najważniejsze, aby zaopatrzyć organizm w substancje,które zużywa w większej ilości podczas stresu. Podziałają one na dwa sposoby. Po pierwsze zabezpieczą ilości potrzebne do sprawnego funkcjonowania organizmu i po drugie powstrzymają "rozmach przygotowań wojennych" naszego ciała. Oczywiście bardzo istotne jest dostarczenie magnezu,który normalizuje pracę serca,uspokaja nie otępiając, normalizuje pracę układu nerwowego i w ten sposób zapobiega stresom. Równie ważne jest zadbanie o odpowiedni poziom antagonisty magnezu - wapnia.Organizm potrzebuje obu minerałów a każdy z nich spełnia odmienną funkcję.Nadmiar wapnia utrudnia wchłanianie oraz działanie magnezu i odwrotnie.Niedobór wapnia może wywołać zwiększoną nerwowość. Podobnie podziała niedobór selenu, którego braki skutkują nawet depresją. Na zminimalizowanie negatywnych skutków stresu wpłynie zadbanie o wzmocnienie systemu immunologicznego,dożywienie i oczyszczenie organizmu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka