Gość: cemry IP: *.toya.net.pl / 10.0.227.* 24.04.03, 21:21 Witam. Czy ktos moze mi przyblizyc temat,a zwlaszcza metody leczenia-przy zalozeniu,ze usuniecie chirurgiczne nie jest mozliwe?Torbiel jest wielkosci 26x18mm,na poziomie S1/S2. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doki Re: Torbiel Tarlov`a IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 25.04.03, 06:10 A dlaczego chirurgiczne usuniecie mialoby byc niemozliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cemry Re: Torbiel Tarlov`a IP: *.toya.net.pl / 10.0.227.* 25.04.03, 10:14 Nie wiem,czy bedzie mozna operowac czy nie.Dopiero wczoraj odebrane zostaly wyniki z rezonansu i-standartowo-pacjent nie uzyskal zadnej,ale to zadnej informacji ani na temat owej torbieli ani tez o ewentualnym leczeniu.W sieci wyczytalam,ze zdarza sie,iz nie mozna operowac,a jak znam szpital,pod ktorego opieka jest moja ciocia,to o operacji nawet mowy nie bedzie.Stad pytanie o leczenie farmakologiczne-wszak moze pojawic sie spory bol... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Torbiel Tarlov`a IP: *.98-201-80.adsl.skynet.be 25.04.03, 11:12 Aha, bol moze dopiero sie pojawic, czyli jeszcze sie nie pojawil, tak? A wracajac: wszystko da sie zoperowac, to tylko kwestia ryzyka, jakie chcesz podjac. Rzecz w tym, ze ta torbiel sama nie zniknie i pigulkami tez jej nie rozgonisz. Byc moze mozna by przezskornie zniszczyc zajety korzonek lub sama torbiel, ale to juz sprawa ewentualnej oceny przypadku. Glupio byloby, gdyby w wyniku takiego zabiegu ciocia zaczela, za przeproszeniem, robic pod siebie. A na reszte: leki przeciwbolowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cemry Re: Torbiel Tarlov`a IP: *.toya.net.pl / 10.0.227.* 25.04.03, 11:25 Dzieki za odpowiedz. Bol-niewielkiego stopnia- jest;a samo wykrycie owej torbieli jest kwestia przypadku-szukano ognisk mesotheliomy...Dzieki tez za to,ze zwrociles uwage na ewentualne komplikacje,wynika z tego,ze musze poszukac naprawde "uduchowionego" neurochirurga:) Jeszcze raz dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Torbiel Tarlov`a IP: *.amg.gda.pl 05.05.03, 22:20 Torbieli Tarlova sie najczęściej nie operuje. Jeżeli nie dają konkretnych dolegliwości, nie są większe niż 1 cm, to się zostawia. Można uznać, że to po prostu taka "uroda" człowieka i może chodzić z torbielami Tarlova od urodzenia do starości. Nie przejmuj się. Pozdrawiam neurochirurg z Gdańska Odpowiedz Link Zgłoś