akmucha 23.02.07, 12:51 Czy w trakcie przyjmowania antybiotyku można przyjmować jakieś witaminy np. żelazo, Vit.B6, tran. Czy są one tak samo przyswajalne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Re: Antybiotyk a witaminy 23.02.07, 16:39 akmucha napisała: > Czy w trakcie przyjmowania antybiotyku można przyjmować jakieś witaminy np. > żelazo, Vit.B6, tran. Czy są one tak samo przyswajalne. Można. S. Odpowiedz Link Zgłoś
omamamia1 Re: Antybiotyk a witaminy 23.02.07, 19:07 snajper55 napisał: > akmucha napisała: > > > Czy w trakcie przyjmowania antybiotyku można przyjmować jakieś witaminy n > p. > > żelazo, Vit.B6, tran. Czy są one tak samo przyswajalne. > > Można. > > S. Nie można, jeśli zakładamy,że antybiotyk przyjmujesz z powodu infekcji.W takiej sytuacji należy odstawić wszystkie witaminy i suplementy z wyjatkiem wit.c do zakończenia infekcji.Podczas infekcji drobnoustroje wręcz kwitną w środowisku "dokarmianym" szczególnie żelazem i witaminami. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Antybiotyk a witaminy 23.02.07, 20:07 omamamia1 napisała: > Nie można, jeśli zakładamy,że antybiotyk przyjmujesz z powodu infekcji.W ta > kiej sytuacji należy odstawić wszystkie witaminy i suplementy z wyjatkiem > wit.c do zakończenia infekcji.Podczas infekcji drobnoustroje wręcz kwitną w > środowisku "dokarmianym" szczególnie żelazem i witaminami. A kto Ci takie rzeczy naopowiadał ??? Witaminy i mikroelementy ułatwiają organizmowi zwalczanie infekcji. Takie jak C i A są wprost niezbędne. Witaminy z brupy B są niezbędne aby organizm poprawnie funkcjonował i muszą być codziennie uzupełniane. Organizm nie jest w stanie poprawnie funkcjonować bez witamin. Tym bardziej potrzebuje ich w casie infekcji. Podobnie jest z mikroelementami. Na przykład cynk i selen podane w czasie infekcji wyraźnie skracają czas jej trwania. bigpaker.net/witaminy.htm www.twojadieta.info/artykul/Witaminy/ www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2006020115 S. Odpowiedz Link Zgłoś
omamamia1 Re: Antybiotyk a witaminy 24.02.07, 08:56 Czy ty jesteś poważny,polecasz mi stronę dla "pakerów".Chyba nie rozumiesz sensu o którym pisałam mając na myśli syntetyczne witaminy i minerały a nie występujące w naturalnym pożywieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Antybiotyk a witaminy 24.02.07, 12:40 omamamia1 napisała: > Czy ty jesteś poważny,polecasz mi stronę dla "pakerów". Nie jest ważne dla kogo strona jest przeznaczona. Ważne jest, jakie informacje można na niej znaleźć. > Chyba nie rozumiesz sensu o którym pisałam mając na myśli syntetyczne witaminy > i minerały a nie występujące w naturalnym pożywieniu. Wszysko jedno, czy witaminy i mikroelementy pochodzą z pożywienia, czy z tabletek - w czasie infekcji są po prostu organizmowi niezbędne. Wszelkie rady, aby w czasie infekcji odstawić czy ograniczać witaminy czy mikroelementy bo drobnoustroje będą kwitnąć, są pozbawione sensu. S. Odpowiedz Link Zgłoś
are.1 Re: Antybiotyk a witaminy 24.02.07, 12:55 Poza tematem. Snajper, zajrzyj tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=57941905 Odpowiedz Link Zgłoś
omamamia1 Re: Antybiotyk a witaminy 24.02.07, 13:09 pozbawione sensu są zazwyczaj twoje odpowiedzi oparte na niczym(no sorry na cytatach zapomniałam).Na pierwszej z brzegu ulotce preparatu suplementujacego żelazo jest napisane,że nie należy przyjmowac go w trakcie infekcji bakteryjnej,z goraczką (chyba na takie powinno się przyjmować antybiotyk czyż nie?) gdyż karmisz wtedy drobnoustroje a nie organizm,który wtedy kompletnie nie przyjmuje żelaza.Do wglądu na dole ulotki masz tego opis tiny.pl/cr8v Odpowiedz Link Zgłoś
kkamillaa Re: Antybiotyk a witaminy 24.02.07, 21:55 a mnie lekarz powiedział; witaminki po antybiotyku Odpowiedz Link Zgłoś
vika_k Re: Antybiotyk a witaminy 24.02.07, 22:09 ja brałam bactrim (ale to chyba nie antybiotyk,tylko lek przeciwbakteryjny).W kazdym razie lekarz zabronił mi w trakcie leczenia bactrimem łykania wit.C A leczyłam sie wtedy na infekcje dróg moczowych. Odpowiedz Link Zgłoś
justy1 Re: Antybiotyk a witaminy 24.02.07, 22:24 bactrimu nie należy łączyc z wit.C, ale nie ze względu na "karmiene bakterii". wystarczyło zajrzeć do ulotki: 'Leki zakwaszające (np. duże dawki kwasu askorbowego, NLPZ) zwiększają aktywność przeciwbakteryjną preparatu, lecz nasilają ryzyko krystalurii." Odpowiedz Link Zgłoś