Dodaj do ulubionych

powazna nadwaga

04.03.07, 09:12
Witam

Mam powazny problem. Chcialem sie odchudzic bo moja waga przerosla juz mnie i
mam jej dosc mam 26 lat a waze prawie 160 kg musze cos ze soba zrobic,
chodzilem juz do lekarzy ale zabardzo nikt nie umial mi pomoc moze tutaj
znajde pomoc odpowiednia diete ktora dala by rezultaty, zdaje sobie sprawe ze
to bedzie kosztowalo mnie wiele wysilku ale czy ktos potrafi mi pomoc??

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • magda.kot Re: powazna nadwaga 04.03.07, 09:45
      Uważam,że przy takiej otyłści niezbędna jest pomoc lekarza. Trzeba ustalić
      indywidualna dietę i ćwiczenia odpowiednie dla Twoich predyspozycji. Dieta musi
      byc optymalna i zawierać wszystkie niezbędne składniki. Prawdopodobnie lekarz
      przepisze tez jakis preparat wspomagający odchudzanie. Nie rób tego na własna
      rękę!! To zbyt poważne...
      • anula36 Re: powazna nadwaga 04.03.07, 10:30
        z taka waga kwalifikujesz sie do opaski na zoladek albo do zmiejszenia zoladka, to radykalne ale skuteczne zabiegi.
      • linn_linn Re: powazna nadwaga 04.03.07, 11:26
        Lekarza i to dobrego: oprocz tego dietetyka i psychologa.
        • linn_linn Re: powazna nadwaga 04.03.07, 11:28
          Dla elnej jasnosci: lekarza bariatry.
    • paddinktun Re: powazna nadwaga 04.03.07, 12:38
      Taka nadwaga moze byc wynikiem kompulsywnego jedzenia. Oprocz tych porad,
      ktorych udzielily dziewczyny dodalabym jeszcze mozliwosc terapii AŻ, ktora
      koncentruje sie na opanowaniu emocjonalnych przyczyn lakomstwa.
    • szeja Re: powazna nadwaga 04.03.07, 17:47
      Cześć ja też mam dużą nadwagę, powinnam zrzucić ok 60kg, warzę 117kg ale dziś
      już 116 bo od tygodnia wziełam się za siebie, byłam u dietetyczki- mam
      jadłospis dla siebie, oczywiście nie wazę każdej potrawy i nie stosuję sie tak
      radykalnie, ale nie jem serów, pije chude mleko 0,5% chociaz mam pić tłustrze
      ale poco?, jem tylko wędlinę polędwicę, pieczywo pełnoziarniste, za przekąski
      służy mi jabłko ale tylko czasem bo ogólnie staram sie zastąpić go wodą
      mineralną, nie samżę, piekę tylko jem gotowane w wodzie lub na rarze i zaczełam
      jeśc jarzyny, nie używam cukru ani żadnych słodyczy chyba że jest to fruktoza-
      cukier owocowy i bez trudu daję sobie radę, ale dziś na kusi mnie jak diabli na
      ciastko ale nie dam się skusić.Mam diete 1800kcal chociaż dążymy do 1500kcal
      Życzę ci strasznie silnej woli, wytrwałości, jeżeli tylko chcesz to dasz radę-
      musisz przecież warto!
      Pozdrawiam serdecznie
      • linn_linn Re: powazna nadwaga 04.03.07, 19:58
        Powazne zadanie: powodzenia.
        Jesli moge Ci cos radzic / mimo ze nie startowalam z takiego poziomu /, nie
        mysl o tym, ile kilogramow masz zrzucic. Na poczatek postaw sobie jako zadanie
        10% aktualnej wagi: reszta w ogole nie zaprzataj sobie glowy. To tylko
        dodatkowy stres. Po co martwic sie 59-ym kilogramem skoro nie wiesz, czy np.
        schudniesz 40 / czego Ci oczywiscie zycze /. Kiedy zrzucicsz 10%, dostaniesz
        wiatru w zagle. Uwierzysz w siebie i bedzie Ci latwiej. Potem mysl tylko o kg
        zrzuconych jako rezultacie, ktorego nie wolno Ci zmarnowac. Krok po kroku,
        powoli daz do celu, ale mysl o kilogramie, ktory waktualnie zrzucasz. Tak jest
        latwiej.
    • kamis81 Re: powazna nadwaga 04.03.07, 18:06
      Witam,
      Z takim problemem powinienes zglosic sie do doradcy zywieniowego i byc pod
      stala kontrola lekarza. Trzymam kciuki
    • scept89 Re: powazna nadwaga 04.03.07, 21:48
      1) znajdz lekarza ktory skieruje Cie na badania w kierunku zdolnosci do
      wykonywania cwiczen fizycznych (koniecznie)

2) tak dla wlasnej informacji zrob badania w kierunku zespolu metabolicznego:
      en.wikipedia.org/wiki/Metabolic_syndrome (proby glukozowe, cholesterol z
      podzialem na frakcje, mocznik, enzymy watrobowe)

3) pomierz sobie obwody (brzuch/uda/lydki/ramiona/klatka piersiowa) a jak dasz
      rade (potrzebujesz do tego fachowca/wagi) to grubosc faldow tluszczowych oraz
      %tluszczu w organizmie

W 2 i 3 chodzi o monitorowanie postepow. Musisz liczyc sredno przy takiej
      nadwadze 1kg/tydzien == 1 rok na 50kg.

4) dalej (zakladamy ze nie masz niekontrolowanego nadcisnienia tetniczego/wad
      serca itp.) wszystko zalezy od Ciebie. Kup zestaw miarek kuchennych, kuchenna
      wage, tabele kalorii najlepiej z wartosciami GI (glicemix index) i GL (glicemic
      load). Zacznij od (zapotrzebowanie dzienne - 500kcal), dojdz do diety
      1500kcal/dzien starajac sie minimalizowac GI i GL.
      www.mendosa.com/gilists.htm
      5)wywal z domu wszystkie pokarmy zawierajace puste kalorie: cukier, chipsy,
      slodycze, coca-cole i wszelkie inne slodkie napoje na syropie fruktozowym, biale
      pieczywo, ryz bialy, maslo, margaryny. Nastaw sie na niskokaloryczne warzywa,
      chude gotowanie mieso/ryby i niskokaloryczne owoce. Zero fast foods.

6) przy takiej wadze zapomnij o wszelkich cwiczenach obciazajacych stawy (skoki
      biegi!). Jesli nie zdolasz dotrzec na basen (plywanie i aqua aerobic) to postaw
      na rower stacjonarny oraz cwiczenia silowe (hantle) wykonywane na
      lezaco/siedzaco z podparciem aby dodatkowo nie obciazac kolan i kregoslupa.
      Zaczynaj powoli, zwiekszaj obciazenia w miare wytrenowania dochodzac do
      2000-2400kcal na tydzien spalonych podczas cwiczen (to za miesiac lub dluzej).

7) mimo ze istnieja operacje/baloniki/podwiazki zoladka i tego typu zabawki
      (wszystko miewa powiklania a i im wiecej wazysz tym powiklania czestsze) to w
      kazdym przypadku oplaca sie zrzucic kilogramy oraz poprawic forme przed
      operacja. IMHO operacje winny zostac zachowane dla przypadkow skrajnych, kiedy
      wszystko inne zawiodlo.

Trzymaj sie dzielnie.
      • linn_linn Re: powazna nadwaga 05.03.07, 08:51
        Dodam tylko, ze po operacjach i tak trzeba byc na diecie, a ryzyko z nimi
        zwiazane jest duze. Mieszkam we Wloszech i tutaj co roku jest wiele przypadkow
        smiertelnych w okresie pooperacyjnym.
    • utratawagi Re: powazna nadwaga 05.03.07, 08:56
      wieniar napisał:

> Witam
      >
      > Mam powazny problem.

Nie podejmuję się udzielać Ci porad publicznie, problem jest zbyt poważny,
      chociaż z pewnością do rozwiązania. Proszę Cię o kontakt na email :
      utratawagi@gazeta.pl
    • barbara_dabrowska Re: powazna nadwaga 05.03.07, 12:54
      Forum tu nic nie pomoże. Niezbędna jest pomoc dietetyka i lekarza, jak najszybciej!
      • anula36 Re: powazna nadwaga 05.03.07, 17:01
        moze jednak wypowiedzi forumowiczow choc troche zmotywuja do wizyty u w/w.
    • wieniar Re: powazna nadwaga 07.03.07, 14:44
      dziekuje za wszystkie rady, od 2 tygodni nie jem chipsow ktore za mna chodza jak
      za psem ogon :):):) od soboty jem tylko gotowane rzeczy chude miesko nie smazone
      kasze, z warzywami zobaczymy jak dlugo wytrzymam. A teraz inna sprawa waze sobie
      160 kg ale nie wygladam na tyle, przez pare lat chodzilem na silownie, caly czas
      chodze na basen no ale cialka zawsze mialem ale od 4 lat naprawde przybylo go za
      duzo i dlatego postanowilem abyscie mi cos doradzili, jesli chodzi o lekarzy
      dietetykow i wszystkich pokrewnych od odchudzania to rozlozyli rece przynajmniej
      w mojej miejscowosci bo po ich diecie ktorej naprawde przestrzegalem przez 4
      miesiace powoli chudlem a pozniej wszystko stawalo i nic sie nie ruszalo i waga
      powoli rosla, narazie zobacze co sie bedzie dzialo zobacze jak dlugo wytrzymam
      narazie trzymam sie ale jest ciezko :(:(:(

pozdrawiam
      • linn_linn Re: powazna nadwaga 07.03.07, 14:47
        Czasem tak bywa. Nalezy kontynuowac. Organizm musi sie dostosowac do nowej
        wagi. Najgorsze co mozesz zrobic to poddac sie. Odchudzanie to dlugi dystans.
        Na dlugie miesiace, a nawet pare lat / czasem /.
        A dlaczego nie chodzisz juz na silownie? Waga jest duza, ale skoro chodziles,
        to mozesz chodzic nadal. Ja ja uwielbiam. Od niedawna.
        • wieniar Re: powazna nadwaga 07.03.07, 14:57
          dlatego juz nie chodze na silownie bo poniej zaczolem byc jeszcze wiekszy
          strasznie uroslem w barach a tluszczyk zostal i w tym momencie ciezko na mnie
          dostac koszulke bo wszystkie w barach sa strasznie male no i w brzuszku narazie
          2 razy w tygodniu od paru miesiecy chodze na basen bo to lubie lubie plywac
          wazne zeby cokolwiek ruchu miec a czas nie pozwala mi abym wiecej chodzil na
          basen mam tez w domu rowerek stacjonarny ale jakos nie chce mi sie na nim
          jezdzic ale chyba bede musial zaczac :)
          • linn_linn Re: powazna nadwaga 07.03.07, 15:59
            Sa silownie i silownie. Ja mialam na mysli cwiczenia aerobowe / zaznaczam, ze
            na silowni nie widze osob z Twoja waga, ale kolo 120 kg tak /. A Ty co robiles?
            Ciezary? Od biezni, rowerka i steppera bary nikomu nie rosna / stepper to moze
            nie dla Ciebie z uwagi na kolana i wage /.
            • wieniar Re: powazna nadwaga 07.03.07, 16:41
              no wlasnie te nieszczesne ciezary wlasnie prkatycznie tylko to robilem tylko
              cwiczenia z duzym obciazeniem na rozwoj miesni :(
              • linn_linn Re: powazna nadwaga 07.03.07, 17:24
                Mieszkam we Wloszech, wiec nie znam polskich silowni. Widze jednak, ze bywaja
                rozne. Tam, gdzie chodze, nikt z osob odchudzajacych sie nie robi takich
                cwiczen. Nawet te najprostsze robi sie po schudnieciu. Do tego czasu tylko
                bieznia, stepper i rowerek.
        • optymus Re: powazna nadwaga 08.03.07, 09:22
          linn_linn napisała:

> A dlaczego nie chodzisz juz na silownie? Waga jest duza, ale skoro chodziles,
          > to mozesz chodzic nadal.

Zadna siłownia! Przy takiej nadwadze? Naprawdę chcesz, żeby on jeszcze bardziej
          obciążał swoje już wystarczająco przeciążone stawy ??

>Ja ja uwielbiam. Od niedawna.

Gdybyś ważyła 160 kg, to nie wiem czy Twoje uwielbienie siłowni było tak wielkie :-)

Optymus
          • linn_linn Re: powazna nadwaga 08.03.07, 14:57
            Nie wiemy ile z tych 160 kg jest rezultatem niewlasciwego programu na silowni?
            Miesnie waza wiecej niz tluszcz. Moje watpliwosci zaznaczylam zreszta w moich
            wypowiedziach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka