zupa_wolowa 28.03.07, 00:15 No proszę, czyżby autorzy sugerowali, że nie można mieć pewności, jaka jest płeć przynajmniej jednej z panujących w Polsce monozygot? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deerzet Pisz Pan uczciwie P. Moskal 28.03.07, 04:01 W tekście u Pana(?): { ... bycie chimerą w żaden sposób nie odbija się na wyglądzie...]przeca sam Pan piszesz, że jeden jest hermafrodytą ! Oraz: {...rozwinęła się w zdrowy zarodek...] - ładne mi zdrowie to obojnactwo. Rybom niektórym w przypadku przetrzebienia samców to może pomaga dla przetrwania gatunku ale ludziom??? To dlaczego większość i rodziców chce (a psychologowie nie zabraniają) operacyjnego odjęcia zdublowanych niewymownych dla prawidłowego rozwoju sfery psyche u dziecka??? Notabene nauka zna wśród istot więcej płci niż dwie i się nawet jajogłowi w tym gubią w domysłach - po co ich tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
dagmira Re: Pisz Pan uczciwie P. Moskal 28.03.07, 09:51 > W tekście u Pana(?): { ... bycie chimerą w żaden sposób nie odbija się na > wyglądzie...]przeca sam Pan piszesz, że jeden jest hermafrodytą ! Nie każda chimera jest hermafrodytą - napisał, że to przypadek szczególny, bo te dwa plemniki były akurat X i Y. A bycie hermafrodytą nie jest chorobą uniemożliwiającą lub utrudniającą życie (z punktu widzenia biologicznego - pozostają zawsze problemy psychiczne, bo w końcu trzeba się zdecydować czy jest się kobietą czy mężczyzną). A operacje warto przeprowadzić, jak już dziecko samo się zdeklaruje swoją płeć a nie rodzic sobie sam wybierze - a jak nie trafi? Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet ... bycie chimerą ... 31.03.07, 18:45 Szanowna(-y,-e) dagmira. Chciałbym poznać uczciwe, wieloletnie badania i chimer i obojnaków u ludzi pod kątem somatycznego i psychicznego ich zdrowia. Nie chciałbym przykładem Spartan ich eliminować ze społeczeństwa, ba - świetnym eksperymentem jest badanie reakcji ludzkiej tłuszczy na kontakt z tymi odmieńcami. Toż to test człowieczeństwa! Ale: NIE JEST NORMĄ powstawanie takich odmieńców w zamyśle i natury i Stwórcy. Może słowo "niezdrowy" jest za dosadne, jak pisałem wyżej, acz poza ludzkim gatunkiem, wśród królestw zwierząt, grzybów czy roślin presja konkurencji choćby o partnerkę(-era) ELIMINUJE je z puli genowej... Zgadzam się, by o operacji: jak najpóźniej i po uzgodnieniu z zaintereso- wanym(-ą). z innej beczki: Łońskiego roku reportaż o zroślakach "ukrycie" noszących w sobie nienarodzonego bliźniaka w postaci cyst w jamach ciała był wart przemyśleń o ludziach - dziwolągach. A ten wieczny kawaler - zroślak z Chin noszący na twarzy swego bliźniaka. WYSTAJĄCEGO mu z policzka. Oooch... - - Wystawa objazdowa zbiorów cara Piotra I z Rosji zbierającego w spirycie takie martwe dziwolągi byłaby (jest?) przebojem dzisiaj. Ale chyba Ruś wysączyła ten jego spiryt, zakąszając tymi.... Odpowiedz Link Zgłoś
adam_l27 A ja sugeruję żebyś się leczył z paranoi. 28.03.07, 06:49 Lektura GW w trakcie kuracji może Ci zaszkodzić. Dlatego odstaw na jakiś czas. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: A ja sugeruję żebyś się leczył z paranoi. 28.03.07, 13:55 adam_l27 napisał: > Lektura GW w trakcie kuracji może Ci zaszkodzić. Dlatego odstaw na jakiś czas. A niby dlaczego ??? Czyż to nie pierwszy przypadek w historii, że bliźniaki jednojajowe rządzą krajem ??? A wobec podanej rewelacji, czy nie warto byłoby sprawdzić, czy ten "Ważniejszy" nie jest aby chimerą?? - bo że chimeryczny, to pewne... :| Odpowiedz Link Zgłoś
adam_l27 Re: A ja sugeruję żebyś się leczył z paranoi. 28.03.07, 18:46 Widzisz, trzeba mieć klasę, nawet wobec przeciwników politycznych. Zajmowanie się ludzką seksualnością to chwyt poniżej pasa. Zadziwiające, że gdy skrajna część prawej strony sceny politycznej zajmuje się gejami lewa drze mordę że aż miło. Ale gdy ma możliwość drobnej insynuacji nie zamierza nie skorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
tasiemiec_z_niemiec Bliźniaki, 28.03.07, 08:21 Są też takie bliźniaki, które odziedziczyły wszystkie geny po matce, a tylko połowę mózgu po ojcu i dlatego wszystko muszą robić razem:) Odpowiedz Link Zgłoś
erture Bliźniaki, 28.03.07, 09:07 30 lat temu, w filmie Mela Booksa "Ostatni film o legii cudzoziemskiej" pokazano przypadek dwóch identycznych bliźniaków z których jeden identyczny był bardziej. Prorok Mel? Odpowiedz Link Zgłoś
ponury_drwiacy_szyderca Nasze dwa kartofle to przypadek beznadziejny 28.03.07, 09:26 Odpowiedz Link Zgłoś
vilomort A gdzie opinia antyprawak-a? 28.03.07, 10:22 Zaczynam sie martwic o antywprawaka. Nie skomentowal jeszcze tego artykulu - zachorowal? Zrobie krotka analize artukulu w zastepstwie antyprawaka: mowia o blizniakach: no to WIADOMO O CO CHODZI! cala 'akcje' umieszczaja w USA (czyli bardzo dalego od Polski) zeby nie bylo podejrzen. Wnioski nasuwaja sie same: PiS jest winny tej calej sytuacji! Odpowiedz Link Zgłoś
kropka9991 Jakby to było w Polsce 28.03.07, 09:59 Giertych miałby poważny problem... przyjąć takie fakty do wiadomości czy też nie... Odpowiedz Link Zgłoś
marekkozinski Re: Bliźniaki, 28.03.07, 10:14 Szanowny Panie Autorze, ciekawy artykuł. Temat bliźniąt bardzo aktualny :) Jednak nie róbmy braciom Kaczyńskim i Mroczkom niepotrzebnej reklamy ;) Pozdrawiam,Marek K. Odpowiedz Link Zgłoś
vilomort Re: Bliźniaki, 28.03.07, 10:15 zupa_wolowa napisał: > No proszę, czyżby autorzy sugerowali, że nie można mieć pewności, jaka jest > płeć przynajmniej jednej z panujących w Polsce monozygot? Hehe - w sumie sa przeslanki, zeby naukowcy to przeanalizowali - ma ktos numer do tej Vivienne? :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
babusz Dziwna, zroznicowana lokalizacja mozgu. 28.03.07, 10:57 Istnieje tez dosc ciekawy przypadek roznic u blizniat. U jednego z blizniat mozg ulokowal sie widocznie po lewej stronie twarzy, pod okiem. Odpowiedz Link Zgłoś
astygmatyk Zlustrowac Mame 28.03.07, 11:10 A to wpadka.. Ale poniewaz sa dowody, wiec jasne ze trzeba bedzie zlustrowac Mame... Co i jak bylo w UKLADZIE.. i czy on aby dalej nie trwa.. Do czasu az sprawa sie wyjasni najlepiej, zeby zastapic istniejacy CHIMERYCZNY uklad premiero-prezydentem w jednej osobie ojczulka Rydzyka... Choc moze dla pewnosci i jego Mamusie nalezaloby pierwej zlustrowac.. Bo gdzie dyabel nie moze tam babe poszle.... Odpowiedz Link Zgłoś
janusz_au Re: Bliźniaki, 28.03.07, 11:11 EEEE coz to nadzwyczajnego my to tez mamy i juz od wielu lat Komuna to dlugo uktywala ale dalej juz nie mozna .Jeden jest mezczyzna (nie wiem ktor yzawsze sie myle ) a drugi obojniakiem dlatego mamusia sie nim musi opiekowac Odpowiedz Link Zgłoś
trollomsmierc Re: Bliźniaki, 28.03.07, 15:38 A nie jest tak przypadkiem ,ze chimery maja np rozne kolory oczu ,David Bowie podobno jest takim przypadkiem ? Wiem ze z boskim Mickiem Jaggerem mial romans , a moze byla to trampolina medialna do kariery ? Odpowiedz Link Zgłoś
migg.migg Re: Bliźniaki, 29.03.07, 15:20 ano to też się zdarza czasem tak się trafia na trop tego, że to chimera ;) ale nie musi tak być Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Otóż to. 28.03.07, 18:56 Bliźniaki półtorajajowe, czyli na jednego bliźniaka przypada 0,75. (Nie, to nie tak: bliźniakiem jest mój Brat) Odpowiedz Link Zgłoś
pavliktoja Bliźniaki, 28.03.07, 19:33 hmm.... czyli to jest taki chlopczyk-dziewczynka na raz... ale w komorce maja normalna liczbe chromosomow czy o polowe wieksza? jakos tego nie czaje.. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_1988 Re: Bliźniaki, 28.03.07, 23:35 w każdej komórcę mają normalną liczbę chromosomów (2n), tyle że w niektórych komórkach (połowie?) połowa tego 2n jest z jednego plemnika a w innych z drugiego (a jedno n jest we wszystkich takie same, bo jest od matki). są więc komórki mające chromosomy płci XX i mające chromosomy płci XY ( stąd ta mieszanka płci) tak mi się przynajmniej wydaje:) Odpowiedz Link Zgłoś
malinowaa jakie jest prawdopodobieństwo? 28.03.07, 23:48 w mojej rodzinie od 3 pokoleń rodziły się bliźnięta, co pokolenie na zmianę dwujajowe, jednojajowe, potem znów dwujajowe jestem z tych bliźniąt i wyszłam za mąż za bliźniaka czy nam też mogą urodzić się bliźnięta? a jesli tak to jakie? jednojajowe, dwujajowe czy chimery? Odpowiedz Link Zgłoś
keyne Re: Bliźniaki, 28.03.07, 23:41 hmm czyli to taki triploid? XXY tak? jeden X z kom jajowej oraz po X i Y z plemników? bo potem już połączony zarodek podzielił się mitotycznie wiec układ genowy został zachowany? wychodzi na to ze ten hermafrodytyczny dzieciak ma jakby więcej genów z chromosomu X? Bardzo proszę o wypowiedz jakiegoś specjalisty:) z góry dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
dorota_1988 Re: Bliźniaki, 29.03.07, 13:39 Nie jestem specjalistą, ale Ci odpowiem:) Nie jest to ani triploid (triploid ma we wszystkich komórkach potrójny zestaw wszystkich chromosomów: 3n) ani osobnik z trisomią 23 pary: XXY (czyli osoba dotknięta Zespołem Klinefeltera, sprawdź: pl.wikipedia.org/wiki/Zespół_Klinefeltera). Chimera ma wszystkie komórki z normalnym zestawem chromosomów: 2n (czyli 23 pary w tym 1 para płciowych: XX lub XY). Z tym że tylko jedno z tych n (od matki) jest wspólne dla wszystkich komórek, drugie (od ojca) jest inne w (około)połowie komórek a inne w drugiej połowie. O tym jaką płeć będzie miało dziecko decyduje to czy plemnik ojca nosi w sobie chromosom płci X czy Y. W tym wypadku jeden plemnik niósł X, a drugi Y. Tak więc połowa komórek tej chimery "wzięła" chromosom X i ma chromosomy płci XY, a druga połowa "wzięła" X i ma XX. Tak więc częściowo chimera jest kobietą, a częściowo mężczyzną (chodzi tu o płeć genetyczną). Dotyczy to zresztą obu z tych bliźniaków, z tym że u jednego, mimo występowania komórek o różnej płci (jeśli można to tak nazwać) wykształciła się jedna płeć anatomiczna. Tu jest chyba lepiej wytłumaczone: pl.wikipedia.org/wiki/Chimera_(biologia) Odpowiedz Link Zgłoś
panczoostas Nie lubię słowa chimera 29.03.07, 01:26 Kojarzy mi się z czymś niezbyt pozytywnym ;] W każdym bądź razie cieszę się, że doszło do czegoś takiego ;) Zawsze to jakieś nowinki ciekawe ;] Odpowiedz Link Zgłoś
migg.migg Bliźniaki - chimery u marmozet 29.03.07, 15:17 A u marmozet bliźniaki - chimery to norma. Tylko trochę inaczej powstają. migg.wordpress.com/2007/03/29/chimeryczne-marmozety/ Odpowiedz Link Zgłoś
i_250 Leszek chłopcem, Jarek chemafrodytą ? 02.04.07, 13:13 chyba tak bo Leszek ma żonę a Jarek nie może mieć. Odpowiedz Link Zgłoś