ola5777 11.05.07, 13:21 Pomocy!!! juz nie daje rady,herbatki mietowe nie pomagaja,sprawdzone metody babcine tez, nie pije ukochanej kawy i tak powraca codziennie wieczorem ;-((( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nikitka5 Re: Zgaga powraca jak bumerang 11.05.07, 13:25 ale herbatka miętowa zaostrza objawy zgagi, bo podraznia błone sluzową żołądka, tak mi lekarz mówił, pij napar z siemia lnianego. Ja biorę bioprazol, lek przepisany na zgagę i cofanie się tresci pokarmowej do przełyku. Odpowiedz Link Zgłoś
nikitka5 Re: Zgaga powraca jak bumerang 11.05.07, 13:26 mięta powoduje zwiekszanie się soków trawiennych w żoładku. Czy masz jeszcze jakieś inne objawy oprócz zgagi ?? Odpowiedz Link Zgłoś
corutons Re: Zgaga powraca jak bumerang 11.05.07, 17:49 Wszystko co miętowe jest przy zgadze zabronione! Lepiej pić rumianek :) Jeśli tabletki nie pomogą to konieczne będzie wprowadzenie diety... dieta daje najlepsze efekty w leczeniu zgagi i innych dolegliwości z przewodem pokarmowym. Pozdrawiam C. Odpowiedz Link Zgłoś
tear Re: Zgaga powraca jak bumerang 12.05.07, 08:53 Miałam objawy zgagi przy lambliach, ubiłam, jak narazie zgagi brak. Odpowiedz Link Zgłoś
mcmd Re: Zgaga powraca jak bumerang 12.05.07, 22:41 warto by bylo odwiedzic poradnie gastrologiczna i dokladnie sie zbadac zeby znalezc przyczyne tej uporczywej zgagi (refluks?) Bardzo dobrze dziala Gealcid - sa to tabletki ktore w polaczeniu z kwasnym srodowiskiem jamy ustnej i zoladka tworza cos w rodzaju zelu oslaniajacego przelyk i blone sluzowa zoladka. To moze zlagodzic objawy, ale nie dolegliwosci nie wyleczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ewax100 Re: Zgaga powraca jak bumerang 14.05.07, 22:00 Ja tez mam taki problem i biore Bioprazol i choc pomaga to wcale mnie to nie zadawala bo gdy tylko nie wezme to zgaga wraca.Tak więc jest to tylko łagodzenie objawow a nie leczenie.Nie wiem jak mozna zgagę wyleczyc tak zeby nie brać leków-chyba to niemozliwe jesli ktos uwaza inaczej to prosze o sproatowanie.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nikitka5 Re: Zgaga powraca jak bumerang 15.05.07, 12:54 ja bez bioprazolu wytrzymuję dwa dni, potem znowu wraca to okropieństwo Odpowiedz Link Zgłoś
mcguirre Re: Zgaga powraca jak bumerang 18.05.07, 08:57 To zmień lek. Jest wiele innych IPP lepszej jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: Zgaga powraca jak bumerang 15.05.07, 13:15 ola5777 napisała: > Własnie czy można ja ogóle wyleczyc czy tylko zaleczyc ? Wyleczyć czym - ranigastem? Na pewno nie. Należałoby jednak poszukać przyczyny zgagi, zamiast zwalczać jej objawy. Powinnaś iść do gastrologa i mieć zrobioną gastroskopię. Odpowiedz Link Zgłoś
xinga Zuber 15.05.07, 13:40 Polecam picie wody mineralnej z Krynicy Zdroju "Zuber". Odpowiedz Link Zgłoś
agawa5 Re: Zuber 15.05.07, 14:54 a ja polecam migdały :) jak pali zgaga zjesc ze 2-3 ale uwaga !!! jak najdłuzej "mielic" je w ustach. Stosowalam w ciąży - rewelacja. Migdały sa zasadotwórcze wiec zobojetniają kwasy żoładkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ola5777 migdały 15.05.07, 19:48 no tak , migdały moze pomoga ale nie moge sobie pozwolic w pracy na stosowanie takiej metody, tak wezme tabletke i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
ola5777 zgaga 16.05.07, 10:18 Macie racje,dla pewosci lepiej wybrac sie do lekarza,ale jak czytałam jak wyglada gastroskopia to az cała sie trzese,bo sie boje tej rurki.Ale chyba innego wyjscia nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
jeanne72 Re: zgaga 16.05.07, 15:02 Nie masz się czego bać. Badanie nie jest przyjemne, ale trwa krótko ( kilka minut) i jeśli jest wykonywane przez wprawionego lekarza, nie powoduje większego dyskomfortu. Niektórzy pacjenci w ogóle nie odczuwają przykrych objawów. A jeśli nawet, szybko o nich zapominają. Nie przejmuj się. Odpowiedz Link Zgłoś
ola5777 Re: zgaga 16.05.07, 18:08 Tyle sie nasluchałam od osób które miały robiona gastroskopie ze postanowiłam to przeciagac ale widze ze jednak sie nie da ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
do_w Re: zgaga 20.05.07, 02:59 Hej, NIE trzeba bać się gastro! Chodzą różne mity na ten temat, ale tak na prawde to nic strasznego. Najpierw pryskają gardlo znieczulajacym sprayem, co dodatkowo ulatwia polkniecie rurki, ktora nie jest wcale gruba. Tez poszlam sie zbadac z powodu ciaglej zgagi. Okazalo sie, ze jestem zdrowa i od razu lzej sie zrobilo na sercu! Odpowiedz Link Zgłoś
kowaliska Re: Zuber 17.05.07, 17:45 Zuber - Tak! Zgadzam się w stu procentach. Miałam ciągłą zgagę przez kilka dni. Zobaczyłam Zubera w sklepie i od razu wiedziałam, że to jest to, czego mi trzeba. Jakaś dziwna intuicja, bo nigdy wcześniej tego nie próbowałam. Zadziałało błyskawicznie. Teraz piję profilaktycznie co jakiś czas. Odpowiedz Link Zgłoś
h.wierny Re: Zgaga powraca jak bumerang 15.05.07, 20:20 Olu - w 90% przyczyną takiej uporczywej zgagi jest tzw "refluks żołądkowy" - czyli niedomykanie się wpustu do żołądka / końcowy odcinek przełyku ma mięsień który u niektóryvh źle lub słabiej działa / przez co zarzucana jest treść żołądka do przełyku - ochywiście z sokamiż. czyli kwas solny ph 1,5 - przełyk nie jest osłonięty śluzem jak żołądek - z tąd to pieczenie / przy długotrwałym takim pieczeniu dochodzi do stanu zapalnego i jeszcze gożej . Nie wiem jak u Ciebie - ja jadłem Renni, Gealcid sodę itp - nic to nie daje - żołądek zgodnie z regułąprzekory zaraz zwiększa produkcję kwasu - /żarłem już po 40 rennie /dobę/. Niektórzy dobrze Ci radzili - zrób koniecznie gastroskopie - i wszystko lekarz Ci powie . Jeżeli masz ten refluks to zapisze Ci leki zmniejszające produkcję kwasu - Helicid, Gasec - te mają omeprazolum . i wreszcie będziesz się mogła zchylać i spać - Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
szeja Re: Zgaga powraca jak bumerang 15.05.07, 22:03 Mój mąż też miał te uporczywe problemy, szukaliśmy przyczyny ,mąż codziennie jadał obiad w pracy aż postanowiłam przygotowywać mu posiłki które zabiera ze sobą, poza tym jemy więcej warzw i mniej smażonego, zgzga zniknęła i teraz nie jadamy już nigdzie poza domem i nie kupujemy gotowych potraw takich do odgrzania bo w nich jest pełno chemii i konserwantów które mam przykład że bardzo szkodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
zoskaanka Re: Zgaga powraca jak bumerang 16.05.07, 22:21 ola5777 napisała: > Własnie czy można ja ogóle wyleczyc czy tylko zaleczyc ? pewnie powinnysmy > zmienic diete,styl zycia,jesc mniej smazonych pokarmów,ale czasami cieżko > rezygnować z pieczonych kiełbasek,dlatego zawsze trzeba miec cos co zaradzi nam > > na dolegliwosci i bedzie je skutecznie zwalczał np.Ranigast,herbata mietowa... Mięta nie pomaga, tylko nasila zgagę. Odpowiedz Link Zgłoś
basia6666 Re: Zgaga powraca jak bumerang 17.05.07, 17:09 Ja rowniez mialam zgage zwlaszcza wieczorem i w nocy.Poszlam do lekarza i mi powiedzial ze zgaga to dowod ze cos jest nie tak,wiec wyslal mnie na badania i co sie okazalo ze mialam bakterie w zoladku.Dostalam dwa rozne antybiotyki. Minelo juz 2 lata i ani razu nie mialam zgagi.Lepiej idz do lekarz bo kwas tak ci zniszczy zoladek i doprowadzic moze do innych chorob.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
ewax100 Re: Zgaga powraca jak bumerang 17.05.07, 17:41 Ja miałam gastroskopię i leczyłam sie na bakterie Helicobacter antybiotykami+ Controloc i co ? i nic.Nie wierzę że to mozna wyleczyć.Owszem powiedziano mi że to refluks ale co z tego?nadal jestem na lekach typu Bioprazol 20.Nie wierzę - oni nie umieją tego wyleczyc jedynie złagodzic objawy obojetnie czy to Ranigast,Bioprazol,Controloc czi Gasec.Nie wiem może powinni robić na to opercję?ale tego kazdy się obawia.A dieta?ja np. jem w domu chudo i niewiele a jednak zgaga nie znika.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
doss Re: Zgaga powraca jak bumerang 17.05.07, 18:30 No niestety, tę przypadłość, szczególnie jeśli ma swoje w refluksie żołądkowo- jelitowym, leczy sie tylko objawowo. Jedyną receptą jest wyłącznie dieta, a juz absolutna koniecznością jest unikanie późnego jedzenia przed snem - ZWŁASZCZA NABIAŁU W KAZDEJ POSTACI- zapamiętajcie to sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
archeomag Re: Zgaga powraca jak bumerang 17.05.07, 20:08 mój brat cierpiał na uporczywe zgagi i przeszły - jak zmienił pracę; ewidentną przyczyną był tu stres; jak niektórzy radzą warto pójść do gastrologa ale czasem to może nie wystarczyć więc polecam sprawdzenie stanu swoich nerwów; Odpowiedz Link Zgłoś
wiechu27 Re: Zgaga powraca jak bumerang 17.05.07, 20:09 Potwierdzam 100% skuteczność wody Zuber, w przeciwieństwie do innych środków jest naturalna, bez skutków ubocznych i tania, ok 20 pln za 5 l. Odpowiedz Link Zgłoś
valdi126 Re: Zgaga powraca jak bumerang 17.05.07, 21:02 Najlepsza zwykla maka ziemiaczana,lyzka rano popic przegotowana woda,lub na stosowna okolicznosc zgagi,miej ja caly czas przy sobie.Na Zdrowie! Odpowiedz Link Zgłoś
ela_anna Re: Zgaga powraca jak bumerang 17.05.07, 21:26 ogranicz cukier i slodycze Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Trzeba nie żreć jak świnia. 17.05.07, 22:58 Trzeba myśleć - nawet podczas jedzenia. I to pomoże na 100% Odpowiedz Link Zgłoś
kizer78 Re: Zgaga powraca jak bumerang 17.05.07, 23:27 Polecam napar z biedronek. Zbierasz latem 15 biedronek i zalewasz je wrzątkiem. Odcedzasz i jak przestygnie pijesz to. Potem 3 razy mówisz "odejdź zgago" i spluwasz przez lewe ramię. I masz spokój do końca życia ze zgagą. Odpowiedz Link Zgłoś
mamila68 Re: Zgaga powraca jak bumerang 18.05.07, 02:15 Mnie pomagaja migdaly lub kiszona kapusta. Mialam zgage od pewnego czasu,teraz sobie w ten sposob radze i jest okay. Odpowiedz Link Zgłoś
sittae Re: Zgaga powraca jak bumerang 18.05.07, 07:13 Ja miewam zgagę zazwyczj po świętach (słodycze!) i po kilkudniowym piciu czerwonego wina. Pomaga mi zwykłe mleko. ZAWSZE!!!!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz_mar1 Re: Zgaga powraca jak bumerang 18.05.07, 08:29 Ja też miałem zgagę przez wiele lat. preparaty typu malox ( nie pamiętam pisowni) i inne takie pomagają ale to nie o to chodzi. Nie usuwają one przyczyny zgagi, która jest wynikiem nadkwaśności żołądka. Próbowałem jeść sporo warzyw ale też niewiele to dawało. Ostnio jedna przestałem jeść słodycze i słodzić ale z innego akurat powodu. Okazało się że przy okazji minęła zgaga. Odkryłem to przypadkowo. Akurat u mnie widać rozkładający się cukier powodował taką przypadłość. sacharoza hydrolizyje( czyli rozkłada sie do glukozy i fruktozy) wyłacznie w srodowisku kwaśnym, zresztą jak wszystkie cukry może te jest to wytłumaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
1976r3 Re: Zgaga powraca jak bumerang 18.05.07, 08:30 mi pomaga tylko i wylacznie mleko:))))goska Odpowiedz Link Zgłoś
attarrax Re: Zgaga powraca jak bumerang 18.05.07, 09:25 Ja odkryłam ostatnio świetny szwajcarski lek. Nazywa się MAGISAN. Pomaga błyskawicznie. Woda Zuber też jest dobra, tylko nie lubię tego zapachu :( Odpowiedz Link Zgłoś
m.czajkowski Re: Zgaga powraca jak bumerang 18.05.07, 09:52 Ja kiedyś miałem zgagi co dziennie, zjadałem tony Reni i innych leków. Od czasu jak zacząłem jeść mniej więcej 30% mniej zgaga ustąpiła bez śladu. Być może czasami zgaga to objaw jakichś chorób, ale moim zdaniem w większości przypadków jest to reakcja organizmu na obżarstwo Odpowiedz Link Zgłoś
mcguirre Re: Zgaga powraca jak bumerang 18.05.07, 08:55 Nie bierz tych świństw. Takie specyfiki można łykać jeżeli masz problemy od czsu do czasu. Moim zdaniem powinnaś udać się do lekarza bo długotrwała zgaga może acz nie musi oznaczać poważniejsze problemy zdrowotne od choroby refluksowej poczynając na nowotworze kończąc. Warto więc o to zadbać niż potem żałować. Odpowiedz Link Zgłoś
n536168 Re: mi natychmiast pomaga Manti 18.05.07, 11:37 efekt jest natychmiastowy. Odpowiedz Link Zgłoś
kindofmagic Re: Zgaga powraca jak bumerang 18.05.07, 12:05 Mi zgaga przeszla jak zaczalem regularnie jesc i nie jadlem na noc. Jak nie ma nic pod reka na zgage pomaga swietnie pasta do zebow :-))) Obniza ph i po krzyku... wielokrotnie przetestowane w boju Odpowiedz Link Zgłoś
grandepunto Re: Zgaga powraca jak bumerang 18.05.07, 13:46 jak juz polecałem na innym forum-jedyne co mnie pomogło w takim przypadku to tylko picie z rana duzo wody z cytryna i Ranigast Max,naprawde próbowałem wiele srodków i tylko to okazało sie skuteczne Odpowiedz Link Zgłoś
julia136 Re: Zgaga powraca jak bumerang 18.05.07, 13:56 zgadzam sie co do jednego sok z cytryny(niekoniecznie rozrzedzony woda),jak ja mialam zgage lekarz przepisal mi polprazol,poza tym nie moge jesc wogole rzeczy smazonych,cebuli itp. Odpowiedz Link Zgłoś
aksjon Re: Zgaga powraca jak bumerang 18.05.07, 14:06 Walcze z tym cholerstwem cale zycie. W dawnej epoce byl alugastrin, pomagala woda Wielka Pieniawa, mleko, ostatnio jechalem na Renni zwiekszajac dawki do obledu. Przy gastroskopii dostalem polgodzinna narkoze /w Belgii/, o polknieciu rury na zywca nie nie bylo mowy. Teraz codziennie lykam lek dzialajacy na zasadzie tzw. blokady pompy protonowej i mam spokoj. Tylko ze sa to tutaj /nie wiem jak w Polsce/ leki drogie i tylko na recepte. A diagnoza jest jednoznaczna - choroba refluksowa, opisana juz na tym forum, a jedyne naprawde skuteczne rozwiazanie to operacja Odpowiedz Link Zgłoś
kwakwa33 soda oczyszczona 18.05.07, 23:07 łyzeczkę oczyszczonej sody (spożywczej oczywiście) popijam wodą. Nadyma mi się brzuch-wytwarza się spora ilość gazu, który trzeba odpuściś ;) Efekt natychmiastowy. Skutków ubocznych nie znam.. Stosowałam tą metodę nawet w ciąży i jest najlepsza (choć nie najsmaczniejsza) Odpowiedz Link Zgłoś