Dodaj do ulubionych

Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/

21.06.07, 11:58
Mam 17 lat. Od kilku lat cierpię na ciężkie zaparcia.
Już w młodym wieku zaczęłam się odchudzać, ale nie wiem czy to ma coś wspólnego.

Jednak chodzi o to, ze odżywiam się niby zdrowo: jem warzywa, owoce, staram
sie nie jeść białego pieczywa (najczęściej jadam Wase 'pełnoziarnistą'),
ograniczam węglowodany typu ryż, ziemniaki, makaron, pieczywo (tylko od czasu
do czasu), jem dużo nabiału: jogurtów naturalnych, kefirów, jem otręby,
własnej roboty owsiankę. Ograniczyłam słodycze (staram sie nie jeść wcale).
Piję dużo wody, poza tym czerwona herbata. Unikam słodzonych napojów.

Nie działają już na mnie żadne knify typu: suszone śliwki na czczo, woda
zimna/ciepła/z cytryną na czczo, kefir z oliwą na noc/rano, juz nawet mocna
kawa na czczo nie działa.

Kiedyś próbowałam stosować Duphalac, ale on mnie tylko strasznie wzdymał i nie
regulował pracy jelit. Poza nim stosowałam też Lactulosum - na początku były
jakieś tam efekty, ale potem też już coraz gorzej.

Właściwie dla mojego organizmu (a raczej dla jelit) nie ma różnicy, czy
odżywam się zdrowo, czy jem byle co, czy jem mało czy dużo... taki sam efekt
ciągle :/). Ćwiczenia też nic nie zmieniają.

Czy ktoś mi może poradzić, co ja mam robić? Jestem załamana. Ten wydęty brzuch
doprowadza mnie do szału!
Czy są jakieś leki lub inne SKUTECZNE naturalne metody?
A jeśli nie, to do jakiego lekarza sie udać?

PS. Czy na to mogą mieć wpływ zażywane leki? Biorę Estrofem + luteinę od ponad
roku - ale na zaparcia cierpiałam już wcześniej!
Obserwuj wątek
    • awoccado Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 21.06.07, 12:14
      ups, widzę, ze jest b. podobny wątek
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=36&w=63451794&v=2&s=0
      Może spróbuję coś wykorzystać z tamtych rad...
      Ja niestety nie mam możliwości "wyskoczenia za miasto po mleko od krowy"...

Czy mógłby się jednak również Ekspert wypowiedzieć?
      • kara_qq Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 21.06.07, 17:38
        Hej :) napisałam co odp w "moim wątku". U mnie czasami jest lepiej, a czasami
        jest tragedia... Wiele dni chodzę z wydętym brzuchem, a jak proszę o pomoc,
        słyszę to samo: warzywa, śliwki, otręby... Kiedy to właśnie jest mój jadłospis,
        na brak ruchu też nie narzekam. I człowiek i tak już "zabetonowany" dopycha się
        tymi wszystkimi cudami, bez efektów. Ale nauczyłam się już jednego: nic sie nie
        poprawi zaraz po zjedzeniu śliwki, czy po wypiciu jednej maślanki. To proces,
        długi... Powiem tak: najlepiej z tym jest, gdy jem często, po trochę,
        regularnie! Ja jem wszystko to co lubię (chociaż nie dużo tego jest, i
        rzeczywiście oprócz słodyczy, lubię same zdrowe rzeczy, a słodyczy poprostu
        unikam), napewno problemy są też wtedy, gdy siedzę, np uczę sie do egzaminów
        kilka dni, i nie mam czasu na ruch, albo gdy rzeczywiście nagrzeszę
        jedzeniem :) Do wszystkiego chyba trzeba podejść cierpliwie, napewno trzeba
        dużo dużo pić, bo jak się najemy otrębów czy śliwek, a za mało wypijemy, to
        efekt niestety będzie odwrotny... Jak masz jeszcze jakieś pytania, to pisz.
        Chętnie się podzielę swoimi doświadczeniami :) Pozdrawiam Cię :)
    • kara_qq Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 21.06.07, 17:44
      aha, jeszcze co do odchudzania: myślę że to ma b. duży wpływ, szczególnie jako
      nastolatki nie odchudzamy się zbyt mądrze, bo mając te 14-15 lat nie zdajemy
      sobie sprawy jak to wszystko "działa" i myślimy tylko o szybkim efekcie. Ja mam
      20 lat, żałuję bardzo że kiedyś się głupio odchudzałam, bo fakt że gdy
      zaczynamy dojrzewać to łatwo jest stracić kontrolę nad swoim ciałem, ale głupie
      odchudzanie powoduje już nieodwracalne zmiany (tj. rozregulowanie całej
      przemiany) i od tego momentu się zaczynają problemy, i ciągną sie w
      nieskończoność... Teraz nawet jak chcę schudnąć, to broń boże nie głodzeniem
      się, bo nie tędy droga... Jak już mówiłam, jak masz jeszcze jakieś pytania, to
      pisz :) pozdrawiam
      • awoccado Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 21.06.07, 20:48
        Co do odchudzania, to ja też b. żałuję, bo pewnie sobie rozregulowałam
        metabolizm itp. No ale wtedy musiałam się odchudzać, bo miałam nadwagę, tyle, ze
        nikt niestety mi w tym nie pomógł.
        Dziś nie ma najgorzej z figurą choć mogłoby by być o wiele lepiej... ale to nie
        ten temat ;)

Co do tych wszystkich sposobów na zaparcia: ja też je stosuje od jakichś 2 lat i
        ciągle wprowadzam nowe, kolejne, i wciąż nie ma efektu ;) Nie jestem nowa w tym
        temacie, ale po prostu wkurza mnie, ze to wszystkie nie działa!
        Czerwona herbata obowiązkowo po posiłku też od ok. 2 lat ;) Do tego dużo wody
        (kiedyś i 3 litry). Codziennie mam ok. godziny ruchu (szybki marsz do szkoły).
        Poza tym staram się ćwiczyć w domu (np. czasem ponad godzina intensywnego tańca ;)).

Zamierzam spróbować kilku specyfików poleconych w Twoim wątku (np. Fructolax,
        Normalac, Colon C). A jeśli to nie pomoże, to idę do lekarza i nie dam się zbyć
        "suszonymi śliwkami".

Również pozdrawiam :)
        • kara_qq Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 22.06.07, 11:08
          No właśnie tak jest, zaczynamy się odchudzać, a nie mamy kogo poprosić o
          pomoc... Gdy pierwszy raz sięodchudzałam, tak naprawdę na poważnie - tabletki
          xenna były na porządku dziennym, gdybym wtedy wiedziała co robię!
          Co do tych specyfików z apteki, które wymieniłaś, strasznie się ich boję, jak
          diabeł święconej wody, bo to droga do nikąd...
          Myślę że wizyta u DOBREGO lekarza to chyba najrozsądniejsza decyzja.
          Łatwo mi teraz mówić, bo od jakiegoś tygodnia u mnie jest całkiem nieźle, już
          nie pamiętałam jakie to uczucie... Raz jest lepiej, raz gorzej, ale nigdy nie
          jest NORMALNIE. Teraz też nie, ale to lepszy okres. I chciałam właśnie ciebie
          zapytać, jak jest z tobą? Cały czas masz zaparcia, czy zdarzają się takie,
          nawet bardzo krótkie okresy, kiedy jest lepiej???
          Jeszcze jedno mi przyszło do głowy, u mnie jest poprawa kiedy jem naprawdę
          malutkie porcje, jeśli się za bardzo "napcham", chociażby to były warzywa z
          kurczakiem, to wszystko sie "zatrzymuje". Życzę Ci powodzenia, i trzymam
          kciuki, bo wiem jak wielki to jest problem, szczególnie dla młodego człowieka,
          kiedy chce się być "normalnym", nie myśleć ciągle o "tym", chce się żeby
          ubrania dobrze leżały itd... Informuj, czy są jakieś postępy ;)) pozdrawiam
          • awoccado Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 23.06.07, 16:57
            Co do tych specyfików z apteki - to nie są zwykłe przeczyszczacze jak np. xenna,
            ale one właśnie powinny regulować pracę jelit...

Ja przez cały zeszły tydzień miałam spore kłopoty. Byłam w toalecie w sumie raz.
            Dziś mnie nieźle przegoniło ;) Mimo, że wczoraj jadłam bardzo niezdrowo ale
            zarazem mało, dziś rano wypiłam szklankę kefiru z łyżką oleju z pestek winogron
            - polecam! W smaku normalne, a jak działa... ;)Tylko też nie wiem, jak długo
            będzie to działało na mój organizm.

Tak jak już pisałam, u mnie w sumie nie ma większej różnicy, jak jem - zaparcia są.
            Teraz, w wakacje, chciałabym zacząć regularnie biegać, może to coś da... Ale nie
            wiem, jak będzie z mobilizacją i realizacją ;)

Próbowałaś probiotyków? Ja zimą jadłam bardzo dużo i ogólnie niezbyt zdrowo
            (tzn. zdrowe elementy - nabiał, owoce, błonnik itp. połączone ze słodyczami, od
            czasu do czasu białym pieczywem itp.) ale przez pewien okres po braniu
            probiotyków nie miałam większych problemów z wypróżnianiem sie. Po drugiej
            kuracji probiotykami już takich efektów nie było (ale za drugim razem kupiłam
            inne probiotyki).

Ehhh ja tak strasznie zazdroszczę ludziom zdrowym...

A Ty dzięki czemuś konkretnemu masz się ostatnio lepiej, czy może wciąż jesz tak
            samo i po prostu zmiany zaszły bez względu na jakieś Twoje modyfikacje
            jadłospisu/trybu życia?

Pozdrawiam ciepło :)
            • kara_qq Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 24.06.07, 02:11
              hmmm, skoro podchodzimy do tego od tej strony, to i ja napisze
              swoją "historie": swojego czasu też leczyłam niedoczynność tarczycy, potem niby
              było dobrze (oczywiscie to trwało kilka lat;), później sporo czasu nie badałam
              hormonów, a teraz mi sie wszystko posypało, stwierdzili u mnie między innymi
              PCOS - choroba wywołana zaburzeniami hormonalnymi (okropna), i też się
              naczytałam ze hormony właśnie mogą mieć duży wpływ na przemianę materii. Sama
              po sobie wiem ze wszelkie przemiany w organizmie mają wpływ, ja np.
              zebym "stanęła na rzęsach" cały tydzień przed dostaniem miesiączki nie odwiedze
              toalety, a z pierwszym dniem okresu po prostu mnei przeczyszcza... Nie wiem jak
              to racjonalnie wytłuamczyć, ale to taka prawidłowość.
              Co do tego że teraz jest u mnie lepiej - właśnie kurcze nie potrafię
              jednoznacznie określić dzięki czemu, chyba staram sięnaprawde nie opychać sie
              naraz zbyt dużą ilością jedzenia - tak zeby napełnić maxymalnie żołądek
              (chociaz to trudne ;) - zauważyłam że to też pomaga. No i na pewno te otręby,
              woda, warzywa bla bla bla - ale to jakby profilaktycznie, jak jest dobrze - to
              pomaga. Ale w momencie kiedy masz naprawdę "korek" to nie wiem co "porusza"
              zeby sie odblokowac, moze wlasnie wtedy to jest moment na jakies specyfiki...
              Tak jak napisalas o tym kefirku rano, który "pomógł", to właśnie po takim
              odkorkowaniu trzeba szczegolnie uwazac na to co sie je, tak jakby zaczynamy
              od "czystego konta" :))
              Pozdrawiam gorąco, i pisz jak postępy :)))
    • mary_lu Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 24.06.07, 00:06
      Będę totalnie strzelać, mam trochę oporów, bo jesteś tak młodą osobą...

Będąc dwa starsza od Ciebie też miałam rózne problemy hormonalne... Też
      dostawałam Luteinę... Miałam od wielu lat okropne zaparcia, też nic nie
      pomagało (tzn. nic zdrowego, senes działał). Teraz się okazało, że i zaparcia,
      i zaburzenia hormonalne były wywołane przez zaczynającą się rozwijać
      niedoczynność tarczycy, a właściwie chorobę Hashimoto...

Weź sobie poprawkę na to, że ja objawy niedoczynności tarczycy wypatruję u
      każdego :) Może porozmawiaj o tych zaparciach ze swoim endokrynologiem?
      • awoccado Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 24.06.07, 13:00
        Dziękuje za informację.

Ja leczę się u ginekologa, gdyż miałam spore problemy z miesiączkowaniem (na
        początku nieregularne, potem w ogóle). Dlatego od roku biorę Luteinę i Estrofem
        - na początku by ją wywołać, teraz by ją utrzymać. W sumie jestem szczęśliwa bo
        od lutego zmniejszyła mi sie dawka Estrofemu, a miesiączka wciąż jest ;)
        Jak na razie miałam robione badania tylko na FSH i prolaktynę.

Przy najbliższej okazji zapytam mojego lekarza i powiem o zaparciach.

Pozdrawiam
        • malwa001 Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 25.07.07, 18:19
          Pytanie kieruję przede wszystkim do awoccado. Też kiedyś głupio się odchudzałam
          i przez to rozlegulowałam swój organizm, przez co straciłam okres. muszę iśc do
          ginekologa. Czy tabletki które bierzesz od razu przywrócuiły ci miesiączkę?
          Czymaja jakies skutki uboczne? Mam też zaparcia ale one stały sie moim
          problemem zanim zaczęłam chudnąć....
    • lalee000 Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 30.06.07, 11:45
      Witam,

tak poczytałam to forum i moge napisać, że teś się kiedyś - mając kilkanaście
      lat - odchudzałam. Skutki rozregulowanego przewodu pokarmowego odczuwam do
      dzisiaj. Jednak w przeciwieństwie do Was na zaparcie nie stosuję suszonych
      śliwek, kefiru, środków przeczyszczających, herbaty czerwonej bo to nie
      pomaga.... Nie wiem jak jest u was, ale moje zaparcia leczę.... spokojem :)
      Pewnie się zdiwicie, ale zaparcie w moim przypadku często są spowodowane
      stresem i pośpiechem. Żeby się pozbyć problemu kładę się wcześniej do łóżka,
      biorę książkę, nie śpieszę się z niczym, a gdy to nie pomaga pozostaje no-spa 3
      tabletki wieczorem (max dawka), która działa rozluźniająco na jelita. W 95%
      przypadków mnie pomaga. Może spróbujcie, nie kosztuje dużo... :) Pozdrawiam.
      • ali57 Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 01.07.07, 01:26
        och dzieciaki

odstawcie otręby
        i herbaty z garbnikami

ps. a zsiadłe mleko i kwaśną śmietanę prosto ze wsi radzę wyprobować
        • dierra do ali57 01.07.07, 19:44
          ali57 napisał:

> och dzieciaki
          >
          > odstawcie otręby
          > i herbaty z garbnikami
          > ps. a zsiadłe mleko i kwaśną śmietanę prosto ze wsi radzę wyprobować

A ciekawa jestem skąd mieszczuchy mają wziąć zsiadłe mleko i śmietanę prosto ze
          wsi? ja niestety nie mam dostępu.

A ta w ogóle to na jednych to dziłą a na innych nie. Ja moge zjeść kwaśnie
          ogórki i popić wiadrem kefiru i to mnie nie rusza.
          Reguralne spożywanie otrębów + śliwki suszone + dużo wody +ruch - to działa (na
          mnie)
          Pozdrawiam
          • ali47 Re: do ali57 01.07.07, 22:50
            dierra napisała:

> A ciekawa jestem skąd mieszczuchy mają wziąć zsiadłe mleko i śmietanę prosto ze
            >
            > wsi? ja niestety nie mam dostępu.

jak się chce to da się wszystko załatwić

kiedyś też tak myślałem
            a teraz mam z dostawą do domu
            nic mnie to więcej nie kosztuje
            wystarczyło tylko dogadać się

ps.jak nie wiesz jak
            to przypomnę takie powiedzenie
            - koniec języka za przewodnika
            • darz_bor Re: do ali57 02.07.07, 02:29
              zjezdzaj stad sekciarzu !
          • darz_bor Re: do ali57 02.07.07, 02:29
            erra napisała:

> A ta w ogóle to na jednych to dziłą a na innych nie. Ja moge zjeść kwaśnie
            > ogórki i popić wiadrem kefiru i to mnie nie rusza.
            > Reguralne spożywanie otrębów + śliwki suszone + dużo wody +ruch - to działa

Radze najpierw przejrzec forum, zanim posluchasz rad osobnika o nicku ali57.
            To przeciez wulgarny cham i cwierc-glowek, ktory kompletnie nie ma pojecia
            o tym, o czym tu usiluje pisac, na dodatek nalezy chyba do jakiejs sekty
            niskoweglowodanowej.
    • nefas nie wiecie co to stan krytyczny.... 01.07.07, 11:06
      ja również przez głupie odchudzanie, dietowanie, zaburzyłam cały proces
      trawienia... by szybciej "wyszło" - mówią: bulimia przeczyszczająca -
      stosowałam "przeczyszczacze". Najpierw tylko, by iść do toalety, potem, by
      szybciej wydalić. Sama się wkopałam. Zaczęło się od jednej xenny, zwykłej...
      potem dwie, trzy, pół opakowania... przeszłam na xennę extra... po
      roku "zabawy" jem na raz 10 OPAKOWAŃ!!! CZĘSTO TO JUŻ NIC NIE DAJE...
      dziewczyny, uważajcie, ja już nie żyję, wegetuję...
    • bib24 Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 02.07.07, 16:38
      Sprobujcie pobrac bakterie zoladkowe: trilac lub triflora, po dwie dziennie
      przez jakis czas (miesiac lub dluzej). Mojemu dziecku to pomaga a cierpialo na
      zaparcia od urodzenia.
      • magdalena9926 Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 03.07.07, 12:18
        Miałam równie duże problemy z zaparciami. Nic nie pomagało, wreszcie moja
        teściowa wmusiła we mnie jedzenie dwóch jabłek ze skórką na czczo (potem przez
        dwie godziny nic)O dziwo pomogło. Jem tak od trzech lat i tylko to pomaga.
        Dawniej nie znosiłam jabłek a teraz... mam swoje ulubione odmiany a jest z
        czego wybierać: o smaku gruszki, o smaki pomarańczy, kwaśne, słodkie, twarde,
        miękkie itp.
        • awoccado Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 10.07.07, 20:30
          Ojj ja uwielbiam jabłka, ale jedzenie ich na czczo nic mi nie dawało. Jabłka mam
          w diecie cały rok, poza latem.
          Ponoć pomarańcze/sok pomarańczowy na czczo też mają działać na zaparcia; cóż, mi
          nie pomogły.
          • jadwiga_r Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 31.07.07, 18:16
            Teraz jest sezon kiszenia ogórków małosolnych.
            Pij codziennie tę wodę w której kisiły sie ogórki.
            W czasie kiszenia ogórków wytwarza sie kwas mlekowy,ktory działa dobrze na
            poprawę wypróznienia.
      • awoccado Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 10.07.07, 20:35
        Nefas - bardzo Ci współczuję.

bib24 napisała:

> Sprobujcie pobrac bakterie zoladkowe: trilac lub triflora, po dwie dziennie
        > przez jakis czas (miesiac lub dluzej). Mojemu dziecku to pomaga a cierpialo na
        > zaparcia od urodzenia.

Kiedyś brałam probiotyki, efekty były krótkotrwałe, ale może spróbuję znowu,
        dziękuję.
    • awoccado Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 10.07.07, 20:28
      Ja już nic nie rozumiem ;)

A więc: byłam przez tydzień w górach, sytuacja "zmusiła" mnie do jedzenia tego,
      co pozostali, czyli białego chleba, mięs i ryb z grilla, drożdżówek, ogólnie
      więcej tłuszczów itp.
      Nie jadłam wcale otrębów, suszonych śliwek, nie piłam dużo wody, nawet nabiał
      zdarzył dosłownie raz; poza tym kolacje były ok. 20-21, a śniadania zaraz po
      przebudzeniu... Czyli wszystko były całkowicie inaczej niż na co dzień...
      I co dziwne nie miałam całotygodniowego zaparcia!

No wiec po co się zdrowo odżywiać, skoro przy jedzeniu rzeczy "niedozwolonych"
      męczę się mniej? Tak czy siak nigdy nie jest dobrze :/
      • artremi Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 11.07.07, 02:34
        Wydaje mi sie, ze pomoglo Ci relaks + duzo ruchu na swiezym powietrzu.
      • jadwiga_r Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 16.07.07, 21:21
        Może kup ASPARGINE tj. magnez z potasem.
        Jeżeli nie przyjmujesz dotąd żadnego z w/w skladników, to możesz ASPARGINE
        przyjmować 3x1 i po tygodniu napisz na priva, czy trochę pomogło.
        • malwa001 Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 25.07.07, 18:23
          Do mary-lu: czy leczysz jakoś swoją niedoczynność? Pytam bo podejrzewam ją u
          siebie. Mam zaparcia i często jest mi zimno. Czy endokrynolog może przepisac mi
          jakieś tabletki?
          • pawello_1986 Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 25.07.07, 18:31
            Mi pomaga łupiny babki pałecznik dostępne w sklepach zielarskich a może i w
            aptekach.
    • agawa5 Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 26.07.07, 11:47
      Odstawcie cały nabial i mleko a zaparcia znikną. To jedyna skuteczna metoda,
      choc zaparcia "mleczne"sa ciezkie do usuniecia. Wazne tez jest niełączenie
      weglowodanów z bialkiem. Moj mąz wyleczyl sie tak w 2 dni. Teraz biega do
      kibelka 2 razy dziennie :) Oczywiscie taka diete najlepiej trzymac cały czas.
      • sara_87 Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 26.07.07, 13:32
        a mi bardzo poprawiła się perystaltyka jelit, mimo iż miałam zaburzenia
        odżywiania i przez pewien czas byłam w zasadzie uzależniona od przeczyszczaczy,
        najpierw czysty senes, potem bisacodyl

teraz nie jest oczywiście idealnie i nie łudzę się, że kiedykolwiek będzie

mi osobiście najbardziej pomogła regularność posiłków i kefir/maślanka i całkiem
        spporo (w porównaniu do przeszłości) oliwy z oliwek

agawa, mogłabyś rozjaśnić mi trochę, dlaczego nabiał jest zły? jem go całkiem
        sporo, nie zauważyłam, by przeszkadzał mi w czymkolwiek

• agawa5 Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 26.07.07, 15:38
          Tak w skrócie powiem ze kazeina czyli bialko mleka krowiego jest odpowiedzialna
          za zaparcia, poniewaz dzieki niej stolec jest bardzo zbity. Jest tez ciezko
          strawna dla doroslych. Niestety ksiazka w której to czytałam jest u mojej
          siostry i nie wytłumacze Ci tego dokładnie. Postaram sie po weekendzie.
      • awoccado Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 26.07.07, 16:19
        agawa5 napisała:

> Odstawcie cały nabial i mleko a zaparcia znikną. To jedyna skuteczna metoda,
        > choc zaparcia "mleczne"sa ciezkie do usuniecia. Wazne tez jest niełączenie
        > weglowodanów z bialkiem. Moj mąz wyleczyl sie tak w 2 dni. Teraz biega do
        > kibelka 2 razy dziennie :) Oczywiscie taka diete najlepiej trzymac cały czas.

Dzięki.
        Ja to już zauważyłam jakiś czas temu i od ok. 2 tygodni nie jem nabiału.
        Jest trochę lepiej.
        Czy jaja to również nabiał?

I ja ogólnie postanowiłam odstawić wiele produktów, przez co mój jadłospis
        został b. wzbogacony w węglowodany (chleb orkiszowy, kasza, więcej warzyw itd.),
        niestety (?).
        • agawa5 Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 26.07.07, 18:12
          Jaja to białko :)
          • malwa001 do awoccado 27.07.07, 13:44
            Pytanie kieruję przede wszystkim do awoccado. Też kiedyś głupio się odchudzałam
            i przez to rozlegulowałam swój organizm, przez co straciłam okres. muszę iśc do
            ginekologa. Czy tabletki które bierzesz od razu przywróciły ci miesiączkę?
            Czymaja jakies skutki uboczne? Mam też zaparcia ale one stały sie moim
            problemem zanim zaczęłam chudnąć....
            • awoccado odp 29.07.07, 13:47
              malwa001 napisała:

> Pytanie kieruję przede wszystkim do awoccado. Też kiedyś głupio się odchudzałam
              >
              > i przez to rozlegulowałam swój organizm, przez co straciłam okres. muszę iśc do
              >
              > ginekologa. Czy tabletki które bierzesz od razu przywróciły ci miesiączkę?
              > Czymaja jakies skutki uboczne? Mam też zaparcia ale one stały sie moim
              > problemem zanim zaczęłam chudnąć....

Ja na początku brałam luteinę (ponad rok temu), ale po 2 miesiącach nie było
              efektu, więc lekarka zaleciła mi branie luteiny i Estrofemu
              (www.novonordisk.pl/documents/article_page/document/estrofem_mite.asp ) i
              dzięki tym tabletkom okres mi wrócił.
              Od lutego mam zmniejszoną dawkę Estrofemu - może przy następnej wizycie lekarka
              zadecyduje o odstawieniu tabletek.

Co do skutków ubocznych - ciężko mi powiedzieć, bo nie wiem, czy niektóre
              problemy powinnam łączyć właśnie z faktem zażywania tych tabletek.

Jeśli chcesz wiedzieć coś jeszcze albo chcesz więcej szczegółów, to pisz na
              maila gazetowego ;)
              Pozdrawiam
    • marzena9960 Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 27.07.07, 19:58
      Witam,

przypuszczam, ze twoje objawy maja zwiazek z nieprawidlowa praca jelit i
      ewentualnie cos z systemem immunologicznym. Nie jestem lekarzem, ale interesuje
      i zajmuje sie naturalnymi produktami, ktore czesto maja zastosowanie tam, gdzie
      medycyna szkolna zawodzi i nie daje efektow leczenia.
      Jesli jestes zainteresowana produktami, ktore moglyby pomoc, moge przeslac
      informacje via Email.

Pozdrawiam

Marzena
      • biale_wino Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 29.07.07, 14:01
        Moje problemy są bardzo podobne... Dlatego ja również jestem bardzo
        zainteresowana znalezieniem skutecznej metody.
        Czy mogłabym Cię prosić o przesłanie również do mnie tych materiałów?

Pozdrawiam :)
        • ola787 owsianka ze sliwkami suszonymi 03.08.07, 10:52
          na noc zalac platki owsiane ZWYKLE i lyzke otrab i 5 sliwek suszonych
          pokrojonych w paseczki --woda goraca. rano dodac jogurt-ale SYSTEMATYCZNIE i z
          wiara,ze sie uda-za tydzien GWARANTUJE SKUTECZNOSC. ja mialam zaparcia tekie,ze
          co 3 dni bylam w toalecie i z krwia sie wyproznialam. ten sposob jest dobry,
          ale trwa ok.7 dni,zeby sie przestawic.
    • polibius Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 07.08.07, 12:45
      Witam. Nie jestem ekspertem i boję się wręczo cos radzić z uwagi na
      Twój młody wiek. Ale mój ojciec miał podobny problem. Rozpoczął się
      od odchudzania. Przed dietą odchudzającą ( dosyć skuteczną nigdy nie
      miał problemów z zaparciami ( pomimo strasznej wagi ponad 120 kg).
      Po skutecznej diecie ( i polatach powrotu starej wagi) zaczęły się
      problemy. Trwały one do jakiś 2 miesięcy wstecz, kiedy wreszcie
      jakiemuś lekarzowi przyszedł do głowy pomysł, aby zbadać tarczycę. I
      okazał się, ze ma nadczynność lub niedoczynność ( teraz nie wiem
      co), po wyregulowaniu hormonów nastąpiła poprawa. Niestety musisz
      się wybrać do lekarza endokrynologa
    • jokaer Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 10.08.07, 21:02
      przeczytałam cały wątek i powiem , że bewzglednie musisz pójść do lekarza
      pierwszego kontaktu i poprosić o badanie tarczycy, KONIECZNIE
    • awoccado Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 14.08.07, 22:12
      Witam po przerwie.

Nie było mnie w kraju kilkanaście dni.
      I znowu to samo - jadłam wszystko to, co zabronione, co teoretycznie szkodzi. I
      znowu nie miałam żadnych problemów z wypróżnianiem przez ten czas.
      Myślę, ze wpływ na to miał brak stresu oraz regularne, 3 głowne posiłki
      codziennie o tej samej porze (i z niewielu składników). Zamierzam się tego
      trzymać już w domu.
      Nie wiem już sama, jak to się dzieje.

Co do tarczycy - idę niedługo do ginekologa, wiec powiem jej o moim problemie z
      zaparciami. Może skieruje mnie na badania tarczycy (w końcu i tak biorę hormony).

Aha, kiedyś lekarz zdiagnozował mi nerwicę - strasznie zakręcona historia, było
      to w Poradni Chorób Żył. Zapisał mi leki uspokajające, ale zignorowałam to, bo
      poczułam sie tym urażona (miały mi pomóc...na krążenie;/ zresztą 15-latka
      biorąca 3 rodzaje leków uspokajających?...nie chciałam sie tym faszerować).
      W sumie nie wiem, czy to może mieć jakiś związek, ale wiem, że ludzie z
      nerwicami mają problemy z zaparciami, dlatego apeluję do innych - nie ignorujcie
      nigdy żadnych diagnoz tylko drążcie temat ;).
      Ja może kiedyś do tego wrócę jeśli nic innego mi nie pomoże.
      Ale to tak trochę odbiegając od tematu.

Znowu się rozpisałam ;) Ahh

Dziękuje wszystkim za odzew, piszcie dalej, to może pomóc wielu ludziom.

Ja na razie będę obserwować swój organizm, potem zobaczę, co zrobię dalej.

Pozdrawiam!
      • jokaer Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 15.08.07, 11:03
        ponieważ pisałaś o problemach miesiaczkowych- musisz koniecznie zrobić badanie
        tarczycy- to podstawa- lekarz juz dawno powinien to zrobić
        • lavender_88 Re: Zaparcia - co robić?? Rozpacz :/ 07.09.07, 21:15
          Pewnie większość pomyśli, że jestem nienormalna, ale ja zaproponowałabym Ci lewatywę. Wiesz, że w jelitach zalegaja kamienie kałowe- brud, którego organizm nie potrafił strawić i i one zatykają w pewnych miejscach jelita, kamienie te moga wazyć nawet do 8 kg...
          Te złogi powodują wiele szkód, a usunięcie ich, oczyszczenie jelit jest zbawienne.
          Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka