23.06.07, 20:04
Moja 7 letnia córeczka miała kleszcza za uchem, chyba wbił się dzisiaj, bo
jak go zauważyłam ok 14 to jeszcze miał łapki na zewnątrz , poruszał się i
był malutki. Pojechałam do szpitala, gdzie go szybko usunęli. Jakie ryzyko ,
że coś złapała? Co mogę zrobić? Wkrótce wyjeżdżam..
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Kleszcz 23.06.07, 23:01
      maria355 napisała:

> Moja 7 letnia córeczka miała kleszcza za uchem, chyba wbił się dzisiaj, bo
      > jak go zauważyłam ok 14 to jeszcze miał łapki na zewnątrz , poruszał się i
      > był malutki. Pojechałam do szpitala, gdzie go szybko usunęli. Jakie ryzyko ,
      > że coś złapała? Co mogę zrobić? Wkrótce wyjeżdżam..

Kleszcze roznoszą dwie choroby: odkleszczowe zapalenie mózgu (jest to choroba
      wirusowa), a także boreliozę (jest to choroba powodowana przez bakterie).

Borelioza jest przewlekłą chorobą bakteryjną, która rozwija się trójetapowo.
      Pierwszym jej symptomem jest tzw. „rumień wędrujący” – czerwona plamka w miejscu
      ukłucia, z której w ciągu 4-30 dni powstaje szerzące się obwodowo
      zaczerwienienie o średnicy od kilku do kilkunastu centymetrów. W drugiej fazie
      choroby charakterystyczny jest rozwój objawów skórnych oraz ostre zmiany zapalne
      narządów, w tym stawów, serca, ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego. Trzeci
      etap boreliozy obserwuje się zazwyczaj od roku do kilkunastu lat od zakażenia.
      Występują wówczas przewlekłe zmiany skórne, ciężkie zmiany zapalne stawów, a
      także zapalenia mózgu i opon mózgowo-rdzeniowych. Nierozpoznana i nieleczona
      zagraża licznymi niebezpiecznymi powikłaniami.

Odkleszczowe zapalenie mózgu u części osób może przebiegać łagodnie i tylko
      badanie krwi potwierdza zakażenie. W innych przypadkach przebieg jest dwufazowy.
      Pierwsza faza choroby pojawia się po 7-14 dniach od kontaktu z kleszczem I
      przebiega z gorączką oraz objawami podobnymi do grypy. Objawy te utrzymują się
      około tygodnia. Po kilku dniach lepszego samopoczucia występuje druga faza
      choroby z bólami głowy, gorączką, wymiotami, nudnościami, utratą przytomności i
      zespołem objawów neurologicznych. Groźne są do tego komplikacje takie jak
      porażenie nerwu twarzowego itp.

Ryzyko: W Polsce, w ostatnich latach rozpoznaje się rocznie średnio 250
      przypadków zachorowań na wirusowe zapalenie mózgu przenoszone przez kleszcze.
      Blisko 4 000 osób cierpi rocznie z powodu boreliozy.

S.
      • artur737 Re: Kleszcz 24.06.07, 01:34
        <Kleszcze roznoszą dwie choroby: odkleszczowe zapalenie mózgu (jest to choroba
        wirusowa), a także boreliozę (jest to choroba powodowana przez bakterie)>

Kleszcze roznosza przynajmniej pietnascie roznych gatunkow mikrobow a odmian
        bakterii moze byc setki. Moga tez byc w kleszczach inne mikroby jeszcze nieznane
        nauce.

Na niektore odkleszczowe mikroby w Polsce nie ma testow.
        • snajper55 Re: Kleszcz 24.06.07, 02:19
          artur737 napisał:

> Kleszcze roznosza przynajmniej pietnascie roznych gatunkow mikrobow a odmian
          > bakterii moze byc setki.

To samo robią koty, wiatr, ptaki a nawet ogórki. Wszystko jest pokryte
          bakteriami setek odmian. I one je roznoszą, roznoszą, roznoszą...

> Moga tez byc w kleszczach inne mikroby jeszcze nieznane nauce.

Tak, te są najgroźniejsze. Mikroby są nie znane, choroby są nie znane, objawów
          żadnych te choroby nie dają i do śmierci człowiek nie wie, że jest chory.

> Na niektore odkleszczowe mikroby w Polsce nie ma testow.

No, skoro są nieznane nauce, to trudno, aby były. Ale może znane są przynajmniej
          radiestetom, bioenergoterapeutom lub szeptunkom ?

S.
          • zazule Re: Kleszcz 24.06.07, 12:14
            www.immed.org/treatment%20considerations/NicolsonLYMEdiseaseACAM_06.rtf

A przypuszcza sie ze to tylko wierzchołek góry lodowej. Samych mykoplasm
            niebezpiecznych dla człowieka moze byc kilkanscie gatunków.

www.immed.org/infectious%20disease%20reports/reports/SIBI.Myco.Clam.Borr.NeuroMS.ALS.BhavDis.pdf
            • artur737 Re: Kleszcz 25.06.07, 07:30
              Napisalem, ze moze wiecej bo ostanimi czasy znaleziono dosc duzo nowych mikrobow
              w kleszczach nieznanych przedtem nauce. W tym znaleziono bakterie tak mala, ze
              jej nie widac w mikroskopie swietlnym.

W USA oddelegowano laboratorium do sprawdzenia co jeszcze w tych kleszczach
              siedzi.
              Potencjalnie wszystkie te zarazki moga zarazac.
    • artur737 Re: Kleszcz 24.06.07, 01:29
      Przez najblizsze tygodnie bardzo uwazaj. Kazdy symptom moze oznaczac zakazenie i
      koniecznosc leczenia. Patrz czy w miejscu ugryzienia nie pojawia sie
      zaczerwienienie o kilku cm wielkosci oraz czy po kilky tyg nie pojawia sie
      objawy jakby grypy. Wtedy musisz naprawde ostro walczyc o kilkutygodniowe
      leczenie antybiotykiem.

Nadto, gdyby to bylo moje dziecko to bym pewnie juz teraz bez czekania na
      symptomy dal jedna lub dwie dawki antybiotyku jak najszybciej.
      U doroslych daje sie zwykle jakas tetracykline u dzieci moze byc np Azithromycina.
      Pediatra powinien obliczyc ile na dziecko i przepisac i dawka powinna byc raczej
      duza.
      • snajper55 Re: Kleszcz 24.06.07, 02:22
        artur737 napisał:

> Nadto, gdyby to bylo moje dziecko to bym pewnie juz teraz bez czekania na
        > symptomy dal jedna lub dwie dawki antybiotyku jak najszybciej.

Ja sądzę, że dwie dawki antybiotyku na te setki odmian bakterii przenoszonych
        przez kleszcze to zdecydowanie za mało. Przecież każda z tych odmian może być
        wrażliwa tylko na jeden antybiotyk. Większą pewność można uzyskać dając dziecku
        co najmniej cztery dawki dziesięciu różnych antybiotyków. Wtedy przynajmniej
        połowa z tych setek odmian bakterii powinna zostać zlikwidowana.

S.
        • artur737 Re: Kleszcz 24.06.07, 03:19
          Nie, nie zadziala na wszystko. Ale zadziala na kilka. W kazdym razie jest to
          najbardziej uniwersalny antybiotyk w chorobach odkleszczowych.

Dobranoc!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka