olka981 04.07.07, 14:39 mam malego polipa we woreczku zolciowym co to jest czym moge sie tego pozbyc oprocz operacji prosze pomozcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika817 Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 07.07.07, 21:21 mojej siostrze również podaczas usg wykryto polipa na woreczku i również zmiany miąższu wąrtroby. a u ciebie jak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
olka981 Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 08.07.07, 03:12 u mnie tylko maly polip 1mm na 2mm i nic poza tym nie wykazalo ale w srode mam nastepne usg i co lekarz mowi na to do twojej siostry ?? Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda12 Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 08.07.07, 12:08 Interesuje mnie rowniez ten temat.Ja rowniez mam kilka polipow i zlogi w woreczku.Na pytanie moje o polipach lekarz ,odpowiedziala "ze to nic takiego",bo ostatnio ,mam takie bole ,a lekarz tylko ,ortanol na noc i nic wiecej.Rowniez wybieram sie do rodzinnej . Odpowiedz Link Zgłoś
pauulek Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 08.07.07, 12:23 Usuniecie woreczka metoda laparoskopowa-to jedyna sensowna terapia Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda12 Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 08.07.07, 12:40 Wiem ,ale jezeli usune to tylko metoda tradycyjna.Ale myslisz ,ze lekarze tak daja szybko na zabieg.Male kamyczki ,to nie powinno taak Pania bolec,mowi lekarz,a radiolog ,ktory wykonywal usg ,ze one daja gorzej popalic ,bo mam ostre ,niz te duze.Ale to bylo w 2002r ,teraz to niewiadomo ,co tam moze byc.Jestem tolerancyjna ,wszystkie badania usg tarczycy,hormony ,cholesterol itp ,robie sobie prywatnie,ale ile mozna,koniec i kropka,zadnych groszy juz nie wydam ,postawie "sie okoniem".Mam taka powalona rodzinna ,bo do innych nie ma miejsc,ze rece opadaja. Odpowiedz Link Zgłoś
pauulek Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 08.07.07, 13:04 Droga Magdo nie wiem dlaczego chcesz tradycyjnie-tzw golden standard to laparoskopia, nie wiem dzie mieszkasz za zachodzie polski to szczecin jest bardzo dobry, niestety lub na szczescie realia polskie znam tylko posrednio ale jesli to polyp to trzeba woreczek usunac. Nb Twoj lekarz to glab, jesli twierdzi ze male kamyki nie robia dolegliwosci , dzie ten pacan sie uczyl?Dolegiwosci nie maja nic wspolnego z wielkoscia kamieni, zapytaj go tak z nienacka jak on to sobie wyobraza w jaki sposob kamienie dostawaja sie do glownego przewodu zolciowego. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
olka981 Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 08.07.07, 15:22 a wlasnie mialam sie wybrac do szczecina na wakacje i teraz przez to mam zglowy i sie boje bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
pauulek Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 09.07.07, 12:07 Ej nie masz sie co bac, jesli masz , polip nic Ci nie zrobi, jego usuniecie jest wszakze wskazane ale termin operacji mozesz sam austalic, nie grozi Ci aktualnie nic z jego strony. Powodem jego usuniecoa jest potencjalna mozliwosc zwyrodnienia, a to dosc trwa. Odpowiedz Link Zgłoś
olka981 Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 09.07.07, 13:27 dzieki tylko ze bralam ziola bo chcialam sobie pomoc na cyste i chyba pogorszylam sprawe z woreczkiem bo mam takie tepy bol w okolicy watroby ale dopiero w srode mam usg i tak sie boje panikuje ze cos nie tak i mam glupie mysli Odpowiedz Link Zgłoś
pauulek Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 09.07.07, 14:10 Nie przejmuj sie, z polipami w pecherzyku zolciowym to roznie bywa, bo wiekszosc z tych polipow to kamienie cholesterowe, ktore w usg wygladaja jak polipy ale nimi nie sa.Jezeli nie sprawiaja dolegliwosci to sie je obserwuje ale jezeli sprawiaja to powinno sie operowac.Kamica jest bardzo powszechna, przyjmuje sie ze 15% europejczykow ma kamienie zolciowe, wszystkie alternatywne leczenia nie daly niestety zadowalajacych dlugoterminowych skutkow- dlatego operacja jest skuteczna metoda ale naturalnie tylko wtedy gdy rozpoznanie jest na 100%. A z metod operacji to laparaskopia jest najmniej obciazajaca, komplikacje sa takie same jak w "otwartej" chirurgii, dramatycznie mnie jest ogolnych komplikacji jak np pooperacyjne zapalenie pluc, zatory wielkich zyl itd. Pozdr. I glowa do gory, nie bedzie tak zle. Odpowiedz Link Zgłoś
olka981 Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 10.07.07, 02:35 ojej ale mnie pocieszyles naprawde!! bo lekarz mnie nastraszyl a moj polip jest tylko 1mm dzieki wielkie dzieki dzisiaj juz bede lepiej spala i moze jeszcze dolece do szczecina tego lata Odpowiedz Link Zgłoś
olka981 Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 11.07.07, 06:43 juz mialam dzisiaj usg moj polip ma 2mm nic sie nie powiekszyl od zeszlego roku i woreczek wyglada normalnie cienkie sciany ma i powiedzila mi ze one polipy czesto wystepuja i gorzej jak sa kamienie troche sie zrelaksowalam po tym Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda12 Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 11.07.07, 14:52 To oki,a ja ide na zabieg dzisiaj dostalam skierowanie.Lekarz powiedziala,ze nie ma co sie tak meczyc i czekac na "nie wiem co",a jaka metoda to oceni chirurg,ale u mnie chyba tradycyjna,bo mam kamyki zwyrodnienia i polipy.Aha tylko pamietaj(bo ja ta droge przeszlam),zapalenie pecherzyka zolc. moze byc ,bez kamieni,a mnie sciemniali.Tylko ten STRAJK Odpowiedz Link Zgłoś
pauulek Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 11.07.07, 15:42 Magdo co to sa kamyki zwyrodnienia? Tak jak piszesz laparoskopii nie stoi nic w drodze Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda12 Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 11.07.07, 15:59 W jednym usg mam "w scianach przyszyjkowej czesci pecherzyka zol. widoczne drobne echo/zwloknienia zwapienia/mogace odpowiadac zmianom zwyrodnieniowym- fibrolipowatotis to bylo w 1999r.Potem stan zapalny pech. bez kamieniczny.Kilka lat temu drobne kamyczki o o strych katach ,dziwnie osadzone i polipt@003}.Caly czas mnie boli ,wydawalo mi sie ,ze to zoladek zaraz po jedzeniu smazonego ,slodkiego itp.Trzymam diete ,ale ,czlowieka korci nieraz ,a potem placem silnym bolem itd.Dzisiaj poszlam i tak jak wyzej napisalam.Lekarz powiedziala,ze moze bolec zoladek itp.Ale STRAJK ,jade w piatek do Polikliniki i rozmawialam z Ordynatorem ,ze teraz duzo pracy papierkowej ,zaostrzona procedura(przez rzekome lapowki,strajk itd)i zobaczy ,jaka metoda ,ale dalej chcialabym tradycyjnie ,wole ,zeby "otwarli ,zobaczyli itp".Moze mam kota na tym punkcie,ale kilku chirurgow ,radzilo ,tradycyjna.Co myslisz o tym Pauulek Odpowiedz Link Zgłoś
pauulek Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 11.07.07, 18:05 Droga Magdo otwrta metoda nie ma w Twoim wypadku dla Ciebie zbyt wiele zalet a wrecz przeciwnie ma stosunkowo wiecej wad.Tzw "golden standard" to laparoskopia, golden standard oznacza ze jezeli nie ma przeciwskazan to nalezy ja zastosowac. przeciwskazania to 1.silne zrosty srodotrzewne po duzych operacjach 2.Nadcisnienie wrotne, zaburzenia krzepniecia Wszystko inne mozna bez wiekszego ryzyka operowac. Naturalnie otrzymalas pare porad ktore byly przeciw laparoskopii, ja nie znam tych lekarzy, ale moge sie zalozyc ze to a) nie chirurdzy b) lub chirurdzy nie majacy praktyki w laparoskopii Ja z mojego osobistego punktu widzenia nie poddalbym sie innej metodzie operacji. Jesli mozesz to poszukaj sobie osrodka z duza frekwencja tegop rodzaju operacji, jesli szpital ma okolo lub ponad 250 zabiegow tego rodzaju na rok, to maja oni rutyne i mozna spokojnie oddac sie w ich rece. Ja mam to juz za soba-ale jak wspomnialem nie w polsce Odpowiedz Link Zgłoś
pauulek PsPs! 11.07.07, 18:07 Jezeli masz pare kilogramow ponad norme to nie powinnas sie wogole obawiac bo laparoskopia jest wtedy idealna dla pacjenta. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda12 Re:Dzieki Paullek 11.07.07, 21:12 Wiesz co?Przekonales mnie,ale zobaczymy ,jak lekarze zdecyduja,bo tam tez robia laparoskopie.Nie mam nadwagi ,cale zycie szczupla.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olka981 Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 12.07.07, 02:29 a ja sie wczoraj pocieszylam ale caly czas brak mi apetytu i wczoraj wieczorem mi bylo niedobrze czy to moze byc od takiego malego polipa ???juz sie znowu martwie czy to przejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
mika817 Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 11.08.07, 19:09 Witam Bradzo przepraszam że nie odp. A wiec byłam razem z siostra u chirurga który zalecił dietę beztłuszcową i powiedział ze taki mały polip nie nadaje sie do operacji ze powiniem zniknąć poniewaz to jest zalegajaca żółć i tyle. Więc siostra przszła na dięte beztłuszcową i niskoweglowodanowa i lepiej sie czuje i oczywiscie schidła. wprawdzie nadwagi miała 10kg ale lekarz powiedziął ze to stanowczo za duzo.za jakis czas zrobi sobie kontrolne usg i badania z krwi i zobaczymy co i jak.POzdrwiam serdecznie mika Odpowiedz Link Zgłoś
amelidia Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 29.09.07, 18:56 Witam,jestem 9 dni po laparoskopii. Czuję sie dobrze, jem prawie wszystko. Wstawałam już 5 h po operacji, mam tylko 3 małe dziurki, jestem szczupła. Miałam 2 polipy 1,50 cm i 0,5 cm, lekarz stwierdził,że wszystkie powyżej 0,6 cm sie usuwa, a mniejsze obserwuje. Dodatkowo miłam dwa małe złogi cholesterolowe. Na szczęście wynik histopatologiczny po usunięciu nie wykazał zmian nowotworowych. Po zabuegu tradycyjnym dłużej się wraca do sprawności. w laparoskopii też lekarz widzi wszystko w środku i w razie komplikacji może zakończyć zabieg tradycyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
olka981 Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 02.10.07, 12:46 no ja juz wzielam opinie 2 lekarzy i mowia to samo ze jest maly bo 2mm i zeby narazie obserwowac i sie nie przejmowac polipem ale przejmuje sie watroba bo mialam podwyzszone gama i tak mnie zakluje od czasu do czasu Odpowiedz Link Zgłoś