Dodaj do ulubionych

polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze

04.07.07, 14:39
mam malego polipa we woreczku zolciowym co to jest czym moge sie tego pozbyc
oprocz operacji prosze pomozcie
Obserwuj wątek
    • mika817 Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 07.07.07, 21:21
      mojej siostrze również podaczas usg wykryto polipa na woreczku i również zmiany
      miąższu wąrtroby. a u ciebie jak jest?
      • olka981 Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 08.07.07, 03:12
        u mnie tylko maly polip 1mm na 2mm i nic poza tym nie wykazalo ale w srode mam
        nastepne usg i co lekarz mowi na to do twojej siostry ??
        • mmagda12 Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 08.07.07, 12:08
          Interesuje mnie rowniez ten temat.Ja rowniez mam kilka polipow i zlogi w
          woreczku.Na pytanie moje o polipach lekarz ,odpowiedziala "ze to nic
          takiego",bo ostatnio ,mam takie bole ,a lekarz tylko ,ortanol na noc i nic
          wiecej.Rowniez wybieram sie do rodzinnej .
    • pauulek Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 08.07.07, 12:23
      Usuniecie woreczka metoda laparoskopowa-to jedyna sensowna terapia
      • mmagda12 Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 08.07.07, 12:40
        Wiem ,ale jezeli usune to tylko metoda tradycyjna.Ale myslisz ,ze lekarze tak
        daja szybko na zabieg.Male kamyczki ,to nie powinno taak Pania bolec,mowi
        lekarz,a radiolog ,ktory wykonywal usg ,ze one daja gorzej popalic ,bo mam
        ostre ,niz te duze.Ale to bylo w 2002r ,teraz to niewiadomo ,co tam moze
        byc.Jestem tolerancyjna ,wszystkie badania usg tarczycy,hormony ,cholesterol
        itp ,robie sobie prywatnie,ale ile mozna,koniec i kropka,zadnych groszy juz nie
        wydam ,postawie "sie okoniem".Mam taka powalona rodzinna ,bo do innych nie ma
        miejsc,ze rece opadaja.
        • pauulek Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 08.07.07, 13:04
          Droga Magdo
          nie wiem dlaczego chcesz tradycyjnie-tzw golden standard to laparoskopia, nie
          wiem dzie mieszkasz za zachodzie polski to szczecin jest bardzo dobry, niestety
          lub na szczescie realia polskie znam tylko posrednio ale jesli to polyp to
          trzeba woreczek usunac.
          Nb
          Twoj lekarz to glab, jesli twierdzi ze male kamyki nie robia dolegliwosci ,
          dzie ten pacan sie uczyl?Dolegiwosci nie maja nic wspolnego z wielkoscia
          kamieni, zapytaj go tak z nienacka jak on to sobie wyobraza w jaki sposob
          kamienie dostawaja sie do glownego przewodu zolciowego.
          pozdr.
    • olka981 Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 08.07.07, 15:22
      a wlasnie mialam sie wybrac do szczecina na wakacje i teraz przez to mam zglowy
      i sie boje bardzo
      • pauulek Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 09.07.07, 12:07
        Ej nie masz sie co bac, jesli masz , polip nic Ci nie zrobi, jego usuniecie
        jest wszakze wskazane ale termin operacji mozesz sam austalic, nie grozi Ci
        aktualnie nic z jego strony.
        Powodem jego usuniecoa jest potencjalna mozliwosc zwyrodnienia, a to dosc trwa.
        • olka981 Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 09.07.07, 13:27
          dzieki tylko ze bralam ziola bo chcialam sobie pomoc na cyste i chyba
          pogorszylam sprawe z woreczkiem bo mam takie tepy bol w okolicy watroby ale
          dopiero w srode mam usg i tak sie boje panikuje ze cos nie tak i mam glupie
          mysli
          • pauulek Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 09.07.07, 14:10
            Nie przejmuj sie, z polipami w pecherzyku zolciowym to roznie bywa, bo
            wiekszosc z tych polipow to kamienie cholesterowe, ktore w usg wygladaja jak
            polipy ale nimi nie sa.Jezeli nie sprawiaja dolegliwosci to sie je obserwuje
            ale jezeli sprawiaja to powinno sie operowac.Kamica jest bardzo powszechna,
            przyjmuje sie ze 15% europejczykow ma kamienie zolciowe, wszystkie alternatywne
            leczenia nie daly niestety zadowalajacych dlugoterminowych skutkow- dlatego
            operacja jest skuteczna metoda ale naturalnie tylko wtedy gdy rozpoznanie jest
            na 100%.
            A z metod operacji to laparaskopia jest najmniej obciazajaca, komplikacje sa
            takie same jak w "otwartej" chirurgii, dramatycznie mnie jest ogolnych
            komplikacji jak np pooperacyjne zapalenie pluc, zatory wielkich zyl itd.
            Pozdr.
            I glowa do gory, nie bedzie tak zle.
            • olka981 Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 10.07.07, 02:35
              ojej ale mnie pocieszyles naprawde!! bo lekarz mnie nastraszyl a moj polip jest
              tylko 1mm dzieki wielkie dzieki dzisiaj juz bede lepiej spala i moze jeszcze
              dolece do szczecina tego lata
    • olka981 Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 11.07.07, 06:43
      juz mialam dzisiaj usg moj polip ma 2mm nic sie nie powiekszyl od zeszlego roku
      i woreczek wyglada normalnie cienkie sciany ma i powiedzila mi ze one polipy
      czesto wystepuja i gorzej jak sa kamienie troche sie zrelaksowalam po tym
      • mmagda12 Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 11.07.07, 14:52
        To oki,a ja ide na zabieg dzisiaj dostalam skierowanie.Lekarz powiedziala,ze
        nie ma co sie tak meczyc i czekac na "nie wiem co",a jaka metoda to oceni
        chirurg,ale u mnie chyba tradycyjna,bo mam kamyki zwyrodnienia i polipy.Aha
        tylko pamietaj(bo ja ta droge przeszlam),zapalenie pecherzyka zolc. moze
        byc ,bez kamieni,a mnie sciemniali.Tylko ten STRAJK
        • pauulek Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 11.07.07, 15:42
          Magdo co to sa kamyki zwyrodnienia?
          Tak jak piszesz laparoskopii nie stoi nic w drodze
          • mmagda12 Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 11.07.07, 15:59
            W jednym usg mam "w scianach przyszyjkowej czesci pecherzyka zol. widoczne
            drobne echo/zwloknienia zwapienia/mogace odpowiadac zmianom zwyrodnieniowym-
            fibrolipowatotis to bylo w 1999r.Potem stan zapalny pech. bez kamieniczny.Kilka
            lat temu drobne kamyczki o o strych katach ,dziwnie osadzone i polipt@003}.Caly
            czas mnie boli ,wydawalo mi sie ,ze to zoladek zaraz po jedzeniu
            smazonego ,slodkiego itp.Trzymam diete ,ale ,czlowieka korci nieraz ,a potem
            placem silnym bolem itd.Dzisiaj poszlam i tak jak wyzej napisalam.Lekarz
            powiedziala,ze moze bolec zoladek itp.Ale STRAJK ,jade w piatek do Polikliniki
            i rozmawialam z Ordynatorem ,ze teraz duzo pracy papierkowej ,zaostrzona
            procedura(przez rzekome lapowki,strajk itd)i zobaczy ,jaka metoda ,ale dalej
            chcialabym tradycyjnie ,wole ,zeby "otwarli ,zobaczyli itp".Moze mam kota na
            tym punkcie,ale kilku chirurgow ,radzilo ,tradycyjna.Co myslisz o tym Pauulek
            • pauulek Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 11.07.07, 18:05
              Droga Magdo
              otwrta metoda nie ma w Twoim wypadku dla Ciebie zbyt wiele zalet a wrecz
              przeciwnie ma stosunkowo wiecej wad.Tzw "golden standard" to laparoskopia,
              golden standard oznacza ze jezeli nie ma przeciwskazan to nalezy ja zastosowac.
              przeciwskazania to
              1.silne zrosty srodotrzewne po duzych operacjach
              2.Nadcisnienie wrotne, zaburzenia krzepniecia
              Wszystko inne mozna bez wiekszego ryzyka operowac.
              Naturalnie otrzymalas pare porad ktore byly przeciw laparoskopii, ja nie znam
              tych lekarzy, ale moge sie zalozyc ze to
              a) nie chirurdzy
              b) lub chirurdzy nie majacy praktyki w laparoskopii
              Ja z mojego osobistego punktu widzenia nie poddalbym sie innej metodzie
              operacji.
              Jesli mozesz to poszukaj sobie osrodka z duza frekwencja tegop rodzaju
              operacji, jesli szpital ma okolo lub ponad 250 zabiegow tego rodzaju na rok, to
              maja oni rutyne i mozna spokojnie oddac sie w ich rece.
              Ja mam to juz za soba-ale jak wspomnialem nie w polsce
              • pauulek ps 11.07.07, 18:06
              • pauulek PsPs! 11.07.07, 18:07
                Jezeli masz pare kilogramow ponad norme to nie powinnas sie wogole obawiac bo
                laparoskopia jest wtedy idealna dla pacjenta.
                • mmagda12 Re:Dzieki Paullek 11.07.07, 21:12
                  Wiesz co?Przekonales mnie,ale zobaczymy ,jak lekarze zdecyduja,bo tam tez robia
                  laparoskopie.Nie mam nadwagi ,cale zycie szczupla.Pozdrawiam
    • olka981 Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 12.07.07, 02:29
      a ja sie wczoraj pocieszylam ale caly czas brak mi apetytu i wczoraj wieczorem
      mi bylo niedobrze czy to moze byc od takiego malego polipa ???juz sie znowu
      martwie czy to przejdzie
      • mika817 Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 11.08.07, 19:09
        Witam
        Bradzo przepraszam że nie odp. A wiec byłam razem z siostra u
        chirurga który zalecił dietę beztłuszcową i powiedział ze taki mały
        polip nie nadaje sie do operacji ze powiniem zniknąć poniewaz to
        jest zalegajaca żółć i tyle. Więc siostra przszła na dięte
        beztłuszcową i niskoweglowodanowa i lepiej sie czuje i oczywiscie
        schidła. wprawdzie nadwagi miała 10kg ale lekarz powiedziął ze to
        stanowczo za duzo.za jakis czas zrobi sobie kontrolne usg i badania
        z krwi i zobaczymy co i jak.POzdrwiam serdecznie
        mika
        • amelidia Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 29.09.07, 18:56
          Witam,jestem 9 dni po laparoskopii. Czuję sie dobrze, jem prawie wszystko.
          Wstawałam już 5 h po operacji, mam tylko 3 małe dziurki, jestem szczupła. Miałam
          2 polipy 1,50 cm i 0,5 cm, lekarz stwierdził,że wszystkie powyżej 0,6 cm sie
          usuwa, a mniejsze obserwuje. Dodatkowo miłam dwa małe złogi cholesterolowe. Na
          szczęście wynik histopatologiczny po usunięciu nie wykazał zmian nowotworowych.
          Po zabuegu tradycyjnym dłużej się wraca do sprawności. w laparoskopii też lekarz
          widzi wszystko w środku i w razie komplikacji może zakończyć zabieg tradycyjnie.
    • olka981 Re: polip we woreczku zolciowym -pomocy prosze 02.10.07, 12:46
      no ja juz wzielam opinie 2 lekarzy i mowia to samo ze jest maly bo
      2mm i zeby narazie obserwowac i sie nie przejmowac polipem ale
      przejmuje sie watroba bo mialam podwyzszone gama i tak mnie zakluje
      od czasu do czasu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka