Dodaj do ulubionych

okulista - tablica

IP: *.ld.euro-net.pl 23.06.03, 17:56
Muszę mieć dość dobry wzrok, żeby utrzymać się w pracy /za 3 miesiące i tak
rozpoczynam nową/.
Wzroku nie naprawię /nieznaczna krótkowzroczność/ , a orzeczenie na piśmie
musi być OK.
W związku z tym durne pytanie: czy w gabinetach lekarskich są jednakowe
tablice, tzn. czy układ liter jest taki sam?
Bo w razie potrzeby nauczę się tych rządków na pamięć...
Obserwuj wątek
    • Gość: Mariusz Re: okulista - tablica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.03, 18:56
      Ukad liter chyba jest taki sam. Co to za praca- nie dopuszczają prawidłowej
      korecji(okulary)? Są nawet piloci odrzutowych myśliwców, którzy latają w
      okularach. Istnieją szkła kontaktowe. Bardzo mnie zaciekawiłaś. Odpisz.
      Pozdrawiam.
    • Gość: amlutka Re: okulista - tablica IP: armagedon:* 23.06.03, 19:57
      Ja byłam u takiego okulisty, który nie miał tradycyjnej tablicy z literkami,
      tylko wyświetlał mi rzutnikiem na ścianie rzędy cyferek...
      • Gość: k Re: okulista - tablica IP: *.star.ceti.pl / 192.168.1.* 23.06.03, 20:07
        Cyferki z rzutnika są w raczej w prywatnych gab. W przychodniach jest ten sam
        zestaw literek!
        Powodzenia.
    • Gość: amlutka Re: okulista - tablica IP: armagedon:* 24.06.03, 08:20
      W wielu gabinetach bada się wzrok komputerowo - przy tym chyba nie da się ukryć
      wady. Chyba że tak jak w przypadku rzutnika taki sprzęt posiadają wyłącznie
      prywatne przychodnie.
      • the_ladybird Re: okulista - tablica 24.06.03, 09:18
        komputerowe badanie wzroku nie jest do końca wiarygodne - mnie wykazało kiedyś
        astygmatyzm -5 na jedno oko. Astygmatyzmu nie mam w ogóle :)
        A tablicę (tą z cyferkami) kiedyś umiałam na pamięć z racji częstych wizyt:
        4
        27
        410
        7142...
        dalej nie pamiętam już :(
      • Gość: Ania B-J Re: okulista - tablica IP: *.obr.pl / 192.168.1.* 24.06.03, 10:15
        Gość portalu: amlutka napisał(a):

> W wielu gabinetach bada się wzrok komputerowo - przy tym chyba nie da się
        ukryć
        > wady. Chyba że tak jak w przypadku rzutnika taki sprzęt posiadają wyłącznie
        > prywatne przychodnie.

W państwowych też mają wyświtlane cyferki z rzutnika oraz komp. badanie wzroku.
        Ale przecież możesz pracować w soczewkach, obiło mi sie o uszy, że obecnie
        nawet dają pozwolenie do pracy na wysokości osobom z wadą wzroku, z
        zaznaczeniem, że w soczewkach. Może i u Ciebie tak można, chyba że chodzi o coś
        innego.

Ania
        • Gość: próżna Re: okulista - tablica IP: *.ld.euro-net.pl 04.07.03, 07:09
          Dziękuję za życzliwe porady.

Koleżanka - lekarz rodzinny - powiedziała mi, że wszystkie tablice są
          jednakowe.
          Nie zdążyłam nauczyć się na pamięć kilku dolnych rządków.
          Co ciekawsze: okazało się, że nie było takiej potrzeby. Nie sądzę, żeby kilka
          lat temu ktoś mnie źle zbadał, a wtedy w lewym oku było -0,5.

Chociaż zastanawiam się teraz, czy odczytywanie tablicy "z marszu", bez
          żadnych kropelek, było wystarczającym badaniem, a tak właśnie mnie
          kiedyś "badano", zresztą w związku z egzaminem na prawo jazdy.

Nie mam kłopotów z czytaniem i pracą przy komputerze po kilkanaście godzin
          dziennie, ale moje dzieci potrafią przeczytać np. tablice rejestracyjne
          samochodów z dalszej odległości, niż ja.

Do dobrego lekarza udam się nie czekając na najbliższe przymusowe badania
          okresowe. A teraz wyjaśnię, dlaczego zastanawiałam się nad takim okulistycznym
          oszustwem:

Pracuję w prywatnej firmie, wśród młodych dziewczyn i mam do czynienia z
          wieloma ludźmi, najczęściej też młodymi. Mój szef, akurat w wieku emerytalnym,
          wyznaje kult młodości. Żadnych zmarszczek i okularów / u innych /, bo tworzy
          to skazę na wizerunku firmy. Panie mają soczewki, ale na takie rozwiązanie ja
          byłabym za bardzo roztrzepana.

Pozdrawiam wszystkich w okularach i bez.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka