10.08.07, 16:26
Witam,
od 2 miesięcy biorę encorton z powodu małopłytkowości na tle
autoimmunologicznym. Poziom płytek wzrósł do 150 tys (lekarz spodziewał się
lepszych efektów). Bez leków miałam przeważnie ok 70-80 tys. Czy jest na forum
ktoś, kto leczył się encortonem z powodu małopłytkowości? Jak długo utrzymywał
się efekt? I jeszcze jedno... przytyłam już 9 kg, twarz mam jak księżyc w
pełni...czy szybko się chudnie po odstawieniu tego leku? Zawsze byłam szczupła
i kiepsko się czuję jako pulpecik ;)
Obserwuj wątek
    • agiatami to stary i tani lek 10.08.07, 21:00
      lekarz ci nie powie,ze sa drozsze lekarstwa ,ktore maja mniej skutkow ubocznych. ja bralam encorton na oczy i przytylam do 90 kg czyli 20 kg.ostatnio wzielam 400 tabletek calcortu 6mg i wygladam jak przed braniem.kosztowalo mnie to 180 euro, bo mozna go kupic w niemczech na polska recepte. po encortonie musialam kupic sobie cale nowe ubranie na caly rok a na rozmiar 46,48 trudno cos kupic no i zbabialam.szukaj w internecie na forach. kiedys znalazlam tekst:dla kobiet zle tolerujacych wahania wagi...-lek na endometrioze za 500zl tylko nie bylo tam napisane na jaki czas starcza .lub prywatnie porozmawiaj z lekarzem.
      • pulisia Re: to stary i tani lek 11.08.07, 20:37
        Dziękuję za odpowiedź! W tej chwili zmniejszam już dawkę, zostało mi jeszcze 1,5
        miesiąca przyjmowania tego świństwa. Szkoda, że lekarz nawet nie wspomniał o
        tym, że są jakieś lepsze leki. Byłabym w stanie zapłacić za nie dużo, dużo
        więcej. Bo skutki uboczne encortonu są okropne ;(
        • agiatami "oczyszczony" encorton 12.08.07, 11:16
          w internecie znalazlam takie okreslenia ,chodzi o to,ze watroba nie musi zmieniac leku do tej postaci ,ktora leczy. wpisz nazwe leku i czytaj o nim,na forach mozesz sie dowiedziec jakie leki zapisuja lekarze w calej polsce a roznia sie.sterydami leczy sie ch.reumatyczne, imunologiczne, sarcoidoze-wejdz na ich fora. mi prof. reumatologii powiedzial,ze mozna podawac sterydy dozylnie- 1 kroplowka na dzien przez 3 dni w szpitalu- nie tyje sie -bralam. tylko leczysz sie prywatnie u ordynatora i pytasz sie czy w twoim przypaku to mozliwe.sa to tzw. pulsy.lek mozna zmienic w trakcie.
        • agiatami diamox lub diurex-lek odwadniajacy 12.08.07, 11:24
          po sterydach niemieccy lekarze mi go zapisali.nie rozmawialam z polskim specjalista co on wlasciwie daje a przez tlumacza malo sie wie. po sterydzie musialam ogladac tv przez okulary a po diamox-ie czytam napisy informacyjne w tv.
          • pulisia Re: diamox lub diurex-lek odwadniajacy 12.08.07, 13:06
            Im więcej dowiaduję o tym leku tym bardziej się załamuję. Właściwie to zaczynam
            sie zastanawiać czy w ogóle warto było zaczynać kurację. Efekt leczniczy taki
            sobie, a skutków ubocznych coraz więcej. Słyszałam o jednoczesnym przyjmowaniu
            leków moczopędnych, ale to z kolei może wywołać zaburzenia elektrolitowe. Błędne
            koło...
            • jeanne72 Re: diamox lub diurex-lek odwadniajacy 12.08.07, 13:25
              Pulisia, postaraj się jednak zaufać lekarzowi prowadzącemu. A jeśli jest to
              niemożliwe - znajdź innego specjalistę. Ale nie lecz się na własną rękę, nie
              modyfikuj leczenia. Wiem, że dla Ciebie skutki uboczne, jakie odczuwasz, są
              tragedią - ale to właśnie bez tych leków być może dojdzie do prawdziwej
              tragedii. Przytycie to nie jest koniec świata, są ważniejsze rzeczy niż wygląd
              zewnętrzny... Tak na marginesie, to postaraj sie ograniczyć jedzenie, bo tak
              naprawdę sterydy głównie zwiększają apetyt. Nie znam szczegółów Twojej choroby,
              ale choroby autoimmunologiczne mogą doprowadzić do naprawdę poważnych następstw,
              np. niewydolności nerek - a tego nie da się porównać z pełną buzią i kilkoma
              kilogramami więcej. Możesz poczytać sobie forum www.toczen.pl - tam wypowiadają
              się osoby, które od lat lecza się sterydami.
    • duszkan Re: Encorton 12.08.07, 14:12
      Pulisiu - jest rzeczywiscie metoda leczenia małopłytkowości
      samoistnej podawaniem dożylnym immunoglobulin, ale w bardzo dużym
      odsetku przypadków nieskuteczny, a szczególnie w postaci
      autoimmunologicznej. Postępowanie lekarza jest prawidłowe. Przytycie
      to niewielka cena za ratowanie życia (naprawdę to poważna choroba).
      Po odstawieniu sterydów chudnie się szybko, ale przygotuj się że
      okresy remisji nie sa zbyt długie.
      • pulisia Re: Encorton 12.08.07, 15:21
        Dziękuję bardzo za odpowiedzi. U mnie "problem" jest taki, że nie mam żadnych
        objawów choroby, nie mam wydłużonego czasu krwawienia, pewnie, że jak się
        uderzę, to robi mi się siniak, ale to raczej normalne. Moja choroba istnieje
        tylko na papierze, w wynikach badań. Zdaję sobie sprawę z tego, że
        małopłytkowość trzeba leczyć i absolutnie nie mam zamiaru leczyć się na własną
        rękę. Przyjmuję leki regularnie, pilnuję dawek (mimo, że teraz to strasznie
        pokręcone). Tylko, że dziwnie jest się leczyć, nie czując sie chorym i nie
        obserwując żadnych zmian.
        Te kilka kilogramów więcej i okrągła twarz nie są dla mnie życiową tragedią
        (choć to nic przyjemnego). Trochę się tylko obawiam jak to będzie z zupełnym
        odstawieniem encortonu. Słyszałam, że to jak wychodzenie z głębokiego
        uzależnienia...
        • duszkan Re: Encorton 12.08.07, 16:41
          Sterydozależność nie polega na takim uzależnieniu jak np. od
          opioidów. To zjawisko polega na tym,że w niektórych chorobach trudno
          odstawić lek z powodu szybkiego powrotu objawów. Inna sprawa
          konieczność bardzo powolnego odstawiania encortonu- po prostu trzeba
          dać czas Twoim nadnerczom na przejęcie roli produkcji Twoich
          własnych sterydów, która w dużym stopniu ustała gdy organizm dostał
          hormon z zewnątrz.
          A co do objawów- przy poziomie 70 tys. PLT jest nadal właściwy
          poziom zachowania hemostazy, abyś np. nie miała krwawienia do
          ośrodkowego układu nerwowego. Ale w tej chorobie to stan niezwykle
          zmienny- jednogo dnia masz 70 tys. następnego masz niewielki katar
          wirusowy i od razu masz 10 tys, który zagraża krwawieniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka