Dodaj do ulubionych

Ciśnienie

02.07.03, 12:52
Lekarz stwierdził u mnie podwyższone cisnienie, przepisał Concor, zalecił
przyjnować cała tabletkę, ale ja biorę pól. I w ten sposób mam bardzo niskie
ciśnienie: np. dziś rano zanim wzięłam tabletkę miałam 97/65, wczoraj
wieczorem 104/59.Czy to jest normalne, bo mnie się wydaje że [powinnam jednak
trochę słabsze leki przyjmować? Acha, puls też jest bardzo niski: 59,64.
Obserwuj wątek
    • Gość: kacha Re: Ciśnienie IP: 195.117.149.* 02.07.03, 13:15
      Być może decyzja o leczeniu farmakologicznym była podjeta przedwczesnie.czy
      miales mierzone cisnienie kilkakrotnie zanim dostales recepte czy podwyzszone
      bylo tylko u lekarza?
      • Gość: Lilka Re: Ciśnienie IP: *.71.107.41.213.rev.coltfrance.com 02.07.03, 13:23
        Wcześniej ciśnienie mierzyłam bardzo rzadko, najczęściej było 120/80, ale
        kiedyś po wypciu dwóch mocnych kaw było dośc podwyższone. Potem poszłam właśnie
        o tegodr, który mi przepisał receptę , u niego było 140/90. Teraz już kupiłam
        sobie ciśnieniomierz i mierzę 2,3 razy dziennie.
    • Gość: Robert Re: Ciśnienie IP: *.grontmij.net 02.07.03, 13:30
      140/90 to jest tzw. ciśnienie graniczne. Ja mam tyle właśnie po tabletkach -
      bez prochów 170/110.
      Moja rada: Pokontroluj cisnienie bez prochów przez dłuższy okres czasu (np. 2
      tygodnie - miesiąc). Może Twoje 140/90 było przypadkowe. W gabinecie lekraskim
      przeważnie troche skacze.
      Jeżeli rzeczywiscie masz nadciśnienie to lepiej sprawdzić jego przyczynę,
      chociaż u mnie do tej pory nic nie znaleziono.
      • lidkasuper Re: Ciśnienie 02.07.03, 15:02
        Gość portalu: Robert napisał(a):

> > Moja rada: Pokontroluj cisnienie bez prochów przez dłuższy okres czasu (np.
        2
        > tygodnie - miesiąc).
        Trochę boję się teraz nagle przrwać przyjmowanie concoru, bo na ulotce pisze że
        tego nie wolno. Myslę że pomierzę jeszcze przez jakiś czas z lekami i pójdę do
        dr to przedyskutować.

> Jeżeli rzeczywiscie masz nadciśnienie to lepiej sprawdzić jego przyczynę,
        > chociaż u mnie do tej pory nic nie znaleziono.

Sprawdziłam, robiłam rózne badania, nie mam żadnych innych schorzeń
        • Gość: Mariusz Re: Ciśnienie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.07.03, 17:42
          Wartości ciśnienia tętniczego krwi, które podajesz, przy założeniu, że nie
          chorujesz na inne choroby powinny skłonic lekarza do zastosowania tzw leczenia
          niefarmakologicznego:
          Całkowite zaprzestanie używania soli, dieta i wysiłek fizyczny jakie cytowałem
          w wątku o hipercholesterolemii, normalizacja masy ciała, zaprzestanie palenia
          papierosów, ograniczenie alkoholu. Systematyczna kontrola cisnienia tętniczego
          i w razie braku efektu rozpoczęcie farmakoterapii. Konieczne jest także
          wykonanie podstawowych badań oraz ocena dna oczu. Jeżeli Concor był zlecony
          tylko z powodu nadciśnienia tętniczego (są także inne wskazania np. choroba
          wieńcowa, niektóre zaburzenia rytmu serca) to możesz lek odstawić całkowicie
          zmniejszając dawkę leku co kilka dni do całkowitego odstawienia.
          zasadnicze pytanie brzmi: czy ty naprawdę masz nadciśnienie tętnicze? Konieczne
          wielokrotne pomiary ciśnienia tętniczego w spoczynku. Pozdrawiam.
    • Gość: student Re: Ciśnienie IP: *.gdynia.mm.pl 03.07.03, 17:57
      a co do pulsu to się nie martw... norma jest do 60 a w zasadzie do 55

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka