tou 28.08.07, 13:11 Czy są jakieś negatywne skutki uboczne, bądź jakiekolwiek skutki po znieczuleniu dentystycznym? Dzięki za komentarze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elkajk Re:znieczulenie dentystyczne 28.08.07, 13:45 zależy jakiego zeba to dotyczy.Mi np. przytrafiło sie porażenie 1 gałazki nerwu trójdzielnego.Rwana była osemka i do niej było znieczulenie. Odpowiedz Link Zgłoś
ibelin26 Re: znieczulenie 28.08.07, 14:11 W przypadku osoby zdrowej chyba nie. Osobiście nie doświadczyłam, ale lekarz zawsze się pyta o ewentulane choroby, uczulenia, problemy kariologiczne, nadcisnienie itp. Coś takiego może być przeciwwskazaniem do znieczulenia, a więc może znieczulenie przy pewnych schorzeniach może rodzić skutki uboczne. Odpowiedz Link Zgłoś
vizact Re: znieczulenie 30.08.07, 11:22 Ja miałem niedawno robioną siódemkę i gdy znieczulenie "schodziło" było takie nieprzyjemne uczucie. Trudno opisać, w każdym razie nie było to coś okropnego. Następnego dnia już nic nie odczuwałem Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus lokalne znieczulenie 30.08.07, 14:28 tou napisała: > Czy są jakieś negatywne skutki uboczne, bądź jakiekolwiek skutki po > znieczuleniu dentystycznym? > > Dzięki za komentarze Prosze bardzo : angielski artykul nt ryzyka zwiazanego z lokalnym znieczuleniem przy zabiegach dentystycznych jada.ada.org/cgi/content/full/134/7/888 Odpowiedz Link Zgłoś
tou kicha .. 30.08.07, 14:37 Co mi po tym artykule, jak ja nie znam nawet podstaw języka angielskiego :) hehe Ale dzięki za chęci. POZDRAWIAM ;) Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus Re: kicha .. 30.08.07, 15:24 tou napisała: > Co mi po tym artykule, jak ja nie znam nawet podstaw języka angielskiego :) heh > e > > > Ale dzięki za chęci. > POZDRAWIAM ;) Co ja na to poradze, ze znakomita wiekszosc interesujacych informacji jest angielskojezyczna ... W skrocie : wbrew obiegowej opinii, jak to zaznacza autorka artykulu, lokalna anestezja stomatologiczna, jak kazda inna anestezja, niesie za soba ryzyko powiklan, np krwawienie, porazenie nerwu twarzowego, parestezje, szczekoscisk, opadanie powieki, niemoznosc mrugania okiem. Niektore z tych objawow przechodza dosc szybko, inne moga trwac tygodniami. Nie mozna rowniez wykluczyc zapasci. Lekarz podajacy znieczulenie powinien przeprowadzic szczegolowy wywiad - choroby, leki, itd, zanim zdecyduje sie na zastosowanie tego rodzaju aznieczulenia. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mmagda12 Re: kicha .. 30.08.07, 19:07 Ja pod innym katem napisze.Nigdy nie lecz i usuwaj zeba ,bez rtg .Jezeli jest stan zapalny(ropa itp),to znieczulenie wogole NIE DZIALA ,wynikiem czego jest okropny bol.Niestety stomatolodzy o tym nie informuja ,a wiedza Odpowiedz Link Zgłoś
tou Re: kicha .. 30.08.07, 21:10 mmagda12 Dzięki, dobrze wiedzieć. To ważne co napisałaś. Pozdrawiam serdecznie ;) Odpowiedz Link Zgłoś