Gość: asia IP: *.milocin.sdi.tpnet.pl 29.07.03, 12:20 Proszę o opinie o analizie pierwiastkowej włosów w firmie Biomol. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: asia Re: biomol-włosy IP: *.milocin.sdi.tpnet.pl 30.07.03, 10:09 W Łodzi jest laboratorium(na razie jedyne w Polsce) w którym wykonują analizę włosów.Badają zawartość 30 pierwiastków,a potem powinno się uzupełniać niedobór tych,których brakuje.Wg nich wlosy są najlepszym miernikiem oprócz kości,krew nie,bo organizm w osoczu sam wyrównuje poziom.Podobno to metoda zatwierdzona przez WHO i bardzo skuteczna.Ale przeraża mnie to,że przez ok.3 miesiące potem będę musiała łykać stos tabletek z witaminami i minerałami i na jakiej podstawie?A jeśli to badanie jest nieprawdziwe,to mogę sobie zrobić więcej szkody niż pożytku.Z drugiej strony idealnie byłoby brać tylko to czego brakuje i w odpowiedniej ilości.Po takiej kuracji podobno można wyleczyć sporo chorób.Teoria ta jest bardzo logiczna,ale czy samo badanie jest wiarygodne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawa Re: biomol-włosy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.07.03, 10:31 Czy mozesz podac adres gdzie to robia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawa Re: biomol-włosy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.07.03, 10:32 juz mam www.biomol.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: biomol-włosy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 12:30 Ponoć jeszcze robią takie badanie na WAT w Wawie. Jest ono o tyle lepsze, że można zrezygnować z oznaczania pierwiastków toksycznych i wtedy jest to trochę tańsze. Nie wiem czy dają jakieś zalecenia suplementacyjne. Co do rzetelności badań z Biomolu to trudno mi się wypowiedzieć. Słyszałem, że w USA ktoś wysłał próbki włosów do różnych laboratoriów i wyniki były różne (to info z netu). No ale w Biomolu mają nowoczesny sprzęt (chyba z 200 roku) więc byłbym dobrej myśli. Poza tym drobne różnice mogą nie mieć dużego znaczenia. Ważne jest też to, że suplementacja jest przepisywana w oparciu o wynik badania ORAZ ankietę, którą trzeba wypełnić. Jest ona dość szczegółowa. Wiedza o różnych objawach (słaba pamięć i koncentracja, kłopoty ze snem itd itp) pozwala dobrać właściwą suplementację i zmniejszyć ryzyko błędu. Zalecana jest także indywidualna konsultacja otrzymanych wyników z lekarzem a także opieka lekarska w trakcie programu suplementacyjnego. Jest to o tyle ważne, że w trakcie suplementacji mogą wystąpic pewne niekorzystne objawy o czym Biomol uprzedza. Ja mogę powiedzieć, że stosuję suplementację trzeci miesiąc i w tym czasie sporo się dzieje. Pewne dolegliwości się przejściowo nawet nasiliły (i to dość drastycznie ale obeszło się bez lekarza), ale w tej chwili wszystko się normuje. Zobaczymy co będzie za dwa miesiące (suplementacja powinna trwać co najmniej 16 tyg.). I jeszcze jedno. Trzeba uważać z suplementami. lekarze z Biomolu twierdzą, że najlepsze są Nutralite (bo są naturalne i najlepiej się przyswajają). Kłopot polega na tym, że są diabelnie drogie i do kupienia tylko w sieci Amway. Ja z kolei słyszałem, że inne (w tym Polskie) wyroby wcale nie są gorsze. A nawet jeśli były by trochę gorsze to kilkakrotna różnica w cenie racjonalizuje ich wybór. Często też zalecony drogi suplement ma tani odpowiednik, który jest lepszy (np ja zamiast Biomagnezu biorę siarczan magnezu, który się lepiej przyswaja i jest wielokrotnie tańszy). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: biomol-włosy IP: *.milocin.sdi.tpnet.pl 11.09.03, 10:14 Piszesz,że u ciebie niekorzystne objawy nasiliły się.Po jakim czasie ustą piły i czy faktycznie to może być regułą.Jak jest teraz,czy lepiej się czujesz?Co powiesz na tlenek magnezu,ponieważ piszesz,że siarczan jest najlepszy.Jaką witaminę C bierzesz,jeśli wogóle bierzesz? Asia. Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: biomol-włosy 30.07.03, 12:08 Gość portalu: asia napisał(a): > Proszę o opinie o analizie pierwiastkowej włosów w firmie Biomol. O sensownosc analizy włosow pytalam juz kiedys na tym forum. Nie szło o firme Biomol, ale ogolnie, co to jest warte. Po pierwsze, analize wlosow robi sie w przypakdu podejrzen o zatrucie metalami ciezkimi wiem to od laborantki. Po drugie - jak mi krotko i tresciwie odpisal nasz rodak z Kanady, ktorego firma wyslala wlosy do analizy 15 laboratoriom w Kanadzie - wyniki sie nie pokrywaly Moje przemyslenia:wlos potrzebuje troche czasu, zeby urosnac, zatem, to, co bada laboratorium, jest - moim zdaniem - stwierdzaniem faktu historycznego, tzn. tak bylo, kiedy wlos rosl. I dlaczego nie stouje sie tego w szpitalach i przychodniach, skoro jest to tak rewelacyjna i skuteczna metoda? Z ilu schorzen bede sie leczyc, jezeli uwierze w wyniki specjalistow od analizy wlosa? A miewam sie wysmeinicie, czego i Tobie zycze. Troche nie na temat, ale pozostajac w klimacie: Moja kolezanka poszla do bioenergo. Wmowil jej chorobe Parkinsona. Kiedy pytalam, na podstawie czego tak stwierdzil, odparla, ze on "widzi". Hm... Kosztowalo ja to wiele nerwow i sporo pieniedzy: wizyta u neurologa (notabene zony tego bioenergo), leki... Wypchalam kolezanke do specjalisty od parkinsona, za darmo, bo akurat byla akcja w Warszawie. Po zalamaniu rąk i stosownych dokonaniu badan uzdrowil kolezanke slowami "parkinsona pani nie ma". Uwaga, ja napisalam "po zalamaniu rąk", nie "po nalozeniu rąk". I to byl lekarz, nie "widzacy", ok ktorych trzymam sie z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: biomol-włosy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.03, 12:44 >Moje przemyslenia:wlos potrzebuje troche czasu, zeby urosnac, zatem, to, co >bada laboratorium, jest - moim >zdaniem - stwierdzaniem faktu historycznego, tzn. tak bylo, kiedy wlos rosl. Bada się tylko kilka początkowych centymetrów włosa od cebulki. A skład mineralny organizmu nie zmienia się w kilka tygodni (przynajmniej w sposób znaczący). >I dlaczego nie stouje sie tego w szpitalach i przychodniach, skoro jest to tak >rewelacyjna i skuteczna metoda? Bo po pierwsze sprzęt do tego jest bardzo drogi. Poza tym mam wrażenie, że mało lekarzy zdaje sobie sprawę z istnienia takiej wiedzy (badania przemiany mineralnej są prowadzone od około 30-tu lat). W przypadku mojego chorego kolana ortopeda był bezradny, zalecił jedynie porzegnanie się ze sportem. Pomogły natomiast suplementy (jest znaczna poprawa i zgadza się to z informacją, że niedobór magnezu, który miałem, może powodować problemy stawowe). >Z ilu schorzen bede sie leczyc, jezeli uwierze w wyniki specjalistow od >analizy wlosa? A miewam sie wysmeinicie, >czego i Tobie zycze. Nie musisz ich robić. Jednak pamietaj, że niedobory minerałów, ze względu na nisjką jakość obecnie produkowanej żywności są powszechne. Teraz czujesz się dobrze ale możesz mieś np skłonność do miażdżycy czy osteoporozy. lepiej wiedzieć takie rzeczy wcześniej. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: biomol-włosy IP: *.milocin.sdi.tpnet.pl 12.09.03, 11:41 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedz.Ja dopiero zaczęłam(1 tydzień) i na razie jest gorzej niż przed.Mam nadzieję,że się poprawi.Postaram się napisać,co będzie się działo.Pozdrawiam,Asia. Odpowiedz Link Zgłoś