Dodaj do ulubionych

mleko UHT i pasteryzowane

28.08.03, 11:58
Jakiś czas temu pewien tygodnik opublikował tekst, w którym stwierdza, że mleko UHT pozbawione jest wszelkich wartości odżywczych, że to "biała woda". Autorzy sugerowali, że mleko pasteryzowane ma m.in. więcej witamin.
Czy ktoś z Państwa potrafi kompetetnie wypowiedzieć się na temat, które mleko jest zdrowsze?
Pozdrawiam,
Ania
Obserwuj wątek
    • Gość: marta Re: mleko UHT i pasteryzowane IP: *.slp.pl / 192.168.7.* 28.08.03, 15:44
      Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale czytałam (juz dawno, wiec inny
      artykul), wlasnie to samo. Proces UHT polega na poddaniu mleka bardzo (nie
      pamietam dokladnie) wysokiej temp. w ktorej wszystkie witaminy i inne
      skladniki giną - jest ono calkowicie wyjalowione i dlatego tez moze stac tyle
      miesięcy bez lodowki. Ja osobiscie unikam tego mleka jak mogę i kupuję
      pasteryzowane i bardzo sie boję, zeby nie przestali go produkować w calej tej
      zalewie sztucznosci...
      • Gość: BARAN Re: mleko UHT i pasteryzowane IP: 217.153.16.* 28.08.03, 17:54
        Mleko krowie to syf a UHT to NAJGORSZY WYNALAZEK LUDZKOŚCI.
    • Gość: ppns Re: mleko UHT i pasteryzowane IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.08.03, 21:45
      Niezależnie , jakie mleko spożywasz , robisz bląd. Człowiek jest jedynym
      ssakiem w przyrodzie , który w wieku dorosłym konsumuje mleko , i to jeszczce
      innego zwierzęcia. Mleko jest pokarmem dla niemowląt , i po tym okresie życia
      nalezy spożywac z nabiału co najwyżej sery , kefiry , jogurty ( czyli te
      produkty mleczne , w których bakterie dokonały przemian biochemicznych ,
      zktórych nie potrafi wykonac organizm człowieka).

Spożywanie mleka krowiego ( koziego i każdego innnego ) przez człowieka to
      absurd i zbrodnia dla jego układu trawiennego ( jelita cieńkiego i wątroby).

Prowadzona ostatnio w państwowej TVP reklama mleka ( Linda , Kayah itd. )
      to zbrodnia. Wapń i witaminy , zawarte w mleku , są w znikomym stopniu
      przyswajalne przez przewód pokarmowy człowieka.

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka