Dodaj do ulubionych

Pomóżcie mi!

06.09.03, 19:07
Potrzebne mi jest jakiś przyżad zapobiegajacy garbieniu się. Gdzie mogę kupić
taki przyżąd
Obserwuj wątek
    • Gość: olo Re: Pomóżcie mi! IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 06.09.03, 19:10
      piotrpaz napisał:

> Potrzebne mi jest jakiś przyżad zapobiegajacy garbieniu
      się. Gdzie mogę kupić
      > taki przyżąd
      Po pierwsze zacznij leczyc dysgrafie....
    • Gość: Mariusz Re: Pomóżcie mi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.03, 19:15
      Ile masz lat (postępowanie zależy od wieku)? Olo także ma rację. Pozdrawiam.
      • piotrpaz Re: Pomóżcie mi! 06.09.03, 19:19
        14
        • Gość: Mariusz Re: Pomóżcie mi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.03, 19:34
          Pisownię jeszcze wybaczamy. To co powinieneś zrobić to udać sie do ortopedy,
          żeby ustalić właściwe rozpoznanie (rodzaj skrzywienia kręgosłupa, stopień
          zaawansowanie, wykluczenie chorób prowadzących do powstania "garba"). O
          aparatach zapomnij (piszę to jako lekarz). To co może Ci pomóc to odpowiednio
          dobrane ćwiczenia fizyczne- o tym porozmawiaj z ortopedą, szczególnie polecane
          jest pływanie. Jak najbardziej tzw "korektywa"- tam nauczysz się odpowiednich
          ćwiczeń ale ćwiczyć to trzeba niestety także w domu. To czy Twój kręgosłup
          będzie prosty czy nie zależy głównie od Ciebie i wytrwałości w ćwiczeniach.
          Uszy do góry. Pozdrawiam.
          P.S Zbyt długie siedzenie przed kompem też jest szkodliwe dla kręgosłupa.
          • uve Re: Pomóżcie mi! 06.09.03, 22:21
            Cwiczenia, Cwiczenia, cwiczenia, plus wlasciwe odzywianie. Musisz dostarczac
            dla organizmu kompleksu skladnikow ktore sa niezbedne dla prawidlowego rozwoju
            mlodego organizmu.
            Pozatem, byc moze to jest symptom dojrzewania, to sie naprawi jak dorosniesz,
            pomimo to musisz cos robic.
            • Gość: Artur Re: Pomóżcie mi! IP: *.sasknet.sk.ca 07.09.03, 00:38
              Jezeli podejrzewasz, ze jestes zbyt malo na sloncu, co jest chyba czeste w
              twoim klimacie warto dolozyc do diety troche witaminy D i wapnia w formie
              suplementow.
              Ktos powinien ci doradzic ile i jak czesto. Badania sugeruja, ze niedobory
              wapnia i witaminy D sa znaczenie czestsze niz sie na ogol przyjmuje i w mojej
              opinii moga niekiedy powodowac osteoporeze i nieprawidlowosci kregoslupa.
          • Gość: Artur Re: Pomóżcie mi! IP: *.sasknet.sk.ca 07.09.03, 00:35
            Masz bardzo dobry wiek na to by zajac sie swoim kregoslupem, dlatego, ze w tym
            wieku motywacja juz wychodzi od ciebie samego a nie od np rodzicow.
            Tak jak to jest sugerowane wyzej przez Mariusza udaj sie do lekarza ortopedy po
            diagnoze i leczenie
            Lepiej zeby ktos zobaczyl twoje zdjecie rentgenowskie i dopiero pozniej
            zasugerowal jakie cwiczenia sa dla ciebie dobre a jakich powinienes unikac. Sam
            mozesz gleboko pobladzic. W niektorych przypadach stosuje sie gorsety, ktore,
            jak wskazuja badania wielu przypadkach moga pomoc. Ale to twoj lekarz o tym
            zadecyduje a nie ty. Prawie na pewno poprawisz sobie kregoslup bo nie jest to
            trudne ale twoj problem pozostanie prawie na pewno problemem ciaglym. Tzn jak
            przestaniesz cwiczyc albo przestaniesz nosic gorset to twoj kregoslup zacznie
            sie znowu pogarszac. Bedziesz sie wiec musial pilnowac.
            • Gość: Asia Re: Pomóżcie mi! IP: 80.51.236.* 07.09.03, 14:55
              Przyrządy w stylu pajączka, reklamowanego w tv, ale trochę inne i bez piszczka
              można kupić w sklepach ze sprzetem ortopedycznym. Producentem jest chyba firma
              Pani Teresa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka