piotrpaz 06.09.03, 19:07 Potrzebne mi jest jakiś przyżad zapobiegajacy garbieniu się. Gdzie mogę kupić taki przyżąd Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: olo Re: Pomóżcie mi! IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 06.09.03, 19:10 piotrpaz napisał: > Potrzebne mi jest jakiś przyżad zapobiegajacy garbieniu się. Gdzie mogę kupić > taki przyżąd Po pierwsze zacznij leczyc dysgrafie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Pomóżcie mi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.03, 19:15 Ile masz lat (postępowanie zależy od wieku)? Olo także ma rację. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Pomóżcie mi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.03, 19:34 Pisownię jeszcze wybaczamy. To co powinieneś zrobić to udać sie do ortopedy, żeby ustalić właściwe rozpoznanie (rodzaj skrzywienia kręgosłupa, stopień zaawansowanie, wykluczenie chorób prowadzących do powstania "garba"). O aparatach zapomnij (piszę to jako lekarz). To co może Ci pomóc to odpowiednio dobrane ćwiczenia fizyczne- o tym porozmawiaj z ortopedą, szczególnie polecane jest pływanie. Jak najbardziej tzw "korektywa"- tam nauczysz się odpowiednich ćwiczeń ale ćwiczyć to trzeba niestety także w domu. To czy Twój kręgosłup będzie prosty czy nie zależy głównie od Ciebie i wytrwałości w ćwiczeniach. Uszy do góry. Pozdrawiam. P.S Zbyt długie siedzenie przed kompem też jest szkodliwe dla kręgosłupa. Odpowiedz Link Zgłoś
uve Re: Pomóżcie mi! 06.09.03, 22:21 Cwiczenia, Cwiczenia, cwiczenia, plus wlasciwe odzywianie. Musisz dostarczac dla organizmu kompleksu skladnikow ktore sa niezbedne dla prawidlowego rozwoju mlodego organizmu. Pozatem, byc moze to jest symptom dojrzewania, to sie naprawi jak dorosniesz, pomimo to musisz cos robic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Pomóżcie mi! IP: *.sasknet.sk.ca 07.09.03, 00:38 Jezeli podejrzewasz, ze jestes zbyt malo na sloncu, co jest chyba czeste w twoim klimacie warto dolozyc do diety troche witaminy D i wapnia w formie suplementow. Ktos powinien ci doradzic ile i jak czesto. Badania sugeruja, ze niedobory wapnia i witaminy D sa znaczenie czestsze niz sie na ogol przyjmuje i w mojej opinii moga niekiedy powodowac osteoporeze i nieprawidlowosci kregoslupa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Pomóżcie mi! IP: *.sasknet.sk.ca 07.09.03, 00:35 Masz bardzo dobry wiek na to by zajac sie swoim kregoslupem, dlatego, ze w tym wieku motywacja juz wychodzi od ciebie samego a nie od np rodzicow. Tak jak to jest sugerowane wyzej przez Mariusza udaj sie do lekarza ortopedy po diagnoze i leczenie Lepiej zeby ktos zobaczyl twoje zdjecie rentgenowskie i dopiero pozniej zasugerowal jakie cwiczenia sa dla ciebie dobre a jakich powinienes unikac. Sam mozesz gleboko pobladzic. W niektorych przypadach stosuje sie gorsety, ktore, jak wskazuja badania wielu przypadkach moga pomoc. Ale to twoj lekarz o tym zadecyduje a nie ty. Prawie na pewno poprawisz sobie kregoslup bo nie jest to trudne ale twoj problem pozostanie prawie na pewno problemem ciaglym. Tzn jak przestaniesz cwiczyc albo przestaniesz nosic gorset to twoj kregoslup zacznie sie znowu pogarszac. Bedziesz sie wiec musial pilnowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Pomóżcie mi! IP: 80.51.236.* 07.09.03, 14:55 Przyrządy w stylu pajączka, reklamowanego w tv, ale trochę inne i bez piszczka można kupić w sklepach ze sprzetem ortopedycznym. Producentem jest chyba firma Pani Teresa. Odpowiedz Link Zgłoś