Dodaj do ulubionych

dreny a basen

18.04.08, 09:57
Czy po założeniu drenów do uszu można chodzić na basen? Domyślam
się, że przez jakiś czas nie. Ale jak długo?
Obserwuj wątek
    • jasminowasia Re: dreny a basen 18.04.08, 14:07
      moje dziecko miało dreny przez cały rok, nie mogła wlecieć ani jedna
      kropla wody, mycie włosów to był szok, ale wprawiłam się, a basen
      nie było mowy! Teraz znajomej dziecko ma dreny i może normalnie myć
      głowę i chodzić z odkrytymi uszami, jak to jest? U nas była opaska,
      zaklejanie uszu czasem...nie rozumiem, a dziecko i tak kilka razy
      miało zapalenie, z uszu ciekło jak z kranu...teraz jest w porządku,
      ale nie rozumiem, jedni mogą, drudzy nie?
      • nastolatka919 Re: dreny a basen 21.04.08, 09:14
        Osobiście nie mam i nie miałam zakładanych drenów do ucha,ale jestem po
        przebytych 4 operacjach na polipy i perlaka.5 lat temu będąc po(3) operacji ucha
        środkowego,podczas której miałam robioną Tympanoplasticę,czyli plastykę ucha
        środkowego i po tej operacji miało być już z moim uchem wszystko w
        porządku.Miałam zaznaczam słowo "miałam" już normalnie funkcjonować,korzystać
        normalnie z basenu i wszystkie czynności robić normalnie,czyli jak zwykły zdrowy
        człowiek. Niestety po roku trafiłam do szpitala z objawami ropienia w uchu i
        zaczęło się nacinaniem go i przez 7-8 dni leczyli mnie ambulatoryjnie.Wyszłam do
        domu.Za uchem miałam maleńką dziurkę.Gdyby nie ropa,która się z niej wylewała to
        nie przeszkadzałaby mi.Po kilku miesiącach dziurka za uchem sama się zagoiła.W
        2007 roku podczas wakacji będąc u rodziny w UK byłam na basenie.Oczywiście
        uważałam na ucho jak się tylko dało.Woda się do niego nie dostała.We wrześniu
        znów pojawiła mi się dziurka za uchem i zaczęły się wizyty kontrolne i osuszanie
        ucha za i w środku z treści ropnej.Koszmar.Zatrzymali mnie na tydzień w szpitalu
        i robili mi dzień w dzień opatrunki za uszne.Miałam też KT głowy i jak pech
        chciał musiałam znów mieć operację na perlaka.A miała być w 2003 roku ostatnia
        moja operacja na ucho.I od tego czasu,kiedy zrobili mi 4 operację nie chodzę na
        basen,bo boję się,że znów mogę trafić do szpitala i przeżywać tam koszmar!Radzę
        ci też żebyś nie chodziła na basen.To może tobie zaszkodzić,a jeśli już musisz
        iść na niego to lepiej zapytaj się lekarza czy wyraża na to zgodę.Ja swojego się
        pytałam.On mi mówił,że nie mogę,ale i tak raz na rok poszłam na basen i w
        szpitalu wylądowałam.
        Pozdrawiam,
        Kamila

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka