kaktusik11 29.06.08, 20:16 Czym się różni rak od nowotworu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiem-1 Re: Rak a nowotwór 29.06.08, 20:23 pl.wikipedia.org/wiki/Nowotw%C3%B3r#Rodzaje_nowotwor.C3.B3w Odpowiedz Link Zgłoś
wiem-1 Re: Rak a nowotwór 29.06.08, 20:24 pl.wikipedia.org/wiki/Rak_%28choroba%29 Odpowiedz Link Zgłoś
maga_luisa Re: Rak a nowotwór 29.06.08, 21:33 Każdy rak jest nowotworem, ale nie każdy nowotwór jest rakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
butterffly Re: Rak a nowotwór 29.06.08, 23:16 Nowotwory dzielimy na niezlośliwe i zlośliwe. Zlośliwe nazywami rakami, mięsakami badź chloniakami ( choć w literaturze często używa się we wszystkich 3 przypadkach slowa carcinoma, czyli rak). Zależy to od rodzaju tkanki, z ktorej się wywodzą. Niezlośliwe nie dają przerzutow, są to np. tluszczaki, wlókniaki. Są na ogol nieszkodliwe ( chyba że rosnąc uciskają jakiś narząd - wtedy jest to tzw. zlośliwość kliniczna, dotyczy np. guzów mozgu - obojętnie z jakich komorek guz zbudowany, rokowanie jest poważne, bo rosnąc uciska ważne osrodki i może doprowadzic do śmierci). Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: Rak a nowotwór 30.06.08, 00:48 > Zlośliwe nazywami rakami, mięsakami badź chloniakami ( choć w literaturze częst > o > używa się we wszystkich 3 przypadkach slowa carcinoma, czyli rak). Zupełna nieprawda. Rak to carcinoma. Mięsak to sarcoma. Chłoniak to lymphoma. W żadnej literaturze fachowej nikt nie nazwie chłoniaka lub mięsaka rakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
m.algorzatka Re: Rak a nowotwór 30.06.08, 01:04 Piszac "w literaturze fachowej" Butterfly prawdopodobnie mial na mysli magazyny typu >Zyjmy Dluzej<. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Rak a nowotwór 30.06.08, 04:42 ""Zupełna nieprawda. Rak to carcinoma. Mięsak to sarcoma. Chłoniak to lymphoma. W żadnej literaturze fachowej nikt nie nazwie chłoniaka lub mięsaka rakiem. "" jak to nie? lymphoma to rak systemu limfatycznego a sarcoma tkanek lacznych i kosci, mesni. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: Rak a nowotwór 30.06.08, 07:13 lymphoma to rak systemu limfatycznego a sarcoma tkanek > lacznych i kosci, mesni. Znowu całkowita nieprawda. Lymphoma to n o w o t w ó r (złośliwy) systemu limfatycznego, a sarcoma to n o w o t w ó r (złośliwy) tkanek łącznych, mięśni i kości. Gdybyś poczytała powyższe linki do Wikipedii, dowiedziałabyś się, że rak jest nowotworem (złośliwym) tkanki nabłonkowej, a żadne z wyżej wymienionych do do tkanki nabłonkowej nie należą. Na tym właśnie polega różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Rak a nowotwór 30.06.08, 09:44 o to moze takie zroznicowanie jest po polsku, po angielsku wlasciwie wszystko to cancer. cancer to zodiakalny rak. moze stad biora sie takie pomylki. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Rak a nowotwór 30.06.08, 09:47 ps, bo przeciez pospolicie mowi sie "rak krwi, rak kosci" itp. m. Odpowiedz Link Zgłoś
maga_luisa Re: Rak a nowotwór 30.06.08, 10:14 Monnie, "pospolicie" nie znaczy "poprawnie" Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: Rak a nowotwór 30.06.08, 15:58 Cancer po angielsku oznacza właśnie nowotwór. Raka tłumaczy się jako carcinoma. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Rak a nowotwór 30.06.08, 22:52 ""Cancer po angielsku oznacza właśnie nowotwór"" w tlumaczeniu na polski, bo cancer to jest to: www.dkimages.com/discover/previews/828/35080664.JPG ale nie upieram sie. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
butterffly Re: Rak a nowotwór 30.06.08, 12:59 franc_tireur napisała: > > Zlośliwe nazywami rakami, mięsakami badź chloniakami ( choć w literaturze > częst > > o > > używa się we wszystkich 3 przypadkach slowa carcinoma, czyli rak). > > Zupełna nieprawda. Rak to carcinoma. Mięsak to sarcoma. Chłoniak to lymphoma. W > żadnej literaturze fachowej nikt nie nazwie chłoniaka lub mięsaka rakiem. Bląd z rozpędu, chcialam napisać: w literaturze czesto wszystkie te 3 rodzaje określa się slowem "cancer" czyli rak ( nie carcinoma). I nie pisz "zupelna nieprawda", bo slowo cancer używane literaturze odnośnie np. mięsakow nie jest poprawne. Jesli masz taką ogromną wiedze to moglaś się domyślić, o co mi chodzilo. Odpowiedz Link Zgłoś
butterffly Re: Rak a nowotwór 30.06.08, 13:02 Aha i jeszcze jedno, chyba zrozumiale że malo kto z zadajacych tu pytania siega po FACHOWą literaturę? I chyba zrozumiale ze nie o tejże najbardziej fachowej pisalam? Choć i tam z pewnością coś by się znalazlo. Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: Rak a nowotwór 30.06.08, 16:17 Niemniej, jeżeli odpowiada się na konkretne pytanie z danej gałęzi wiedzy, wypada udzielić odpowiedzi prawdziwej. Po co udzielać odpowiedzi nieprawdziwej opartej na literaturze niefachowej? To jakbym napisała komuś w odpowiedzi na pytanie z dziedziny ortografii, że "skąd" się pisze "z kąd", bo tak widziałam kiedyś w "Super Expresie". Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: Rak a nowotwór 30.06.08, 16:13 > I nie pisz "zupelna nieprawda", bo slowo cancer używane literaturze odnośnie np > . > mięsakow nie jest poprawne. Jesli masz taką ogromną wiedze to moglaś się > domyślić, o co mi chodzilo. Hmm. Mam zupełnie podstawową wiedzę, która nie pozwala mi się na przykład domyślić o co właściwie chodzi w powyższym zdaniu. Akurat słowo cancer używane w stosunku do mięsaków jest poprawne, tyle że nie w naszym języku i nie znaczy w nim "rak" tylko "nowotwór złośliwy". I czemu właściwie mamy się zastanawiać nad niuansami terminologii w języku angielskim? Czemu nie w chińskim bądź francuskim? Nie wiem dlaczego miałabym się domyślać, że piszesz o terminologii anglosaskiej. Pytanie nie dotyczyło tłumaczeń terminów na języki obce. Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur A, i jeszcze... 30.06.08, 16:20 > Bląd z rozpędu, chcialam napisać: w literaturze czesto wszystkie te 3 rodzaje > określa się slowem "cancer" czyli rak Jak wyżej - po angielsku: "cancer" czyli "nowotwór złośliwy", "carcinoma" czyli "rak". Odpowiedz Link Zgłoś
butterffly Re: A, i jeszcze... 30.06.08, 18:25 Wszystko pięknie, tylko powiedz przecietnemu człowiekowi że ma mięsaka - wierzysz w to, że zrozumie, co mu jest? Używając slowa "rak" uswiadamiasz każdego po prostu, z czym ma do czynienia. W "literaturze" do ktorej ma dostęp większość ludzi są przedstawiane np. wzruszające histroie chorych na chloniaki - naprawde nigdy nie widzialaś, że nazywa się je tam "rakami"? Ktoś trafi na taki artykuł i czuje sie zdezorientowany. Dlatego zaznaczylam, że można się z tkaimi określeniami spotkać. Czy naprawdę tka cieżko to pojąć? Odpowiedz Link Zgłoś
butterffly Re: A, i jeszcze... 30.06.08, 18:26 A, i to samo dotyczy np. wielu programów na kanalach typu discovery ( więc nie aż tka glupich w końcu) - tam automatycznie tlumaczy się "cancer" na "rak", a nie na nowotwor zlośliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: A, i jeszcze... 02.07.08, 18:55 > A, i to samo dotyczy np. wielu programów na kanalach typu discovery ( więc nie > aż tka glupich w końcu) Nie mam najlepszej opinii o programach "typu Discovery". W przeważającej większości operują półprawdami i ogólnikami, o ile wprost nie wprowadzają w błąd. tam automatycznie tlumaczy się "cancer" na "rak", a > nie na nowotwor zlośliwy. Raz słyszałam, jak w publicznej telewizji tłumaczyli "you're pulling my leg" jako "ciągniesz mnie za nogę". Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: A, i jeszcze... 03.07.08, 00:32 ""Raz słyszałam, jak w publicznej telewizji tłumaczyli "you're pulling my leg" jako "ciągniesz mnie za nogę"."" kiedy doslownie to poprawnie... :) Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: A, i jeszcze... 03.07.08, 00:44 > kiedy doslownie to poprawnie... :) Kiedy właśnie usilnie i niezbyt udolnie staram sie wytłumaczyć, że dosłownie nie znaczy poprawnie (jak w przypadku "cancer") :) Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: A, i jeszcze... 03.07.08, 09:50 a badz tak uprzejma i powiedz mi jeszcze jak ten idiom sie tlumaczy na polski? nijak nie moge sobie przypomniec... Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
extorris Re: A, i jeszcze... 30.06.08, 18:40 pytanie dotyczylo tego czym rozni sie rak od nowotworu wiec nie opowiadaj, ze rak to miesak na kanale Discovery poniewaz osoba zadajaca to pytanie oczekuje najpewniej precyzyjnej odpowiedzi a nie dyletanckich bajek opartych na dyletanckich zrodlach Odpowiedz Link Zgłoś
myelos Re: A, i jeszcze... 01.07.08, 03:01 Tak sobie czytam ta dyskusje i mysle, ile w Polakach jest jadu i nienawisci. Jaki inny narod by pisal chyba z 15 postow o jednym nietrafnie uzytym slowie ;] totalny bezsens Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: A, i jeszcze... 02.07.08, 18:48 A ja sobie myślę, że jest w Polakach dużo dociekliwości, ciekawości naukowej i precyzji w formułowaniu terminów, czyli duży potencjał intelektualny. Nie sądzę, żeby moimi interlokutorkami kierowały wymienione przez Ciebie emocje. Padło pytanie o termin - w nauce obowiązuje ścisła precyzja w zakresie określania znaczeń słów, a w medycynie pomyłka w zakresie terminologii może kosztować kogoś życie. Nie jest wszystko jedno jakiego słowa się użyje. Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: A, i jeszcze... 02.07.08, 18:50 > Wszystko pięknie, tylko powiedz przecietnemu człowiekowi że ma mięsaka - > wierzysz w to, że zrozumie, co mu jest? Używając slowa "rak" uswiadamiasz > każdego po prostu, z czym ma do czynienia. Przeciętnemu człowiekowi, a nawet człowiekowi plasującemu się intelektualnie znacznie poniżej przeciętnej, da się bez większego wysiłku powiedzieć, że ma mięsaka i co to za choroba nie używając słowa rak. Odpowiedz Link Zgłoś
turpin Re: Rak a nowotwór 30.06.08, 14:32 'Zlośliwe nazywami rakami, mięsakami badź chloniakami ( choć w literaturze często używa się we wszystkich 3 przypadkach slowa carcinoma, czyli rak' Chyba u Rodziewiczówny. Odpowiedz Link Zgłoś
nor-es Re: Rak a nowotwór 30.06.08, 15:27 ...oto link do strony na której znajdziesz odpowiec na to pytanie... www.homeopatiaok.pl/Portal/Porady/Specjalisci.aspx Odpowiedz Link Zgłoś
maga_luisa Re: Rak a nowotwór 30.06.08, 16:15 Raka też można wyleczyć homeopatią? Odpowiedz Link Zgłoś
franc_tireur Re: Rak a nowotwór 30.06.08, 16:23 Cześć, Mago :) Poszukaj, to znajdziesz odpowieć. Jak wiadomo - każdy jest zdolny do wszystkiego...;) Ale nie zaśmiecam już publicznego foruma prywatą. Dyskretnie tylko bardzo pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
liton Re: Rak a nowotwór 30.06.08, 17:24 chyba jak się wlewa homeopat dożylnie, aż komórki nowotworowe zabija osmoza ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Rak a nowotwór 30.06.08, 22:55 moze to rozwieje watpliwosci: www.onkologia.neostrada.pl/cotojestrak.htm Minnie Odpowiedz Link Zgłoś