Dodaj do ulubionych

Echo serca

26.09.03, 11:03
Na czym polega to badanie?
Czy to badanie jest w stanie
wykryć wszystkie nieprawidłowości
w pracy serca?
Bo EKG jest beznadziejne,
wszystko wychodzi ok,
a kolotanie serca dalej jest
i nie wiadomo od czego.
Bardzo prosze o informacje,z góry dziekuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Echo serca IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 26.09.03, 11:51
      Nie ma badania, ktore wykrywa wszystko. Echo serca znakomicie obrazuje anatomie
      i czynnosc serca, takze przeplywy krwi w sercu, a wszystko to bez klucia
      pacjenta i bez podawania mu czegokolwiek. Czy wykryje przyczyne kolatania serca-
      nie wiem.
      EKG wcale nie jest beznadziejne i przy skargach na kolatanie serca jest to
      podstawowe badanie, bo mozna wykryc niektore zaburzenia rytmu. Oczywiscie,
      najlepiej jest zrobic ekg W TRAKCIE tego kolatania, co juz jest duzo mniej
      oczywiste.
      Kolejna sprawa to fakt, ze czasem przyczyna kolatania serca lezy poza sercem. Tu
      tez ekg bywa pomocne.
      Po ostatnie wreszcie: kolatanie serca moze nie miec zadnej przyczyny. To
      subiektywne doznanie, ktore moze miec swoje zrodlo tylko w psychice pacjenta.
      Takie rozpoznanie stawia sie jednak na koncu, po wykluczeniu innych,
      organicznych przyczyn.
      • charlota Re: Echo serca 26.09.03, 12:02
        Gość portalu: Doki napisał(a):

> Kolejna sprawa to fakt, ze czasem przyczyna kolatania serca lezy poza sercem.
        Tu tez ekg bywa pomocne.

Otóż,robiłam EKG i wszystko wyszło w porządku,więc zrobię echo by się upewnić

> Po ostatnie wreszcie: kolatanie serca moze nie miec zadnej przyczyny. To
        > subiektywne doznanie, ktore moze miec swoje zrodlo tylko w psychice pacjenta.

To nie leży w mojej psychice jak sądze,kołotanie jest,jest też szczypanie i są
        krótkie ukłucia,niepokoję się i dlatego zrobię dla pewności echo,EKG nic nie
        wykazało.
    • jadwiga_r Re: Echo serca 26.09.03, 16:28
      Miałam podobny problem,serce kołatało,EKG prawidłowe.Przyczyna tkwiła w
      nadczynności tarczycy. Przed zabiegiem opercyjnym /w pół roku od wykrycia
      nadczynności/ serce jak zaczęło kołatać o godz.13 tak trwało do póznych godzin
      nocnych tj.dopóki nie zasnęłam.Następnego dnia ponowne kołatania,rozdygotane
      dłonie.Znajomi mówili,że jak patrzą na mnie,to odnoszą wrażenie jakbym
      siedziała na beczce prochu.Po operacji kołatania ustąpiły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka