ira.pl 02.08.08, 11:29 Prosze o pomoc,od paru dni pod pacha mam guza wielkosci czeresni,nie boli,co to moze byc?bede wdzieczna za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
margarita86 Re: Guz 02.08.08, 20:34 Być może jest to powiekszony węzeł, muszisz isc do lekarza bo one świadcza o jakimś stanie zapalnym.Nie lekceważ tego ! Odpowiedz Link Zgłoś
ira.pl Re: Guz 04.08.08, 19:03 on jest jednak wiekeszy od czeresni cos jak mala sliwka. Odpowiedz Link Zgłoś
scept89 Re: Guz 05.08.08, 16:16 ira.pl napisała: > on jest jednak wiekeszy od >czeresni cos jak mala sliwka. To od jakiego poziomu wielkosci guzka uwazasz ze nalezy siedziec na tylku w domu zamiast isc do lekarza? Melon? Brzoskwinka? Odpowiedz Link Zgłoś
kasjopejeczka Re: Guz 05.08.08, 16:23 Idź do lekarza rodzinnego i poproś o badania. Ja tak zwlekam od 5 lat i zawsze bałam sie iśc do lekarza ale wiem, dopiero teraz, że muszę. Pamiętaj im wczesniej pójdziesz tym większ szanse na wylecznie. Nie bój się diagnozy, jak wcześniej ja usłszysz to wieksze szanse na wyzdorwinie. Pzdr. ja idę jutro do lekarza rodzinnego, mam kilka narośli:( Ale musze być optymistą, bo oni maja najwieksze szanse na wyzdrownie:) Odpowiedz Link Zgłoś
ira.pl Re: Guz 05.08.08, 18:55 Byłam dzisiaj u rodzinnego dostałam skieroanie na badanie krwi,poszłam się zarejestrować na jutro do USG piersi no zobaczymy,lekarka zasugerowała,że to może być od używania antydespirantów ale szybko wycofała to co powiedziała bo takie gruczoły bolą a mój jest na dotyk nie wrażliwy.Jutro napiszę co to jest.Zgadzam się,że trzeba być optymistką ja jestem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ira.pl proszę... 06.08.08, 15:33 i tak USG nie zrobiłam bo lekarz czasu nie miał,krew; HGB-11.8 RDW-14.8 HCT-36.8 OB po godzinie 16 wypisałam tylko wartości podkreślone przez komputer czy mówią one coś w związku z powiększonym węzłem chłonnym? Odpowiedz Link Zgłoś
scept89 Litosci... 06.08.08, 16:58 Badania krwi na ogol bardzo niewiele mowia o jakimkolwiek odosobnionym wezle chlonnym, powiekszonym czy tez nie. Bywaja specyficzne obrazy leukocytow np. w bialaczkach, podobnie w ogolnoustrojowych chorobach zakaznych, ale na podstawie OB, hematokrytu i ilosci krwinek czerwonych diagnozowanie to jest nonsens. Wystarczy ze masz zaropialy korzen zeba, zapalenie dziasel i OB moze podskoczyc. W pierwszym rzedzie kiedy masz powiekszony wezel pachowy (jestes kobieta jak sadze?) nalezy myslec o WYKLUCZENIU raka piersi, w drugim jakichkolwiek nowotworowych chorob powodujacych powiekszenie wezlow. Mimo to zapewne najdczestsza przyczyna guzka w dole pachowym sa zmiany zapalne wywolane depilacja/ zapaleniem mieszka wlosowego/ diabli wiedza czym jeszcze. Dlatego zamiast wyciagac kolejne nic nie mowiace badania lec do doktora niech zbada oba doly pachowe, piersi, zleci badania. Jak pisalem powyzej, jest to najprawdopodobniej pikus, ale na cmentarzu lezy juz wiele osob co "pikusie" same sobie diagnozowaly. Bez lekarza ani rusz. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
ira.pl Re: Guz 06.08.08, 18:29 dlaczego litosci? dziekuje za odpowiedz ale pisze co lekarz zalecil ,najpierw badanie krwi uzg a co dalej zobaczymy? Odpowiedz Link Zgłoś
scept89 Re: Litosci 06.08.08, 20:01 Litosci dlatego ze jak pisalem nikt na sieci nie zdiagnozuje nawet w najbardziej szerokich granicach majac przed soba zdanie "guz pod pacha" i niespecyficzne i dodatkowo niepelne dane badania krwi. Nie podajesz plytek, nie podajesz leukocytow i ich subpopulacji, nikt przez monitor nie siegnie i guza nie pomaca w jame ustna nie zajrzy, ginekologicznie nie zbada, wieku nie zna, o ewentualnym obciazeniu dziedzicznym nowotworami szczegolnie piersi i jajnikow w rodzinie zero -> rownie dobrze mozna szklana kule masowac i zaklecia wypowiadac. 30s macania wezla przez doswiadczonego lekarza byc moze powie wiecej niz 30 postow (jesli wezel jest charakterystyczny). Dlatego pisze "litosci" bo nie ma takiego medrca co telepatyczne powiekszone wezly diagnozuje, pachwin dotykajac mamografie wzrokiem rentgenowsko-sokolim wykonujac. Pozdrawiam i zdrowia zycze EOT Odpowiedz Link Zgłoś