Dodaj do ulubionych

Nawracający męczący kaszel-pomocy!!

06.08.08, 09:50
Od kilku miesięcy moja córeczka ma nawracjący męczący kaszel z
odksztuszaniem wydzieliny,na jakis czas to mija i na nowo powraca.Ja
od kilku dni dostałam tez ten kaszel co córka.Co moze byc jego
przyczyną-alergia??klimatyzacja w samochodzie???Prosze poradżcie cos
bo juz nie wiem co stosować z lekarstw .
Obserwuj wątek
    • malaw1990 Re: Nawracający męczący kaszel-pomocy!! 06.08.08, 17:03
      puz2 napisała:

> Od kilku miesięcy moja córeczka ma nawracjący męczący kaszel z
      > odksztuszaniem wydzieliny,na jakis czas to mija i na nowo powraca.Ja
      > od kilku dni dostałam tez ten kaszel co córka.Co moze byc jego
      > przyczyną-alergia??klimatyzacja w samochodzie???Prosze poradżcie cos
      > bo juz nie wiem co stosować z lekarstw .

Istnieje coś takiego jak kaszel 100-dniowy. Niektórzy twierdzą, że to po prostu
      przechodzi pewnego dnia...Ale myslę, ze nalezy udac sie z dzieckiem do lekarza.
      On na pewno stwierdzi przyczynę itd. Zapewne przepisze jakies syropy, albo nawet
      antybiotyk. Prosze tego nie lekceważyc. Życzę powodzenia.
      • alfa36 Re: Nawracający męczący kaszel-pomocy!! 06.08.08, 23:13
        Jestem po poważnych przejściach zdrowoty\nych, dlatego jak dlugo nie mijał mi kaszel,mialam zrobione RTG płuc a potem tomograf. Okazalo sie, ze nic mi nie jest, a kaszel w koncu minał. Po prostu pozostalośc infekcji (kaszel ponad 2 miesiące, raz wiekszy raz mniejszy)
      • alfa36 dadam 06.08.08, 23:15
        Ale dodam, ze moj synek (3 latka), kiedy już coś zlapie, to muszę mu podać wziewy, bo nie pozbędzie sie kaszlu bez nich. Jest alergikiem.
        • audrey_kathleen Re: dadam 07.08.08, 01:47
          Droga Alfo36,
          muszę Cie trochę zmartwić. Ja od urodzenia byłam alergikiem,
          wszystko zaczęło się od skazy białkowej i w wieku trzech lat
          zdiagnozowano mi astmę oskrzelową, która trwa do dzisiaj.
          Ale pocieszę Cię (o ile to faktycznie astma), to leki są coraz
          lepsze, stale udoskonalane, więc walka z tą chorobą to już nie
          syzyfowa praca. Coraz cześciej mówi się o leczeniu przyczyn, a nie
          objawów.
          Ściskam mocno!
          • zielone_pasemko To nie prawda co piszesz 07.08.08, 15:17
            Po pierwsze - medycyna akademicka nie zajmuje się przyczynami astmy,
            zapobiega tylko występowaniu objawów. Do tego służą te wszystkie
            wziewy sterydowe, zyrteki i inne świństwa. Mało tego, medycyna
            akademicka twierdzi, że astma jest niewyleczalna. Są astmatycy u
            których objawy zanikają np w okresie dojrzewania, ale później, z
            biegiem lat to różnie bywa. Wiele razy za to słyszałam, że leki na
            astmę są coraz lepsze w tym sensie, że uaktywniają się tam gdzie
            powinny czyli w oskrzelach. Jest to efekt kampanii marketingowych
            firm farmaceutycznych. Jak jest naprawdę tego jeszcze nie wiadomo.
            Sama zresztą utworzyłaś wątek, gdzie pytasz o skutki uboczne stałego
            brania leków. Przyczyn astmy co najwyżej mogą szukać lekarze
            medycyny naturalnej ale nie słyszałam o nikim, ktoby wyleczył się z
            astmy poprzez metody naturalne.
            • audrey_kathleen Re: To nie prawda co piszesz 07.08.08, 20:32
              Jest taki lek Singulair, który "leczy" przyczyny, ale nie wiem, na
              czym dokładnie to polega (nie jestem lekarzem). Słyszałam tez o
              takiej szczepionce (?) - Xolair czy jakoś tak, która miała tamować
              rozwój immunoglobulin typu A (chyba), czego skutkiem miało być
              niedoprowadzenie do objawów astmy. Pozdrawiam :)
              • zielone_pasemko Singulair nie leczy przyczyny astmy 07.08.08, 22:55
                Zmniejsza dolegliwości charakterystyczne dla astmy i pomaga
                zapobiegać jej napadom. I tyle. Co do szczepionki to nie słyszałam o
                niej.
                • datum Re: Singulair nie leczy przyczyny astmy 08.08.08, 14:58
                  A posiew z plwociny dziecka robiłaś w lab. bakteriologicznym?Na razie kosztuje
                  nie tak wiele nawet z określeniem wrażliwości drobnoustroju
                  (antybiogram)Najlepiej najpierw zbadać posiew na grzyby/bakterie potem udać się
                  z wynikiem do lekarza.
                  Jeżeli to gronkowiec złocisty albo inne paskudztwo wrażliwe na doustną
                  szczepionkę broncho vaxom można iść do laryngologa z prośba o przepisanie jej
                  dziecku jeżeli brak przeciwskazań.
                  A spirometrię mała miała robioną? Nie wiem jak to jest z dziećmi ale u dorosłych
                  jej wynik może świadczyć o astmie/lub jej braku.Ania.
                  • audrey_kathleen Re: Singulair nie leczy przyczyny astmy 08.08.08, 15:31
                    Niekoniecznie, ja mam astmę, a spirometrię mam zazwyczaj bardzo
                    dobrą (podręcznikową dla zdrowego człowieka)
                  • datum Re: Singulair nie leczy przyczyny astmy 08.08.08, 15:34
                    Albo rozmaz z gardła . Kiedy nic nie wykażą takie posiewy, są jeszcze
                    specjalistyczne testy z krwi na przeciwciała , albo badające DNA bakterii
                    (uniwersalna identyfikacja). Można w sobie mieć długo bakterię przy której OB w
                    morfologii jest w normie (albo CRP w normie w przypadku obecności wirusa). One
                    są potencjalnie szkodliwe (oportunistyczne)tzn można zachorować , kiedy organizm
                    z jakiegoś powodu osłabnie. Astmę/alergię (poza "odczulaniem"w alergii) jak ktoś
                    wyżej powiedział leczą głównie objawowo tzn własciwie nie leczą (przyczyny)
                    Podawanie takich środków jak zyrtec itp można sobie zostawić na czas, kiedy jest
                    się do końca pewnym ,że to na pewno alergia albo astma,że zaden normalny lek
                    (antybiotyk, szczepionka, autoszczepionka, terapia fagowa w uzasadnionych
                    przypadkach) czy jakiś przeciwgrzybiczy lub antywirusowy nie może pomoć bo to
                    naprawdę jest nie do leczenia.Dziecku warto delikatnie wewnętrzną stroną dłoni
                    złożoną w "łyżeczkę" opukiwać plecy, żeby pozbywało się flegmy z płuc przy
                    kaszlu.Powinno w tym czasie (parę minut parę razy dziennie w nocy też, jak nie
                    może spać)leżeć na brzuchu z podkurczonymi pod siebie nóżkami.Pozdr.ania.
                    • audrey_kathleen Re: Singulair nie leczy przyczyny astmy 08.08.08, 15:38
                      Tak, można własnie spróbować "domowych" metod pozbywania się kaszlu,
                      czyli m.in. opukiwaniem pleców, dodatkowo można się wspomóc Flegaminą
                    • datum Re: Singulair nie leczy przyczyny astmy 08.08.08, 15:39
                      Z ta spirometrię pewnie są wyjątki od reguły, wiem tylko,że m ój syn miał w
                      normie i na tej podstawie lekarz orzekł,że to nie astma. Że może być alergia,
                      polecił też zrobić rentgen zatok.Pozdrawiam Was, Ania.
                      • datum Re: Singulair nie leczy przyczyny astmy 08.08.08, 15:54
                        Można jeszcze dziecku zrobić morfologię koniecznie z rozmazem. Wtedy widać czy
                        ma w normie granulocyty kwasochłonne czy jest ich za dużo (tzw wysoka
                        eozynofilia - wtedy granulocyty walczą z pasożytami dlatego organizm więcej ich
                        wytwarza) . Wysoka eozynofilia może świadczyć o obecności pasożytów w organiźmie
                        , moga być również w płucach, oczywiście, jak się cos znajdzie należy
                        niezwłocznie iść do lekarza - odpowiedniego, Ania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka