capribb 03.10.08, 13:49 Do tej pory unikałam podawania dzieciom w wieku 2 i 4 lata pieczarek i zupy szczawiowej. Czy rzeczywiście dla dzieci nie są zbyt zdrowe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tata.zbiggy Re: Pieczarki i szczaw- do eksperta 05.10.08, 13:12 dzisiaj weekend i dyżury mają tylko samozwańczy eksperci :)) mam córkę 3 lata i powiem Ci tak: jeżeli chodzi o pieczarki to nie jadła ich prawie nigdy, no może raz czy dwa był jakiś sos i coś tam sobie wygrzebała. Problem z grzybami polega na tym, że nie oferują żadnych cennych składników, są takim dość jałowym wypełniaczem a w dodatku ciężkostrawnym, więc w zasadzie nie ma sensu ich jeść oprócz oczywiście walorów smakowych. Moja żona bardzo pilnuje żeby nie przemycił się ani jeden grzybek w diecie dziecka, ja jestem mniej skrupulatny, ale i tak częściej niż raz na miesiąc-dwa nie robię takiego sosu. jeżeli chodzi o szczaw i szczawiany, to krążą pogłoski o kamieniach nerkowych itp. co podobno może się zdarzyć jeżeli we florze bakteryjnej nie ma jakichś tam bakterii. Dla mnie jest to problem teoretyczny bo jakoś tak się złożyło, że zupy nie istnieją w naszej kuchni. Ale gdybym miał je serwowac dzieciom, to zapewne nie bezpośrednio po kuracji antybiotykowej (przetrzebiona flora w układzie pokarmowym). A poza tym wątpię czy smak zupy szczawiowej będzie odpowiadał takiemu dziecku, więc pewnie i tak by się skończyło na jednej łyżce :)) Odpowiedz Link Zgłoś
tata.zbiggy Re: Pieczarki i szczaw- do eksperta 05.10.08, 13:50 hmm, a w wikipedii przeczytałem coś co wywróciło mój pogląd na wartość pieczarek (szczerze mówiąc gdzieś tak od lat 80-tych gdy przeczytałem, że grzyby to głównie chityna, nie zastanawiałem się i nie wracałem do tematu). A tymczasem pieczarki "są dość bogate w witaminy i minerały. Pieczarka zawiera wysokie ilości witamin z grupy B, sodu, potasu i fosforu.... " za : en.wikipedia.org/wiki/Champignon tak więc zwracam wam honor i do kolacji dołączę jakieś grzybki w zalewie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozec1979 Re: Pieczarki i szczaw- do eksperta 05.10.08, 14:32 resmedica.pl/zdart2991.html Odpowiedz Link Zgłoś