mania3 13.10.08, 11:21 Witam.Czy to możliwe ,aby powodem krwi utajonej w kale mogły być niewyczuwalne przeze mnie hamoroidy?Jak pisałam nie czuję ich, ale skąd ta krew. Na kolonoskopięjestem oczywiście zapisana, ale szukam informacji. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
osmanthus Re: Krew utajona- hemoroidy? 13.10.08, 13:30 A jaki test (chemiczny ? immuno ?) robilas ? Jezeli chemiczny, to ktory ? Odpowiedz Link Zgłoś
tyrtum Re: Krew utajona- hemoroidy? 13.10.08, 20:28 Ja tam powiem Ci prosto z mostu . Masz na pewno gruczolaka /-ki/w jelicie grubym. Dobrze ,że zapisałaś się na kolonoskopie.Jeszcze jedno teraz nie ma pomyłek typu ,że krew może pochodzić np z produktu zawierającego dużo żelaza itd.Tak na marginesie miałem kilka kolonoskopii więc radzę Ci z serca weź na wszelki wypadek znieczulenie. Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus Mania3 14.10.08, 12:09 W przyzwoitym immuno tescie FOB (na krew utajona w kale) a/pobiera sie dwie probki z dwoch defekacji b/probki sa wysylane do AKREDYTOWANEGO laboratorium Takie testy to np "InSure" firmy Enterix, ktory u nas wrecza po raz pierwszy kazdemu pacjentowi po 45 r.z. jego GP (koszt 35 dolarow). Potem co roku dostajesz test poczta (chyba, ze powiesz, ze sobie nie zyczysz). Wynik dostajesz ty i twoj GP. Albo test "Detect" (Siemens Medical), ktory obecnie uzywany jest w naszym rzadowym programie pilotazowym National Bowel Cancer Screening. Odpowiedz Link Zgłoś
kontra24 Re: Mania3 14.10.08, 12:20 Czyli,jeżeli dobrze zrozumiałam, nie przywiązywać się aż tak bardzo do wyniku uzyskanego w teście na krew utajoną? Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam? Odpowiedz Link Zgłoś
siem-ata Re: Mania3 14.10.08, 13:12 Stary to co jest u Ciebie w Australii to jedna sprawa. Myślę ,że w tym przypadku u nas nie jest źle.Myślę ,że Mania 3 nie będzie chyba specjalnie do Was lecieć. Prawidłowo robi się trzy próbki co 10 dni. Ale jeżeli już w pierwszej wyjdzie wynik dodatni to sprawa jest jasna jak słońce. Ni wysilaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus Re: Mania3 14.10.08, 13:52 siem-ata, mowimy o tym ile warte sa testy za 17,50 PLZ i przy pomocy jakich testow robi sie badania przesiewowe. Nikt Mani3 nie kaze leciec do OZ. Zreszta zapisala sie na kolonoskopie, ktora, mam nadzieje, nie wykaze zadnych zmian. P.S.Nie bardzo rozumiem czego dotyczy ostatnie zdanie Bylabyz to zwykla, bezinteresowna chamska odzywka(nb korespondujaca dobrze z twoim nickiem)? Odpowiedz Link Zgłoś
mania3 Re: Mania3 14.10.08, 18:12 Witam. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Jestem świeżo po kolonoskopii na którą szłam z duszą na ramieniu i prawie spisywałam testament. Opis badania lakoniczny, aczkolwiek nie znaleziono nic groźnego. Jeno śluzówka nosi miano melanozy(czyli przebarwienia). Odetchnęłam z ulgą:-)). Zastanawia mnie jednak fakt, skąd ta krew? Ze strony żołądka raczej nie, ponieważ robiona ok.rok temy gastroskopia nie wykazała żadnych zmian.. Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus Re: Mania3 14.10.08, 22:41 Ciesze sie, ze wynik badania OK :) A Tyrtum to stary panikarz - choc zdaje sie w tym przypadku jego panika ma pewne uzasadnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
siem-ata Re: Mania3 14.10.08, 20:51 To PS było zbędne ale sam też wybrałeś ciekawy login.Ciekawe czy jesteś tak inteligentny i odpowiesz dlaczego przytoczyłam Ci charakterystykę tej roślinki. Osmanthus heterophyllus 'Variegatus' Pochodzi z Japonii, gdzie dorasta do 2,5–5 m wysokości. W Europie krzewy są zazwyczaj o połowę mniejsze (w Polsce z powodu uszkadzania przez mrozy osiągają do 1 m wysokości). Zimozielone liście, ciemnozielone i błyszczące, a u odmiany 'Variegatus' marmurkowato, kremowożółto nakrapiane, mają kształt eliptyczny lub eliptycznie wydłużony. Brzeg blaszki, łagodnie powcinany, uzbrojony jest w kłujące kolce. Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus siem-ata 14.10.08, 22:38 Well, well...tak sie sklada, ze wszystkie moje osmanthusy sa bezkolcowe. Za to ich kwiaty przepieknie pachna :) Poza tym pudlo w sprawie F/M! Odpowiedz Link Zgłoś
anusia532 Re: Krew utajona- hemoroidy? 10.11.08, 17:59 Ze swojej strony mogę polecić maść Anurex. ( www.wyleczhemoroidy.pl/ ). Ja uzyłam, mi pomogło. Przede wszystkim powinnaś postawic na coś naturalnego, dlatego taka moja porpozycja :) Odpowiedz Link Zgłoś