Dodaj do ulubionych

ból zołądka

14.10.08, 09:12
od kilku dni boli mnie zołądek, tak jakbym była strasznie głodna, takie ssanie ze skórczem, dopada mnie np w nocy, albo nad ranem, wypijam wtedy duzy łyk wody i na jakis czas przechodzi, ale rano jak juz mam wstac to jst tak silny i czesty ze woda nie pomaga, musze cos zjesc. generalnie zeby nie bolalo to gdzies tak co pol godziny musialabym cos zjesc a to raczej jest nie mozliwe...
juz raz mialam takie cos i zauwazylam ze wystepuje po ataku migreny kiedy to lecze sie lekami przeciwbolowymi (ibuprom) i troche ich naduzywam wtedy wiec moze sobie uszkodzilam nimi zoladek? (no ale migreny sa tak silne ze cos musze wziac...) z drugiej strony nie wystepuje to po kazdym naduzyciu tych leków. nie podoba mi sie to wiec pewnie pojde do lekarza tylko ze nie podoba mi sie ze pewnie beda musieli zrobic gastroskopie...
co to moze byc i jak sobie pomoc? kroplizaoladkowych wole nie brac bo sa z reguly na alkoholu a jak uszkodzilam zoladek to alkohol pewnie go podrazni
Obserwuj wątek
    • mel.la Re: ból zołądka 14.10.08, 09:37
      Moze wrzody na dwunastnicy?Bole pojawiaja sie jesienia i na wiosne.Oczywiscie
      najrozsadniej bylo by isc do lekarza.Co moge Ci poradzic - jedz male porcje a
      czesto,staraj sie jesc potrawy gotowane i duszone a nie smazone,pij napoje
      niegazowane.Nie lykaj ibuprofenu,bez recepty dostaniesz Ranigaz.
    • czarny_kitajec Re: ból zołądka 14.10.08, 10:28
      Hej! Nie wiem, jak jest z wrzodami na dwunastnicy, los zaszczycił mnie jedynie
      wrzodami na żołądku :) U mnie bóle najczęściej pojawiały się rano na czczo i
      potem w zasadzie po każdym posiłku, taki ucisk na żołądku paskudny... Nie
      polecam :) O niejedzeniu smażeniny trafna uwaga, ale ja bym dodał jeszcze siemię
      lniane i brokuły, są podobno idealne na wrzody, żarłem je na kilogramy :D
      • kapral.sb Re: ból zołądka 14.10.08, 12:21
        moze masz spastyczne bole ze stresu to czesto towarzyszy migrenom
        • mel.la Re: ból zołądka 14.10.08, 12:31
          Ups...przeoczylam ze ibuprofen jest przeciw migrenie,sorki.
    • siekierezadah Re: ból zołądka 14.10.08, 13:09
      Nie jedzza duzo swiezyh owocow, najlepsze sa gotowane warzywa i lekkostrawna
      dieta jak już pisali wczesniej. I biale mieso tylko, wszystko jak najbardziej
      lekkostrawwne.
    • alannn Re: ból zołądka 14.10.08, 13:50
      Jeśli bierzesz dużo środków przeciwbólowych to mogą one powodować wrzody. Wiele
      z nich narusza błonę śluzową żołądka i przełyku, niestety... Stres też,
      zwłaszcza jeśli palisz. Pzdr.
      • czarny_kitajec Re: ból zołądka 14.10.08, 15:19
        Ale to chyba kiedys tak było, teraz powlekane są te tabletki... :)
        • alannn Re: ból zołądka 14.10.08, 16:09
          No nie bardzo. Wpływ na żoładek jest ten sam. Jahoda, jeśli rzeczywiście dużo
          brałaś tych środków, możliwe że dostałaś wrzodów. Ale w sumie nie ma co
          spekulować, lepiej idź do lekarza, online to można poplotkować, a nie bawić się
          w domorosłe diagnozowanie. Pzdr2.
        • alannn Re: ból zołądka 14.10.08, 16:15
          Proszę bardzo:
          kopalniawiedzy.pl/aspiryna-powlekana-zoladek-wrzody-sluzowka-uszkodzenie-enzym-COX-1-kwasy-zoladkowe-3088.html
    • tijgertje Re: ból zołądka 14.10.08, 15:22
      Mialam wrzodu zladka, nawroty zdarzaly sie po lekach z ibuprofenem,
      na twoim miejscu pogadalabym z lekarzem, zeby znalazl ci inny lek na
      migreny. Mnie na szczescie nie dopadaja, ale przeciwbolowo uzywam
      tylko i wylacznie paracetamolu, na bol glowy ewentualnie w
      kombinacji z kofeina. Nawet po niewielkiej dawce ibuprofenu moj
      zoladek sie buntuje:-/ jak teraz wyleczysz zoladek, a chcesz uniknac
      powtorki z rozrywki, to odstaw ibuprofen, ibufen, nurofen itp.Moj
      maz moze je zlec garsciami, ale zoladek ma chyba ze stali, niektorym
      musi wystarczac paracetamol. O diecie juz ci napisali.
    • la.cucaracha Re: ból zołądka 14.10.08, 16:42
      Ja mialam dzieDZICZNE WRZODY, YCH… ZE STRONY OJCA WSZYSCY NA TO CHORUJA, MI
      NIGDY NIC NIE BYŁO, ALE TU NAGLE... JAK NIE ŁUPNęło, tak ssie leczylam pol
      roku... Dieta jest do d..., sama nic nie da, może zapobiegac powstaniu nowych
      wrzoduw ale tych które są na peewno nie wyleczy. Mel.la, źle z tym ranigastem
      radzisz bo na wrzody to to nie dziala ewentualnie na zgage. Na swoje wrzodyy
      brałam najpierw amole, manti i ranigawsty i nic. Zreszta silniejsze leki tez
      dzialaja jak chca, Histodil mi nic nie dal na przykład, cytotek tez. Polprazol
      dal rade, no ale takie bez recepty to niee... ale przede wszystkim to do
      lekarza a nie się zastanawiac.
      • mel.la Re: ból zołądka 14.10.08, 16:58
        La.cucaracha "Mel.la, źle z tym ranigastem
        radzisz bo na wrzody to to nie dziala ewentualnie na zgage."

Na mnie dziala!Ranigaz kiedys mozna bylo kupic tylko na recepte.To nie to samo
        co Reni na zgage :)
    • czarny_kitajec Re: ból zołądka 14.10.08, 17:30
      A robiłaś test na helicobactera, Jahoda?
      • jahodaczarna Re: ból zołądka 14.10.08, 20:34
        nie robilam jeszcze testu, niestety tylko ibuprom mi pomaga, nie pale, od kofeiny mam drgawki wiec unikam kawy, nikt nie chorowal na wrzody w mojej rodzinie, to nawet nie do konca jest bol tylko uczucie baardzo duzego glodu, generalnie nie lubie jesc ale czasm mnie dopada albo taki wlasnie bol albo (to w okolicach migreny) potrzebuje jesc prawie bez przerwy bo inaczej mnie ssie, i po jedzeniu przechodzi a nie nasila sie. pewnie pojde do lekarza ale sie boje...
        • mel.la Re: ból zołądka 14.10.08, 20:45
          Przy wrzodach dwunastnicy tak jest,ze bol przechodzi,gdy sie cos zje i wcale nie
          sa dziedziczne,bo u mnie nikt nie chorowal,a ja zachorowalam gdy bylam
          dzieckiem.Ale to tylko tak przy okazji,bo moze byc to cos zupelnie innego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka